Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Jose Saramago statue i Lissabon forstaden Oeiras

Én af de kendteste og også mest kontroversielle portugisere i nyere tid bliver æret i Lissabon bydelen Oeiras.

Det er nobelprisvinderen i litteratur fra 1998 José Saramago, som Oeiras byråd ønsker at komplimentere for sin indsats for det portugisiske sprog - en indsats, som blandt andet har fundet sted i Oeiras kommune.

José Saramago er en meget usædvanlig mand. Han har tit udtalt sig så provokerende om kirke og fædreland at mange i Portugals kulturelite ikke længere vil vide af ham. Sidst var han i 2007 ude med et forslag om at slå Portugal og Spanien sammen til staten Iberia.

Der er ingen tvivl om at forfatteren og samfundsrevseren Saramago er kontroversiel, men den ældre herre på 85 sætter nu også en ære i at få pressens bevågenhed, og det er lykkedes utallige gange. Han har set udefra en eminent fornemmelse for hvor ’skoen trykker lidt’ i den portugisiske selvopfattelse.

Saramago kommer fra fattige kår og har blandt andet arbejdet som avisredaktør. Af Saramagos kendteste værker kan nævnes 'Stenflåden' og 'Evangelho Segundo Jesus Cristo', hvori han tillægger Jesus menneskelige fejl. Noget sådant var indtil for nyligt totalt uhørt i det katolske Portugal.

Nogen mener han er gal - andre at han er genial. Den selvproklamerede kommunist og ateist er i øvrigt spansk gift og bor i ’landflygtighed’ på den spanske ø Lanzarote.

Statuen vil blive rejst ved Oieras havnefront til Tejo-floden ved Alto da Boa Viagem.

Se mere om Saramagos bøger og om provokatøren Saramago i kultursektionen Berømte Portugisere.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer