Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJanuary 2008 - Indlæg

Porto 2008 events

Portugals næststørste by Porto har masser af spændende oplevelser at byde på. De fleste turister fra Skandinavien har ikke rigtig opdaget Nordportugal endnu og mange af de gæster, som besøger Porto, er der naturligvis på grund af portvinen og Dourofloden.

Byen Porto er nok først og fremmest Portugals erhversmæssige kraftcenter. Den har dog meget mere at byde på.

Udover at være Portugals hovedstad for portvin og en kulturby med nogen af de arkitektonisk mest fantastiske broer og huse i Portugal, sker der også en masse forskelligt interessant i Porto i løbet af året.

Fantasporto
Fantasporto er en traditionsrig filmfestival, som løber fra d. 25. februar til 9. marts.

Se mere om film-programmet på Fantasportos hjemmeside.

Red Bull Air Race i Porto
I 2007 var Red Bull Air Race et af de største publikumssuccess'er i hele Portugal. Red Bull energidrik virksomheden sponserer showet, som specielt egner sig godt til storbyer med brede floder og helst godt vejr.

I 2008 er Red Bull Air Race igen programsat til Porto. Denne gang bliver luften over Douro floden invaderet d. 6. og 7. september 2008.

Interesserede kan desuden holde øje med hjemmesiden http://www.redbullairrace.com/ .

Sådan så Red Bull Air Race ud i Porto i sommeren 2007:


São João Festival i Porto
Sao Joao festivalen i Porto er måske Europas største gadefest. Festivalen er sammen med Red Bull Air Race Porto's største event og har karakter af folkefest.

Festen afholdes d. 23. og 24. juni 2008 og starter for alvor d. 23. juni om aftenen. Der fortsættes i gaderne i midtbyen til langt ud på natten. Næste dag kører festen videre i et lidt mere adstadigt tempo. I Lissabon afholdes en lignende fest, men der hedder den São Antonio. Både i Porto og i Lissabon spiser man masser af røgede sardiner, som er bedst netop sidst i juni.

I Porto breder São João festivalen sig ud på Douro floden, hvor hundredevis af små og store fartøjer er samlet for at deltage i festlighederne. Se også artikel i The Guardian om São João festen i 2005.

Har man mulighed for at tage på ferie i Porto sidst i juni 2008 er Sao Joao festen en stor oplevelse. Portugiserne er vilde med fyrværkeri, men til forskel fra Danmark er det som regel bystyret, som står for den professionelle affyring af krudtet. Se video fra Porto's Sao Joao fest i 2007:


Noites Ritual Rock i Porto 2008
Noites musikfestivalen i Porto er en årligt tilbagevendende festival som varer et par uger og afholdes i august måned 2008. Der er fokus på nye lokale bands og på musik fra undergrunds-scenen i Portugal.

De endelige datoer og musik-programmet er ikke offentliggjort endnu, men check eventuelt
Noites hjemmesiden.

Se også: Billeje i Porto

Din vurdering:Spyker teamet tester på Estoril

Det hollandske Spyker Team vil i januar 2008 teste deres Le Mans Series GT2 racerbil på Autodrómo de Estoril banen nord for Cascais i Portugal.

Spyker er en hollandsk bilproducent, som koncentrerer sig om at bygge supersportsvogne samt deciderede racerbiler. I gadebilerne anvendes Audi V8 motorer, som giver de aggressivt udseende biler en tophastighed på 300 km/t.

Spyker har også haft aktiviteter inden for F1 dog uden at opnå mere end et enkelt point i sæsonen 2007. Spyker har herefter solgt Formel 1 teamet til en indisk milliardær, og Spyker F1 skal nu videreføres under navnet Forca India.

Spyker kalder deres Le Mans racer team for Spyker Squadron og har opnået pæne placeringer med Spyker C8 GT2R raceren.

Den danske Skype multimillionær Morten Lund, som altid er frisk på deltagelse i spændende projekter herunder Nyhedsavisen og den kinesiske browser Maxthon, har via online-broker firmaet zecco.com været involveret i sponsoreringen af Spyker F1 teamet.

Se drengene fra Top Gear's video præsentation af Spyker virksomheden og gadebilen Spyker C8:
 

 


Se også: Motorsport på Estoril banen Din vurdering:Kendt portugisisk sangerinde fejrer 50 års jubilæum

Den kendte sangerinde Simone de Oliveira fejrer i 2008 50 års jubilæum i portugisisk showbusiness. Desuden fylder hun d. 11. februar 2008 70 år.

Simone de Oliveira er kendt og elsket af specielt lidt ældre portugisere. Hun blev berømt i Portugal allerede sidst i 1950'erne og karrieren tog rigtigt fart efter at hun i 1965 repræsenterede Portugal i Eurovisions Melodi Grand Prix også kaldet European Song Contest. Igen i 1969 var Simone de Oliveira Portugals bidrag i Melodi Grand Prix. Hverken i 1965 med Sol de inverno eller i 1969 med  Desfolhada portuguesa opnåede hun dog gode placeringer.

Hendes sange blev derimod utrolig populære i Simone de Oliveiras hjemland Portugal, og hun blev snart én af de mest populære stjerner i Portugal måske blandt andet fordi hun ikke undlod at kritisere Portugals daværende diktator Salazar.

Den berømte Lissabon sangerindens karriere omfatter ikke blot musik. Simone de Oliveira har altid haft stærke meninger. Dem har hun blandt andet brugt som radio og TV vært og endda som journalist. Hun har desuden medvirket som skuespiller i adskillige portugisiske TV-serier og film. I en periode har hun også optrådt på teateret.

En mindre del af Simone de Oliveiras omfattende karriere er hendes medvirken i såkaldte telenovelas i Portugal, som kan oversættes med sit-coms eller soaps.

I 1969 mistede hun sin sangstemme på grund af overanstrengelse, og den blev aldrig helt den samme igen. Først i 1972 genoptog hun sin sangkarriere.

Simone de Oliveira har udgivet en bog om sin succesfulde kamp mod brystkræft. Den portugisiske sangstjerne i er i øvrigt også populær i Spanien.

Den 25. februar afholdes der jubilæums koncert i Lissabon i Coliseu de Lisboa. Simone de Oliveira's show, som hun har optrådt med siden 2005 hedder 'Intimidades'.

Der følger et par videoklip med Simone de Oliveira - først Meninos de Portugal og dernæst Desfolhada Portuguesa fra 1969. Den sidste video er en senere optagelse af Não Sei Dizer: 

Se også: Musik fra Portugal

Din vurdering:Højt brag over Beira regionen i det centrale Portugal

I den forløbne uge hørte indbyggerne i Penanacor i den østlige Beira region onsdag aften et meget højt brag.

Lyden var så høj at indbyggere i den lille by Meimoa blev nervøse og gik ud for at se hvad der var på færde.

Kort efter fløj et af det portugisiske luftvåbens F16 fly lavt hen over området i stor fart.

Braget var blevet frembragt af flyet, da F16 piloten under en speciel krævende træningsmanøvre foretaget med nightvision briller, var kommet til at øge farten for meget.

Det er normalt ikke tilladt at bryde lydmuren over land, og det portugisiske luftvåben har undskyldt episoden, skriver SIC.

Portugisiske politikere har efterfølgende kritiseret luftvåbenet for ikke at have fortalt om øvelsen og forlangt en forklaring af regeringen. Der skete dog ingen umiddelbare skader da lydmuren blev brudt over Portugal. En lokal kaninopdrætter mener dog at hans 8.000 dyr blev så stressede at deres normale fertilitetscyklus blev forstyret. 

Lydmuren
Lydmuren brydes når en genstand opnår en fart af mere end 330-340 meter i sekundet, som også kaldes lydens hastighed. Lydens hastighed varierer afhængig af hvilken højde man befinder sig i. Det er dog ikke højden, men temperaturen og luftens beskaffenhed som afgører lydens hastighed. Jo lavere temperatur, jo lavere er lydens hastighed. Ved omkring 15 graders celsius er lydens hastighed omkring 1220 kilometer i timen svarende til 340 meter i sekundet.

Kun militære fly som det danske og portugisiske luftvåbens F16 jagere vil normalt kunne bryde lydmuren. Det kan faktisk også fysisk ses, når det sker, som på denne video (med engelsk speaker):
 


Jordskævl i Portugal
En af grundene til at folk i Beiras regionen blev bekymrede var at der i samme uge og ugen før, var en serie mindre jordrystelser i Alentejo området i det sydlige Portugal.

Små jordskævl er helt normale i Portugal og gør så at sige aldrig skade. De flest gange mærker man dem ikke engang. Det kraftigste af den seneste serie af jordrystelser i Portgual målte 4,7 på richter skalaen og havde epicenter i havet ud for Portugal. Et lidt mindre skælv inde i landet i Alentejo målte 4,2.

Din vurdering:Ferie og rejsemesse i Lissabon januar 2008

Det store FIL udstillingscenter i Parque das Nações området i Lissabon er i disse dage rammen om Portugals største messe for turisme, hotel- og rejsebranchen.
I de fire kæmpemæssige haller i det gamle Expo-98 område er der et bredt udvalg af tilbud til såvel turister i Portugal, som til dem, der ønsker at tage til fremmede himmelstrøg.

Hal 1 - Turistinformation om Portugal, Madeira og Azorerne
De enkelte områder i Portugal har gjort virkelig meget ud af at stille et flot arrangement på benene. Man kan blandt andet opleve Azorerne i en lille biograf, se en håndværker arbejde med udskæringer af kaskelothvalens tænder og i mange af områdernes stande er der mulighed for smagsprøver på ost, skinke og vin.

En lidt usædvanlig udskænkning findes på den lille stand, som markedsfører grotterne Grutas da Moeda (som betyder mønternes grotter) i det centrale Portugal.
Den likøragtige lokale ’firewater’ fra Fatima-området er fremstillet med honning og absolut værd at prøve. Fatima er katolikkernes helligste sted i Portugal og besøges hvert år af over 5 millioner mennesker fra ind- og udland.

Hal 2 - Hoteller og rejseselskaber

De fleste af de store hotelkæder i Portugal er repræsenteret herunder Pestana Hotels & Resorts og Pousadas de Portugal, hvor danskeren Lars Hansen er direktør.

Desuden har kasino’erne i Portugal en større udstilling, som naturligvis omfatter spillemaskiner og bemandede blackjack borde. Et par af de udenlandske deltagere på messen har også fundet vej ind i hal to. Fra tid til anden kan man bl.a. opleve en meget habil fodboldjonglør på den brasilianske stand, og på Réunion standen er der dansepiger i farverige kostumer.

Hal 3 - Udenlandske udstillere
Er man interesseret i Afrika er der et stort udbud af stande med information fra en lang række afrikanske lande. Mange stiller op i typiske nationale klædedragter og man kan bl.a. opleve mavedans fra Marokko og et større udstyrsstykke af en stand fra Libyen.

Der er stande fra i alt 45 lande herunder 15 afrikanske stater samt lande som Indien, Rusland, Japan, Thailand, Kap Verde, Argentina, Cuba og Mexico.

De skandinaviske landes turistorganisationer må man desværre sige glimrer ved deres totale fravær på BTL messen i Lissabon. BTL står for Bolsa de Turismo Lisboa og har i år 20 års jubilæum. England, Irland, Slovenien, Polen og Østrig er dog repræsenteret sammen med miniputstaten Andorra.

Hal 4 - Kulinarisk udstilling
Tager man på turist og rejsemesse i Lissabon skal man vente med at spise til man når hal 4, som er dedikeret til mad. Her finder man et meget stort udvalg af specialiteter fra de forskellige egne af Portugal, og der er også mulighed for at købe eksempelvis Porco Preto skinke eller portugisisk ost med hjem. Porco preto er en særlig sort gris, som er en berømt kulinarisk specialitet i Portugal.

BTL messen i Lissabons gamle Expo-område løber til og med søndag d. 20. januar 2008. Vi var derude og var meget imponerede af mange af standene – specielt i hal 1, hvor langt de fleste regioner virkelig forsøger at gøre standene til en oplevelse.

Vi vil helt sikkert besøge BTL turistmessen i 2009 og håber at de nationale turistorganisationer i Skandinavien også får øjnene op for det udmærkede arrangement.

I den kommende tid vil vi forsøge at publicere noget af den megen information på dansk, som vi fik inspiration fra på BTL messen i Lissabon.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »