Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Kritikken af BCP bankens bestyrelsesformand forstærkes

Den portugisiske storbank BCP Millenium har et problem. Siden bestyrelsesformanden Jorge Jardim Gonçalves indrømmede at hans søn havde fået eftergivet renter af et lån fra BCP i størrelsesordenen 12 millioner euro er presset på bestyrelsesformanden vokset.

Først forlød det at Gonçalves gik af. Så forlød det at han ville blive på sin post. De nu afblæste forhandlinger om sammenlægning af BCP banken med BPI banken lagde en midlertidig dæmper på kritikken.

Mandag aften d. 3. december var Jorge Jardim Gonçalves sagen igen i fokus, denne gang på den portugisiske TV-kanal SIC. Den portugisiske finansverdens enfant terrible Joe Berardo, som har skabt sin enorme formue i blandt andet Canada og Australien, stod igen frem og kritiserede Gonçalves.

Berardo lagde ikke fingrene imellem og udtalte blandt andet (frit oversat) at ”Goncalves afgang er essentiel for BCP”, ” at bestyrelsesformanden er blevet overhalet af ny teknologi”, ” at BCP skal ikke betale mere luksus til Gonçalves” og at ” Gonçalves må komme til fornuft og forlade BCP”. Klarere kan det vist ikke siges i Portugal.

Flere ulovlige aktionærlån ?
Joe Berardo, som ejer små 6% af aktierne i BCP banken, har truet med at anlægge sag mod banken, hvis den ikke vil offentliggøre bestyrelsesmedlemmernes løn samt alle beløb, der er blevet eftergivet til skyldnere.

BCP banken har nægtet at efterkomme Berardos anmodning med henvisning til den portugisiske bankhemmelighed. Berardos opfordring kommer efter at avisen Expresso Weekly skrev at BCP banken har eftergivet et beløb på yderligere 28,5 millioner euro til én af bankens aktionærer.

Aktionæren angives af avisen til at være José Goes Ferreira med firmaet Somerset Associates Limited. José Goes Ferreira er en god ven af bestyrelsesformand Jorge Jardim Gonçalves og også én af bankens grundlæggere. Det store lån, som i banksproget betegnes som en creditline, blev givet til en offshore virksomhed kontrolleret af Somerset Associates Limited, som tilhører Goes Ferreira og kompagnonen Carlos Luis Bessa Monteiro. På selvsamme dag som offshore-virksomheden blev erklæret konkurs, og pengene efter al sandsynlighed var tabt, valgte den tidligere administrerende direktør Paulo Teixeira Pinto med omgående virkning at tage sin afsked efter voldsom uenighed med Jorge Jardim Gonçalves.

Der er ikke megen tvivl om at det Jorge Jardim Gonçalves, som er én af grundlæggerne af BCP banken, har rodet sig ud i, ville i de fleste europæiske banker have tvunget ham til at trække sig fra posten som bestyrelsesformand for længe siden.

Tirsdag d. 4. december 2007 kom så meddelelsen om at han trækker sig til generalforsamlingen i januar 2008. Den 71-årige Gonçalves forsøger øjensynligt at lave en ’tilbagetrækning med æren i behold’ – hvis han altså denne gang står fast på at han trækker sig.

Se også:
Jorge Jardim Gonçalves trækker sig fra bestyrelsen i BCP banken
Spekulationer om sammenlægning af BPI og BCP bankerne i Portugal 
Euronext LisbonKommentarer

Endnu ingen kommentarer