Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Kap Verde opnår specialaftale med EU

Kap Verde er en tidligere portugisisk koloni i Atlanterhavet udfor Senegals vestkyst. Portugal vandt herredømmet over øerne allerede i år 1460.

Øgruppen blev efter oprør og guerillakrig mod portugisiske styrker selvstændig efter nellikerevolutionen i Portugal i 1975, som i realiteten gjorde en ende på Portugals status som kolonimagt.

Kap Verde består af 10 øer og 8 såkaldte islets, som mest har karakter af vulkanske klipper. Der er stadig én aktiv vulkan på øen Fogo i Kap Verde.

Kap Verde er økonomisk set et fattigt land i forhold til EU. Den gennemsnitlige indkomst målt som bruttonationalprodukt per indbygger ligger ifølge IMF (International Monetary Fund) på ca. 1/3 af den portugisiske og omkring 1/5 af den danske.

Der var derfor glæde blandt ørigets omkring 500.000 indbyggere da EU d. 19. november 2007 tildelte Kap Verde status af ’særligt partnerskab’ med EU. En stor del af aftalen omhandler lån på favorable vilkår.

Kap Verde har brug for at modernisere sin offentlige sektor, administration, infrastruktur og retssystem. Det vil skabe bedre vilkår for erhvervslivet på øerne herunder turisme, som er én af øens vigtigste indtægtskilder.

Den 26. november blev det annonceret i Kap Verde’s hovedstad Praia at Portugal stiller lån til rådighed på 140 millioner euro eller omkring 1 milliard danske kroner under favorable vilkår. Pengene skal fortrinsvis bruges til anlægsarbejder og forbedringer på øernes vejnet.

Kap Verde har til gengæld underskrevet aftale med EU om at gennemføre økonomiske og politiske reformer.

Læs også om vejret på Kap Verde Kommentarer

 

Robert Knoth Albrecht siger:

Hej Sean

Jeg har en lille rettelse til dit indlæg: Cabo Verde har ikke haft guerillakrig, iflg.flere cabverdianere (har lige haft nogle på besøg, og min hustru er også derfra) har der aldrig været krig på Cabo Verde. Men der har selvfølgelig været idealister, som har været på fastlandet (Afrika) og slås. - Som danskere, der tog til Spanien i trediverne.

Cabo Verde er heldig, fordi de ikke har en landegrænse til Afrika og al den ustabilitet det ville medføre i det "hjørne". Dermed ikke sagt at nogle af problemerne ( koruption og lign.) ikke florerer  - det gør de i aller højeste grad.

Mvh. og Godt Nytår ( Bom Ano Novo )

Robert Knoth Albrecht

31 December 2007 12:48 PM