Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Pessimisme blandt Portugals forbrugere

Borgerne i Portugal er blevet mere pessimistiske omkring den portugisiske økonomi skriver SIC.

Der er nu 89% af Portugals befolkning, som synes at den økonomiske situation i Portugal ikke er god. I de 27 EU lande er det kun befolkningen i Ungarn, som har et mere pessimistisk syn på økonomien end portugiserne.

Kun 16% af borgerne i Portugal tror desuden på at økonomien i landet vil forbedres i 2008.

Mindre købekraft i Portugal
Den almindelige lønmodtager i Portugal oplever for tiden prisstigninger, som i mange tilfælde er højere end lønstigningerne.

I 2008 forventes ifølge avisen Correio da Manhã følgende prisstigninger i Portugal:

  • Brød 30%
  • Mælk 15%
  • Offentlig transport 3,9%
  • Elektricitet 2,9%
  • Vejskat 2,6%
  • Skatter 2,1%

Det skal dog nævnes at portugisiske priser på dagligvarer i 2007 i gennemsnit var omkring 40% under de danske priser.

Inflationen forventes at blive på 2,4% i 2008 mod regeringens oprindeligt forventede 2,1%. En portugisisk gennemsnitsløn ligger på omkring 750 euro om måneden. Der er store forskelle mellem land og by - både i lønninger og i leveomkostninger.

Store anlægsarbejder i Portugal
Der er netop truffet beslutning om at bygge en ny lufthavn ved Lissabon med tilhørende infrastruktur. Den gamle Portela Lissabon lufthavn ligger efterhånden næsten midt i byen og er derfor fysisk umulig at udvide. Investeringen omfatter en bro over floden Tejo. Den kombinerede bil- og togforbindelse skal føre passagererne, som lander i den nye  Alcochete lufthavn, med højhastighedstog (TGV) ind til Lissabon.

Samtidig igangsættes snart større offentligt byggeri herunder veje flere steder i Portugal, som ikke direkte er forbundet med investeringen i lufthavnen.

Alt i alt bliver der tale om meget store offentlige investeringer i perioden 2009-2015 i Portugal. Man taler om beløb op til 15 milliarder euro - omregnet over 100 milliarder danske kroner. De 5 milliarder forventes at gå til lufthavnsbyggeriet.

Hvis den amerikanske krise udvikler sig til en reccession, som mange økonomer i øjeblikket spår, kan det vise sig at Portugals ambitiøse offentlige investeringsprogram falder på det helt rigtige tidspunkt.

Se også: Portugals økonomi i 2008 samt Rapport om Portugals konkurrenceevne overfor udlandet.

Kilder: Reuters, Correio da Manhã og SICKommentarer

Endnu ingen kommentarer