Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkDecember 2007 - Indlæg

Resultater af EU-Afrika topmødet i Lissabon

Afrika-EU topmødet i Lissabon er afsluttet. Efter to dage, hvor Lissabon på det nærmeste var verdens centrum og fyldt med store limousiner, sikkerhedsfolk og afrikanere på indkøb, er det igen hverdag i Portugals hovedstad.

De håndgribelige resultater af mødet mellem EU og Afrikas ledere er imidlertid så små at de næsten ikke er til at få øje på.

Problemet Mugabe
Topmødet blev som ventet præget af balladen omkring Zimbabwes præsident Robert Mugabes besøg. Mugabe blev fra talerstolen kraftigt kritiseret af mange af EU’s talere heriblandt Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen. Til danske journalister blev Mugabe af Fogh omtalt som ’en bandit’, hvilket helt sikkert hverken var en fortalelse eller en tilfældighed.

Tyskland, Sverige og Holland udtrykte ligeledes skarp kritik, mens de sydeuropæiske og centraleuropæiske EU landes repræsentanter var mindre klare i mælet. Det er sandsynligvis også udtryk for en koordineret indsats i EU, idet man trods alt fortsat gerne vil kunne tale med Mugabe og hans støtter på det afrikanske kontinent.

Mugabe gav igen ved at udtale at de nordeuropæiske landes ledere ingenting ved om Afrika, hvilket han nok til dels har ret i. Han fortsatte med at beskylde landene i Nordeuropa for at være i lommen på Englands premierminister Gordon Brown, som boycottede mødet, som følge af Mugabes deltagelse.

Efter mange iagttageres opfattelse var Mugabe trods alt temmelig isoleret i den afrikanske lejr på topmødet. En undtagelse var Sudans præsident Omar Hassan al-Bashi, som hilste varmt på Mugabe. Omar Hassan Al-Bashi er heller ikke er i kridthuset i EU på grund af den uhyggelige situation i Darfur, og han havde tilsyneladende fundet en forbundsfælle mod EU i Mugabe. Ingen Europæiske ledere blev set pleje omgang med Mugabe.

Economic Partnership Agreements
Et af de vigtigste emner, som blev diskuteret på topmødet var de såkaldte EPA, som står for Economic Partnership Agreements. De nuværende aftaler løber ud i starten af 2008. Den britiske EU kommissær for handel (trade commissioner) Peter Mandelson, som er en skarp og erfaren forhandler, kunne ikke opnået enighed om nye EPA mellem EU og Afrika.

Dermed risikerer Afrika at afrikanske landes varer bliver udsat for øgede toldsatser i EU. Det vil uden tvivl bidrage til at den politiske situation mellem EU og Afrika bliver endnu mere fastlåst. EU har dog indikeret at man vil lave midlertidige aftaler, således at de afrikanske eksportører i videst omfang ikke stilles dårligere end i 2007.

EU har til sin store fortrydelse måttet iagttage at Kina i de senere år har indledt omfattende økonomisk samarbejde med mange afrikanske lande. Det er primært Afrikas råstoffer, som kineserne er interesserede i, og i den forbindelse spiller menneskerettigheder og klimapolitik en meget begrænset rolle, hvis nogen rolle overhovedet.

Kinesiske firmaer har heller aldrig set noget forkert i at smøre den politiske elite i de lande de handler med, men her adskiller de sig nok, når det kommer til stykket, ikke så meget fra EU landenes virksomheder. Senegals præsident Abdoulaye Wade sagde ligeud til den forsamlede presse på topmødet at EU er tæt på at tabe kampen med Kina om afrikanernes gunst.

Afrikas ledere afviste således de af EU forslåede nye aftaler (EPA), fordi det ville betyde at afrikanske lande til gengæld for toldfrihed skulle åbne deres markeder for EU landenes produkter. Holdningen i Afrika er at det i stor udstrækning ville ødelægge mange afrikanske landes spæde erhvervsliv at åbne for EU’s varer og tjenesteydelser. Som et ekstra problem for EU, er WTO (World Trade Organisation) utilfreds med at lande som England, Portugal, Belgien og Frankrig har givet deres gamle kolonier i Afrika særligt fordelagtige handelsaftaler. Disse aftaler forlanger WTO tilendebragt, hvilket lægger øget presset på EU for at indgå en samlet handelsaftale med landene på det afrikanske kontinent.

Immigration
Libyens leder Gaddafi holdt sig ikke tilbage, da topmødet diskuterede immigrations- og flygningeproblemer. Den aldrende beduin, som boede i telt vest for Lissabon under topmødet, mente at det var Europas egen skyld at Afrika er så økonomisk tilbagestående. I forlængelse heraf konkluderede han at manglen på arbejde i Afrika, som får specielt unge mænd fra Afrika til at risikere livet for at komme ind i EU, bør være EU’s hovedpine, og at EU derfor skal tillade immigration i højere grad end tilfældet er. Desuden skal EU ifølge Gaddafis mening kompensere Afrika økoniomisk for fortidens synder. Spaniens premierminister Zapatero gav diplomatisk Gaddafi ret i at Europa bærer et ansvar fra kolonitiden. Nogen enighed kom der ikke ud af drøftelserne.

Måske det mest positive på topmødet var at EU’s og Afrikas ledere faktisk talte sammen og undgik stor uenighed. Oprindeligt var hovedformålet med topmødet at styrke EU-Afrika relationer, og det må trods alt siges at være opnået. Man enedes om en fælles sluterklæring med en masse ’elastik’ herunder en fælleserklæring om ”at lære af fortiden” og ”sikre en solid ramme for et langsigtet og velintegreret samarbejde”. Der er allerede spekulationer om at et nyt Afrika-EU topmøde bliver arrangeret i Libyen i 2010.

Herunder følger et par links til kommentarer i pressen om topmødet:

The New York Times

Financial times

The Guardian

Kristeligt Dagblad

Jyllandsposten

Din vurdering:Koncerter i Lissabon i 2008

Lissabon er det musikalske centrum i Portugal. I første halvår af 2008 vil følgende kendte kunstnere give koncert i Portugals hovedstad:

08. januar Babyshambles på Coliseu dos Recreios
04. februar The Charlatans på Aula Magna
27. februar Korn på Pavilhão Atlântico
08. marts The Cure på Pavilhão Atlântico
16. marts Tokio Hotel på Pavilhão Atlântico
19. marts Alicia Keys på Pavilhão Atlântico
04. april Mark Knopfler på Campo Pequeno
26. juni Jack Johnson på Pavilhão Atlântico
15. juli Celine Dion – spillested ikke angivet


I den lidt mindre kendte afdeling afholdes der i første halvår af 2008 blandt andet koncerter med følgende kunstnere i Lissabon:

11. januar Danny Cavanagh
11. januar Blasfemea djs på Souk
18. januar The Go! Team på diskotek Lux
25. januar Dead Combo på Zé dos Bois
26. januar Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra på Coliseu dos Recreios
26. januar If Lucy Fell på Zé dos Bois
02. februar Enthroned på Cine-Teatro de Corroios
03. februar Australian Pink Floyd på Aula Magna
09. februar Trashmania 5 på Cine-Teatro de Corroios
11. februar Behemoth på Cine-Teatro de Corroios
15. februar 15 Seconds to Mars på Coliseu dos Recreios
19. april Nightwish på Coliseu dos Recreios
24. april Quidam på Passeio Marítimo de Algés
04. maj Einstürzende Neubauten på Aula Magna
09. maj Vader på Cine-Teatro Corroios

Desuden glæder mange i Lissabon sig til:
 • Rock in Rio, som afholdes fra d. 30. og 31. maj samt den 1. juni, 5. juni og 6. juni. Metallica spiller d. 5. juni. 
 • Super Bock Super Rock, som afholdes i Lissabon d. 9. juli 2008 - se artikel.

  Listerne er ikke udførlige, og der kan naturligvis forekomme ændringer.

 • Din vurdering:  Jose Mourinho takker nej til landstrænerjob for England

  Den tidligere Chelsea manager José Mourinho skal ikke være landstræner for England.

  Der var kontakt mellem Mourinhos agent og det engelske fodboldforbund FA, men Mourinho endte ifølge den portugisiske fodboldavis 'A Bola' med at afvise det engelske tilbud på 25 millioner euro for 4 og et halvt års arbejde.

  I mellemtiden har José Mourinho kunne ses på TV-kanalen Setanta Sports i et nyt job. Se også artikel om Jose Mourinho's karriere.

  Din vurdering:  Galp underskriver aftale med Libyens regering

  Det portugisiske olieselskab Galp har i forbindelse med den Libyske leder Kadhaffi’s besøg i Lissabon underskrevet en aftale med Lybia Africa Investment Portfolio (LAP).

  LAP er kontrolleret af den Libyske stat og beskæftiger sig med olie og gasudvinding i den råstofrige nordafrikanske ørkenstat.

  Portugal har dermed endnu en gang formået at knytte tættere bånd mellem landets erhvervsliv og lande udenfor EU. Det har næsten været et kendetegn for José Socrátes regering og Portugals EU Formandskab, at formandskabet også kan bruges til at bane vejen for Portugals store virksomheder i udlandet.

  Galp var i øvrigt ikke den eneste portugisiske virksomhed, som fik noget ud af det Libyske statsbesøg. Cementproducenten Secil vil sandsynligvis overtage 50% af aktiekapitalen i den Libyske virksomhed Al-Ahlia Cement Company.

  De to landes regering underskrev desuden en aftale om at lette det økonomiske samkvem mellem landenes erhvervsliv og gik endda så langt som til at underskrive aftaler om kulturelt og uddannelsesmæssigt samarbejde.

  Portugal har desuden for nyligt åbnet ambassade i Libyens hovedstad Tripoli. I mange år var Libyen en paria i Europa blandt andet på grund af statsfinansieret terrorisme.

  Oberst Gaddafi 
  Kadhaffi er en ældre herre. Der findes få herskere som har haft så stor kontrol over sit folk, som han har haft. Han har adskillige gange stavet sit navn forskelligt i forskellige sammenhænge og i øvrigt også ændret sin titel. For at gøre forvirringen total staver forskellige medier navnet på over 40 forskellige måder, herunder Khadaffi, Gadhafi, Qaddafi, Kaddafi og Gadafi for blot at nævne nogle få. At navnet er arabisk og derfor ikke staves med vestlige bogstaver på originalsproget er en del af forklaringen. At Kadhaffi selv bruger flere forskellige stavemåder på egen hjemmeside er en anden. Fornavnet staves også forskellig, men det lader vi ligge og anvender de portugisiske mediers foretrukne stavemåde Kadhaffi.

  Siden 1969 har han siddet på magten i Libyen, hvor han som 27-årig oberst var leder at et statskup. Han var i lang tid dén mellemøstlige leder, som USA og resten af den vestlige verden var mest utilfredse med.

  Det anses som bevist at Libyen og dermed eneherskeren Kadhaffi var ansvarlig for blandt andet bomben i det vestberlinske diskotek La Belle, som i 1986 dræbte 3 personer herunder to amerikanere. I 1988 var to libyske efterretningsfolk medvirkende til at sprænge et amerikansk passagerfly med over 240 passagerer i luften over den skotske by Lockerbie. Med til historien hører også at den amerikanske præsident Ronald Reagan i 1986 lod amerikanske fly bombe Khadaffi’s palads i Tripoli med det resultat at et stort antal mennesker omkom herunder ét af Khadaffi’s egne børn.

  Det lykkedes dog i 2003-2004 med stor indsats fra bl.a. den engelske premierminister Tony Blair at blive enige med Muammar Abu Minyar al-Gaddafi, som Kadhaffi oprindeligt hedder, om skadeserstatning, bod og bedring efter Lockerbie katastrofen. Aftalen var desuden at Kadhaffi skulle holde op med at udvikle og distribuere atombomber, kemiske våben og meget andet skidt.

  Den tidligere oberst med forkærlighed for at bo i telt, når han er i udlandet, er siden da langsomt, men sikkert kommet tilbage i det gode selskab. I forbindelse med EU-Afrika topmødet bor han i disse dage i forgården til et af Lissabonkystens mange forter ud til Tejo-flodens udmunding i nærheden af feriebyen Carcavelos vest for Lissabon.

  Længere vestpå på Hotel Mirage i Cascais har Zimbabwes præsident Mugabe, som på en måde har overtaget Oberst Gadaffi's rolle som klassens slemme dreng uden dog helt at være i samme liga, lejet sig ind på ét af områdets bedste hoteller - ifølge den engelske avis The Times til små 7000 kroner per nat.    

  Din vurdering:  Den Svenske Skole indbyder til Lucia-optog i Estoril

  Der er Lucia-optog torsdag d. 13. december 2007 kl. 19.00 i den Engelske Kirke i Estoril. Det er eleverne fra Svenska Skolan, som går Lucia, og julen synges ind med alt fra 'Natten går tunga fjät' til 'Noite Feliz'

  Efter børnenes optog er der kaffe og kage. Man finder den Engelske Kirke, som også hedder St. Pauls Anglican Church, på adressen Avenida Bombeiros Voluntários 1 i Estoril.

  Se mere på den Svenske Skoles hjemmeside.

  Din vurdering:  Cortes de Cima i Alentejo har afholdt årets traditionelle danske julefrokost

  Vingården Cortes de Cima i Alentejo bød igen i år til julefrokost med dansk julemad og Cortes de Cima’s egen fortrinlige vin.

  En stor gruppe danskere fra Lissabon, Belém og Cascais valgte at køre de godt to timer til Alentejo, hvor vingården ligger. Denne gang havde Inger Louise Silva Santos, som er dansk turistfører i Lissabon, arrangeret bus så alle med god samvittighed kunne køre en eventuel promille sikkert hjem fra Alentejo.

  Cortes de Cima vingården er ejet af det dansk-amerikanske par Hans Kristian og Carrie Jørgensen, som bor med deres børn i det skønne Alentejo mellem byerne Beja og Évora.

  Julefrokosten kostede 60 euro per person og inkluderede naturligvis både karrysild, sylte, rugbrød og hjemmelavet remoulade, som godt kan være lidt svært at opdrive for danskere i Portugal. Som sædvanligt var den gode mad tilberedt af kokken Bjarne Otto, som har restauranten ’No Patio’ i Lagos på Algarvekysten.

  Med i prisen for arrangementet (og årsagen til den efter portugisiske forhold lidt høje kuvertpris) var de bedste af Cortes de Cima’s egne vine, som blandt andet inkluderede de prisvindende Cortes de Cima Reserva og Incógnito, som var forklædt som Hans Christian Andersen jubilæums-vinen.

  Der var efter julefrokosten mulighed for at supplere vinkælderen derhjemme i Cortes de Cima’s gårdbutik, som til lejligheden havde ekstra gode tilbud. Cortes de Cima Reserva’en sælges i Portugal til normalt omkring 50 euro flasken. I Danmark koster Cortes de Cima Reserva 2003 på restaurant typisk fra 450-500 kroner flasken.

  Vingården Cortes de Cima har dog også vine i mere overkommelige prisklasser. Chaminé vinen fra Cortes de Cima kan findes i Danmark til priser fra omkring 90 kroner flasken. Én af de lidt dyrere vine og et særdeles godt køb, som slet og ret kaldes Cortes de Cima, sælges i Danmark fra omkring 110 kroner flasken. Se mere om portugisisk vin i Portugalnyts vinsektion.

  På vejen hjem mødte dansker-bussen i øvrigt det meste af Afrikas politiske elite, som i limousiner med politieskorte blev fragtet fra hotellerne i Cascais og Estoril til middag på Ajuda paladset i Belém i forbindelse med EU-Afrika topmødet.

  Se også: Sommerkoncert hos Cortes de Cima i 2008.

  Julefrokost hos Cortes de Cima - dansk vinbonde  Bus til Alentejo 
  Chaminé, Cortes de Cima, Reserva  Cortes de Cima - Syrah - Trincadeira - Aragonez - Touriga Nacional
  Foto: Portugalnyt og Olaf Klejnstrup-Jensen

  Billeder fra julefrokosten kan tilsendes på mail til deltagerne ved at kontakte info@portugalnyt.dk.

  Din vurdering:  Flere klager over flyselskaber i Europa

  Hvert år udgiver ECC en oversigt over, hvor mange klager, der er indkommet over de enkelte EU landes flyselskaber. Tallene fra 2006 er netop blevet offentliggjort.

  Der er væsentlig flere klager fra de europæiske forbrugere over luftfartsselskaberne i 2006 end der var i 2005 – faktisk næsten dobbelt så mange. Ud af de 2592 klager er kun 2% eller 41 klager over portugisiske flyselskaber, som i langt hovedparten af klagerne må være TAP. Danske selskaber har modtaget 69 klager eller 3% og svenske selskaber 46 svarende til 2%.

  Find billig flybillet til Portugal

  Irland og Spanien skiller sig i særklasse ud, som de lande, hvis flyselskaber, der klages mest over. 24% af alle klager var over irske luftfartsselskaber og 17% af klagerne var over spanske flyselskaber.

  Der angives ikke, hvilke flyselskaber det handler om, men man må formode at utilfredse kunder hos Ryanair står for den største del af de i alt 612 klager over irske flyselskaber. I Spanien må flyselskaberne Iberia og Vueling og måske Spanair holde for.

  Da ét af de andre store lavprisselskaber på størrelse med Ryanair er registreret i England må tallene for klager over engelske selskaber siges at tale til Easyjets fordel. Kun 9% af samtlige klager er over engelske selskaber, og der er mange andre store flyselskaber i England, som f.eks. Virgin og British Airways.

  Ser man på klagerne, klages der over meget forskelligt. Bagage-relaterede klager udgør i 2006 22% af klagerne, forsinkelser 16% og aflysninger 15%.

  Flypassagerers rettigheder
  De europæiske luftfartsselskaber er underlagt to bestemmelser, hvad angår flypassagerers rettigheder. Den ene er EU direktiv nr. 261/2004, som angår aflysninger og forsinkelser. Den anden bestemmelse er den såkaldte Montreal Convention, som regulerer alle internationale flyselskaber.
  Den bedste måde at angribe en sag på, hvis man føler sig uretfærdigt behandlet er at kontakte European Consumer Centre:

  PORTUGAL
  EUROPEAN CONSUMER
  CENTRE PORTUGAL
  CENTRO EUROPEU DO
  CONSUMIDOR
  Director : Cecilie Cardona
  Praça Duque de Saldanha, 31-1°
  1069-013 Lisboa
  +351/21 356 47 50 or 52
  +351/21 356 47 12
  http://www.consumidor.pt

  SWEDEN
  EUROPEAN CONSUMER
  CENTRE SWEDEN
  KONSUMENT EUROPA
  Director : Agneta Gillback
  Box 48
  65102 Karlstad
  +46/54 - 19 41 50
  +46/54 - 19 41 95
  Email: info@konsumenteuropa.se
  www.konsumenteuropa.se

  NORWAY
  EUROPEAN CONSUMER
  CENTRE NORWAY
  FORBRUKER EUROPA
  Director : Elisabeth van Riessen
  P.O.Box 4594 Nydalen
  0404 Oslo
  +47 23 400 500
  +47 23 400 501
  Email: post@forbrukereuropa.no
  www.forbrukereuropa.no

  UNITED KINGDOM
  EUROPEAN CONSUMER
  CENTRE UK
  Director : Jediah Mayatt
  1 Sylvan Court, Sylvan Way,
  Southfi elds Business Park
  BASILDON Essex UK SS15 6TH
  +44 (0)8456 04 05 03 (Monday to
  Thursday: 10:00am to 4:00pm,
  Friday: 10:00am to 3:30pm)
  +44 (0)8456 08 96 00
  Email: ecc@tsi.org.uk
  www.ukecc.net

  DANMARK
  EUROPEAN CONSUMER
  CENTRE DENMARK
  FORBRUGER EUROPA
  Director : Peter Fogh Knudsen
  Amagerfælledvej 56
  DK-2300 Copenhagen S
  +45/32 66 90 00
  +45/32 66 91 00
  Email: info@forbrugereuropa.dk
  www.forbrugereuropa.dk

  Den danske ECC organisation har desuden en SMS service, som virker på den måde at du ved at sende en SMS til nummer 1970 med teksten “fly” får tilsendt dine rettigheder per SMS (kræver nyere mobiltelefon med internet-funktion). Se mere om SMS service fra www.forbrugereuropa .

  Se hele rapporten fra European Consumer Centre (pdf åbner i nyt vindue).

  Din vurdering:  Anders Fogh Rasmussen til topmøde i Lissabon

  Der er trængsel i Lissabon lufthavn. Over 80 private fly fra Afrika og Europa lander i disse dage med statsledere og delegationer. Plane-spotterne har kronede dage og står klar med kameraer og notesblokke. Alle de fremmede fly fylder i øvrigt så meget på landingsbanerne at normale ruter til og fra Lissabon lufthavn flyver med forsinkelser. Nogen af de mange fly bliver senere ’parkeret’ i Faro og Porto under topmødet.

  Danmarks statsminister er også på vej til EU-Afrika topmødet, som afholdes 8-9 december 2007. Han har fået lov at tale om klima- og energipolitik, hvor det planlagte klimatopmøde i København i 2009 giver Danmark en central placering. Klima problematikken vil være et af topmødets vigtigste emner. Ugandas præsident skal også tale om energi- og klimapolitik.

  På andre områder er der ligeledes en hovedtaler fra et EU land og et afrikansk land. Om menneskerettigheder taler repræsentanter fra henholdsvis Tyskland og Sydafrika. Frankrigs præsident Sarkozy, Italiens premierminister Prodi og Spaniens premierminister Zapatero er de øvrige hovedtalere for EU. 

  Der har været megen polemik omkring Zimbabwes præsident Mugabes deltagelse i EU-Afrika topmødet. Se hele Mugabes synderegister her.

  På DR’s program Orientering, som måske er Danmarks bedste nyhedsformidler af internationalt stof, har Jørgen E. Petersen set nærmere på, hvad EU og Afrika egentlig har udrettet siden sidste EU Afrika topmøde i år 2000 i Egypten. Den erfarne reporter ser også på om Robert Mugabe, som Englands premierminister Gordon Brown nægter at være i stue med, nu også er statslederen med det værste generalieblad på det afrikanske kontinent. Hør udsendelsen fra Orientering.

  Din vurdering:  UEFA Cup slutspil med Benfica og Sporting

  Benfica må sammen med Sporting Lissabon forlade Champions League turneringen.

  På grund af Benficas og Sportings slutplaceringer som nummer 3 i henholdsvis Champions League gruppe D og F er begge portugisiske fodboldklubber kvalificeret til UEFA cup’ens slutspil som er en knockout-turnering med 32 hold. Holdene parres to og to og spiller en ude- og en hjemmekamp mod hinanden. Samme procedure gentages i næste runde med 16 hold.

  De 32 hold består af 8 hold fra Campions League turneringen og 24 hold fra de indledende runder også kaldet gruppespillet i UEFA Cup’en.

  Vinderne af de indledende UEFA Cup gruppespil parres med nummer 3 i gruppespillene. Nummer 3 fra Champions League grupperne parres med nummer to fra de indledende UEFA Cup gruppespil.

  Per 6. december 2007 har følgende hold kvalificeret sig til til knock-out turneringen i UEFA Cup'en:

  Benfica SL
  Sporting Clube de Portugal
  SK Slavia Praha
  Helsingborg
  Hamburg SV
  FC Basel
  Vilarreal
  Panathinaikos
  Atlético Madrid
  Everton

  Der er gode chancer for at danmarksmestrene fra FCK og spanske Getafe med Michael Laudrup som træner kvalificerer sig.

  Portugisiske Braga har også stadig en rimelig chance, men skal dog skynde sig efter at have fået uafgjort 1-1 i sine to første kampe i gruppespillet i UEFA Cup’en.
  Fra Norge har klubben SK Brann fra Bergen stadig mulighed for at kvalificere sig til slutspillet i UEFA Cup'en

  Din vurdering:  Adventure Race i Cascais og Estoril

  Estoril Portugal XPD Race 2008:
  Se artikel om adventure race i 2008

  Estoril Portugal XPD Race 2007:
  Onsdag aften startede prologen til Estoril Portugal XPD Race.

  Lettere overraskede turister og lokale i kystbyen Cascais kunne da mørket havde lagt sig over feriebyen følge små grupper af veltrænede løbere med pandelygter i deres forsøg på at navigere rundt i Cascais bymidte. Det så ikke ud til at alle havde lige meget styr på det.

  Prologen er indledningen til Portugals adventure race, som starter torsdag d. 6. december 2007.

  Adventure race indeholder trialrun, mountain biking, svømning, kajak, klatring, coasteering, fridykning og orientering. Det er en stor mundfuld, som skal gennemføres på 84 timer. Deltagerne er da også i overordentlig god fysisk form. I Adventure Race World Series består hvert hold af 3 mænd og én kvinde. Ud af de i alt 35 hold deltager 27 i Race World serien. De resterende 8 er portugisiske hold for herrer. 

  Der er to deltagende hold fra Danmark. Bornholm stiller med Adventureteam Bornholm og Oure Idrætshøjskole stiller med Team Oure, som også har en enkelt finsk deltager.

  Det er usædvanligt at starte prologen i en by og ikke alle holdene havde lige meget fidus til dén ide. Deltagerne havde fået at vide at de via kort og spørgsmål skulle lokalisere 8 ’ubåde’, som var gemt i byen.

  Det var tilsyneladende ikke så let. Et hold fra Porto gav op efter 10 minutter, hvilket betyder at de skal starte sidst når ’det rigtige’ løb starter. Porto holdet mente ikke at kortet kunne læses. Team Bornholm var mere stædige. Spørgsmålene var ikke så svære, mente de, men de havde dog heller ikke efter 20 minutter fundet nogen ubåde endnu. Det var også beskeden fra et svensk team.

  9 af de deltagende Adventure Race teams stillede ikke op i prologen og derfor starter de allersidst i racet torsdag. Man kan følge racet på www.portugalxpdrace.com (som dog har haft tekniske problemer) .

  UPDATE 10. december 2007
  Team Oure fra Idrætshøjskolen i Oure opnåede en meget flot 3. plads i Portugals Adventure Race efter 3 hårde konkurrence-døgn. Adventureteam Bornholm udgik efter at holdkaptajnen måtte opgive at fortsætte. Det skete dog på et relativt sent tidspunkt i løbet så holdet får en samlet 22. plads ud af 27 på trods af ikke at have gennemført. Se mere på TV2 Bornholm.

  Din vurdering:  Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »