Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkFebruary 2008 - Indlæg

Kvindelandsholdet i fodbold til Algarve Cup i marts 2008

Gå direkte til
2009 Algarve Cup turneringen
(klik på rødt link)

Se de opdaterede resultater her (klik på resultatet for at se mere):

12. marts 2008: Danmark tabte 1-2 til USA i finalen.

5. marts 2008: DANMARK SLOG TYSKLAND 1-0

7. marts 2008: DANMARK SLOG SVERIGE 1-0

Det er den tyske TV kanal ZDF, som dækker begivenheden, og oplysninger om stadions og tidspunkter for kampene har ladet vente på sig, men nu er de her.

Danmarks kvindelandshold spiller første kamp mod Tyskland d. 5. marts 2008 på Estádio Algarve i Faro kl. 13.15 lokal tid.

Den næste klamp er d. 7. marts mod Sverige og bliver spillet i Lagos klokken 14.

Sidste kamp i den indledende runde er mod Finland d. 10. marts kl. 13.15 ligeledes i Lagos.

Danmark spiller igen d. 12 marts, og hvor og mod hvem afhænger af de tidligere resultater.

Se grupperne i Algarve Cup trænings-turneringen for kvinde-fodboldlandshold her:

Gruppe A:

Danmark
Finland
Tyskland
Sverige

Gruppe B:
Kina
Italien
Norge
USA

Gruppe C:
Island
Irland
Polen
Portugal

Se mere om kvindelandsholdet i fodbold på DBU's hjemmeside, hvor man også kan finde en oversigt over hvilke spillere, som er med i truppen til Portugal.

I 2007 blev Danmark nummer 2 i Algarve Cup'en , som havde USA som vinder. Norge og Sverige er traditionelt også meget stærke indenfor kvindefodbold.

Norge har således vundet Algarvecup'en 4 gange siden den startede i 1994. Sverige vandt i 2001. Siden 2003 har USA domoineret turneringen kun afbrudt af en tysk sejr i Algarve Cup for kvinder i 2006.

Din vurdering:Billeder fra Chokolade Festival i Óbidos

For sjette gang afholdes chokolade festivalen Chocolate Óbidos i den gamle middelalderby Obidos 80 kilometer nord for Lissabon.

Der er masser af konkurrencer både for professionelle chokolade kokke og for almindelige chokolade-elskere. Alt kan tilsyneladende laves af chokolade.

Festivallen er en stor begivenhed i Óbidos og slutter søndag d. 24. februar 2008.

Det koster 5 euro eller små 40 kroner at komme ind og se messen. Børn under 12 år kommer gratis ind. Man slipper dog nok ikke for at betale 4 euro per barn. Det giver nemlig børn under 12 år lejlighed til at prøve 'Børnenes Chokolade Hus'.

Chokolademessen i Óbidos er åben lørdag d. 23. februar fra 10.00 til midnat og søndag d. 24. fra 10.00 til 20.00.

Lørdag er der Magic Show og rulleskøjteshow. Søndag d. 24. byder på koncert Obidos Philharmonikerne.

Vi har modtaget billeder fra chokolademessen af nogen af de flotteste chokolade-værker.

Chokolade festival i Obidos  Chokolade festival i Obidos

Chokolade festival i Obidos  Chokolade festival i Obidos
Foto: Maria Klejnstrup-Jensen

Din vurdering:Benfica møder Michael Laudrups Getafe i UEFA Cupen

SE SENESTE NYHED (klik for at gå til artiklen):
Benfica uden Manager før returkamp mod Getafe

Benfica spillede torsdag aften 2-2 mod Nürnberg, hvilket var nok til at sende Lissabon klubben videre i turneringen på bedre målscore.

Benficas afgørende mål blev scoret i 89. og 91. minut og skabte jubelstemning blandt enthusiastiske fans på mange af Lissabon og omegns barer og café'er.

Getafe møder Benfica
Næste modstander bliver Michael Laudrups klub Getafe fra Spanien.

Manager Michael Laudrup, som har haft et vanskeligt job i den lille Madrid klub Getafe, kunne glæde sig over at hans arbejde giver resultater i UEFA Cup'en. Getafe vandt over AEK Athen med 0-3.

Getafe er nu den eneste spanske klub, som stadig er med i UEFA Cup turneringen.

Benfica og Getafe mødes i Spanien d. 6. marts og i Portugal d. 12. marts 2008.

Sporting videre i UEFA Cup'en
Det lykkedes også for Sporting Lissabon at gå videre ved at besejre Basel i Schweiz med 0-1.

Næste modstander for Sporting bliver Bolton. Første kamp spilles i England d. 6. marts og returkampen i Lissabon en uge senere.

UPDATE 7. marts 2008
Getafe vandt fortjent 2-1 over Benfica i Lissbon. Sporting og Bolton spillede 1-1.

Update 12. marts 2008
Getafe vandt fortjent 1-0 i returkampen mod Benfica, som dermed er ude af UEFA Cup'en.

Din vurdering:P1 Powerboat race i Portimão september 2008

Byen Portimão på Algarvekysten er i september 2008 vært for Portugals Powerboat P1 Grand Prix.

Powerboat eller bare P1 er en off shore boat racing serie, som uden at overdrive kan sammenlignes med Formel 1.

Powerboat P1
Som i al anden motorsport er der store finansielle interesser knyttet til Powerboat Racing.

Man har efterhånden ændret løbene så bådene sejler rundt på en 'bane' istedet for en A til B sejlads. Det giver en større oplevelse for tilskuerne, men endnu vigtigere giver det bedre TV.

P1 Powerboat arrangørernes primære indtægtskilde er nemlig, ligesom i Formel 1, reklamerne. Ydermere er TV kanaler som Eurosport parat til at betale store summer for rettighederne til at sende fra løbene.

Man behøver ikke endnu at være en specielt dygtig racerkører på vand for at deltage i P1 Powerboat. En stor velpolstret bankkonto helst med rigelige indgående forsyninger er nok.

Der er i øvrigt to besætningsmedlemmer i hver P1 båd. Den ene styrer og regulerer motorkraften, mens den anden trimmer båden og dermed bestemmer fartøjets vinkel i vandet. Kommunikation mellem kører og trimmer er afgørende, da båden ellers risikerer at tippe rundt.

Der opnås hastigheder på op til 85 kilometer i timen i gennemsnit med de enkeltskrogede både. Drivkraft kan enten benzin eller diesel. De kraftigste både har op imod 2.000 hestekræfter. Tophastigheden på vandet for de kraftigste powerboats er omkring 300 kilometer i timen.

Se PR video for P1 Powerboat Championship 2008 fra arrangøren U.I.M.:Powerboat P1 i Algarve
Den 26. til d. 28. september 2008 slippes hestekræfterne igen løs fra marinaen i Portimão.

Se video fra Portimão 2007:Arrangementet i 2006 blev i øvrigt afholdt udfor Cascais vest for Lissabon.

2008 sæsonen starter i Italien d. 9. - 11. maj 2008. Italienerne har ikke helt fundet ud af hvor, men det kan jo nås endnu. Herefter fotsættes i Frankrig, på Malta, i Tunesien, i Spanien og til sidst i Portugal.

Der er faktisk to konkurrerende serier i Europa inden for powerboat racing. Powerboat P1 er den kendteste, mens Class 1 serien drives fra den mellemøstlige oliestat Qatar og indtil videre satser Class 1 arrangørerne på at arrangere boat races på mindre kendte lokationer.

Din vurdering:Lissabons byråd får underkendt låneansøgning

Det blev i dag afgjort af en portugisisk retsinstans at Lissabon byråds låneansøgning på 400 millioner euro ikke bliver godkendt.

Lånet var ellers allerede bevilget, men den såkaldte Accounts Court besluttede sig ifølge SIC til ikke at lade Lissabon låne de mange penge.

To muligheder for borgmester António Costa
Nu har Lissabon groft sagt to muligheder. Der er allerede skåret kraftigt i budgettet for 2008, og til jul havde man for eksempel også skåret ned på julebelysningen.

Borgmesteren Costa, som er fra PS partiet kan enten ansøge staten Portugal om hjælp eller sælge ud af Lissabons ejendomme. Eventuelt kan der blive tale om en kombination, og regeringen vil sandsynligvis pålægge Lissabon yderligere besparelser, såfremt der skal ydes lån.

Det er 'gamle lig i lasten' fra det nuværende oppositionsparti PSD i Lissabons byråd, som der skal betales for. Lissabon har i mange år haft et overforbrug og de ansatte i Lissabons offentlige kontorer og institutioner har efter manges mening været for mange og for ineffektive.

Byrådet i Lissabon holder torsdag eftermiddag d. 21. februar 2008 krisemøde om den økonomiske situation for hovedstaden.

Se også: Store besparelser på Lissabons 2008 budget.

Din vurdering:Sidste chance for at se Tap Dogs i Lissabon

Siden d. 12. februar 2008 har den australske stepdanser-trup Tap Dogs været hovednavnet på Casino Lisboa i Oceanos Auditorium.

Oprindeligt blev Tap Dogs opfundet af den unge koerograf Dein Perry og i starten var det mænd fra byen Newcastle i North South Wales nord for Sydney i Australien som var hyret som dansere. Newcastle i Australien er kendt for sin stålproduktion, og stål og fabriksarbejde indgik allerede fra starten som tema i forestillingen.

Man beholdt det rå stål-image og udviklede showet til et af de kendteste Tap Dance Shows nogensinde.

Denne weekend afsluttes besøget i Lissabon, men man kan stadig nå at komme ind og se de seks letbenene australiere, som efter sigende disker op med et show, som er populært ikke mindst hos de kvindelige tilskuere.

Forestillingen har turneret med visse ændinger siden 1997 og har fået gode anmeldelser i blandt andet New York Times.

Billetter koster mellem 30 og 35 euro og kan bestilles på www.ticketline.pt .

De sidste forestillinger i Lissabon er:

 • fredag d. 22. februar kl. 22.00
 • lørdag d. 23. februar kl. 22.00
 • søndag d. 24. februar kl. 17.00

Se en kort video med de australske dansere her:

Din vurdering:Olivenolie produktionen i Nordportugal falder

Som følge af dårligt vejr med et koldt og tørt efterår i det nordøstlige Portugal forventes produktionen af olivenolie i Nordportugal i 2008 at gå ned med 30% i forhold til 2007.

Kvaliteten bliver den samme som normalt, og sandsynligvis bliver den endda endnu bedre, men udbyttet vil ikke leve op til tidligere års omkring 6.000 tons.
Producenterne fra Nordportugal forventer ikke at kunne opnå højere priser, så der er udsigt til gode køb i supermarkederne i Portugal, hvis man kan finde olivenolie fra Nordportugal.

Portugal er ikke blandt verdens største producenter af oliven-olie, men portugisisk olivenolie har en stor andel af hjemmemarkedet i Portugal.

Se også: Olivenolie forebygger hjerteproblemer

Produktion af olivenolie i Portugal
Produktionen af oliven olie er koncentreret i Europa og i landene omkring Middelhavet. Verdens 10 største producenter var i 2004/2005 følgende lande:

1. Spanien
2. Italien
3. Grækenland
4. Syrien
5. Tyrkiet
6. Tunesien
7. Marokko
8. Portugal
9. Jordan
10. Palæstina

Spanien producerede i 2004/2005 hele 933 tusind ton mod Portugals 30 tusind tons.

Jomfruolie, ekstra-jomfruolie og normal olivenolie
Olivenolie klassificeres på flere forskellige måder afhængig af om der er tale om produktionsforhold eller om klassifikationen er i forhold til forbrugeren.
Når man finder olivenolien i forretningen er der typisk følgende mærkning:

 • Olivenolie – Den normale olivenolie skal for at den kan klassificeres som olivenolie have et maksimalt indhold af syre på 1,5%. Typisk smager en normal olivenolie ikke af så meget.

  Olivenolie er et blandingsprodukt mellem raffineret olie og jomfru olivenolie. Ved raffinering behandles olien kemisk for at neutralisere syren og forbedre smagen.
 • Ren olivenolie – Forskellen mellem olivenolie og ren olivenolie er som regel ikke stor.
 • Jomfru oliven olie (virgin olive oil) – Jomfru olie har et syreindhold på maksimalt 2% og kan ikke indeholde raffineret olie. Smagen er typisk bedre end normal olivenolie/ren olivenolie.
 • Ekstra-jomfru olivenolie (extra-virgin olive oil) – Produceres ved at kold-presse oliven og indeholder maksimalt 0,8% syre.

  Der er ingen raffineret olie i ekstra-jomfru olivenolie. Ekstra jomfru olie er dyrere at producere og smager som regel bedre.

Olivenproduktion i Portugal
En stor del af olivenproduktionen finder sted i den nordlige del af Portugal. Tras-Os-Montes regionen nord for Douro floden er et af de vigtigste områder med normalt mellem 20 og 30% af Portugals samlede produktion.

I Alentejo i det syd-østlige Portugal og i Estremadura regionen nordvest for Lissabon produceres der også olivenolie.

I 2005 var der over 1400 oliemøller i Portugal. Langt den største del var familieejede og relativt små. 90% af møllerne producerede i 2005 mindre end 50% af den portugisiske olivenolie.

Her er et udvalg af kendte og relativt ukendte olivenolieproducenter i Portugal:

 • Azeol – Virksomheden har hovedkontor nord for Lissabon i byen Torres Vedras, som mest er kendt for sit karneval. Azeol er én af de lidt større familievirksomheder med eksport til mange dele af verden (men ikke Skandinavien).

  Hjemmesiden er meget informativ og i øvrigt også på engelsk. Der er blandt andet en forklaring af, hvordan man dyrker olivenolie og en gennemgang af olivenolies anvendelse i madlavning og i helse- og skønhedsprodukter.

  Se Azeol olivenolie på: www.azeol.pt .

 • Portucale – En lidt mindre producent, som også går under navnet Vineves. Portucale ligger i Fatima, hvor man også finder én af verdens største katolske kirker.

  Hjemmesiden hedder www.vineves.pt .

 • Gallo – Der kører ofte TV-reklamer i Portugal for ’hane-olien’. Virksomheden er én af de største i olivenindustrien i Portugal og har en udmærket hjemmeside med opskrifter med brug af olivenolie på spansk, portugisisk og engelsk.

  Se Gallo hjemmesiden på www.gallo.pt .

 • Risca Grande – En økologisk oliven-producent i nærheden af Beja ved den spanske grænse i Alentejo. Virksomheden sælger dyrere olier fra håndplukkede oliven.

  Risca Grande er ejet af en schweizisk familie og produktionen startede i 2001. Nogen af oliventræérne er dog helt op til 500 år gamle. Hjemmesiden indeholder mange billeder af olivenproduktion.

  Se Risca Grande hjemmesiden på: www.riscagrande.com .

 • Esporão - Én af de mest kendte olivenolie-mærker i Portugal. Herdade de Esporão begyndte at producere olivenolie i 1997 og ligger i Alentejo regionen tæt på den spanske grænse. Esporão laver i øvrigt også en udmærket vin.

  Se Herdade de Esporão på www.esporao.com .

Olivenoliens gode egenskaber
Der er efterhånden gode beviser for at olivenolie har en positiv indvirkning på sundheden.

Blandt andet mener forskere at kunne påvise at en medvirkende grund til at antallet af kredsløbssygdomme er lavere i visse middelhavslande er den større indtagelse af olivenolie. Se artikel på Helsenyt.com .

Frygt for øget spansk import
Det er spanske olivenolieproducenter, som i Portugal bliver betragtet som de største konkurrenter.

De portugisiske olivenolieproducenter er ikke så bange for at miste markedsandele i udlandet, men på hjemmemarkedet kan den lavere produktion true den veletablerede position, som portugisisk olivenolie har på indkøbssedlen når den typiske portugisiske husmoder handler ind.

I Portugal sætter hver indbygger i gennemsnit 7 kilo olivenolie til livs per år. Det er dog intet i forhold til Spanien med over 13 kilo og Grækenland med hele 23,7 kilo.

Spansk olivenolievirksomhed ekspanderer kraftigt i Portugal
Den spanske olivenolievirksomhed Franlabora har i februar 2008 annonceret at den har købt 5.000 hektarer landbrugsareal ved byen Moura ved den spanske grænse i Alentejo regionen i Portugal. Dermed ejer virksomheden med hovedsæde i den spanske by Córdoba 7.300 hektarer land i Portugal.

Den spanske virksomhed planlægger at bygge en olivenmølle med en kapacitet til at presse 850 tons oliven per dag. Det er meget selv efter spanske forhold.

Olivenolieproduktionen fra denne efter portugisiske forhold enorme fabrik vil, ifølge Franlabora, i år 2012 producere 95.000 tons olivenolie per år. 95.000 tons olivenolie årligt svarer til omkring 2,5 gange Portugals nuværende samlede produktion.

Kilder: Oliveoilsource.com, Europa Kommissionen og The Olive Oil Gazette

Din vurdering:Portugisiske tophold i UEFA Cup kampe

Både Benfica og Sporting Clube de Portugal skal spille afgørende UEFA Cup fodbold kampe torsdag.

De to portugisiske hold har begge fordel af af have vundet første kamp.

Benfica spiller mod Nürnberg i Tyskland og skal forsvare en 1-0 sejr, mens Sporting spiller i Schweiz mod Basel og skal forsvare en 2-0 sejr i Lissabon.

De rød-hvide fra Braga på svær opgave
Braga fra Nordportugal får en svær opgave. Holdet tabte 0-3 i Tyskland mod Werder Bremen og skal dermed score mindst 3 mål for at have en chance for at gå videre.

Kampene er første runde af 'The round of 32', hvor 32 hold i UEFA Cup'en skal reduceres til 16.

Odds på UEFA Cup kampe
Bookmakerne er usikre på udfaldet i kampen i Schweiz, men giver Basel omkring odds 2,40 for sejr mod circa 2,75 gange pengene igen ved sejr til Sporting.

I kampen mellem Nürnberg og Benfica giver bookmakerne igen omkring 2,40 gange pengene igen ved hjemmesejr til schweizerne mod omkring odds 2,80 på Benfica.

Bremen er favorit på det imponerende Braga Stadion. Odds er 2,25 til tysk sejr mod omkring 2,9 for sejr til Braga.

Benficas og Sportings kampe spilles torsdag aften d. 21. februar 2008 klokken 21 lokal tid, mens Braga spiller hjemme mod Bremen 21.30 lokal tid.

UPDATE 22. februar 2008.
Både Benfica og Sporting er videre i UEFA Cup'en, men Braga som ventet måtte sige farvel efter nederlag mod Werder Bremen.

Benfica møder spanske Getafe i næste runde. Se mere om resultater og Benficas kampe mod Michael Laudrups mandskab på: Benfica møder Getafe i UEFA Cupen.

Din vurdering:Portugal mindes Aristides de Sousa Mendes

Den i udlandet stort set ukendte portugisiske diplomat Aristides de Sousa Mendes blev tirsdag mindet ved en højtidelighed i det portugisiske parlament.

Aristides de Sousa Mendes sørgede under anden verdenskrig for at 10.000 jøder og 20.000 andre på flugt fra nazisterne i Frankrig fik visa til Lissabon, hvorfra de kunne sejle videre i sikkerhed.

Aristides de Sousa Mendes
Sousa Mendes blev født i 1885 i en velhavende familie i Viseu i det nordlige Portugal. Han blev uddannet ved Universitetet i Coimbra og gik derefter ind i diplomatiet.

Efter at have været udstationeret i Zanzibar, Kenya, Brasilien og USA blev han i 1931 sendt til Belgien af Salazar styret i Portugal. Økonomiprofessoren António de Oliveira Salazar var sidst i 1920'erne blevet finansminister, og snart ville han introducere den såkaldte Estado Novo - den nye stat, som senere skulle udvikle sig til en form for diktatur.

Efter en lang periode i Belgien blev den dygtige diplomat sendt til Bordeaux i Sydfrankrig. I mellemtiden var den sikkerhedsmæssige situation i Europa kraftigt forværret og nazisterne var i gang med at forberede invasion af Frankrig.

Salazar styret formåede at holde Portugal neutralt, og Lissabon kom derved til at fungere som en sikker havn for et stort antal flygtninge.

Modsætter sig Salazar's ordre
Portugals diktator Salazar havde ikke lyst til at blive uvenner med Hitler, og nazisternes Tyskland var i øvrigt så militært stærkt, at man sagtens kunne have overmandet Portugal, hvis man ville.

Salazar var desuden bange for kommunisterne og støttede derfor Hitler i kampen mod dem. Han gav ordre til at der ikke skulle udstedes visa til jøder og andre flygtninge i det krigshærgede Europa - sandsynligvis mest for at holde sig gode venner med Hitler.

Diplomaten på det portugisiske konsulat i Bordeaux valgte at gå imod sin øverste chef.

Direkte mod sin instruks udstedte generalkonsulen Aristides de Sousa Mendes tusindvis af transitvisa til Lissabon, nogen gange til hele familier. Det blev til et overordentligt stor antal visa'er, og den nu 55-årige diplomat og hans personale har sandsynligvis arbejdet nat og dag fra engang i 1939 til midt i 1940.

Det portugisiske parlament hædrer en modig diplomat 
Parlamentets formand Jaime Gama sagde under sin tale i parlamentet d. 19. februar 2008 at Aristides de Sousa Mendes er et symbol for alle til efterfølgelse.

Der blev i forbindelse med højtideligheden åbnet et virtuelt bibliotek om Aristides de Sousa Mendes så alle kan se, hvad der skete.

Højtideligheden var samtidig endnu et eksempel på det officielle Portugals oprejsning og annerkendelse af den modige diplomat Aristides de Sousa Mendes, som efter sin ulydighed i Frankrig blev afskediget uden pension af Portugals diktator Salazar.

Det portugisiske parlament har dog i 1988 enstemmingt 'genindsat' den ulydige generalkonsul i det diplomatiske korps - ganske vist først 34 år efter hans død.

Aristides de Sousa Mendes levede sine sidste år under fattige kår i Portugal og døde i 1954.

Han har sandsynligvis i stil med den langt mere kendte tyske industrimand Oskar Schindler (verdensberømt fra Spielberg filmen Schindlers Liste) reddet tusindvis af liv under anden verdenskrigs begyndelse.

Se video (på portugisisk) om Aristides de Sousa Mendes liv:

Din vurdering:FC Porto tabte i Champions League

Det blev til en tysk 1-0 sejr til Schalke 04 i den første knock-out runde i Champions League.

Porto lignede aldrig en vinder i tirsdagens kamp, men det lille nederlag er trods alt muligt at overvinde i returkampen i Porto d. 5. marts. 2008.

I aftenens øvrige kampe i Champions League vandt Liverpool 2-0 over Inter fra Italien, og Clelsea spillede overraskende uafgjort 0-0 mod Olympiacos. Roma formåede at vinde over Real Madrid i Italien med 2-1.

FC Porto det 11. mest succesfulde klubhold i Europa
Ser man på Porto's generelle placering i forhold til andre klubber i Europa kan for eksempel på www.eurotopfoot.com finde en ranking over Europas bedste klubhold, som i februar 2008 giver Porto en fornem 11. plads efter Chelsea og foran Juventus.

De øvrige portugisiske hold har følgende ranking:

 • Sporting er nummer 28
 • Benfica er nummer 25
 • Sporting Braga, som også kendes som Portugals Arsenal er nummer 66

Listen over de bedste klubber i Europa toppes af Milan, Real Madrid, Barcelona, Inter og Manchester United.

Bedste danske klubhold er FC København, som ligger nummer 78 på listen. Bedste placering for FCK var i 2002, hvor klubben var nummer 56 (slut på sæsonen). FC Porto opnåede i 2004 at ligge som nummer 9 blandt klubholdene i Europa.

Se også: Fodbold i Portugal.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »