Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Schengen samarbejdet udvidet med 9 lande

Siden midnat har det været muligt at rejse til 9 nye lande i EU uden paskontrol. Det drejer sig om Polen, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet, Slovenien, Estland, Letland, Litauen og Malta.

Ordningen gælder over land og på havet, men flytransport er endnu ikke omfattet af Schengen-aftalen.

Schengen samarbejdet betyder at man nu som privatbilist kan køre fra Tallin i det nordlige Baltikum til Lissabon i den sydvestligste del af Europa uden at skulle stoppe ved grænseovergange og vise pas.

De enkelte landes myndigheder har dog ret til at forlange legitimation og passet er fortsat den eneste EU legitimation, som skal accepteres alle steder. I visse lande som f.eks. Litauen skal man desuden være opmærksom på om ansvarsforsikringen på bilen gælder. Der kan dog ved grænsen købes en særskilt forsikring.

Schengen aftalen blev fejret ved den polske grænse. For mange i Polen og specielt i grænseområdet med Tyskland, hvor man taler tysk, ses det som sidste skridt i en lang kamp for indlemmelse i det ’gamle Europa’ landet tilhørte inden kommunisterne med Sovjetunionens hjælp tog magten efter anden verdenskrig.

Tager man fra fra Tallin over Warszawa til Lissabon i bil vil det i øvrigt være en lille tur på godt 4.300 kilometer over land.

Billig benzin i Spanien
Benzin og diesel brændstof er stadig væsentligt billigere i det tidligere Østeuropa. De baltiske lande Estland, Letland og Litauen har noget af den billigste benzin overhovedet i EU med omkring 30% under prisen i Portugal.

Er man som udlandsdansker i Portugal på ferie i Danmark i bil, og specielt hvis man har en benzinbil, kan man med fordel tanke op i Spanien på tilbagevejen, inden man krydser grænsen til Portugal. Der er mellem 15 og 20 procent at spare på at købe spansk benzin. Diesel er også billigere i Spanien. Der kan spares mellem 10 og 15% i Spanien i forhold til Portugal.

Schengen-samarbejdet har navn efter en lille by i Luxembourg ved den fransk-tyske grænse. Oprindeligt blev Schengen-aftalen indgået mellem Tyskland, Frankrig, Holland, Belgien og Luxembourg i 1990. Danmark blev medlem af Schengen i 2001. England og Irland står uden for Schengen samarbejdet. Rumænien og Bulgarien er endnu ikke godkendt til Schengen på grund af manglende effektivitet i den ydre grænsekontrol. Schweiz, står også uden for Schengen samarbejdet.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer