Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Højt brag over Beira regionen i det centrale Portugal

I den forløbne uge hørte indbyggerne i Penanacor i den østlige Beira region onsdag aften et meget højt brag.

Lyden var så høj at indbyggere i den lille by Meimoa blev nervøse og gik ud for at se hvad der var på færde.

Kort efter fløj et af det portugisiske luftvåbens F16 fly lavt hen over området i stor fart.

Braget var blevet frembragt af flyet, da F16 piloten under en speciel krævende træningsmanøvre foretaget med nightvision briller, var kommet til at øge farten for meget.

Det er normalt ikke tilladt at bryde lydmuren over land, og det portugisiske luftvåben har undskyldt episoden, skriver SIC.

Portugisiske politikere har efterfølgende kritiseret luftvåbenet for ikke at have fortalt om øvelsen og forlangt en forklaring af regeringen. Der skete dog ingen umiddelbare skader da lydmuren blev brudt over Portugal. En lokal kaninopdrætter mener dog at hans 8.000 dyr blev så stressede at deres normale fertilitetscyklus blev forstyret. 

Lydmuren
Lydmuren brydes når en genstand opnår en fart af mere end 330-340 meter i sekundet, som også kaldes lydens hastighed. Lydens hastighed varierer afhængig af hvilken højde man befinder sig i. Det er dog ikke højden, men temperaturen og luftens beskaffenhed som afgører lydens hastighed. Jo lavere temperatur, jo lavere er lydens hastighed. Ved omkring 15 graders celsius er lydens hastighed omkring 1220 kilometer i timen svarende til 340 meter i sekundet.

Kun militære fly som det danske og portugisiske luftvåbens F16 jagere vil normalt kunne bryde lydmuren. Det kan faktisk også fysisk ses, når det sker, som på denne video (med engelsk speaker):
 


Jordskævl i Portugal
En af grundene til at folk i Beiras regionen blev bekymrede var at der i samme uge og ugen før, var en serie mindre jordrystelser i Alentejo området i det sydlige Portugal.

Små jordskævl er helt normale i Portugal og gør så at sige aldrig skade. De flest gange mærker man dem ikke engang. Det kraftigste af den seneste serie af jordrystelser i Portgual målte 4,7 på richter skalaen og havde epicenter i havet ud for Portugal. Et lidt mindre skælv inde i landet i Alentejo målte 4,2.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer