Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJanuary 2008 - Indlæg

Lissabon kåret som et af de bedste feriemål i verden

Den amerikanske avis New York Times kårede i december 2007 de 53 bedste feriedestinationer i verden.

Man kan argumentere for at smag og behag må variere, og at man ikke umiddelbart kan sammenligne London med Grønland. Men hvis man ser bort fra sådanne smålige overvejelser er her listen, hvor Lissabon er en flot nummer 2:

New York Times hitliste over feriedestinationer

1. Laos (men Vietnam og Combodia er efter NYT's mening 'old hat')
2. Lissabon - specielt The Berardo Collection i Belém
3. Tunesien
4. Mauritius
5. Mid-Beach, Miami
6. South Beach, Miami (nej, det er ikke en vittighed)
7. Maldiverne
8. Death Valley, Californien og Nevada
9. Courchevel, skisportssted for de ultra-rige i Frankrig
10. Libyen
11. Hvar i Kroatien
12. Puerto Vallarta, som angives som den førende gay-strand i Mexico
13. Sylt (!!!)
14. Prag
15. Quito, Equador
16. Liverpool
17. München
18. Iran (måske bedst med ikke-amerikansk pas)
19. Tuscana i Italien
20. Anguilla i Karibien
21. Bogota
22. Playa Blanca og Nikki Beach, Panama
23. Alexandria, Egypten
24. Mazatlán i Mexico
25. St. Lucia på de Vestindiske Øer
26. Oslo
27. Buenos Aires
28. Rimini, Italien
29. Malawi
30. Roatán i Honduras
31. Mozambique
32. Kuwait City
33. Verbier i Schweiz
34. Lombok i Indonesien
35. Nordvestpassagen - det er nærmest Canada eller Grønland
36. Påskeøen
37. Virgin Gorda - én del af Vergin Island
38. Namibia
39. San Francisco
40. Detroit
41. Itacaré i det nordlige Brasilien
42. Kilimanjaro i Kenya
43. Algeriet
44. San Diego
45. Málaga
46. Puerto Plata i den Dominikanske Republik
47. London
48. Vietnam
49. Essaouira i Marokko
50. Las Vegas
51. Barossa Valley, Australien
52. Tokaj i Ungarn - berømt for sin vin
53. New York

Det var udvalget af destinationer, som New York Times anbefaler sine læsere at besøge i 2008.

Hvis man møder en forvirret amerikaner i Lissabon, som ikke er helt sikker på, hvor på kloden han eller hun befinder sig, skyldes det sikkert artiklen i New York Times, som her kan ses i sin fulde udstrækning.

Din vurdering:Tidligere F1 kørere tester på Estoril banen i Portugal

Michael Schumachers lillebror Ralf Schumacher overvejer at skifte til DTM. I den forbindelse skal han tirsdag og onsdag i uge 3/2008 teste for Mercedes på Estoril banen nord for Cascais i Portugal.

F1 kollegaen Christian Klien fra Østrig kan også ske at skulle teste på Estoril skriver F1Live.com.

Kørerne tester som resultat af at Mika Hakkinen har besluttet at forlade Mercedes i DTM serien.

Christian Klien har ikke kørt F1 løb siden 2006, hvor han i en Red Bull med Ferrari motor opnåede to 8. pladser i henholdsvis Bahrain og i Tyskland.

Den snart 33-årige Ralf Schumacher kan heller ikke rigtig få resultaterne i F1 frem.  I 2007 sæsonen fik han i sin Toyota i alt samlet 5 point, hvilket er Ralf's dårligste resultat siden han debuterede i Formel 1 i 1997 for Jordan. Ralf Schumacher har ligesom Klien ingen F1 kontrakt i 2008. Han er dog af storebror Michael efter sigende blevet rådet til ikke at satse på DTM.

Tidligere 7-dobbelte F1 verdensmester Michael Schumacher har faktisk sagt at hverkan han eller Ralf er hurtige nok i DTM - mest fordi det er en helt anden sag at køre stærkt i biler, som man ikke kan 'skrue på' og dermed sætte op helt specielt til den enkelte kører. Det har også vist sig at statistisk set at der er meget få tidligere F1 kørere, som får succes i DTM klassen - så måske storebror Michael har ret.

Mercedes stiller med i alt 6 kørere til testen i Estoril, skriver Autosport.com, og testen vil foregå i Mercedes-AMG DTM C-klasse bilen.

Det første DTM løb i 2008 sæsonen køres i Tyskland på Hockenheim d. 13. april. Se hele 2008 DTM løbskalender her.

DTM bilerne
DTM står for Deutsche Tourenwagen Masters og køres i, hvad der udefra ligner standardvogne med brede skærmforøgere. Bilerne er dog så langt fra standard, som man kan forestille sig.

Motorer op til 4 liter og V8 layout på 90 grader er tilladt. Mange af bilerne yder omkring 475 hestekræfter. Vægten for bilerne er på mellem 1040 og 1070 kilo efter nærmere regler. Der er strenge regler for dæk (kun Dunlop), bremser, brændstof, elektronik m.v. således at kampen mellem de forskellige teams bliver så lige som muligt.

Fra Danmark har Tom Kristensen i nogen år deltaget i DTM. Tom Kristensen kører naturligvis for Audi.

Reanault World Series på Estoril i 2007
På Estoril afholdes der stadig MotoGP og Renault Worldseries. I forbindelse med Worldseries Renault arrangementet i 2007 havde man hevet én af de gamle F1-racere frem og puttet en tidligere F1 kører i den:

 

Der var også besøg af Renaults opvisnings team med en flok Clio 182 Cup biler. Her er en smagsprøve:

 

Den 23-årige portugiser Alvaro Parente, som vandt World Series by Renault juniormesterdskabet i 2007 har i januar 2008 testet med F1 Renault teamet på Jerez F1 banen i Spanien. Det unge portugisiske talent fik 64 omgange i sidste års R27 Renault racer.
 
Se også: Estoril banen i Portugal - med video Din vurdering:Fodboldnyt fra Portugal i januar 2008

Gå direkte til: Portugals landshold til EURO 2008.

Nyt fra portugisisk fodbold i januar 2008
Med pause i de store europæiske turneringer har fodboldpressen i Portugal for tiden mindre at kaste sig over. Nogen historier er det dog blevet til.

Se også: Fodboldnyt fra Portugal april 2008

Ingen portugisisk træner i Iran
Indtil for ganske nyligt troede alle inklusive hovedpersonen Artur Jorge at han var den nye træner for Irans landshold. Det er han bare ikke. Alt var forhandlet på plads. Man manglede ifølge Jorge bare at underskrive aftalen, som vill sætte ham i spidsen for det iranske manskab til og med VM slutrunden i 2010.

Det bliver der ikke noget af. Iran har netop fået ny præsident for landets fodboldforbund. Og som én af sine første handlinger slettede Ali Kafashian portugiseren var sin træner-emne liste. Iran har i øjeblikket ingen landstræner.

Scolari kåret som den 10. bedste landstræner i verden
Felipe Scolari, som er træner for Portugals landshold, er blevet udnævnt til verdens 10. bedste landstræner. Den karismatiske brasilianer er i selskab med ikke så få af sine landsmænd. Den internationale federation for fodbold historie og statistik har som nummer et brasilianeren Dunga, som træner Brasilien, Slaven Bilic for Kroatien og Jorvan Vieira fra brasilien, som med succes træner Irak. 

Benficas manager skælder sine spillere ud offentligt
Benficas manager spanieren José António Camacho er ikke tilfreds med de højtbetalte Benfica-spilleres indsats. Han udtalte efter Benficas uafgjort med klubben Leixões i den portugisiske liga i weekenden på det efterfølgende pressemøde at Benfica spillerne mangler aggressivitet og 'power'.

Leixões står stadig til at rykke ned fra sin plads i den fornemste række i portugisisk fodbold. Benfica er nummer to skarpt forfulgt af Sporting. FC Porto er ikke overraskende en suveræn nummer et i Portugal og står til at vinde mesterskabet. 

Cristiano Ronaldo i (endnu) en historie fra Europas natteliv
Så gjorde han det igen. Cristiano Ronaldo er efter sigende blevet set på én af Roms eksklusive strip-klubber ved navn Divafutura Channel. Og som om det ikke var nok, mener dele af pressen at vide, at Manchester Uniteds stjernespiller også inviterede et par af medarbejderne fra stripklubben med hjem senere på aftenen. Den unge spiller fra Madeira var taget til Rom med en kammerat for at fejre Man U sejren over Aston Villa i den engelske liga. Hverken kæresten eller Manchester United manager Alex Ferguson skulle være blevet særligt begejstrede, da historien kørte i News of The World.

Cristiano Ronaldo scorede i øvrigt hat-trick i weekendens kamp mod Newcastle, som Man U vandt 6-0. Se også video med Cristiano Ronaldo som bold-jonglør.

Det er ikke kun som fodboldspiller at Cristiano Ronaldo er penge værd. Han er godt igang med at blive et 'brand' og bruges ofte i reklamer for store virksomheder.

I Portugal figurerede han i 2007 på Banco Espirito Santos reklamer, og i 2008 har Nike udsendt dette video spot med Cristiano Ronaldo og en Bugatti Veyron:


 

Underskriftsindsamling for at få Figo til at spille på landsholdet til Euro 2008
Mange portugisere er desperate for at beholde den portugisiske fodboldhelt Luís Figo på banen til EM 2008 i Schweiz og Østrig.

Den 35-årige Figo har ellers annonceret at hans sidste slutrunde var World Cup i Tyskland i 2006.

Der er indsamlet over 7.000 underskrifter, som er blevet overrakt til stjernen. Figo er den portugisiske spiller, som med 127 kampe har spillet flest gange på det portugisiske landshold. Figo spiller for Inter Milan i Italien. Han har tidligere spillet for bl.a. Real Madrid og FC Barcelona. 

Maniche til Inter og Manuel Fernandes til Everton
Én af Portugals kendteste spillere Maniche, som i øvrigt kaldes Maniche efter danskeren Michal Manniche lånes ud til Inter fra Atlético Madrid. Maniche's rigtige navn er Nuno Ricardo de Oliveira Ribeiro.

En anden af Portugals kendte fodboldspilere Manuel Fernandes udlånes til Everton fra Valencia.

Se også: Fodbold i Portugal Din vurdering:Portugals socialistparti står svagere i ny meningsmåling

Den siddende regerings absolutte flertal i det portugisiske parlament ville være truet, hvis der var valg nu, siger en ny meningsmåling fra Eurosondagem.

Ganske vist ville PS, som det socialistiske regeringsparti hedder, stadig være langt det største parti med 43,3% afstemmerne.

Det største oppositionsparti PSD, som er et centrum-højre parti, ville ifølge meningsmålingen med 32,5% af stemmerne have opnået omkring 1,4 procentpoint større tilslutning, end ved valget i 2005.

Kommunisterne PCP/PEV ville gå lidt tilbage med 8% af stemmerne. Kristendemokraterne CDS/PP ville bibeholde 6% og venstreblokken BE står i meningsmålingen til at gå en anelse frem til 6,6%.

Portugals Præsident populær
Præsidenten for republikken Anibal Cavaco Silva er nu den mest populære politiker i Portugal. Over 68% siger at de synes om ham, og det har sikkert noget at gøre med hans nytårstale.

Premierminister Sócrates er også populær. Han får prædikatet god fra over 55% af meningsmålingens deltagere, hvilket er en lille stigning i forhold til sidste meningsmåling fra Eurosondagem.

Meningsmålingen blev betalt og offentliggjort af nyhedskanalen SIC og avisen Expresso.

Se også tidligere meningsmåling fra Eurosontagem.

Din vurdering:Bjørnen er vågnet og den ser sig omkring...

Nogenlunde sådan skriver Morten Kongshaug, chefstrateg i Danske Bank, fredag d. 11. januar 2008 i Dagbladet Børsen.

Det danske aktiemarked har netop afsluttet en på mange måder usædvanlig uge.

Mærsk Line
Udover opgør med et halvt århundredes ledelsesidealer i A.P. Møllers afdeling for containerskibe, Mærsk Line, har avislæsere i Danmark også kunne følge, hvordan Bang & Olufsens bestyrelse, med formand Jørgen Worning i spidsen, for åbent tæppe har smidt den administrerende direktør på porten efter et dårligt halvårsregnskab.

Bang & Olufsen
Bestyrelsen i B&O vil nu tilbage til hvad den hæderkronede Struer-virksomhed er bedst til: At producere luksusprodukter på audio- og video-området. I Berlingske Business fremgår det i dag at satsningen på lydsystemer til biler (bl.a. Audi og Aston Martin) har tappet B&O for kræfter, og nu vil bestyrelsen have Bang & Olufsen "tilbage på sporet".

Fald på det danske og portugisiske aktiemarked
Det danske OMX-C20 indeks er mellem årsskiftet 2007/2008 og d. 12. januar 2008 faldet 9%. I den samme periode er det portugisiske indeks PSI-20 faldet 7%.  

Alle danske aktier i OMX-C20 indekset er faldet siden årsskiftet. De mindste fald har været i medicinalaktierne Lundbeck og Novo samt i forsikringskoncernen TrygVesta.

I Portugal har aktierne stort set fulgt den danske udvikling med et par undtagelser.

Portugal Telecom, som kan sammenlignes med TDC før privatiseringen, er steget 4,82% siden nytår. Den store internationale energikoncern EDP er ligeledes steget med 1,34%. Portugal Telecom vægter med 13,63% i PSI-20 og EDP med 17,86%, hvilket gør de to virksomheder til de største på Euronext børsen i Portugal.

Hvad anbefaler investeringsrådgiverne
Det er et meget utaknemmeligt job at være investeringsrådgiver for tiden. Der har i lang tid været en tro i branchen på at man stod overfor en korrektion i kurserne på aktier på verdens børser.

Det kunne se ud som om korrektionen er ved at ske.

Nordea Private Banking i Schweiz var netop ude med denne profeti i oktober 2007 på et seminar i Portugal, men kunne dog naturligvis ikke sige hvornår korrektionen ville indtræffe. Læs referatet fra Nordeas seminar i Portugal.

Nordea Private Banking dristede sig dog til med alle forbehold at komme med 5 aktietips under seminaret den 17. oktober 2007. Her ses hvordan Nordeas anbefalinger har udviklet sig indtil den 12. januar 2008. Som det fremgår er både Ericsson og Schneider Electric faldet betragteligt, mens kun Siemens' aktiekurs har udviklet sig positivt siden anbefalingen for knap 3 måneder siden.

Anbefalede aktier fra Nordea Private Banking - Kurser
17. oktober 2007 31. december 2007 12. januar 2008
Ericsson 19.78 SEK  15.18 SEK 14.71 SEK
KBC 98.02 EUR  96.20 EUR 93.60 EUR
Schneider 93.64 EUR  92.68 EUR 81.47 EUR
Siemens 93.45 EUR 106.99 EUR 97.00 EUR
Telefonica 22.33 EUR  21.57 EUR 22.32 EUR
Templeton Asian Growth 35.82 USD 33.92 USD 32.56 USD


Chefstrateg Morten Kongshaug fra Danske Bank vurderer i øvrigt at aktiemarkedet godt kan ske at falde yderligere 20% og han afslutter sin historie om bjørnen i Børsen med at sige "at bjørnen ser sig omkring og synes ikke tingene ser sunde ud".

Læs andre artikler om selskaber noteret på Euronext Lissabon.

Din vurdering:Portugisisk tennispige på 14 år imponerer i USA

Én af de mest talentfulde unge kvindelige tennisspillere fra Europa er den 14-årige Michelle Larcher de Brito.

Michelle er fra Lissabon i Portugal, men flyttede sammen med sin familie til USA for fem år siden. Hun startede allerede med at spille tennis som 5 årig efter at have set sine to ældre brødre træne. Der gik ikke lang tid før hendes store talent blev bemærket, og som niårig blev hun tilbudt et scholership i USA på det berømte Bollettieri tennis akademi i Florida.

Indtil videre har Michelle Larcher de Brito overgået selv de mest positive forventninger. På Bollettieri akademiet mener hendes træner Nick Bollettieri at hun er én af de bedste elever, han har haft.

Som 12 årig vandt Michelle, som den yngste nogensinde, det prestigefulde Eddie Herr Mesterskab for spillere under 16 år.

Senest har Michelle imponeret ved i Hong Kong som afløser i en turnering at nå finalen i double sammen med russeren Elena Dementieva. Her tabte Dementieva sammen med den unge portugisiske spiller med respektable 6-4, 6-4 til danske Caroline Wozniacki og Venus Williams.

Michelle Larcher de Brito er en fysisk stærk spiller, og på trods af at hun først fylder 15 sidst i januar 2008 er hendes styrke og aggressive spillestil i klasse med langt ældre og erfarne tennisspillere.

I øjeblikket er Michelle Larcher de Brito nummer 293 på kvindernes WTA verdensrangliste. Det lykkedes i marts 2007 Michelle på et wildcard i en turnering i Florida at slå en tydeligt overrasket Meghann Shaghnessy, som på det tidspunkt lå nummer 43 på kvindernes verdensrangliste i tennis.

Se video med Michelle de Brito:


Se også: Roger Federer deltager i Estoril Open 2008.

Din vurdering:Lissabon lufthavn i Alcochete

Gå direkte til: Billeje i Lissabon lufthavn

Ny lufthavn planlagt i Lissabon forstaden Alcochete
Portugals premierminister José Socrates har i dag annonceret at Lissabons nye lufthavn bliver placeret i Alcochete.

Den nuværende Portela lufthavn i Lissabon er ved at nå sin kapacitetsgrænse. Se også Lissabons lufthavns hjemmeside (på engelsk).  

Der har i mange år været uenighed mellem politikere, naturfredningsfolk og stærke økonomiske interesser i Portugal om, hvor Lissabons lufthavn skulle ligge. Efter at have læst rapporten fra Portugals nationale laboraturium for anlægsarbejder, i Portugal kaldet LNEC, har regeringen besluttet at følge LNEC’s konklusion og bygge Lissabon lufthavnen i Alcochete på den anden side af Tejo floden omkring 30 kilometer øst for Lissabon.

Da José Sócrates regeringsparti PS har absolut flertal i det portugisiske parlament har han dermed lukket diskussionen om placeringen af Lissabons lufthavn, som har stået på siden 1999.

Ifølge udtalelser torsdag d. 10. januar 2008 fra Sócrates siger rapporten fra LNEC at 4 ud af 7 opstillede kriterier taler for en placering af Lissabons lufthavn i Alcochete, herunder økonomien i projektet. Den nye Alcochete lufthavn er estimeret til at koste 6 millioner euro. Ota løsningen er estimeret til at ville have kostet 9 millioner euro. Hertil kommer infrastruktur m.v.

Det forventes at Lissabons nuværende Portela lufthavn vedbliver at betjene indenrigsfly, og at overgangen til Alcochete foretages løbende for udenrigstrafikken.

Som følge af Alcochete placeringen skal der bygges en ny bro og en jernbaneforbindelse over Tejo floden. Erhvervslivet i Santerém distriktet øst for Lissabon vil efter al sandsynlighed nyde godt af beslutningen. Santerém er væsentligt mindre økonomisk udviklet end Lissabon-området.

Det ventes at de to store portugisiske entreprenørvirksomheder Brisa og Mota-Engil vil byde på projektet. Både Brisa og Mota-Engil er en del af det ledende PSI 20 indeks på Euronext børsen i Lissabon.

Se også artikel om de mange modstridende interesser i placeringen af den nye lufthavn i Lissabon.

Se også: Biludlejning i Portugal

Din vurdering:Portugals skoindustri iværksætter PR kampagne

Portugal var i mange år kendt som én af de største skoproducerende lande i den vestlige verden. Danske Ecco Let havde sammen med mange andre kendte skomærker fabrik i Portugal. 

Ecco fabrikken i Nordportugal lukkede i 2006 og flyttede hovedparten af produktionen til Slovakiet, Indonesien og Thailand, men har dog stadig en mindre udviklingsafdeling og specialproduktion i Portugal. Den ligger i byen Santa Maria da Feira omkring 30 kilometer syd for Portugals næststørste by Porto.

Der er stadig mange store skovirksomheder i Portugal, men hovedparten af produktionen foregår i udlandet.

Portugals skoindustri er én af de mest effektive brancher i Portugal. Med 90% af al produktion i den portugisiske skoindustri i udlandet satses der i Portugal på udvikling og markedsføring.

Mange skovirksomheder ligger i Nordportugal i områderne omkring byerne Braga og Porto. Desuden findes der også en del skoproducenter på Madeira.

For at promovere de omkring 140 større virksomheder i den portugisiske skoindustri vil sko- og lædervareproducenternes brancheorganisation i 2008 bruge 8 millioner euro svarende til 60 millioner kroner på at gøre opmærksom på portugisiske skos kvaliteter overalt i verden.

Portugal er ifølge skoindustriens brancheorganisationen verdens 7. støste skoproducent og den 3. største i Europa. Portugal er desuden det eneste land i Europa, som har nettooverskud på handelsbalancen med sko.

Ifølge brancheorganisationen for sko- og lædervareproducenter APICCAPS i Portugal bidrager skotøjseksportørerne med et overskud på 800 millioner euro årligt på Portugals handelsbalance, hvilket gør branchen til den førende i Portugal.

Se også: Blackspot Sneakers produceret i Portugal

Din vurdering:Danske dagligvarer 60% dyrere end portugisiske

Danmarks Statistik har offentliggjort nye indekstal over priserne i Danmark sammenlignet med resten af EU. Sammenligningen er baseret på et mix af de varer og tjenesteydelser, som en husholdning typisk bruger.

Gennemnittet af de 27 EU lande er sat til indeks 100. Herfra har Danmarks Statistik beregnet hvor meget hver enkelt EU land ligger over eller under gennemsnittet.

Det er ganske interessant læsning, som bekræfter tidligere statistik fra Pricerunner.

EU prisindeks fra Danmarks Statistik
Danmark har suverænt de højeste priser på dagligvarer og tjenestydelser i hele EU med indeks 139. Listen offentliggjort i januar 2008 ser således ud:

 1. Danmark 139
 2. Irland 125
 3. Finland 122
 4. Sverige 118
 5. England 111
 6. Frankrig 107
 7. Belgien 106
 8. Italien 104
 9. Holland 104
 10. Tyskland 103
 11. Luxembourg 103
 12. Østrig 101
 13. Spanien 93
 14. Cypern 90
 15. Grækenland 89
 16. Portugal 86
 17. Slovenien 75
 18. Malta 73
 19. Estland 67
 20. Polen 62
 21. Tjekkiet 62
 22. Letland 61
 23. Ungarn 60
 24. Slovakiet 58
 25. Rumænien 57
 26. Litauen 57
 27. Bulgarien 45

Bor man i Portugal, som ifølge Danmarks Statistik har et prisindeks på 86, vil man derfor opleve, hvis man tager til Danmark at skulle betale i gennemsnit over 60% mere for de samme varer og tjenesteydelser.

Feriegæster fra Danmark, som er taget til Portugal, kan derimod regne med at spare 38% i gennemsnit på indkøbene i forhold til de samme varer og tjenesteydelser i Danmark.

Se også: Danmark dyrest i Europa - december 2009.

Eksempler på billige dagligvarer i Portugal
Alt frugt og grønt er væsentligt billigere i Portugal blandt andet på grund af differentieret moms på sunde fødevarer.
Et halvt kilo gulerødder koster eksempelvis ofte 4-5 kroner
Et brød koster typisk fra 5 kroner eller omkring 7-8 kroner ved bageren
Et frisk stykke laks i 'dansk' størrelse til én person koster under 10 kroner
Vin er naturligvis billigt. En acceptabel rødvin koster ca. 25 kroner
En god rødvin koster fra omkring 40 kroner
1,5 liter flaskevand koster omkring 1 krone de billigste steder
En avis koster typisk omkring 6 kroner
500 gram rugbrød koster under 5 kroner
Tøj fra f.eks. Zara og H&M er billigt
Medicin er generelt billigt

Eksempler på billige tjenesteydelser i Portugal
3 kilometer med en taxi om natten kan gøres for under 35 kroner
En 40 minutters lang togtur koster fra omkring 13 kroner.
En metrobillet i Lissabon koster under 7 kroner
En time på sprogskole koster fra omkring 60 kroner per skoletime i Lissabonområdet

Din vurdering:Spaniens konge fylder 70

Den 5. januar 2008 havde den spanske konge Juan Carlos 70 års fødselsdag.

Juan Carlos I af Spanien har oplevet lidt af hvert og har altid haft gode forbindelser til Portugal.

Han blev født i Rom i Italien under den spanske borgerkrig. Kongefamilien i Spanien var gået i landflygtighed i 1931 på grund af situationen i Spanien, hvor den såkaldte 2. republik var blevet udråbt. Senere udviklede det sig til regulær borgerkrig, hvor også danskere deltog i sympati med socialisterne og kommunisterne. Det endte i 1939 med at de højreorienterede nationalister vandt borgerkrigen og general Franco tog magten.

Francos familie havde royale rødder uden at diktatoren dog selv på nogen måde var en del af arvefølgen. Det landflygtige spanske kongehus blev sidst i 40'erne inviteret af borgerkrigens sejrherre general Franco til at Juan kunne få sin uddannelse i Spanien. Juan Carlos satte første gang foden på spansk jord i 1948 10 år gammel.

Den unge Juan studerede derefter i byen San Sébastian i Baskerlandet ikke langt fra grænsen til Frankrig. Senere fortsatte han sine studier i Madrid inden han gik ind i den spanske hær. Juan Carlos nåede også at være et år i den spanske flåede og et år i luftvåbenet.

Juan Carlos i Portugal
Den spanske konge har ofte gæstet Estoril vest for Lissabon. Her havde Juan Carlos’ familie greven af Barcelona en ejendom og Juan Carlos var allerede som ung tit i Estoril.

Under en ferie i Estoril skete der en stor tragedie i den spanske kongefamilie. Juan Carlos kom til at dræbe sin 3 år yngre bror Alonso (Alfonso) med et vådeskud under en jagt i 1956.

Juan Carlos som spansk regent og statsoverhoved

I 1962 giftede Juan Carlos sig med Prinsesse Sofia af Grækenland, som han havde mødt i London. Sofia er søster til ex-Kong Konstantin af Grækenland, som er gift med Danmarks dronning Magrethe II’s lillesøster Anne-Marie.

Juan Carlos flyttede herefter ind på Zarzuela paladset i Madrid.

I 1969 foreslog Spaniens diktator general Franco at Juan Carlos skulle efterfølge ham som statsoverhoved. Sådan blev det til dele af den spanske oppositionens store fortrydelse. General Franco slog hårdt ned på al modstand herunder separatistbevægelsen ETA.

Da Franco døde i i november 1975 blev Juan Carlos 2 dage efter proklameret Konge af Spanien. I sin tiltrædelsestale sagde Juan Carlos at han ønskede at være konge for det spanske folk.

Det første demokratiske valg blev afholdt Spanien i 1977. Et år tidligere havde Juan Carlos udpeget Adolfo Suárez som premierminister som afløsning for Carlos Arias Navarro, som ikke formåede at udvikle Spanien i en demokratisk retning.

Juan Carlos har efter de flestes mening stor andel i demokratiseringen af Spanien og det lykkedes ham som statsoverhoved på trods af modstand fra de Franco tro Falangister og dele af det spanske militær at indføre grundlæggende demokratiske reformer.

Det gik efterhånden sidst i 1970’erne op for den spanske venstrefløj herunder Felipe Gonzáles og Javier Solana at den spanske kong Juan Carlos I mente, hvad han sagde i sin tiltrædelsestale i 1975. Derfor valgte de at støtte kongens reformer.

Javier Solana er i øvrigt én af de højst placerede spanske politikere i Europa. I 1995-1999 var han NATO’s generalsekretær og siden 1999 har han været EU’s højkommissær i udenrigs- og sikkerhedspolitiske anliggender.

Den nye spanske forfatning blev vedtaget i 1978 ved en folkeafstemning.

Juan Carlos I viste igen sit demokratiske sindelag i 1981, da militæret i Spanien forsøgte et kup mod den siddende regering. Juan Carlos I gik på spansk TV og udtalte sin støtte til forfatningen. Det blev i realiteten enden på kupforsøget.

Som en påskønnelse af den store demokratiske indsats er Juan Carlos I æresdoktor ved universiteterne i Bologna i Italien, Oxford og Cambridge i England og Harvard universitetet i USA med flere.

Juan Carlos privat
Den spanske kongefamilie herunder Juan Carlos og hans kone dronning Sofia er meget sejlsportsinteresserede.

Juan Carlos deltager stadig af og til personligt i sejlsport og har blandt andet kunnet ses i Cascais i Portugal med TP52 båden Bríbon.

Desuden er den spanske konge aktiv i den internationale Sejlsportsunion ISAF, som afholder årsmøder i Estoril.

Hvert år i marts-april afholder man desuden i feriebyen Cascais King Juan Carlos' Cup for bådklassen Dragon eller på dansk dragebåd.

Den spanske konge i 2007

I 2007 kom den spanske konge uforvarende på verdenspressens forsider. Han var i sin egenskab af spansk statsoverhoved i Santiagos hovedstad Chile til det Iberisk-Sydamerikanske topmøde.

Ved topmødet, hvor alle de sydamerikanske statsledere var samlet, valgte Venezuelas præsident Hugo Chaves i vanlig stil at fremkomme med udtalelser udenfor den normale diplomatiske etikette – denne gang om Spaniens tidligere premierminister.

Det blev lidt for meget for Juan Carlos, som meget usædvanligt lænede sig frem og spurgte Hugo Chaves, hvorfor han ikke holdt mund. Det gik klart igennem på mikrofonen og i de næste dage var kong Juan Carlos ord til Hugo Chaves den mest populære ringetone blandt Spaniens teenagere.

Hugo Chaves blev smækfornærmet og forlangte en undskyldning. Han svingede sig endda op til at true med at nationalisere spanske banker i Venezuela, men er dog så vidt vides faldet ned på jorden igen. Se video’en af det lille optrin.


Til nytår overraskede den næsten 70 årige Juan Carlos i øvrigt de spanske tropper i Afghanistan med at komme på uanmeldt besøg.

Selv om man ser bort fra den lille kontrovers med Hugo Chaves har 2007 bestemt ikke været noget behageligt år for den spanske konge. Se artikel om Juan Carlos i Berlingske Tidende fra d. 3. januar 2008.  

Der er officiel festmiddag i Spaniens kongehus i aften d. 9. januar 2008, hvor man fejrer én af landets største nulevende sønner.

Se også:
Konger og dronninger i Portugal
Realitioner mellem Danmark og Portugal

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »