Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk






Kork fra Portugal

Portugal er verdens største producent af kork. Det brune og bøjelige materiale høstes fra kork-træer som specielt i Alentejo regionen ofte ses langs vejene eller som plantage.

Kork bruges som bekendt til propper i vinflasker. Efter i nogen år at have været udsat for konkurrence fra skruelåg er korkprop-produktionen i Portugal faktisk blevet mere effektiv og konkurrencedygtig. Kvaliteten er højnet, og skruelåg anses ikke længere for nogen trussel.

Verdensnaturfonden anbefaler ydermere på grund af kork-træets gode effekt på miljøet at købe 'kork-vin'. Se artikel fra den danske brancheorganisation 'Træ er Miljø'.

Kork træet
Kork træet eller kork eg'en, som den også kaldes, dyrkes i bl.a. Spanien, Tunesien, Algeriet, Marokko og Portugal. Kork træet er let at kultivere i Portugals tørre varme klima, og Portugal står da også for tæt på 50% af verdens produktion af kork. Det er ikke noget tilfælde. Portugal har omkring 700.000 hektarer med kork-skov. Det svarer til  8% af Portugals samlede areal.

En korkeg kan blive op til 250 år gammel. Det er ulovlig at fælde kork-træer i Portugal uden speciel tilladelse. Korkegen, som på latin hedder Quercus Suber, kræver god plads, og selv om den er glad for sol, kan det også blive for tørt for den med faldende korkproduktion til følge. Den første korkhøst kan først finde sted, når et træ er omkring 25 år gammelt. Den næste høst må man til gengæld kun vente 9-10 år på.

Der laves blandt andet punge, tasker, skosåler (kork varmer - prøv det), omslag til pas og bøger, isolering og gulvbelægning af materialet. Man kan faktisk også få en kork-paraply i Portugal.

Se her et udvalg af kork-produkter fra en virksomhed, som har specialiseret sig i det specielle træs anvendelsesmuligheder.

Virksomheden Corticeira Amorim, som er noteret på børsen i Lissabon er én af de største virksomheder indenfor korkproduktion. I sommeren 2008 satte Corticeira Amorim en verdensomspændende kampagne i luften sammen med andre korkproducenter. Se mere om kampagnen "Save Miguel"

Silves på Algarvekysten var tidligere berømt for sin korkproduktion. I byen findes i forbindelse med Silves Castelo et kork-museum. Det ligger i Fábrica do Inglés dvs. den engelske fabrik og er et besøg værd. Der sker mange andre spændende ting på Fábrica do Inglés i Silves (men hjemmesiden er altså ikke på engelsk).

Amorim Gruppen har også et kork-museum i Nordportugal i byen Santa Maria de Lamas mellem Aveiro og Porto. man kan i øvrigt godt drive det til noget inden for kork. Se artikel om Portugals rigeste mand ifølge Forbes.com: Américo Amorim

For at markere korks potentiale har Portugal i slutningen af 2007 udgivet et frimærke lavet af kork. Alle frimærker i udgivelsen er på grund af korkens struktur forskellige.

 

Relateret artikel:
Verdensnaturfonden anbefaler Portugal at plante flere kork træer



Kommentarer

Endnu ingen kommentarer