Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk






Portugals skoler i ny PISA undersøgelse

OECD laver hvert tredje år en stor PISA undersøgelse af medlemslandenes skolevæsen. PISA står for Program for International School Assessment.

Undersøgelsen omhandler 15-åriges kompetencer i læsning, matematik og naturfag. I 2006 undersøgelsen, som netop er offentliggjort i december 2007 har 57 lande deltaget.

Der er fra nogen sider rejst kritik af PISA undersøgelsens videnskabelige indhold, men den kan dog bruges som en god indikator for den gennemsnitlige standard i de enkelte landes skolesystemer.

Fra udlandsdansker forældre-synspunkt skal man også være opmærksom på at der i Portugal er utrolig stor forskel mellem by og land og mellem offentlige og private skoler, hvilket undersøgelsens resultater herunder ikke tager højde for.

Læsefærdigheder i Portugal
PISA undersøgelsen når frem til at Portugal ligger midt i feltet som nummer 31 ud af 56 lande (USA deltog ikke). Portugals 15-årige har i gennemsnit læsefærdigheder svarende til 15-årige i Kroatien, Italien, Litauen og Luxembourg.

Matematik i Portugal
Indenfor matematik er Portugal nummer 37 ud af 57 på niveau med landene Italien, Grækenland, Kroatien og USA.

Naturfag (science) i Portugal
Indenfor naturfag er Portugal nummer 37 ud af 57. Omkring samme nivau har de 15-årige i lande som Rusland, Italien, Grækenland og Israel. Norge ligger dog heller ikke langt fra Portugal i naturfag med en plads som nummer 33. I én af rapportens konklusioner bemærkes det at i landene Grækenland, Italien, Mexico, Spanien, Tyrkiet og Portugal er der kun 1 elev ud af 20 som ligger på det højeste faglige niveau i naturfag. Til sammenligning ligger mindst 1 elev ud af 7 på højeste niveau i landene Australien, Canada, Finland, Japan og New Zealand.

Udviklingen i skolevæsenet i Portugal siden 2003
I den sidste PISA undersøgelsen fra 2003 lå de gennemsnitlige læsefærdigheder i Portugals skoler lidt under skolerne i Danmarks niveau, men på samme niveau som Italien, Grækenland og Spanien. Resultatet inden for læsning i Portugal er stort set det samme i 2006 som i 2003.

Inden for matematik nåede de portugisiske elever stort set også det samme niveau i 2006 som i 2003.

I naturfag var Portugal og Danmark næsten på niveau i 2003 PISA undersøgelsen som nummer 27 og 26 ud af dengang 29 nationer. Portugal har forbedret sig lidt i 2006 i forhold til 2003, men har stadig en placering under OECD gennemsnittet.

Danmark i PISA undersøgelsen
Danmark er i modsætning til hvad de fleste tror ikke meget mere end en gennemsnitlig OECD-nation, hvad undervisningsresultater i folkeskolen angår. Inden for naturvidenskab ligger danske 15-årige nummer 24 efter nationer som Polen, Sverige, Ungarn Tjekkiet, England, Tyskland og Korea. Finland er bedste land inden for naturvidenskab. Sverige er nummer 22 og Norges 15-årige skoleelever nummer 33.

Ser man på læsefærdigheder er Danmark rykket op på plads nummer 19 med samme pointtal som Slovenien. Danske 15-årige bliver igen slået af Tyskland og England, men også eftertrykkeligt sat tilbage fra den bedste række af økonomisk og udviklingsmæssigt langt svagere nationer. Korea vinder indenfor læsefærdigheder med Finland som en sikker nummer 2. Polen opnår en plads som nummer 9 i læsefærdigheder og Sverige er nummer 10. Norge ligger som nummer 25.

Matematik er det område, hvor Danmark klarer sig bedst. De 15-årige danske skoleelever ligger på en 15. plads i den pænere ende af de 57 lande. Stadigvæk må Danmark se sig slået af skolesystemet i blandt andet Estland og Korea. Taipei-kina (Taiwan) topper listen med Finland på andenpladsen. Polen og England kommer ind som nummer 28 og 29. Norge og Sverige er henholdsvis nummer 29 og 21.

Hvis man anser PISA undersøgelsens resultater som objektive, forekommer det meget betænkeligt at Danmark, Norge og til dels Sverige, som nogen af de rigeste lande i verden, ikke formår at uddanne deres folkeskoleelever bedre. Måske de ansvarlige i de tre nordiske lande skulle tage en tur til det skandinaviske broderland Finland og se, hvordan det skal gøres.

OECD kommenterer her undersøgelsen.



Kommentarer

Endnu ingen kommentarer