Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJanuary 2008 - Indlæg

Portugals Turistbureau på Ferie 08 i Bella Center

Se også: Portugals Turistbureau i København vinder pris ved Danish Travel Awards 2008.

Igen i år afholdes der stor feriemesse i Bella Center på Amager. Arrangementet hedder Ferie08 og løber fra d. 25. januar til d. 27. januar 2008.

For dem som påtænker at besøge Portugal, Madeira eller Azorerne er det måske en ide at kigge ind på stand E-02 på Bella Center i weekenden. Her har Portugals Turistbureau til lejligheden medbragt information om seværdigheder på kendte destinationer som Lissabon, Madeira, Algarve og Azorerne, men man fortæller og informerer også gerne om områder i Portugal, som traditionelt har lidt færre turister.

I 2007 blev feriemessen Ferie07 i Bella Centret besøgt af mere end 42.000 mennesker. I år er der over 1.000 udstillere fra 50 lande så man kan roligt sætte en hel dag af til Ferie 08.

Tema'et for Ferie08 er ' Det Gode Liv' med fokus på for eksempel wellness og  kulinariske oplevelser på storbyferie. Portugal er et ideelt sted at tage til, hvis man vil forkæles lidt. Dels er maden og vinen i Portugal fantastisk, og dels kan det mange gange lade sig gøre at få de i Danmark dyre spa og helse oplevelser til en langt billigere pris - og selvfølgelig i et langt mere behageligt klima.

I år er der desuden som noget nyt en Autocamper afdeling i en seperat hal. Der er flere og flere som vælger at tage med autocamper på afslappet campingferie i Portugal.

Aktiviteter på Ferie08
I løbet af dagen er der foredrag af kendte danskere samt andre events arrangeret af udstillerne.

Lige som sidste år er der desuden opstillet badebassin til børnene på Dansk Fri Ferie standen. Så husk badetøj til børn mellem 4 og 10 år. Der er desuden hoppeborg og masser af andre aktiviteter for de yngste.

Se også: Artikel om BTL turistmessen i Lissabon, som blev afholdt i januar 2008.

Ferie09 i 2009
Næste gang Bella Center slår dørene op for Ferie09 ferieudstillingen bliver den 23.-25. januar 2009

Din vurdering:BCP banken manipulerede med information

De portugisiske børsmyndigheder oplyste fredag til det portugisiske parlament at Portugals største privatejede bank BCP Millenium efter CMVM's mening manipulerede med information under en BCP aktie emission.

CMVM svarer til finanstilsynet i Danmark og er demed Portugals øverste kontrolinstans for børsnoterede virksomheder på Euronext Lisbon.

BCP beskyldes for at have manipuleret markedet, og dermed snydt små aktionærer ved at have opkøbt egne aktier i til lejligheden oprettede selskaber i udlandet. På den måde blev prisen ved emissionen presset op på BCP aktierne for blot at falde igen kort efter. Faldet var i størrelsesordenen 50% og efterlod mange småsparere med et stort tab.

Den portugisiske storbank, som har haft et meget turbulent 2007, blandt andet som følge af den tidligere bestyrelsesformand Jorge Jardim Gonçalves i bedste fald uheldige dispositioner, har nu 10 dage til at forklare sig inden en eventuel retssag kan indledes mod banken.

Det er CMVM's præsident Carlos Tavares, som har besluttet at indlede sagen mod BCP banken. Finansmanden og mindretalsaktionæren Joe Barardo, som selv har været meget kritisk overfor den gamle bestyrelse i BCP, forventes at blive afhørt som vidne i sagen.

Se også: Selskaber på Euronext børsen i Lisbon. Her findes også aktuel kursinformation.

Din vurdering:Cristiano Ronaldo indgår væddemål i Manchester United

Manchester United stjernen Cristiano Ronaldo har endnu engang modtaget en udfordring fra manager Alex Ferguson.

Sidste år gik udfordringen ud på at Cristiano Ronaldo skulle score mindst 15 mål i den engelske liga i én sæson og det lykkedes.

Denne gang har Man U bossen strammet skruen, og i vanlig provokatorisk stil udfordret portugisiske Cristiano Ronaldo ved at sige at han IKKE kan score 30 mål i denne sæson i den engelske liga.

Unge Ronaldo har indtil videre nettet 23 gange, men dog kun 17 gange i den engelske liga.

Ergo skal Portugals kendteste fodboldspiller lave mindst 13 mål i de resterende 15 kampe.

Sidste år tabte Alex Ferguson efter sigende 600 euro på sit væddemål med Christiano Ronaldo. I år melder historien indtil videre ikke noget om hvad indsatsen er, men kender man d'herrer ret, er det nok også mere æren, der er på spil ikke mindst for unge Cristiano Ronaldo.

Sir Alex har efter al sandsynligvis også råd til at tabe 600 euro mere - specielt hvis han kan komme i pressen for det.

Her ses top scorer listen i den engelske premier league.

Se også: Video'er med Cristiano Ronaldo

Din vurdering:Lissabon ferie - sådan kommer du rundt i Lissabon

Lissabon har et meget veludbygget offentligt transportsystem. Det er blandt andet her at Portugal har brugt mange af de EU's støttemidler som tilflød landet efter at Portugal kom med i EU i 1986.

Se også: Offentlig transport fra Lissabon lufthavn (opdateret december 2010) 

Togene, busserne og den imponerende metro i Lissabon kører til tiden og er generelt af høj standard. Desuden er der som regel rent på stationerne og endda ofte air condition i togene.

Se også: Læser-rejse til charmerende Lissabon.

Et af de mest populære steder at besøge i Lissabon er Parque das Nações i det gamle Expo område. Se mere om attraktionerne i nationernes park her. Det store shopping center Vasco Da Gama ligger også i det gamle Expo område, og mange af Lissabons største messer finder også sted her i FIL udstillingshallerne. Man kommer nemt og hurtigt dertil med metroen. Stoppet hedder Oriente og er på rød linje.

Den måske største samling af seværdigheder i Lissabon ligger i Lissabon bydelen Belém. Belém nås ved at tage metroen til Cais de Sodré stationen (grøn linje) og derfra tage kystbanetoget omkring 10 minutter til Belém. Kører man videre med toget er der i øvrigt endestation i kystbyen Cascais, og inden da kan man hoppe af i Estoril, som er berømt for sit Casino Estoril. Det kan ikke være lettere. En enkeltbillet til Cascais er i 2008 lige steget til 14 kroner.

At køre på cykel i Lissabon er derimod ikke rigtigt slået igennem endnu, og det har sin naturlige årsag. Lissabons trafik er simpelt hen så hæsblæsende og kaotisk at det er forbundet med livsfare at begive sig fra A til B på cykel på langt de fleste befærdede veje.

Cykelstier er der indtil videre få af i Lissabon, men der er dog ved at ske en holdningsændring.

I bil i Lissabon
Som et af de sidste storbyer i Europa har Lissabon i 2007 indført radarkontrol på udvalgte strækninger for at få bragt farten ned og antallet af ulykker med personskade meget længere ned. Mange tusinde lisboetter blev taget i de første dages Fartkontrol i Lissabon.

Bilkøer er der fortsat mange af i Lissabon, og selv erfarne bilister fra udlandet undres over portugisernes Dr. Jekyl og Mr Hyde mentalitet i trafikken. De normalt utroligt høflige og venlige mennesker ændrer ofte fuldstændig karaktér når de får et rat i hånden.

I forhold til i Danmark holder mange portugisere ca. 1/3 af den normale afstand til den næste bil, og det resulterer selvsagt i en del knuste lygter og bøjede skærme - som regel heldigvis uden personskade.

Man kan dårligt undvære en udlejningsbil, hvis man vil rundt og se andre dele af Portugal, men på en storbyferie til Lissabon med afstikkere til for eksempel Sintra og badebyen Cascais, er det offentlige transportnet faktisk at foretrække. Lisboetterne selv kører naturligvis altid i egen bil - også når de kun skal én kilometer eller to. Man kan også sagtens opleve at folk tager bilen de 200 meter til købmanden.

Cykelruter fra Lissabon
Der er dog lys forude for cyklisterne. Foreløbig satser man f.eks. i feriebyen Cascais vest for Lissabon på gratis udlån af turistcykler til kørsel på strandpromenaden, hvor der er en mange kilometer lang cykelsti med en helt fantastisk udsigt - prøv det. Cascais Bicas gratis cykeludlejningen findes i Guia området på ved mod Guincho i rundkørslen ved Telepizza. Husk legitimation! 

I Lissabon kan man ved hjælp af hjemmesiden Bikely.com finde ruter i og omkring Lissabon området, hvor man undgår biltrafikken.

Ruterne er plottet ind på googles online kort over Lissabon og er nemme at gå til. Har man ikke lige cyklen med i kufferten til Lissabon, kan man på Bikeiberia.com leje touring og mountain bikes. Priserne ligger mellem 12 og 24 euro per dag og udlejning på timebasis er også muligt. Man har endda mulighed for at leje cykler til børn. Cyklerne leveres i øvrigt gerne til hotellet eller ferielejligheden.

Er man endnu mere eventyrlysten arrangerer for eksempel Bluecoastbikes.com ture med udgangs fra Setúbal halvøen syd for Lissabon. Se Bluecoastbikes turbeskrivelser i forum sektionen.

Fartkampagne efter dansk forbillede
I 2006 var mange bilister i trafikken i Lissabon ved at tabe mobiltelefonen ved dette syn: 


Lisbon Downtown
For at fremme cykelkulturen (og turismen) arrangeres der hvert år et gaderæs på mountainbike i Lissabon. Lisbon Downtown, som event'et hedder, svarer lidt i stil til Monacos Formel 1 GrandPrix, da deltagerne har meget lidt plads at lave fejl på i de smalle gader i Lissabon.

Løbet er et stort tilløbsstykke. Det ser ret halsbrækkende ud og afholdes altid om sommeren. Vi lægger en dato ind her for Lisbon Downtown 2008 så snart vi ved, hvornår det er. Datoen er 17 maj 2008 - se også artikel om Lisbon Downtown.

Sidste år stillede bilproducenten Honda op med et mountain bike team. Det kom der dette lille video clip ud af:

De hurtige ryttere i det gamle Lissabons gader inspirede 'drengene' fra BBC's Top Gear program til at sætte den nye Renault Clio på en prøve i Lisbon. Se top 20 bilsalget og video'en Renault Clio i Lisbon med 'Captain Slow' alias James May. 

Lissabons sporvogne
Som turist i Lissabon skylder man sig selv at prøve de flotte gamle sporvogne, som specielt i midtbyen omkring Rossio i Lissabon og i bydelen Alfama er en let genkendelig del af gadebilledet. Linje 28 er 'turist-sporvognen' med den kønneste rute. Den havde i 2007 fado-sangere ombord til ære for turisterne.

Sporvognene er som al anden offentlig transport i Lissabon billige at køre med.

Eneste ulempe ved linje 28 er at den tiltrækker folk med lange fingre - så man skal holde godt øje med pung og kamera. Her ses en video med Lissabons sporvogne:

 

Se også: TGV tog i Portugal Din vurdering:Parkour i Portugal

I de større byer i Portugal er der opstået en by-sport, som går ud på at imponere omgivelserne med akrobatiske spring over mure og andre forhindringer.

Parkour begyndte som navnet antyder i Frankrig omkring år 2000 og går kort og godt ud på at komme hurtigst muligt fra A til B i bymæssig bebyggelse. Hovedmanden bag parkour bevægelsen er franskmanden David Belle.

Parkour dyrkes i "Crews" eller "Klaner". Der er som regel mellem 2 og 20 i et crew, som træner sammen. Man lægger selvfølgelig så mange optagelser af de bedste tricks, som muligt ud på nettet. På den måde får de dygtigste individualister og crews efterhånden 'et navn'.

Der dyrkes parkour over det meste af verden, og i Europa er der i Frankrig, England, Polen og sjovt nok i et lille land som Letland, mange crews.

Der afholdes desuden "Jams", som er en uformel turnering mellem udøvere af parkour eller parkeur, som sporten også nogen gange kaldes. En udøver af sporten kaldes en traceur. I Danmark findes så vidt vides kun Copenhagen Traceurs og Aarhus Parkour. I Portugal er parkour mere udbredt. Se Portugals parkour web site.

Parkeur Aveiro
I byen Aveiro syd for Porto har parkeur atleten Darkbird efterhånden skabt sig et navn blandt tilhængere af sporten. Se parkour video fra Aveiro:


Lissabon Parkours
I Lissabon er det gamle Expo-98 område, som nu hedder Parque das Nações, populært blandt Les Traceurs. Se parkour video fra Expo området:


I James Bond filmen Casino Royale fra 2006 lægger Bond ud med et imponerende løb i en by på Madagaskar, og filmen er selvfølgelig et must at se for dyrkere af Parkour. Inspirationen til Casino Royale fik forfatter Ian Fleming i øvrigt fra det berømte Casino i Estoril vest for Lissabon. Se parkour sekvensen fra filmen Casino Royale her:Se også: Surfing i Portugal Din vurdering:Banco Espirito Santo i Portugal investerer i danske Saxo Bank

Portugisiske Banco Espirito Santo (BES) har ifølge RB-Børsen købt 5% af danske Saxo Banks aktier i fælleskab med Espirito Santo Financial Group.

Banco Espirito Santo er den tredje største bank i Portugal og købsaftalen indeholder en option på at købe yderligere 5% af Saxo Banks aktier inden for de næste 5 måneder og dermed også få en plads i Saxo Banks betyrelse. Når transaktionen er gennemført vil Saxo Bank være Danmark 4. største bank målt på markedsværdi. Saxo Bank ønsker med aktiesalget til Espirito Santo at skabe yderligere muligheder for vækst og udvidelse.

Samlet betaler Banco Espirito Santo 62,5 millioner euro for aktierne i Saxo Bank - det svarer til 465 millioner kroner.

Banco Espirito Santo kontrolleres af den rige portugisiske familie Espirito Santo gennem et net af udenlandske og portugisiske selskaber.

Saxo Bank har pt. ikke afdelinger i Portugal, men etablerede i 2007 en afdeling i Marbella, Spanien. I Portugal kan kan lokale kunder dog benytte Saxo Banks platform SaxoTrader i portugisisk udgave.

Læs mere om den portugisiske storbank BES samt andre portugisiske aktieselskaber noteret på Euronext Børsen i Portugal på vor side om Euronext Børsen i Lissabon.

Læs andre artikler om Portugals erhvervsliv.

Din vurdering:RFID teknologi i boghandel i Lissabon

Der er ikke brug for stregkoder på bøgerne i den store Byblos Amoreiras boghandel i Lissabon bydelen Amoreiras.

I stedet sker skanningen af bøgerne ved kassen hos Byblos helt automatisk ved hjælp af RFID teknologi.

Der står 150.000 forskellige bøger på hylderne fordelt på 3300 kvadratmeter, hvilket gør Byblos i Amoreiras til én af de største boghandlere i Portugal.

Virksomheden Byblos med forretninger i blandt andet Spanien hævder desuden at man i Amoreiras forretningen har indført verdens største detailbaserede RFID applikation i en enkelt forretning.

RFID teknologi hos Byblos

RFID står for Radio Frequency Identification eller på dansk identifikation ved hjælp af radiobølger fra små såkaldte transponders, som de fleste måske bedst kender fra spionfilm såsom Enemy of the State, hvor Will Smith får ’plantet’ transponders overalt i sit tøj.

I boghandelens tilfælde er de små tags eller transponders uden egen energikilde. De kan stadig reagere på et signal så længe signalet kommer fra en kilde i nærheden. Den simple forklaring på RFID teknologien er at energien fra signalet fra de mange 'følere' i butikken er nok til at aktivere kredsløbet i hver enkelt RFID tag. 

Alle varer herunder CD’er magasiner m.v. er blevet påsat en lille mærkat eller tag, som indeholder en lille papirtynd chip, som kan læses af en skanner.

Byblos, som ligger i det fornemme Amoreiras center, har 40 såkaldte service-kiosker opstillet rundt omkring i den kæmpestore forretning. Her kan kunderne ved hjælp af RFID teknologien og computerskærme finde vej til, hvad de søger i forretningen.

For at kunne guide kunderne rundt til den rigtige bog eller CD, er der desuden opsat 2000 ’følere’ i butikken, som altid ’ved’, hvor en given vare befinder sig.

Der er endvidere 14 udchecknings steder eller POS (Point of Sale), hvor salg registreres og betaling foretages. POS’erne er bemandet, men strengt taget kunne det godt lade sig gøre uden bemanding, da varerne ikke behøver at løftes op på noget kasse-bånd for at skannes.

Som en yderligere sikkerhedsforanstaltning mod tyveri sidder der en ekstra skanner ved udgangen af forretningen. Systemet sammenligner salgsskanninger med de sidste skanninger ved udgangsdøren.

Byblos står selv for indskanning af ISBN numre og stregkoder fra bøgerne inden de sættes i forretningen. Det gør at al information om de enkelte bøger (via ISBN databasen) og CD’er er til rådighed for kunderne i forretningens service-kiosker.

Få problemer ved RFID
Den store boghandel i Lissabon har ikke haft de store problemer med systemet, som menes at have forøget kundernes tilfredshed på grund af den langt bedre adgang til information.

Et enkelt uforudset problem opstod dog med en nærliggende undertøjsforretning. Siden denne forretning anvender det samme skannersystem, men i langt mindre skala tog Byblos skannerne af og til fejl af bøgerne og kundernes undertøj. Problemet er dog for længst løst.

Man kan selvfølgelig også finde Byblos på nettet , hvor der også kan købes bøger. Hjemmesiden er dog indtil videre kun på portugisisk. Se også en mere udførlig beskrivelse af implementeringen af RFID i Lissabon boghandlen i RFID Journal.

Andre RFID applikationer
Store virksomheder med kompliceret logistik anvender allerede i stor udstrækning RFID teknologi. DHL kurér service er et eksempel herpå. Også store virksomheder som IBM og Metro koncernen i Tyskland anvender RFID.

I Portugal er det lovpligtigt siden 2007 at forsyne sin hund med en chip dvs. RFID teknologi. Det lille indgreb foretages af dyrlægen og er ikke særligt dyrt. Se mere om at medbringe hund til Portugal i Portugal Forum. 

Faktisk har mange danskere også en RFID applikation i bilen. Dem som anvender Bro-Bizz på Storebæltsbroen bruger i princippet den samme teknologi.

Se også en video med en introduktion (på engelsk) til RFID:

 

Se også IBM spot for RFID:


 


Din vurdering:Danske F16 piloter i Portugal på træningslejr

Flyvertaktisk Kommando skriver på sin hjemmeside at man for nyligt har sendt 10 stk. F16 jagerfly til Portugal for at træne under varmere himmelstrøg  - og bedre sigtbarhed, må man formode.

Det danske kontingent på 90 mand er stationeret på Monte Real Air Force Base ved byen Leiria i det vestlige centrale Portugal nordvest for Lissabon.

Træningen af de unge piloter, skriver det danske luftvåben, omfatter blandt andet flyvning i lav højde og simulering af angreb med hjælp fra Forward Air Controllere på jorden samt natflyvning. Alt finder sted i samarbejde med det portugisiske luftvåben, som også anvender F16 fly.

Besøget af det danske luftvåben i Portugal finder sted i perioden 14. januar til midt i februar 2008.

Vi blander os naturligvis ikke i det danske luftvåbens sager, men det er alligevel pudsigt at 8.000 kaniner i det centrale Portugal i sidste uge ifølge en lokal opdrætter er kommet ud af rytmen med at formere sig på grund af stress fra angribende F16 jagere på øvelse. 

Se artikel om de høje brag over Beira regionen

UPDATE 30. januar 2008
Uden forbindelse til de danske F16 jageres besøg i Portugal styrtede en F16 jager fra det portugisisk luftvåben d. 28. januar 2008 ned under landing på Monte Real basen. Piloten nåede at skyde sig ud og er i god behold. Flyet blev knust i mange dele i et ubeboet skovområde. Man ved endnu ikke, hvad årsagen er til ulykken som skete umiddelbart før landing.

Det er kun 2. gang at det portugisiske luftvåben mister en F16 jager. Første gang var under en landing i 2002, hvor piloten mistede livet.

Din vurdering:Fodbold berømtheder investerer i Algarve

Den tidligere engelske fodboldlandstræner Sven-Göran Eriksson er sammen med de kendte portugisiske fodboldspillere Cristiano Ronaldo, Deco, Ricardo Carvalho og Paulo Ferreira investorer i to større udviklingsprojekter i Algarve.

Erikssons projekt Centro Internacional de Estágios Desportivos er planlagt til at blive opført i Bensafrim området i nærheden af Lagos på den vestlige del af Algarvekysten.

Siden de første planer blev præsenteret i 2005 har der dog været tvivl om, hvorvidt den 50 millioner euro store projekt ville blive gennemført. Der har også været spekulationer om at komplekset muligvis ville blive gennemført i Spanien i stedet.

Denne usikkerhed er nu fejet af vejen og det forlyder ifølge The Resident at byggeriet af hotel-komplekset med tilhørende forboldstadion med plads til 8.000 tilskuere, golfbane, golfakademi, tennisbaner, ridecenter og spa starter allerede i 2008. Det ambitiøse byggeri forventes at stå færdigt i år 2010.

Svenske Sven-Göran Eriksson ses i øvrigt ganske ofte ved velgørende golf-arrangementer på Algarvekysten.

Portugisiske fodboldspillere som hotelkonger
Cristiano Ronaldo, Deco, Ricardo Carvalho og Paulo Ferreira har sammen planlagt at skyde 50% af en samlet projektpris på 60 millioner euro i endnu et større hotel-kompleks i nærheden af byen Alvor i Algarve øst for Lagos.

Alvor projektet tæt på Portimão kommer til at hedde Hotel Alvor Baia og ventes at kunne stå færdigt i år 2009.

Din vurdering:Tvivl om skat på bolig i udlandet

UPDATE november 2008: Se mere om EU dom til fordel for danskere (bopæl i Danmark) med bolig i udlandet.

Dagbladet Børsen skriver tirsdag d. 22. januar 2008 at den danske stat potentielt må påregne at tilbagebetale et trecifret millionbeløb til danske ejere af boliger i udlandet.

Sagen handler om at der i Danmark er skattestop, men at man fra skatteministeriets side har behandlet boliger i udlandet anderledes d.v.s. ladet skatten stige.

En EU dom i en sag om tyskejede ejendomme i udlandet kan have konsekvenser for dansk skattepraksis på området.

Se mere om den nye udvikling i skatteforholdene for ejendomme i udlandet i Børsens artikel.

Se også: Bolig og investering i Portugal

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »