I Lissabon ligger der et for de fleste turister ukendt museum. Det er synd for Museu da Música har en meget høj klasse og en omfattende samling. Der er til og med en koncertsal, som har plads til 100 gæster. Der afholdes ofte forelæsninger, seminarer og naturligvis koncerter på historiske instrumenter.
Museets samling omfatter mere end 1.000 musikinstrumenter fra Afrika, Asien og Europa. Hovedvægten er dog lagt på Europa. Tidsmæssigt daterer musikinstrumenterne sig fra det 16. århundrede til i dag. Der er en stor og værdifuld samling af gamle og i mange tilfælde sjældne portugisiske musikinstrumenter. Andre instrumenter er berømte som følge af de musikere som har brugt dem. Eksempelvis findes på museet et piano, som Franz Liszt medbragte fra Frankrig.
Sjælden Stradivarius
På musikmuseet findes også en ægte Stradivarius cello, som har tilhørt kong Luis. Cello’en er navngivet, som alle de øvrige eftertragtede og meget værdifulde Stradivarius instrumenter er det. Stradivarius cello’en i Museu da Música i Lissabon hedder Chevillard og er bygget i 1725. Der findes i alt 63 Stradivarius cello’er.
Årsagen til at Stradivarius instrumenter er så ekstremt værdifulde er at ingen har formået at kopiere dem og skabe et instrument med en lige så perfekt lyd. Forskere mener dog i juli 2008 måske at have fundet hemmeligheden ved hjælp af en CT-scanner. Se historien om Stradivarius violiner på hospitalet på Berlingske Tidende. Stradivarius instrumenter kommer sjældent på auktion og handles for beløb på op til 20 millioner kroner. Den kendte violinviruos Anne-Sophie Mutter har hele to Stradivarius violiner.
Velux's Stradivarious violin
Den danskejede Stradivarius violin, som i 2003 blev indkøbt for et tocifret millionbeløb, er igen sat til salg af Velux Fonden, som sammen med 2 andre danske fonde istedet vil tilbyde en Guarneri de Gésu violin til det Kongelige Teater og Danmarks bedste violinist Nikolaj Znaider. Det nye indkøb ligger i prisklassen 20-30 millioner kroner.
Musik Museets samling
En stor del af Museu da Música museets samling af instrumenter er doneret af samlerne Michel’angelo Lambertini, Alfredo Keil og António Lamas. Danske musikinstrumenter er også repræsenteret med to lurer udlånt fra ’Vikingespillet’ i Frederikssund indtil slutningen af januar 2008.
I museet findes også en omfattende samling af malerier og tegninger af instrumenter og musikere.
For dem, som interesserer sig for gamle venylplader og LP’er har museet en samling af flere tusind gamle 78’ere og 80’ere såvel som de nyere 33’ere og 45’ere. Der er desuden kasettebånd, CD’s, piano-cylindre og en masse andre gamle musikrelaterede ting; i alt op mod 9.000 genstande.
Museet ligger i nærheden af den store Monsanto park i Lissabon bydelen Benfica. Metrostationen Alto dos Moinhos er meget tæt på (blå linje).
Se Museu da Música hjemmesiden for mere information om arrangementer.
Der er åbent hele året på museet fra tirsdag til søndag klokken 10-18. Indgangsbilletten er 15 kroner, og der er endda halv pris for alle under 25 og pensionister. Børn under 14 år kommer gratis ind.
I Lissabon bydelen Belém findes flere af Lissabons kendteste museer.