Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Uenighed efter ISAFs konference i Estoril om fremtidige OL bådklasser

Der var skuffelse hos mange og glæde hos nogen, da ISAFs øverste organ i sidste uge besluttede at gå imod indstillingen fra ISAF’s events-komité, som blandt andet har Kronprins Frederik som medlem.

Baggrunden var at det internationale sejlsportsforbund ISAF af den olympiske komité IOC havde fået pålagt at skære sejlsportsdisciplinerne ned med én bådklasse med virkning fra OL i London i 2012. IOC er klar over at sejlsporten er én af de mindst publikumsvenlige sportsgrene ved OL og samtidig ét af de dyreste at afholde. IOC ønsker derfor at fokusere mere på, hvad folk gerne vil se, hvilket er forståeligt nok.

Det var altså op til ISAF at afgøre hvilken bådklasse, som skulle sløjfes til OL i 2012, og dermed i realiteten nedlægges til alle større fremtidige konkurrencer.

Starbåden
Events-udvalget med Kronprins Frederik som aktivt medlem indstillede at man nedlagde mændenes Starbåd, som er en kølbåd med en besætning på to personer. Starbåden er et ældre design for sejlere i den såkaldt tungere vægtklasse. Den er relativt svær at sejle og absolut ikke nogen begynderbåd. Samtidig er Starbåden en relativ dyr bådklasse at konkurrere i. Se Starbåden her.

ISAF’s ledende organ besluttede imidlertid i Estoril, på trods af eventkomitéens indstilling, at indstille til IOC at bådklassen Tornado nedlægges i OL sammenhæng.

Tornadoen

Tornado er en moderne bådklasse med katamaran-skrog og sejles også af to personer. Danske Poul Elvstrøm kender også til Tornado’en. Han har vundet OL i Starbåden flere gange, men sejlede i de sidste år af karrieren sammen med sin datter Trine i netop Tornado. Tornado er en langt lettere, mere moderne og væsentlig hurtigere bådtype end de fleste andre olympiske bådklasser. Desuden er der en vis dramatisk effekt for tilskuere forbundet med bådtypen, når man ser den ride på vandet med det ene skrog hængene i vejret. Se Tornadoen her.

Mange sejlsportsfolk også indenfor dansk sejlsport, herunder Dansk Sejlunions sportschef Michael Staal, var overraskede over beslutningen. Kommentarerne gik i stor udstrækning på at det var et forkert og ikke særligt fremadskuende valg ISAF havde taget. De fleste troede dog nok at diskussionen om de fremtidige olympiske bådtyper var ovre for denne gang med ISAF beslutningen til årsmødet i Estoril.

Australsk utilfredshed med ISAF

Nu viser det sig imidlertid at det måske ikke er tilfældet. Den australske sejlsportsunion Yachting Australias formand Phil Jones har udsendt en pressemeddelelse, hvori han på det australske forbunds vegne udtrykker sin skuffelse med resultatet af ISAF’s beslutning.

Phil Jones er én af sejlsportens ’tunge drenge’ og han fremhæver at det er et skridt i den forkerte retning når man sløjfer en bådtype med stor appeal til både ungdommen og TV-kameraérne. Jones mener faktisk at Tornadoen kan være med til at redde international sejlsport, som er meget afhængig af de økonomiske tilskud fra OL via de penge som tjenes på TV-rettigheder.

Ydermere angriber Phil Jones den måde afstemningen blev afholdt på. Han mener at processen blev forceret og at nogen af de 39 delegerede med midre godt kendskab til engelsk i realiteten ikke vidste helt, hvad de stemte for i den sidste og afgørende afstemning om Tornadoens skæbne. Det bliver spændende at se om ’de gamle mænd’ i ISAF kan påvirkes til at overveje deres beslutning om sportens fremtid.

Set fra et dansk synspunkt ’overlevede’ Jonas Høgh-Christensens Finnjolle lidt overraskende afstemningen. Alternativet for Jonas ville være Starbåden, som er omkring 3 gange så dyr at dyrke sejlsport på internationalt plan med.

ISAF Rolex World Sailor of the Year Awards

ISAF uddelte også ISAF Rolex World Sailor of the Year æresbevisninger i Estoril for nyligt. Kandidaterne var:

Kvinder:
Den britiske ynglinge besætning med Sarah Ayton, Sarah Webb og Pippa Wilson
De 3-dobbelte 470’er VM-mestre Marcelien de Koning / Lobke Berkhout, Holland
Claire Leroy, Frankrig, Match Racing skipper for Ideactor teamet
Evi van Acker, Belgien i Laser Radial

Mænd:
Americans Cup veteran på ’Alinghi’ Ed Baird, USA
Trimaran sejler Frank Cammas, Frankrig
Farr 40 mester og ejer af ’Onorato’, Vincenzo Onorato, Italien
Star båd mandskabet Robert Scheidt og Bruno Prada, Brasilien
International Moth sejler Rohan Veal, Australien

Vinderne af ISAF Rolex Sailor of the Year hos kvinderne blev Claire Leroy og hos mændene Ed Baird.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer