Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Resultater af EU-Afrika topmødet i Lissabon

Afrika-EU topmødet i Lissabon er afsluttet. Efter to dage, hvor Lissabon på det nærmeste var verdens centrum og fyldt med store limousiner, sikkerhedsfolk og afrikanere på indkøb, er det igen hverdag i Portugals hovedstad.

De håndgribelige resultater af mødet mellem EU og Afrikas ledere er imidlertid så små at de næsten ikke er til at få øje på.

Problemet Mugabe
Topmødet blev som ventet præget af balladen omkring Zimbabwes præsident Robert Mugabes besøg. Mugabe blev fra talerstolen kraftigt kritiseret af mange af EU’s talere heriblandt Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen. Til danske journalister blev Mugabe af Fogh omtalt som ’en bandit’, hvilket helt sikkert hverken var en fortalelse eller en tilfældighed.

Tyskland, Sverige og Holland udtrykte ligeledes skarp kritik, mens de sydeuropæiske og centraleuropæiske EU landes repræsentanter var mindre klare i mælet. Det er sandsynligvis også udtryk for en koordineret indsats i EU, idet man trods alt fortsat gerne vil kunne tale med Mugabe og hans støtter på det afrikanske kontinent.

Mugabe gav igen ved at udtale at de nordeuropæiske landes ledere ingenting ved om Afrika, hvilket han nok til dels har ret i. Han fortsatte med at beskylde landene i Nordeuropa for at være i lommen på Englands premierminister Gordon Brown, som boycottede mødet, som følge af Mugabes deltagelse.

Efter mange iagttageres opfattelse var Mugabe trods alt temmelig isoleret i den afrikanske lejr på topmødet. En undtagelse var Sudans præsident Omar Hassan al-Bashi, som hilste varmt på Mugabe. Omar Hassan Al-Bashi er heller ikke er i kridthuset i EU på grund af den uhyggelige situation i Darfur, og han havde tilsyneladende fundet en forbundsfælle mod EU i Mugabe. Ingen Europæiske ledere blev set pleje omgang med Mugabe.

Economic Partnership Agreements
Et af de vigtigste emner, som blev diskuteret på topmødet var de såkaldte EPA, som står for Economic Partnership Agreements. De nuværende aftaler løber ud i starten af 2008. Den britiske EU kommissær for handel (trade commissioner) Peter Mandelson, som er en skarp og erfaren forhandler, kunne ikke opnået enighed om nye EPA mellem EU og Afrika.

Dermed risikerer Afrika at afrikanske landes varer bliver udsat for øgede toldsatser i EU. Det vil uden tvivl bidrage til at den politiske situation mellem EU og Afrika bliver endnu mere fastlåst. EU har dog indikeret at man vil lave midlertidige aftaler, således at de afrikanske eksportører i videst omfang ikke stilles dårligere end i 2007.

EU har til sin store fortrydelse måttet iagttage at Kina i de senere år har indledt omfattende økonomisk samarbejde med mange afrikanske lande. Det er primært Afrikas råstoffer, som kineserne er interesserede i, og i den forbindelse spiller menneskerettigheder og klimapolitik en meget begrænset rolle, hvis nogen rolle overhovedet.

Kinesiske firmaer har heller aldrig set noget forkert i at smøre den politiske elite i de lande de handler med, men her adskiller de sig nok, når det kommer til stykket, ikke så meget fra EU landenes virksomheder. Senegals præsident Abdoulaye Wade sagde ligeud til den forsamlede presse på topmødet at EU er tæt på at tabe kampen med Kina om afrikanernes gunst.

Afrikas ledere afviste således de af EU forslåede nye aftaler (EPA), fordi det ville betyde at afrikanske lande til gengæld for toldfrihed skulle åbne deres markeder for EU landenes produkter. Holdningen i Afrika er at det i stor udstrækning ville ødelægge mange afrikanske landes spæde erhvervsliv at åbne for EU’s varer og tjenesteydelser. Som et ekstra problem for EU, er WTO (World Trade Organisation) utilfreds med at lande som England, Portugal, Belgien og Frankrig har givet deres gamle kolonier i Afrika særligt fordelagtige handelsaftaler. Disse aftaler forlanger WTO tilendebragt, hvilket lægger øget presset på EU for at indgå en samlet handelsaftale med landene på det afrikanske kontinent.

Immigration
Libyens leder Gaddafi holdt sig ikke tilbage, da topmødet diskuterede immigrations- og flygningeproblemer. Den aldrende beduin, som boede i telt vest for Lissabon under topmødet, mente at det var Europas egen skyld at Afrika er så økonomisk tilbagestående. I forlængelse heraf konkluderede han at manglen på arbejde i Afrika, som får specielt unge mænd fra Afrika til at risikere livet for at komme ind i EU, bør være EU’s hovedpine, og at EU derfor skal tillade immigration i højere grad end tilfældet er. Desuden skal EU ifølge Gaddafis mening kompensere Afrika økoniomisk for fortidens synder. Spaniens premierminister Zapatero gav diplomatisk Gaddafi ret i at Europa bærer et ansvar fra kolonitiden. Nogen enighed kom der ikke ud af drøftelserne.

Måske det mest positive på topmødet var at EU’s og Afrikas ledere faktisk talte sammen og undgik stor uenighed. Oprindeligt var hovedformålet med topmødet at styrke EU-Afrika relationer, og det må trods alt siges at være opnået. Man enedes om en fælles sluterklæring med en masse ’elastik’ herunder en fælleserklæring om ”at lære af fortiden” og ”sikre en solid ramme for et langsigtet og velintegreret samarbejde”. Der er allerede spekulationer om at et nyt Afrika-EU topmøde bliver arrangeret i Libyen i 2010.

Herunder følger et par links til kommentarer i pressen om topmødet:

The New York Times

Financial times

The Guardian

Kristeligt Dagblad

JyllandspostenKommentarer

Endnu ingen kommentarer