Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Stor fangst for politiet i Lissabon

Myndighederne i Lissabon har annonceret at der den 22. december 2007 blev gjort en fangst af de helt store i Lissabon havn.

Et skib fra Venezuela havde deklareret 600 papkasser á 40 kilo stykket som frosne blæksprutter. De i alt 24 tons blæksprutter viste sig at gemme på 9,4 tons kokain. Det svarer til vægten af 6 mellemklassebiler.

Det er ikke langt tid siden at politiet i Lissabon efter et tip beslaglagde et parti på over 100 kilo fra en spansk registreret 4-hjulstrækker, som var brudt sammen ved det gamle Expo-område, som nu hedder Parque das Nações. Se tidligere artikel om de uheldige narkesmuglere.

Denne gang er der dog formodentlig tale om årtiers største fangst. Såfremt kokainen er er god kvalitet, hvad den typisk er, når den bliver indsmuglet, ville den på gadeplan i København have en værdi på over 5 milliarder kroner svarende til det samlede bruttonationalprodukt for Kap Verde øerne.

Politiet i Portugal og Spanien har foreløbig anholdt 7 personer. Flere af de anholte i sagen er netop fra Cabo Verde. Desuden er en portugisisk statsborger og en columbianer også tilbageholdt.

Det Europæiske narkotika overvågnings center EMCDDA
EMCDDA Centeret ligger i Lissabon og har godt 100 medarbejdere fra de fleste lande i EU. De udenlandske EMCDDA ansatte har samme status som diplomater i Portugal.

Der drives ikke direkte efterforskningsvirksomhed fra EMCDDA centeret i Lissabon. Dets opgave er i stedet at samle information om produktion, indsmugling, udbredelse, anvendelse, følgevirkninger og bekæmpelse af alle former for narkotika, således at EU's medlemslande ved hjælp af EMCDDA's informationer kan bekæmpe nakotikaproblemet bedst muligt.

Det er en kamp, som mange af EU's medlemslande ser ud til at være på vej til at tabe. Specielt kokain bliver mere og mere udbredt.

Statistik om kokain
Det Europæiske narkotika overvågningscenter, hvis fulde navn er European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), anslår at 4,5 millioner europæere har brugt kokain i 2007. Det er en stigning, mener man, på mere end 25% i forhold til 2006. Det anslås desuden at 4% af alle voksne personer i EU på et tidspunkt har prøvet det hårde og stækt vanedanende stof kokain. Omkring 2% af EU's befolkning menes at have taget kokain inden for den sidste måned.

Der er flest brugere af kokain i Spanien og England, men Danmark og Italien har oplevet den største stigning og kokain er oftere end før årsag til store misbrugsproblemer i Danmark blandt normalt velfungerende personer i alle samfundets lag.

En kort præsentation af EMCDDA samt svar på hyppigt stillede spørgsmål kan findes som MP3 audiofiler på EMCDDA's hjemmeside . Er man interesseret i et job for organisationen findes her en liste over ubesatte stillinger i EMCDDA.

Spanien og Portugal er i øvrigt nu de lande i EU, hvor mest kokain smugles ind. I 2005 blev der beslaglagt 48,4 ton kokain i Spanien og 18,1 ton i Portugal. I 2006 blev der samlet beslaglagt omkring 70 ton kokain på den Iberiske Halvø ud af totalt 100 ton i hele Europa. 

UPDATE 8. januar 2008
Jorge Ferreira, som er koordinator for Portugals narkotika-myndigheder siger at 'fangsten' d. 22. december 2007 er den største nogensinde i havnen i Lissabon.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer