Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJanuary 2008 - Indlæg

EDP og Sonae foretager børsintroduktioner

To af de største portugisiske virksomheder introducerer nye selskaber på Euronext børsen i Lissabon.

Det drejer sig om enegivirksomheden EDP som står foran en udstedelse af aktier i sin vedvarende energidivision og om industrikonglomeratet Sonae i byen Porto, som mandag d. 28. januar 2008 introducerede det fjerde selskab i Sonae gruppen: Sonae Capital, på børsen i Lissabon.

EDP aktiv inden for vindkraft
Det store portugisiske energiselskab EDP har meddelt at det er i færd med at gøre klar til en ny børsintroduktion også kaldet IPO (Initial public offering) af sin vedvarende energi division.

Selskabet ønsker at ekspandere indenfor vedvarende energi. Det spanske Iberdrola SA selskab foretog for nyligt et spinoff af sin vedvarende energi division med succes, og EDP vil gerne prøve den samme fremgangsmåde for på den måde at rejse kapital. 

Grunden til af den vedvarende energi udskilles er at den isoleret set har et større potentiale end resten af virksomheden EDP og dermed vil aktierne på grund af forventninger til fremtiden for vedvarende energi sandsynligvis kunne indhente en højere pris.

EDP's vedvarende energidivision inkluderer den amerikanske virksomhed Horizon Wind Energy samt portugisiske NEO Energia, som driver vindmøller i Frankrig, Belgien, Spanien og Portugal.

Sonae Capital
Sonae Capital ejer eller er medejer af en gruppe af selskaber inden for finansierings- turisme- og ejendomsindustrien.

Mest kendt er nok ferieresortet Troia syd for Lissabon på Setúbal halvøen ikke langt fra det eksklusive Comporta ferieområde.

Lidt mindre kendt er helse og fitnesskæden Solinca, som blandt andet findes i de store Vasco da Gama og Colombo centre i Lissabon.

Der indgår også hoteller i Porto og på Algarve i portefølgen af selskaber i Sonae Capital.

Den største del af Sonae Capitals aktiviteter ligger dog inden for finansiering og risikostyring. 

Sonae Capital blev udbudt til kurs 1,44 og står lige nu per 31. januar 2008 til kurs 1,78. 

Se mere om EDP og Sonae gruppen og følg kurserne på PSI 20 selskaberne på: De 20 største selskaber på Euronext børsen i Lissabon.

Din vurdering:Bulgariens præsident på uanmeldt besøg Lissabon

Den bulgarske præsident Georgi Parvanov kom i går til Lissabon. Det var ganske vist planen at han skulle have været på officielt besøg i Mexico, men præsidentens Tupolev fly ville det anderledes.

Ude over Atlanterhavet fik flyet knas med teknikken og piloten valgte derfor at lande i Lajes lufthavnen på Azorerne. Lajes på øen Terceira på Azorerne er ud over at være en civil lufthavn også hjemsted for en amerikansk militærbase.

Præsident Parvanov med følge overnattede på hotel på Azorerne og kom efterfølgende med TAP ruteflyet til Lissabon. I går aftes onsdag d. 30. januar returnerede selskabet til Bulgarien.

Bulgariens præsident
Præsident Parvanov er i gang med sin anden præsidentperiode, som løber til år 2012. I Bulgarien har man som i Portugal både en præsident og en premierminister.

Præsidenten i Bulgarien vælges som præsidenten i Portugal ved direkte valg og sidder i 5 år. I Bulgarien kan en præsident maksimalt sidde i to perioder.

Bulgarien blev d. 1. januar 2007 optaget i EU og er inde i en stabil økonomisk udvikling med vækst og faldende arbejdsløshed. På landet i Bulgarien er arbejdsløsheden dog stadig høj.

Bulgarien er ifølge Danmarks Statistik det billigste land i EU. Faktisk koster dagligvarer i Bulgarien ofte kun en tredjedel af, hvad de gør i Danmark.

Præsident Parvanov nåede ikke ved sit korte besøg i Lissabon at mødes med portugisiske politikere.

Din vurdering:Pessimisme blandt Portugals forbrugere

Borgerne i Portugal er blevet mere pessimistiske omkring den portugisiske økonomi skriver SIC.

Der er nu 89% af Portugals befolkning, som synes at den økonomiske situation i Portugal ikke er god. I de 27 EU lande er det kun befolkningen i Ungarn, som har et mere pessimistisk syn på økonomien end portugiserne.

Kun 16% af borgerne i Portugal tror desuden på at økonomien i landet vil forbedres i 2008.

Mindre købekraft i Portugal
Den almindelige lønmodtager i Portugal oplever for tiden prisstigninger, som i mange tilfælde er højere end lønstigningerne.

I 2008 forventes ifølge avisen Correio da Manhã følgende prisstigninger i Portugal:

  • Brød 30%
  • Mælk 15%
  • Offentlig transport 3,9%
  • Elektricitet 2,9%
  • Vejskat 2,6%
  • Skatter 2,1%

Det skal dog nævnes at portugisiske priser på dagligvarer i 2007 i gennemsnit var omkring 40% under de danske priser.

Inflationen forventes at blive på 2,4% i 2008 mod regeringens oprindeligt forventede 2,1%. En portugisisk gennemsnitsløn ligger på omkring 750 euro om måneden. Der er store forskelle mellem land og by - både i lønninger og i leveomkostninger.

Store anlægsarbejder i Portugal
Der er netop truffet beslutning om at bygge en ny lufthavn ved Lissabon med tilhørende infrastruktur. Den gamle Portela Lissabon lufthavn ligger efterhånden næsten midt i byen og er derfor fysisk umulig at udvide. Investeringen omfatter en bro over floden Tejo. Den kombinerede bil- og togforbindelse skal føre passagererne, som lander i den nye  Alcochete lufthavn, med højhastighedstog (TGV) ind til Lissabon.

Samtidig igangsættes snart større offentligt byggeri herunder veje flere steder i Portugal, som ikke direkte er forbundet med investeringen i lufthavnen.

Alt i alt bliver der tale om meget store offentlige investeringer i perioden 2009-2015 i Portugal. Man taler om beløb op til 15 milliarder euro - omregnet over 100 milliarder danske kroner. De 5 milliarder forventes at gå til lufthavnsbyggeriet.

Hvis den amerikanske krise udvikler sig til en reccession, som mange økonomer i øjeblikket spår, kan det vise sig at Portugals ambitiøse offentlige investeringsprogram falder på det helt rigtige tidspunkt.

Se også: Portugals økonomi i 2008 samt Rapport om Portugals konkurrenceevne overfor udlandet.

Kilder: Reuters, Correio da Manhã og SIC

Din vurdering:Portugals landshold i venskabskamp før EM 2008

SE Portugals EM 2008 landshold her - med spillerprofiler

SE DANMARKS 2008 landskampe mod Portugal her.

Landstræner Luís Filipe Scolari har sat holdet til venskabskampen Portugal-Italien d. 6. februar 2008 i Zurich i Schweiz.

Der er lagt op til et brag af en kamp mellem FIFA verdensranglistens nummer 3 Italien og nummer 8 Portugal.

Italien favoritter
Portugal har en meget dårlig statistik mod det italienske fodboldlandshold. Ud af 23 indbyrdes kampe har Portugal tabt de 17 tabt og kun vundet 4. Landstræner Scolari har i vanlig stil udmeldt at han har tænkt sig at vinde denne gang. Dog har han set i lyset af statistikken tilføjet at hvis Portugal ikke vinder, kan han altid forsvare det med at det var en opvarmningskamp.

Kampen transmiteres direkte i Portugal på RTP1 fra kl.19.40.

Scolari vil naturligt nok bruge landsholdets næstsidste kamp før EM 2008 som grundlag for at udtage det endelige hold til EM i Schweiz og Østrig. Der er derfor et par usædvanlige navne på listen over spillere til venskabskampen mod Italien.

Portugals holdopstilling mod Italien
Scolari har sat følgende landshold i fodbold til kampen mod Italien:

Målmænd:
Ricardo (Betis Seville)
Quim (Benfica)
og en debutant, den 19-årige Rui Patrício (Sporting)

Forsvar:
Bosingwa and Bruno Alves (FC Porto)
Caneira (Valencia)
Paulo Ferreira og Ricardo Carvalho (Chelsea)
Fernando Meira (Stuttgart)
Jorge Ribeiro (Boavista)

Midtbane: 
Petit (SL Benfica)
Raul Meireles (FC Porto)
Maniche (Inter Milan)
Deco (FC Barcelona).

Angribere:
Cristiano Ronaldo og Nani (Manchester United)
Ricardo Quaresma (FC Porto)
Nuno Gomes (SL Benfica)
Makukula (Marítimo)

Følgende kendte portugisiske landsholdsspillere er ikke med mod Italien:

Pepe (Real Madrid)
Simão (Atletico Madrid)
Miguel (Valencia)
Miguel Veloso (Sporting)
Manuel Fernandes (Everton)
Hugo Almeida (Werder Bremen)
Tiago (Juventus)
João Moutinho (Sporting)
Hélder Postiga (Panathinaikos)

Den 26. marts 2008 vil Portugal spille endnu en venskabskamp. Det er endnu ikke bestemt hvem modstanderen bliver.

UPDATE 5. februar 2008
Benfica spilleren Nuno Gomes er skadet. Istedet stiller Portugal med Werder Bremen spilleren Hugo Almeida.  

Se også: Fodbold i Portugal samt grupperne til EM 2008.

UPDATE 6. februar 2008
Portugal tabte venskabskampen med 3-1 til Italien efter en relativ overlegen italiensk indsats.

Din vurdering:Regeringsomdannelse i Lissabon

Tirsdag eftermiddag foretog premierminister José Sócrates en mindre regeringsomdannelse i Portugals hovedstad Lissabon.

Ny sundhedsminister bliver Ana Jorge og ny kulturminister bliver José António Pinto Ribeiro.

En anden nyudnævnelse er Carlos Lobo, som bliver secretário de Estado dos Assuntos Fiscais - på engelsk Secretary of State for fiscal matters. Det svarer med lidt god vilje til en departementchef i Finansministeriet i Danmark. I Portugal kan en del af embedsmandsværket være politisk udnævnt.  

Økonomi er i Portugal underlagt finansministeriet. Finansminiteren hedder stadig Teixeira dos Santos. Man kan derfor sige at selv om Carlos Lobo er en nyudnævnelse, er hans rolle i stor udstrækning underlagt finansministeren.  

Se hele den portugisiske regering på www.portugal.gov.pt.

José António Pinto Ribeiro har tildligere arbejdet for The Gulbenkian Foundation, som er én af Lissbons og Portugals mest berømte kulturinstitutioner.

Sundhedsvæsenet i Portugal
Portugal er igang med en reform af sundhedsvæsenet, som mange steder er under nordeuropæisk standard. Den rigeste del af den portugisiske befolkning har ofte private sygeforsikringer og mærker derfor ikke til problemerne.

Der er allerede sket mange forbedringer i det portugisiske hospitalsvæsen, men man kan stadig komme ud for abnormt lange ventetider på offentlige skadestuer, og det er heller ikke et ukendt fænomen at læger på offentlige hospitaler arbejder få timer til ret høj løn og desuden mindre effektivt end i de fleste andre vesteuropæiske lande.

Én af måderne, der rationaliseres på i det portugisiske sundhedsvæsen er ved at bygge større og mere moderne enheder, hvilket som i Danmark betyder at mindre hospitaler lukkes. Det er ikke altid populært i den portugisiske befolkning.  

Den nye sundhedsminister Ana Maria Teodore Jorge har erfaring fra hospitalssektoren som den administrative leder af børneafdelingen på et hospital i Lissabon, og hun har som én af sine hovedopgaver som nyudnævnt minister at sætte mere skub i reformerne i det portugisiske sundhedsvæsen.


Denne artikel er opdateret tirsdag d. 29. januar 2008.

Din vurdering:Enduro Off Road Motorcycle Championship i Aveiro

Inden for motorsporten er Maxxis FIM World Enduro Championship temmeligt ukendt i Danmark.

I Portugal såvel som i Sverige of Finland er denne særlige off road serie for motorcykler særdeles populær.

FIM står for Fédération Internationale de Motocyclisme og svarer til FIA i Formel 1 dvs. det internationale motorcykel forbund.

Portugal er med på dette års Enduro løbskalender. Første løb i 2008 sæsonen er i Sverige og derefter går turen til Portugal - nærmere bestemt Vale de Cambra i nærheden af Aveiro, som også bliver kaldt Portugals Venedig.

Aveiro ligger syd for Porto og er blandt andet berømt for sine kanaler og for sit universitet.

Endurance er siden 2004 blevet afviklet i 3 klasser: E1, E2 og E3, hvor E3 er de kraftigste maskiner.

Den 29. og 30. marts 2008 går det løs i Portugal. GP Polisport of Portugal, som arrangementet i Aveiro også hedder. 


 

Din vurdering:Modeshow i Lissabon

Lissabon er ét af Sydeuropas mode centre. Sidste års store Moda Lisboa arrangement blev afholdt i oktober 2007, men allerede i marts 2008 vender cat walk modellerne tilbage til Lissabon.

Som i 2007 vil størstedelen af arrangementet finde sted i Cascais i det gamle fort Cascais Citadela. Det er anden gang at Lissabons berømte modeshow rykker til ferie- og badebyen Cascais.

På Moda Lisboa vil der være repræsentanter fra såvel internationale som fra portugisiske modehuse. Der vil i forbindelse med Moda Lisboa blive uddelt præmier til de bedste unge modeskabere i Portugal, som på forhånd er blevet inviteret til at deltage i en konkurrence.

Fokus på Lissabons modeshow vil være efterårs og vinterkollektionen for 2008/2009. Arrangementet afholdes fra d. 6. til d. 9. marts 2008, og interesserede skal sørge for at have invitation, da billetter ikke kan købes ved indgangen.

Sidste års modeshow havde omkring 40.000 gæster heraf omkring 500 pressefolk. Der var naturligt nok flest gæster fra den latinske modeverden herunder repræsentanter fra andre modearrangementer som Bread & Butter Barcelona, Moda Andaluzia, Prét-a-Porter Paris, South Africa Fashion Week og Semana Internacional de Moda de Madrid.

Se billeder nedenfor fra Moda Lisboa 2007:Fotos: Style Wars
Din vurdering:Fitness klubber i Portugal får laveste momssats

Den portugisiske flertalsregering med premierminister José Sócrates i spidsen er ofte god til at drive sundhedspolitik via skatten. Man kan allerede se via bon'en i supermarkedet i Portugal, om man har købt fornuftigt ind. De sundeste varer er pålagt 5% moms. De lidt mindre sunde (herunder vin) er pålagt 12% moms, og de mest usunde såsom øl, slik og sodavand er pålagt 21% moms.

Et andet godt eksempel på en aktiv portugisisk sundhedspolitik i forhold til Danmark er den nye lov om betaling af moms på ydelser i fitness og helseklubber.

Det blev i 2007 besluttet at alle fitnessklubber skulle nøjes med at pålægge 5% moms af deres ydelser mod normalt 21%. Lovændringen skyldes et ønske om at ændre folks adfærd og gøre det lettere økonomisk set at holde sig i form. Der har også været overvejelser om at en del af den manglende indtægt ville komme tilbage som sparede sundhedsudgifter.

Desværre var det ikke alle helseklubber og fitnesscentre i Portugal, som forstod budskabet. Regeringen har derfor sat en frist til slutningen af januar, hvorefter udbydere af fitness og helse, som ikke har sat prisen ned vil blive tvunget hertil medmindre en prisstigning var planlagt i forvejen.

Brancheforeningen af fitnesscentre og helseklubber i Portugal har sagt at de nok skal sørge for at problemet løses. Den portugisiske forbrugerorganisation DECO mener ikke at det er godt nok og forlanger at helseklubberne betaler kunderne penge tilbage for hele 2008.

I England går man endnu mere direkte til værks. Regeringen i færd med at få vedtaget lovgivning, som giver en kontant præmie for den del af den overvægtige befolkningen, som formår at tabe sig. Se artikel i Politiken om fedme epidemien i England

Se også: Virgin Active fitnesscentre kommer til Portugal.

Din vurdering:Tvangssalg af ejendomme med skattegæld i Portugal

Se også: Liste over ejendomme til salg i Portugal

Avisen Correio da Manhã skriver at det portugisiske skattevæsen Financas i 2007 solgte mere end 23.000 ejendomme på tvangsauktion på grund af skattegæld.

Det er en stigning på 68% i forhold til året før. Stigningen tilskrives Financas nye on-line service, hvor man let kan klikke sig ind på alle områder i Portugal for at se, hvad der bliver udbudt på auktion.

Ydermere er Financas også aktive i markedsføringen af ejendommene i trykte medier. Der udkom for eksempel et tillæg med avisen Correio da Manhã i november 2007, som udelukkende bestod af ejendomme, der skulle bortauktioneres for det portugisiske skattevæsen.

Der er helt klart ved at ske en opstramning i den portugisiske skatte-administration. Der er dog stadig langt til nordeuropæisk niveau.

Samtidig er mange skatteregler meget mere lempelige i Portugal. For eksempel er skatten af kursgevindster på aktier nul, hvis man har haft aktierne i mere end ét år. Har man ejet aktierne i mindre end et år er skatten 10%. Se mere om skatteforhold i Portugal.

Se også tidligere indlæg om ejendomme på auktion i Portugal (med link til Financas side).

Din vurdering:Advarsel til portugisiske landsholdsspillere

Den portugisiske landsholdstræner Luís Filipe Scolari har ingen romantiske illusioner om det portugisiske fodboldlandsholds kampform til EM i Østrig og Schweiz til sommer 2008.

Scolari har i pressen advaret mod at portugisiske landsholdsspillere, som har et par kilo eller tre for meget og spillere, og som bruger tid på at tage i byen og til modeshow ikke nødvendigvis vil blive udtaget til Portugals landshold til fodbold EM slutrunden.

For at understrege alvoren har Scolari meldt ud at han foreløbig 'udtager 85-90 spillere', som han vil se nærmere an.

Der var ingen anklager mod specifikke spillere i Scolari's udmelding, men portugisiske medier har peget på at Sporting Lissabon spilleren Miguel Veloso, som for nyligt var på forsiden af diverse modemagasiner, læner sig op af en udelukkelse fra Portugals landshold med mindre han ændrer sine' David Beckham vaner'.

Mere specifikt citeres Scolari i Portugal for at "Players who are two or three kilos overweight, with a large bottom, and those who are preoccupied with other things such as nights out and fashion shows could lose their place".

Og den karismatiske landstræner fra Brasilien fortsætter: "I've been watching games, reading the players' interviews and I am analysing them. This is a warning".

Se også: Fodbold i Portugal samt Danmarks og Portugals kvalifikations-gruppe til VM i Sydafrika 2010.

Din vurdering:Flere Indlæg Næste side »