Der er ikke brug for stregkoder på bøgerne i den store Byblos Amoreiras boghandel i Lissabon bydelen Amoreiras.
I stedet sker skanningen af bøgerne ved kassen hos Byblos helt automatisk ved hjælp af RFID teknologi.
Der står 150.000 forskellige bøger på hylderne fordelt på 3300 kvadratmeter, hvilket gør Byblos i Amoreiras til én af de største boghandlere i Portugal.
Virksomheden Byblos med forretninger i blandt andet Spanien hævder desuden at man i Amoreiras forretningen har indført verdens største detailbaserede RFID applikation i en enkelt forretning.
RFID teknologi hos Byblos
RFID står for Radio Frequency Identification eller på dansk identifikation ved hjælp af radiobølger fra små såkaldte transponders, som de fleste måske bedst kender fra spionfilm såsom Enemy of the State, hvor Will Smith får ’plantet’ transponders overalt i sit tøj.
I boghandelens tilfælde er de små tags eller transponders uden egen energikilde. De kan stadig reagere på et signal så længe signalet kommer fra en kilde i nærheden. Den simple forklaring på RFID teknologien er at energien fra signalet fra de mange 'følere' i butikken er nok til at aktivere kredsløbet i hver enkelt RFID tag.
Alle varer herunder CD’er magasiner m.v. er blevet påsat en lille mærkat eller tag, som indeholder en lille papirtynd chip, som kan læses af en skanner.
Byblos, som ligger i det fornemme Amoreiras center, har 40 såkaldte service-kiosker opstillet rundt omkring i den kæmpestore forretning. Her kan kunderne ved hjælp af RFID teknologien og computerskærme finde vej til, hvad de søger i forretningen.
For at kunne guide kunderne rundt til den rigtige bog eller CD, er der desuden opsat 2000 ’følere’ i butikken, som altid ’ved’, hvor en given vare befinder sig.
Der er endvidere 14 udchecknings steder eller POS (Point of Sale), hvor salg registreres og betaling foretages. POS’erne er bemandet, men strengt taget kunne det godt lade sig gøre uden bemanding, da varerne ikke behøver at løftes op på noget kasse-bånd for at skannes.
Som en yderligere sikkerhedsforanstaltning mod tyveri sidder der en ekstra skanner ved udgangen af forretningen. Systemet sammenligner salgsskanninger med de sidste skanninger ved udgangsdøren.
Byblos står selv for indskanning af ISBN numre og stregkoder fra bøgerne inden de sættes i forretningen. Det gør at al information om de enkelte bøger (via ISBN databasen) og CD’er er til rådighed for kunderne i forretningens service-kiosker.
Få problemer ved RFID
Den store boghandel i Lissabon har ikke haft de store problemer med systemet, som menes at have forøget kundernes tilfredshed på grund af den langt bedre adgang til information.
Et enkelt uforudset problem opstod dog med en nærliggende undertøjsforretning. Siden denne forretning anvender det samme skannersystem, men i langt mindre skala tog Byblos skannerne af og til fejl af bøgerne og kundernes undertøj. Problemet er dog for længst løst.
Man kan selvfølgelig også finde Byblos på nettet , hvor der også kan købes bøger. Hjemmesiden er dog indtil videre kun på portugisisk. Se også en mere udførlig beskrivelse af implementeringen af RFID i Lissabon boghandlen i RFID Journal.
Andre RFID applikationer
Store virksomheder med kompliceret logistik anvender allerede i stor udstrækning RFID teknologi. DHL kurér service er et eksempel herpå. Også store virksomheder som IBM og Metro koncernen i Tyskland anvender RFID.
I Portugal er det lovpligtigt siden 2007 at forsyne sin hund med en chip dvs. RFID teknologi. Det lille indgreb foretages af dyrlægen og er ikke særligt dyrt. Se mere om at medbringe hund til Portugal i Portugal Forum.
Faktisk har mange danskere også en RFID applikation i bilen. Dem som anvender Bro-Bizz på Storebæltsbroen bruger i princippet den samme teknologi.
Se også en video med en introduktion (på engelsk) til RFID:
Se også IBM spot for RFID: