Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Jul i Portugal

Den traditionelle jul i Portugal har mange ligheder med julen i de nordiske lande. Det vigtigste er at være sammen med familien, som samles i juledagene.

I Portugal, som i de nordiske lande, siger folkesavnet at det er julemanden eller på portugisisk Pai Natal (jule-far), som kommer med gaverne, som lægges under juletræet eller i sko, som børnene har stillet ved ildstedet. Julen fejres i Portugal som i Danmark juleaften d. 24. december. Børnene får i nogle familier at vide at Jesus-barnet hjælper Pai Natal med gaverne.

Se mere om julemanden på portugisisk.

Bacalhau - traditionel portugisisk julemad
Den traditionelle julemad i Portugal er bacalhau, som svarer til klipfisk på dansk. I Danmark og Norge kan klipfisk godt være produceret på sej eller andre lignende fisk, men er dog mest torsk. Den portugisiske bacalhau er altid torsk og kommer ofte fra netop Norge. Klipfiskene eller mere korrekt bacalhau spises hele året i Portugal og er udover traditionel julemad også portugisernes nationalspise. Bacalhau er efterhånden ret dyrt efter portugisiske forhold. Det skyldes overfiskning af torsk og at bacalhau også er populært i Spanien.

Der er utroligt mange forskellige måder at lave bacalhau på. Den tørrede, saltede fisk ligger i store bunker i supermarkederne, og der er mange forskellige slags prepareret på forskellig måde. Frisk torsk lavet som i Danmark spises næsten ikke i Portugal. Er man i Portugal ved juletid er det faktisk en oplevelse at gå ind at se alle de mange tørrede fisk, som f.eks. i supermarkedskæden Jumbo har en hel lille afdeling for sig selv.

Bacalhau - Torsk

Når man tilbereder bacalhau lægges den i vand et døgns tid hvorved vægten øges med omkring 100%. Typisk tilberedes den derefter i ovnen sammen med olivenolie, løg, andre grøntsager og kartofler. Det er normalt i Portugal at invitere til middag hvor hovedretten består af flere forskellige slags bacalhau og ikke kun til jul. Bacalhau kan efter sigen laves på 365 forskellige måder – én til hver dag i året. Se også forum indlægget: Opskrifter fra Portugal.

I mange indkøbscentre og større byer findes der restaurantkæder med buffet, hvor man afregner efter vægt på tallerkenen. Her kan man ’prøvesmage’ bacalhau. Et eksempel herpå er Só Peso restaurantkæden (klik på ’Onde Estamos’ til højre for at se beliggenhed). Det er ikke altid at det er åbenlyst for turister, hvad der er bacalhau, og hvad der ikke er. Man kan dog som regel snuse sig frem til i hvilke retter fisken gemmer sig. Ellers spørg - portugiserne er stolte af deres bacalhau og fortæller gerne.

Juletraditioner i Portugal
Man spiser også ofte kalkun juleaften i Portugal og til dessert får man tit ris budding med kanel (Arroz Doce), som ligner ris á la mande dog med kanel i stedet for kirsebærsovs. Portugiserne synes det med kirsebærsovsen er en meget underlig ide, hvis man spørger dem om det.

I gamle dage var det tradition også at dække op til de døde i familien juleaften. Det kaldes Consoada. Traditionen bruges næsten ikke længere.

Man spiser traditionelt sent i Portugal og også juleaften. Børnene får efter traditionen først gaver ved midnat. I nogen familier klæder én af de voksne sig ud som julemanden for at underholde de mindste.

Efter maden går nogen portugisere specielt inde i landet til messe i kirken også kaldet ’Missa do Galo’, som på dansk betyder hanens messe. Hanen galede efter sigende da Jesus blev født, og derfor har messen juleaften fået navn efter den. Når man kommer hjem åbnes gaverne. I Portugals større byer er det nu til dags de færreste, som går til messe juleaften.

Som i de nordiske lande er der en overflod af chokolade, nødder, kager m.v. Desuden spises til jul den traditionelle ’Bolo Rei’, som betyder kongens kage. I nogen familier er det tradition at gemme en lille bønne og en lille gave i kagen. Den som får bønnen skal lave næste års Bolo Rei. Man drikker naturligvis portvin i Portugal til jul og nyder desuden de traditionelle ’azevias’ og ’felhozes’ som er portugisiske kiks og søde sager.

Juleaften varer til langt ud på natten i Portugal. Næste dag holder man julefrokost med familien.

Julepynt i Portugal
Portugiserne er kendt for at gøre meget ud af julepynten, og der er konkurrence mellem Porto og Lissabon i at have det højeste juletræ. Porto ’vandt’ i år med et ’træ’ sponseret af lokale store virksomheder på 76 meter. I 2006 var træet i Lissabons på den store Praça do Comercio plads det højeste i Europa.

Både på Madeira og i de portugisiske byer er der desuden gjort meget ud af udsmykning i gaderne.

 Juleudsmykning i Cascais


En særlig tradition er opstillingen af ’Presépio’, som kan oversættes med ’jule-scene’ fra Betlehem. I kystbyen Cascais vest for Lissabon har man i byens mest centrale rundkørsel eksempelvis oplyste kalkstensfigurer af Jomfru Maria, Jesus-barnet, de tre vise mænd til at stå til beskuelse for alle i trafikken. Julepynt i portugisiske hjem er traditionelt holdt i guld, røde, grønne og blå farver.


Kommentarer

 

Fernando C. Kvistgaard siger:

Bacalhau er også meget populært i Brasilien

6 December 2007 10:40 AM