Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkDecember 2007 - Indlæg

Nytårsaften på Azorerne med glad portugisisk musik

Nytårsaften vil man på Azorerne kunne opleve den portugisiske popgruppe Santamaria på Reveillon i Ponte Delgada.

Santamaria synger på portugisisk og engelsk og har 5 medlemmer. Gruppen består af de 4 portugisere: Tó, Magda, Filipa og Luís samt Diná fra Angola.

Musikken er ikke en finkulturel oplevelse, men der er absolut gang i den, og mange af numrene kan godt få en fest op i højere gear og folk ud på dansegulvet.

Santamaria har fundet inspiration i blandt andet brasiliansk samba og house. Det virker også som om Santamaria har lyttet til kunstnere som Cher, Elton John, Madonna, Aqua og Céline Dion - og måske også lidt til Kjeld Heick og Tommy Seebach.

Anyway - er man lidt Lusofil og trænger til noget glad portugisisk musik, kan det betale sig at besøge denne hjemmeside:  http://www.santamaria.com.pt/ .

Det fine ved hjemmesiden er at musikken begynder omgående - og man styrer selv numrene i nederste højre hjørne af skærmen.

Video med Santamaria kan ses herunder, men web sitet er bedre:


Se også artiklen Julen 2007 i Portugal, hvor Santamaria var på TV kanalen SIC's juleshow.

Se også: Azorerne - de blå vulkanøer i Atlanterhavet.

Din vurdering:Udsalg i Lissabon

Så er udsalget skudt igang i Portugal. I forhold til tidligere år startede man allerede fredag d. 28. december.

Indtil videre har de portugisiske forbrugere fredag ikke haft meget lyst til at åbne for pungen, men der forventes øget aktivitet lørdag og søndag.

I Portugal er udsalgsperioder reguleret. Som følge af en ændring i reglerne i 2007 må forretningsdrivende i Portugal nu holde vinterudsalg i perioden mellem 28. december og 28. februar. Tidligere kunne udsalget ikke starte før d. 7. januar. Sommerudsalg holdes nu mellem 15. juli og 15. september.

Én af grundene til den lidt sløve start på udsalget fredag var naturligvis at folk var på arbejde. Desuden er mange portugisere efter juleperioden ikke så økonomisk velpolstrede at der er råd til de store forbrugsmæssige udskejelser efter jul.

Det er ellers ikke fordi der ikke er gode tilbud at hente ved at shoppe i Portugal efter jul. Rigtig mange butikker reklamerer med 50% afslag i prisen i forhold til før jul, og man ser i det store Colombo shopping center i Lissabon afslag i pris på helt op til 70%. Specielt i tøj- og skoforretninger er der mange penge at spare. Se også det eksklusive Vasco da Gama shoppingcenter (shopping center hjemmesider på engelsk).

Den gennemsnitlige portugiser lever i disse år i en langtrukken økonomisk krise. Der er ingen som sulter, og mad er stadig meget billigt (se artikel), men mange har mærket at priserne er steget uden at lønningerne er steget tilsvarende. Specielt energi og brændstof til biler er blevet væsentligt dyrere.

Desuden lever portugiserne lidt mere 'i nuet' end danskere typisk gør det, så derfor må man af og til skære ned, når man har brugt for meget.

Der er dog ingen tvivl om at mange portugisere har gode økonomiske forhold - nogen endog meget gode økonomiske forhold i en liga man sjældent ser i Danmark. Indkomstfordelingen i Portugal er skæv i forhold til Skandinavien og ligner på mange måder indkomstfordelingen i nogen af de tidligere østeuropæiske lande.

Din vurdering:UEFA Cup kampe med portugisiske klubhold

Tre portugisiske klubhold er blandt de 32 fodboldklubber, som deltager i 2008 UEFA Cup slutspillet.

Det er Benfica, Sporting og den nordportugisiske klub Braga, som i mange år har været med i toppen af portugisisk fodbold.

I UEFA turneringens slutspil er alle kampe knockout-kampe, hvor kun vinderen går videre til ottendedelsfinalen. Den 21. december 2007 blev fodboldholdenes modstandere udtrukket.

Braga møder Bremen i Tyskland, Benfica har ligeledes tyske modstandere med Nürnberg på hjemmebane. Sporting Clube de Portugal (i daglig tale Sporting Lissabon) får besøg af schweiziske Basel.

Champions League ottendedelsfinale
Det bliver kun Porto, som repræsenterer Portugal i næste runde af Champions League. 16 hold har chancen for at vinde det eftertragtede trofæ.
Champions League kampene er såkaldte 2-legs’s – dvs. at klubberne parres og møder hinanden både ude og hjemme. Den samlede vinder går videre til kvartfinalen.

Tre ud af portugisiske klubholds fire kampe i de store europæiske turneringer bliver pudsigt nok med tyske modstandere.
Porto trak nemlig til ottendedelsfinalen Schalke o4. Den første kamp spilles i Tyskland d. 19. februar 2008. Returkampen er sat til d. 5. marts 2008. Schalke 04 ligger ved nytår nummer 5 i den tyske bundesliga.

Se mere om portugisisk fodbold og den aktuelle stilling i den portugisiske liga.

Se også oversigt over fodbold-artikler på Portugalnyt.

Din vurdering:Uheldige narkosmuglere afsløret i Lissabon

Spanien og Portugal er ifølge mange landes narkotikabekæmpelsesmyndigheder to af de lande i Europa, hvorigennem narkotikasmuglere 'importerer' flest varer ind i EU. Varerne ankommer typisk med båd på den Iberiske Halvøs lange kyststrækning, og derefter sendes de i transit til resten af det store europæiske marked.

I Lissabon fik politiet den 26. december 2007 sig en stor overraskelse.

En 4-hjulstrækker på spanske nummerplader, som i sig selv ikke noget unormalt syn i Lissabon, var brudt sammen ved Parque das Nações i det, der også kaldes Lissabons gamle Expo-område.

Normalt ville ingen tage notits af dette, men i det her tilfælde bemærkede en kvik borger tilsyneladende at der var stor trafik af personer til og fra bilen og oplysningen blev givet videre til ordenmagten. Man besluttede fra politiets side at undersøge sagen nærmere.

Bilen viste sig at have en helt usædvanlig last gemt i bagagerummet. Efter at have talt mere end 100 poser med hvidt indhold op, havde politiet beslaglagt omkring 100 kilo kokain i allerfineste kvalitet. 

Selv om prisen på kokain er halveret på få år koster et gram på gaden i Danmark stadig ifølge Stofrådgivningen i København omkring 450 kroner. Kokain fortyndes som regel. Bilens last svarer derfor løseligt anslået til en 'dansk markedsværdi' på mellem 60 og 90 millioner kroner. 

Din vurdering:Oceanico Development i Algarve under mistanke for ulovlige prisaftaler

Der verserer sidst i december 2007 vedholdende rygter på nettet om at den store irskejede ejendomsvirksomhed Oceanico Development er indblandet i en sag om ulovligt aftalte priser på ferieboliger.

Tidligere på måneden var det ligeledes irsk ejede Kendar ejendomsimperium ude i store vanskeligheder og beskyldes for svindel i mange af dets europæiske afdelinger, og det lader til at nedsmeltningen af denne virksomhed, som også har kontor i Portugal, fortsætter.

Det nye er at den meget store Oceanico Development ejendomsvirksomhed på Algarve, hvis rygtet taler sandt, skulle være indblandet i ulovlige prisaftaler med Kendar Properties.

Efter sigende er ejerne af Oceanico, som på Oceanico Developments hjemmeside angives til at være de lokalt bosiddende irere Garry Fagan og Simon Burgess, den 26. december 2007 blevet indkaldt til møde (summoned) af de lokale retsmyndigheder i Algarve.

Det er eftersigende kommet til myndighedernes kendskab at Kendar og Oceanico Development har samarbejdet indgående i komplicerede finansielle strukturer, og at man på grund af de store problemer med Kendar nu har indledt undersøgelser af Oceanico Development.

Oceanico Development står for mange store projekter i Algarve herunder Estrela da Luz ved Praia da Luz, Jardim de Meia Praia ved Lagos, Vila Baia ved Praia da Luz, Belmar Spa & Beach ressort ved Porto de Móz, Quinta do Monte Funchal på Funchal Ridge og Amendoeira golf resortet, som planlægges i Silves området og forventes at komme til at koste 500 millioner euro.

Oceanico Development henvender sig i stor udstrækning til engelske og skandinaviske kunder med interesse for feriebolig på Algarve, og firmaets hjemmeside har endog dansk, norsk, svensk og finsk oversættelse.

Det skal understreges at ingen af rygterne om Oceanico Development i skrivende stund kan verificeres, men det står klart at Kendar ejendomsvirksomhedens ejer Michael Lynn med al sandsynlighed bliver dømt for svindel og mister retten til at drive advokatvirksomhed i Irland. Se tidligere artikel om Kendar Properties.

Din vurdering:Kork fra Portugal

Portugal er verdens største producent af kork. Det brune og bøjelige materiale høstes fra kork-træer som specielt i Alentejo regionen ofte ses langs vejene eller som plantage.

Kork bruges som bekendt til propper i vinflasker. Efter i nogen år at have været udsat for konkurrence fra skruelåg er korkprop-produktionen i Portugal faktisk blevet mere effektiv og konkurrencedygtig. Kvaliteten er højnet, og skruelåg anses ikke længere for nogen trussel.

Verdensnaturfonden anbefaler ydermere på grund af kork-træets gode effekt på miljøet at købe 'kork-vin'. Se artikel fra den danske brancheorganisation 'Træ er Miljø'.

Kork træet
Kork træet eller kork eg'en, som den også kaldes, dyrkes i bl.a. Spanien, Tunesien, Algeriet, Marokko og Portugal. Kork træet er let at kultivere i Portugals tørre varme klima, og Portugal står da også for tæt på 50% af verdens produktion af kork. Det er ikke noget tilfælde. Portugal har omkring 700.000 hektarer med kork-skov. Det svarer til  8% af Portugals samlede areal.

En korkeg kan blive op til 250 år gammel. Det er ulovlig at fælde kork-træer i Portugal uden speciel tilladelse. Korkegen, som på latin hedder Quercus Suber, kræver god plads, og selv om den er glad for sol, kan det også blive for tørt for den med faldende korkproduktion til følge. Den første korkhøst kan først finde sted, når et træ er omkring 25 år gammelt. Den næste høst må man til gengæld kun vente 9-10 år på.

Der laves blandt andet punge, tasker, skosåler (kork varmer - prøv det), omslag til pas og bøger, isolering og gulvbelægning af materialet. Man kan faktisk også få en kork-paraply i Portugal.

Se her et udvalg af kork-produkter fra en virksomhed, som har specialiseret sig i det specielle træs anvendelsesmuligheder.

Virksomheden Corticeira Amorim, som er noteret på børsen i Lissabon er én af de største virksomheder indenfor korkproduktion. I sommeren 2008 satte Corticeira Amorim en verdensomspændende kampagne i luften sammen med andre korkproducenter. Se mere om kampagnen "Save Miguel"

Silves på Algarvekysten var tidligere berømt for sin korkproduktion. I byen findes i forbindelse med Silves Castelo et kork-museum. Det ligger i Fábrica do Inglés dvs. den engelske fabrik og er et besøg værd. Der sker mange andre spændende ting på Fábrica do Inglés i Silves (men hjemmesiden er altså ikke på engelsk).

Amorim Gruppen har også et kork-museum i Nordportugal i byen Santa Maria de Lamas mellem Aveiro og Porto. man kan i øvrigt godt drive det til noget inden for kork. Se artikel om Portugals rigeste mand ifølge Forbes.com: Américo Amorim

For at markere korks potentiale har Portugal i slutningen af 2007 udgivet et frimærke lavet af kork. Alle frimærker i udgivelsen er på grund af korkens struktur forskellige.

 

Relateret artikel:
Verdensnaturfonden anbefaler Portugal at plante flere kork træer

Din vurdering:Jose Saramago statue i Lissabon forstaden Oeiras

Én af de kendteste og også mest kontroversielle portugisere i nyere tid bliver æret i Lissabon bydelen Oeiras.

Det er nobelprisvinderen i litteratur fra 1998 José Saramago, som Oeiras byråd ønsker at komplimentere for sin indsats for det portugisiske sprog - en indsats, som blandt andet har fundet sted i Oeiras kommune.

José Saramago er en meget usædvanlig mand. Han har tit udtalt sig så provokerende om kirke og fædreland at mange i Portugals kulturelite ikke længere vil vide af ham. Sidst var han i 2007 ude med et forslag om at slå Portugal og Spanien sammen til staten Iberia.

Der er ingen tvivl om at forfatteren og samfundsrevseren Saramago er kontroversiel, men den ældre herre på 85 sætter nu også en ære i at få pressens bevågenhed, og det er lykkedes utallige gange. Han har set udefra en eminent fornemmelse for hvor ’skoen trykker lidt’ i den portugisiske selvopfattelse.

Saramago kommer fra fattige kår og har blandt andet arbejdet som avisredaktør. Af Saramagos kendteste værker kan nævnes 'Stenflåden' og 'Evangelho Segundo Jesus Cristo', hvori han tillægger Jesus menneskelige fejl. Noget sådant var indtil for nyligt totalt uhørt i det katolske Portugal.

Nogen mener han er gal - andre at han er genial. Den selvproklamerede kommunist og ateist er i øvrigt spansk gift og bor i ’landflygtighed’ på den spanske ø Lanzarote.

Statuen vil blive rejst ved Oieras havnefront til Tejo-floden ved Alto da Boa Viagem.

Se mere om Saramagos bøger og om provokatøren Saramago i kultursektionen Berømte Portugisere.

Din vurdering:Rygeforbud på restaurationer i Portugal fra nytår.

Per 1. januar 2008 træder et generelt rygeforbud i kraft på restauranter, natklubber, café'er og barer i Portugal.

Der er kun mulighed for dispensation, hvis restauratørerne indretter seperat aflukket rygerum med ventilation, og det er der ikke mange restauratører, som forventes at ville investere i.

Resultatet bliver sandsynligvis som i Nordportugal, hvor 95% af omkring 5.000 restauratører i brancheforeningen Unishnor har indikeret at askebægrene på grund af den nye rygelov bliver fjernet ved årsskiftet. Ifølge foreningen svarer 8 timer i et røgfyldt lokale til at ryge 15 cigaretter.

Samtidig bliver cigaretter 10% dyrere, hvilket vil forøge prisen for en pakke cigaretter med omkring 30 cent svarende til godt 2 kroner. Det er dog stadig muligt at ryge udenfor.

Såfremt der ryges mod reglerne kan både restauratør og kunde idømmes bøder efter nærmere fastsatte regler. ASAE, som er forkortelsen for de portugisiske sundhedsmyndigheder, vil foretage stikprøvekontrol rundt omkring i landet.

Se også Portugal Forum: Så blev smøgen slukket i Portugal - sådan da

Din vurdering:Portugals regeringsparti fører i ny meningsmåling

Portugals regerende socialistparti PS står fremdeles godt i en ny meningsmåling i Portugal foretaget af avisen Diário de Notícias og TSF i december 2007.

PS partiet kan bedst sammenlignes med socialdemokraterne i Danmark, men fører dog på mange områder en politik som Labour i England, eller for den sags skyld som den siddende regering i Danmark.

PS står i meningsmålingen for december 2007 til 44% af stemmerne mod det største oppositionsparti PSD’s 32%. De Grønnes forbund med Kommunisterne CDU får 9%, venstreblokken BE får 7%, og demokratisk center CDS/PP, som måske bedst kan sammenlignes med Tysklands Kristelige Demokrater, får 5% i meningsmålingen.

På grund af Portugals valgsystem ville de 44% til PS sandsynligvis på grund af stemmespild og lignende igen give PS det absolutte flertal i det portugisiske parlament, hvis der var valg i dag. Resultatet ville dog blive afhængigt af få mandater. I 2005 fik premierminister José Sócrates parti PS 45,3% af stemmerne, hvilket resulterede i 121 mandater ud af 230 i det portugisiske parlament.

Se mere om det politiske system i Portugal.

Se også tidligere meningsmålinger:

Din vurdering:Portugal julen 2007

Se billeder fra julen 2007 nederst på siden.

I Portugal samles de fleste familier med onkler, tanter, alles børn og eventuelt fjernere slægtninge. Man tager det ikke så tungt om man bliver et par stykker mere til jul. Der er i Portugal stadig almindeligt at man er 10, 15 eller endnu flere personer samlet juleaften omkring det store bord.

Juleaftensdag var én af de varmeste dage i Portugal i december med op til 17 grader i hovedstaden Lissabon.

Som følge af det gode vejr var mange forældre på plænen eller i parken juledag med børnene. Med temperaturer i solen som på en gennemsnitlig dansk sommerdag var overtøj ikke nødvendigt midt på dagen. Andre familiemedlemmer tog sig af at købe ind.

I Portugal har mændene ikke rigtig ’indtaget’ køkkenet endnu. Til gengæld må de finde sig i at blive sendt på indkøb på den 24. december, hvor mange forretninger har åbent til klokken 15 eller 16. Efter sigende er indkøb i mange tilfælde heller ikke portugisiske mænds stærkeste side, og det resulterer i ikke så få fejlkøb, lidt irettesættelse derhjemme og en ny tur til købmanden.

Den traditionelle portugisiske julemiddag er bacalhau, men i mange familier spises også kalkun. Den norske klipfisk til bacalhau var for længst købt ind juleaftensdag og lagt i vand (se opskrift på bacalhau), men bagerne i Portugal havde som sædvanligt ekstra travlt.

Mange familier bager eller køber den traditionelle Bola Rei, som frit oversat betyder konge kage. I kystbyen Cascais var køen hos en lokal bager så lang ved middagstid den 24. december at man kunne se omkring 50 mennesker i en lang række udenfor forretningen. I strålende solskin var det i Cascais måske ikke så ringe en tjans at være den, der hentede Bolo Rei.

Sådan laves Bola Rei:Herunder har vi samlet nogen billeder og et par videoer fra julen i Portugal 2007.

Tavira på Algarvekysten:Selvom man har travlt med at pleje familien i julen i Portugal bliver der også tid til at kigge lidt TV. Ét af de kendteste navne på underholdningsscenen er lige nu gruppen Santamaria: www.santamaria.com.pt.På portugisiske fjernsyn kunne man se denne sketch på portugisisk med personer fra middelalderens Portugal. 

Middelalderbyen Óbidos er hvert år rammen om et af Portugals kendteste julearrangementer.

Billeder fra Óbidos Vila Natal 2007:

Obidos Vila Natal  Jul i Obidos
Jul i Obidos - Portugal  Jul i Obidos

Foto: Fernando C. Kvistgaard

Se også: Julen i Portugal og Jul og Nytår på Madeira.

Din vurdering:Flere Indlæg Næste side »