Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJanuary 2008 - Indlæg

Portugisisk tennispige på 14 år imponerer i USA

Én af de mest talentfulde unge kvindelige tennisspillere fra Europa er den 14-årige Michelle Larcher de Brito.

Michelle er fra Lissabon i Portugal, men flyttede sammen med sin familie til USA for fem år siden. Hun startede allerede med at spille tennis som 5 årig efter at have set sine to ældre brødre træne. Der gik ikke lang tid før hendes store talent blev bemærket, og som niårig blev hun tilbudt et scholership i USA på det berømte Bollettieri tennis akademi i Florida.

Indtil videre har Michelle Larcher de Brito overgået selv de mest positive forventninger. På Bollettieri akademiet mener hendes træner Nick Bollettieri at hun er én af de bedste elever, han har haft.

Som 12 årig vandt Michelle, som den yngste nogensinde, det prestigefulde Eddie Herr Mesterskab for spillere under 16 år.

Senest har Michelle imponeret ved i Hong Kong som afløser i en turnering at nå finalen i double sammen med russeren Elena Dementieva. Her tabte Dementieva sammen med den unge portugisiske spiller med respektable 6-4, 6-4 til danske Caroline Wozniacki og Venus Williams.

Michelle Larcher de Brito er en fysisk stærk spiller, og på trods af at hun først fylder 15 sidst i januar 2008 er hendes styrke og aggressive spillestil i klasse med langt ældre og erfarne tennisspillere.

I øjeblikket er Michelle Larcher de Brito nummer 293 på kvindernes WTA verdensrangliste. Det lykkedes i marts 2007 Michelle på et wildcard i en turnering i Florida at slå en tydeligt overrasket Meghann Shaghnessy, som på det tidspunkt lå nummer 43 på kvindernes verdensrangliste i tennis.

Se video med Michelle de Brito:


Se også: Roger Federer deltager i Estoril Open 2008.

Din vurdering:Lissabon lufthavn i Alcochete

Gå direkte til: Billeje i Lissabon lufthavn

Ny lufthavn planlagt i Lissabon forstaden Alcochete
Portugals premierminister José Socrates har i dag annonceret at Lissabons nye lufthavn bliver placeret i Alcochete.

Den nuværende Portela lufthavn i Lissabon er ved at nå sin kapacitetsgrænse. Se også Lissabons lufthavns hjemmeside (på engelsk).  

Der har i mange år været uenighed mellem politikere, naturfredningsfolk og stærke økonomiske interesser i Portugal om, hvor Lissabons lufthavn skulle ligge. Efter at have læst rapporten fra Portugals nationale laboraturium for anlægsarbejder, i Portugal kaldet LNEC, har regeringen besluttet at følge LNEC’s konklusion og bygge Lissabon lufthavnen i Alcochete på den anden side af Tejo floden omkring 30 kilometer øst for Lissabon.

Da José Sócrates regeringsparti PS har absolut flertal i det portugisiske parlament har han dermed lukket diskussionen om placeringen af Lissabons lufthavn, som har stået på siden 1999.

Ifølge udtalelser torsdag d. 10. januar 2008 fra Sócrates siger rapporten fra LNEC at 4 ud af 7 opstillede kriterier taler for en placering af Lissabons lufthavn i Alcochete, herunder økonomien i projektet. Den nye Alcochete lufthavn er estimeret til at koste 6 millioner euro. Ota løsningen er estimeret til at ville have kostet 9 millioner euro. Hertil kommer infrastruktur m.v.

Det forventes at Lissabons nuværende Portela lufthavn vedbliver at betjene indenrigsfly, og at overgangen til Alcochete foretages løbende for udenrigstrafikken.

Som følge af Alcochete placeringen skal der bygges en ny bro og en jernbaneforbindelse over Tejo floden. Erhvervslivet i Santerém distriktet øst for Lissabon vil efter al sandsynlighed nyde godt af beslutningen. Santerém er væsentligt mindre økonomisk udviklet end Lissabon-området.

Det ventes at de to store portugisiske entreprenørvirksomheder Brisa og Mota-Engil vil byde på projektet. Både Brisa og Mota-Engil er en del af det ledende PSI 20 indeks på Euronext børsen i Lissabon.

Se også artikel om de mange modstridende interesser i placeringen af den nye lufthavn i Lissabon.

Se også: Biludlejning i Portugal

Din vurdering:Portugals skoindustri iværksætter PR kampagne

Portugal var i mange år kendt som én af de største skoproducerende lande i den vestlige verden. Danske Ecco Let havde sammen med mange andre kendte skomærker fabrik i Portugal. 

Ecco fabrikken i Nordportugal lukkede i 2006 og flyttede hovedparten af produktionen til Slovakiet, Indonesien og Thailand, men har dog stadig en mindre udviklingsafdeling og specialproduktion i Portugal. Den ligger i byen Santa Maria da Feira omkring 30 kilometer syd for Portugals næststørste by Porto.

Der er stadig mange store skovirksomheder i Portugal, men hovedparten af produktionen foregår i udlandet.

Portugals skoindustri er én af de mest effektive brancher i Portugal. Med 90% af al produktion i den portugisiske skoindustri i udlandet satses der i Portugal på udvikling og markedsføring.

Mange skovirksomheder ligger i Nordportugal i områderne omkring byerne Braga og Porto. Desuden findes der også en del skoproducenter på Madeira.

For at promovere de omkring 140 større virksomheder i den portugisiske skoindustri vil sko- og lædervareproducenternes brancheorganisation i 2008 bruge 8 millioner euro svarende til 60 millioner kroner på at gøre opmærksom på portugisiske skos kvaliteter overalt i verden.

Portugal er ifølge skoindustriens brancheorganisationen verdens 7. støste skoproducent og den 3. største i Europa. Portugal er desuden det eneste land i Europa, som har nettooverskud på handelsbalancen med sko.

Ifølge brancheorganisationen for sko- og lædervareproducenter APICCAPS i Portugal bidrager skotøjseksportørerne med et overskud på 800 millioner euro årligt på Portugals handelsbalance, hvilket gør branchen til den førende i Portugal.

Se også: Blackspot Sneakers produceret i Portugal

Din vurdering:Danske dagligvarer 60% dyrere end portugisiske

Danmarks Statistik har offentliggjort nye indekstal over priserne i Danmark sammenlignet med resten af EU. Sammenligningen er baseret på et mix af de varer og tjenesteydelser, som en husholdning typisk bruger.

Gennemnittet af de 27 EU lande er sat til indeks 100. Herfra har Danmarks Statistik beregnet hvor meget hver enkelt EU land ligger over eller under gennemsnittet.

Det er ganske interessant læsning, som bekræfter tidligere statistik fra Pricerunner.

EU prisindeks fra Danmarks Statistik
Danmark har suverænt de højeste priser på dagligvarer og tjenestydelser i hele EU med indeks 139. Listen offentliggjort i januar 2008 ser således ud:

 1. Danmark 139
 2. Irland 125
 3. Finland 122
 4. Sverige 118
 5. England 111
 6. Frankrig 107
 7. Belgien 106
 8. Italien 104
 9. Holland 104
 10. Tyskland 103
 11. Luxembourg 103
 12. Østrig 101
 13. Spanien 93
 14. Cypern 90
 15. Grækenland 89
 16. Portugal 86
 17. Slovenien 75
 18. Malta 73
 19. Estland 67
 20. Polen 62
 21. Tjekkiet 62
 22. Letland 61
 23. Ungarn 60
 24. Slovakiet 58
 25. Rumænien 57
 26. Litauen 57
 27. Bulgarien 45

Bor man i Portugal, som ifølge Danmarks Statistik har et prisindeks på 86, vil man derfor opleve, hvis man tager til Danmark at skulle betale i gennemsnit over 60% mere for de samme varer og tjenesteydelser.

Feriegæster fra Danmark, som er taget til Portugal, kan derimod regne med at spare 38% i gennemsnit på indkøbene i forhold til de samme varer og tjenesteydelser i Danmark.

Se også: Danmark dyrest i Europa - december 2009.

Eksempler på billige dagligvarer i Portugal
Alt frugt og grønt er væsentligt billigere i Portugal blandt andet på grund af differentieret moms på sunde fødevarer.
Et halvt kilo gulerødder koster eksempelvis ofte 4-5 kroner
Et brød koster typisk fra 5 kroner eller omkring 7-8 kroner ved bageren
Et frisk stykke laks i 'dansk' størrelse til én person koster under 10 kroner
Vin er naturligvis billigt. En acceptabel rødvin koster ca. 25 kroner
En god rødvin koster fra omkring 40 kroner
1,5 liter flaskevand koster omkring 1 krone de billigste steder
En avis koster typisk omkring 6 kroner
500 gram rugbrød koster under 5 kroner
Tøj fra f.eks. Zara og H&M er billigt
Medicin er generelt billigt

Eksempler på billige tjenesteydelser i Portugal
3 kilometer med en taxi om natten kan gøres for under 35 kroner
En 40 minutters lang togtur koster fra omkring 13 kroner.
En metrobillet i Lissabon koster under 7 kroner
En time på sprogskole koster fra omkring 60 kroner per skoletime i Lissabonområdet

Din vurdering:Spaniens konge fylder 70

Den 5. januar 2008 havde den spanske konge Juan Carlos 70 års fødselsdag.

Juan Carlos I af Spanien har oplevet lidt af hvert og har altid haft gode forbindelser til Portugal.

Han blev født i Rom i Italien under den spanske borgerkrig. Kongefamilien i Spanien var gået i landflygtighed i 1931 på grund af situationen i Spanien, hvor den såkaldte 2. republik var blevet udråbt. Senere udviklede det sig til regulær borgerkrig, hvor også danskere deltog i sympati med socialisterne og kommunisterne. Det endte i 1939 med at de højreorienterede nationalister vandt borgerkrigen og general Franco tog magten.

Francos familie havde royale rødder uden at diktatoren dog selv på nogen måde var en del af arvefølgen. Det landflygtige spanske kongehus blev sidst i 40'erne inviteret af borgerkrigens sejrherre general Franco til at Juan kunne få sin uddannelse i Spanien. Juan Carlos satte første gang foden på spansk jord i 1948 10 år gammel.

Den unge Juan studerede derefter i byen San Sébastian i Baskerlandet ikke langt fra grænsen til Frankrig. Senere fortsatte han sine studier i Madrid inden han gik ind i den spanske hær. Juan Carlos nåede også at være et år i den spanske flåede og et år i luftvåbenet.

Juan Carlos i Portugal
Den spanske konge har ofte gæstet Estoril vest for Lissabon. Her havde Juan Carlos’ familie greven af Barcelona en ejendom og Juan Carlos var allerede som ung tit i Estoril.

Under en ferie i Estoril skete der en stor tragedie i den spanske kongefamilie. Juan Carlos kom til at dræbe sin 3 år yngre bror Alonso (Alfonso) med et vådeskud under en jagt i 1956.

Juan Carlos som spansk regent og statsoverhoved

I 1962 giftede Juan Carlos sig med Prinsesse Sofia af Grækenland, som han havde mødt i London. Sofia er søster til ex-Kong Konstantin af Grækenland, som er gift med Danmarks dronning Magrethe II’s lillesøster Anne-Marie.

Juan Carlos flyttede herefter ind på Zarzuela paladset i Madrid.

I 1969 foreslog Spaniens diktator general Franco at Juan Carlos skulle efterfølge ham som statsoverhoved. Sådan blev det til dele af den spanske oppositionens store fortrydelse. General Franco slog hårdt ned på al modstand herunder separatistbevægelsen ETA.

Da Franco døde i i november 1975 blev Juan Carlos 2 dage efter proklameret Konge af Spanien. I sin tiltrædelsestale sagde Juan Carlos at han ønskede at være konge for det spanske folk.

Det første demokratiske valg blev afholdt Spanien i 1977. Et år tidligere havde Juan Carlos udpeget Adolfo Suárez som premierminister som afløsning for Carlos Arias Navarro, som ikke formåede at udvikle Spanien i en demokratisk retning.

Juan Carlos har efter de flestes mening stor andel i demokratiseringen af Spanien og det lykkedes ham som statsoverhoved på trods af modstand fra de Franco tro Falangister og dele af det spanske militær at indføre grundlæggende demokratiske reformer.

Det gik efterhånden sidst i 1970’erne op for den spanske venstrefløj herunder Felipe Gonzáles og Javier Solana at den spanske kong Juan Carlos I mente, hvad han sagde i sin tiltrædelsestale i 1975. Derfor valgte de at støtte kongens reformer.

Javier Solana er i øvrigt én af de højst placerede spanske politikere i Europa. I 1995-1999 var han NATO’s generalsekretær og siden 1999 har han været EU’s højkommissær i udenrigs- og sikkerhedspolitiske anliggender.

Den nye spanske forfatning blev vedtaget i 1978 ved en folkeafstemning.

Juan Carlos I viste igen sit demokratiske sindelag i 1981, da militæret i Spanien forsøgte et kup mod den siddende regering. Juan Carlos I gik på spansk TV og udtalte sin støtte til forfatningen. Det blev i realiteten enden på kupforsøget.

Som en påskønnelse af den store demokratiske indsats er Juan Carlos I æresdoktor ved universiteterne i Bologna i Italien, Oxford og Cambridge i England og Harvard universitetet i USA med flere.

Juan Carlos privat
Den spanske kongefamilie herunder Juan Carlos og hans kone dronning Sofia er meget sejlsportsinteresserede.

Juan Carlos deltager stadig af og til personligt i sejlsport og har blandt andet kunnet ses i Cascais i Portugal med TP52 båden Bríbon.

Desuden er den spanske konge aktiv i den internationale Sejlsportsunion ISAF, som afholder årsmøder i Estoril.

Hvert år i marts-april afholder man desuden i feriebyen Cascais King Juan Carlos' Cup for bådklassen Dragon eller på dansk dragebåd.

Den spanske konge i 2007

I 2007 kom den spanske konge uforvarende på verdenspressens forsider. Han var i sin egenskab af spansk statsoverhoved i Santiagos hovedstad Chile til det Iberisk-Sydamerikanske topmøde.

Ved topmødet, hvor alle de sydamerikanske statsledere var samlet, valgte Venezuelas præsident Hugo Chaves i vanlig stil at fremkomme med udtalelser udenfor den normale diplomatiske etikette – denne gang om Spaniens tidligere premierminister.

Det blev lidt for meget for Juan Carlos, som meget usædvanligt lænede sig frem og spurgte Hugo Chaves, hvorfor han ikke holdt mund. Det gik klart igennem på mikrofonen og i de næste dage var kong Juan Carlos ord til Hugo Chaves den mest populære ringetone blandt Spaniens teenagere.

Hugo Chaves blev smækfornærmet og forlangte en undskyldning. Han svingede sig endda op til at true med at nationalisere spanske banker i Venezuela, men er dog så vidt vides faldet ned på jorden igen. Se video’en af det lille optrin.


Til nytår overraskede den næsten 70 årige Juan Carlos i øvrigt de spanske tropper i Afghanistan med at komme på uanmeldt besøg.

Selv om man ser bort fra den lille kontrovers med Hugo Chaves har 2007 bestemt ikke været noget behageligt år for den spanske konge. Se artikel om Juan Carlos i Berlingske Tidende fra d. 3. januar 2008.  

Der er officiel festmiddag i Spaniens kongehus i aften d. 9. januar 2008, hvor man fejrer én af landets største nulevende sønner.

Se også:
Konger og dronninger i Portugal
Realitioner mellem Danmark og Portugal

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »