Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Dansk safari lodge i Mozambique

I den sydlige del af Mozambique i nationalparken Santuário de Vilanculos ligger Nyati Safari Lodge. Luksushotellet, som består af bungalows tilhører danskeren Jørgen Nielsen, som måske er mest kendt som grundlægger af sportsmærket Patrick i 1980’erne.

Mozambiques historie
Mozambique var i over 400 år portugisisk interesseområde og koloni. I 1930’erne var økonomiprofessoren Salazar blevet Portugals leder, og han overtog ikke blot ledelsen af Portugal, men også de mange små og store portugisiske besiddelser i Afrika og Asien herunder Mozambique.

Salazar blev oprindeligt indsat i regeringen i kraft af sin nationaløkonomiske viden. Senere udviklede Salazar styret i Portugal sig mere og mere i retning af et diktatur. Der var og er dog i store dele af Portugals befolkning stadig tilfredshed med Salazar, da han formåede at hæve den portugisiske levestandard, og desuden lykkedes det ham at holde Portugal neutral i 2. verdenskrig.

I de portugisiske kolonier havde Salazar og hans venner i den portugisiske elite et meget konservativt syn på mulighederne for selvstyre. Det kunne der kort sagt ikke blive tale om. Salazar holdt, nogen vil sige krampagtigt, fast på portugisisk overherredømme i lang tid efter at England og til dels Frankrig havde opgivet denne politik.

I Mozambique blev der i 1960’erne dannet en modstandsbevægelse FRELIMO (Front for the Liberation of Mozambique), som bekæmpede de portugisiske magthavere med militære midler. Efter mange års kamp var Portugal omkring 1974 kørt træt i guerillakrigen. FRELIMO, som var marxistisk-leninistisk inspireret modtog støtte fra Kina og Sovjetunionen. Der var få ændringer at spore selvom Portugals militær kæmpede mod FRELIMO med stor beslutsomhed og til tider stor brutalitet. Krigen var upopulær i Portugal, og samtidig havde de mange kontroverser i de gamle kolonier tæret hårdt på den portugisiske økonomi. 

Portugal endte med at trække sig ud i 1974-75 i forbindelse med den portugisiske Nellike-revolution, som afskaffede diktaturet i Portugal. Mozambique har siden været selvstændigt, hvilket ikke nødvendigvis har ført til mere velstand blandt den almindelige befolkning. Det er fortsat FRELIMO bevægelsen som har magten, men man har indført en form for markedsøkonomi. Der var indtil omkring 1992 jævnligt borgerkrigslignende tilstande i landet. Siden 2004 har der dog været afholdt demokratiske valg i Mozambique.

Udviklingshjælp fra Skandinavien
Danmark, Norge og Sverige har gennem mange år ydet udviklingshjælp til genopbygningen af Mozambique. Portugal er dog via sine gamle bånd og fælles sprog stadig det land i EU, som er mest involveret i den gamle koloni. Den danske stat har via IFU (Industrualiseringsfonden For Udviklingslandene) 20% andel i Nyati Safari Lodge.

Nyati Safari Lodge

Heller ikke luksushotellet Nyati Safari Lodge har undgået turbulens i det østafrikanske land, som grænser op til Sydafrika. Jørgen Nielsen lå i lang tid i retslige slagsmål om området og retten til at bruge nationalparken til turisme. Det endte i 2004 med at han og de ansatte på Nyati Safari Lodge blev smidt ud med magt af myndighederne.

Ifølge Mail&Guardian er Jørgen Nielsens konkurrent Rex Potter overbevist om at han har retten til turistområdet. Sydafrikaneren Rex Potter driver via sit selskab Cabo do Mar blandt andet Casa Rex safari lodgen, som ligger i nærheden. Det gjorde sagen endnu sværere at løse at Cabo do Mar havde tidligere miljøminister i Mozambique John Kaschamila som storaktionær. For nyligt har en højesteretsdom i Mozambique’s hovedstad Maputo dog afgjort, skriver Jyllandsposten, at Jørgen Nielsen har retten til Nyati Beach Lodge området. Det er derfor Cabo do Mar, der denne gang er blevet ekskorteret ud af ferieparadiset Nyati Safari Lodge. Cabo do Mar mere end antyder at den danske stats potentielle tilbageholdelse af udviklingshjælp har gjort udslaget.

I mange afrikanske lande kan lovgivning i vid udstrækning ’bøjes’ med de rigtige ’overtalelsesmidler’. Det er en kendt sag at nøglepersoner skal tilgodeses, hvis man skal have tilladelser fra det offentlige. Jørgen Nielsen har, skriver Jyllandsposten d. 17. december 2007, denne gang udover sin højesteretsafgørelse sikret sig underskrift fra selveste turistministeren i Mozambique på at han kan føre sin forretning videre uden juridiske problemer.

Jørgen Nielsen og sønnen Søren driver også safari lodgen Blyde Wildlife Estate i Sydafrikas Kruger nationalpark.

Se mere om Nyati Safari & Sea på http://www.nyati.com/ .

Se også: Portugisisk talende lande.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer