Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkFebruary 2008 - Indlæg

Flytning til udlandet - pas på billige flyttefirmaer

Flytning til udlandet er som regel ikke billigt, men i Danmark har Kristian Vendelbo slået sig op på billige flytninger til og fra udlandet.

Se mere om flytning til Sydeuropa herunder til og fra Frankrig, Spanien og Portugal i Portugal-Forum.

Kristian Vendelbo lyder troværdig i telefonen og er en dygtig sælger. Mange udlandsdanskere har efterhånden stiftet bekendtskab med ham.

Den charmerende flyttemand annoncerer lystigt med sine billige priser på flytning til udlandet, og henvender man sig, forklarer Vendelbo som regel at grunden til at han kan udføre flytninger over landegrænser billigt, er at det tager længere tid med ham end med andre flyttefirmaer.

Vendelbo er dygtig til at markedsføre sin flytteservice ved hjælp af nyhedsbreve, flyers, annoncer i Copenhagen Post og opslag på samlingssteder for danskere i udlandet, som eksempelvis Den Danske Kirke i London.

Problemet er at manden ikke er til at stole på, og gør man det, er risikoen for at miste penge, personlige ejendele eller begge dele høj.

Kristian Vendelbos mange flyttefirma'er
Vendelbo har en god fantasi når han skal forklare, hvorfor flyttegods ikke når frem. Det kan være problemer med vognmanden, med 'tidligere ansatte', med fragtfirmaer og med alt muligt andet.

Som regel viser det sig dog at Kristian Vendelbo ikke har betalt for opbevaringen af flyttegodset, og derfor har kunder hos Kristian Vendelbo måtte have haft fat i fogeden i Danmark for at få deres ting igen. I udlandet er det selvsagt endnu sværere, hvis ens ting er opmagasineret i eksempelvis England, Belgien, Holland eller Tyskland.

Kristian Vendelbo har så vidt vides brugt følgende firmanavne:
(og måske endnu flere - vi opdaterer løbende listen, når vi modtager tips)
 • VIP Shipping
 • VIP-Ship
 • A-1 Relocation / A-1 Relocations
 • VIP-Møbeltrafik
 • VIP Flytteservice
 • VIP International Shipping Systems
 • Shipping for Diplomats
 • Ship4diplomats
 • Intership-diplomats
 • IntershipVIP 
 • Ship4expats
 • House of Shipping and Relocation
 • Expat-Ship Scandinavia / Expat-Ship / Expatship
 • Expert Ship / Expert-Ship.com

Advarsel mod Kristian Vendelbo
Vi baserer ovenstående kraftige advarsel mod Kristian Vendelbo på udsendelsen Kontant fra Danmarks Radio fra d. 15. januar 2008. Kontants medarbejdere har fundet frem til utallige udlandsdanskere, som har måttet vente meget længe på deres ting. Efter Danmarks Radio's program, er der dog også nogen af Vendelsbos kunder, som mirakuløst efter lang tids venten har fået deres flyttegods igen.

Danmarks Radio har desværre også kendskab til kunder, som har måttet betale store beløb udover det aftalte for ikke at miste deres flyttegods. Vendelbo har ifølge DR desuden anvendt falsk adresse i både England og Danmark og har i øvrigt haft sin fax stående hos sin frisør (!).

Se også artikel om sagen på Danmarks Radio's hjemmeside.

Sidst men ikke mindst er vi bekendt med at den foretagsomme Kristian Vendelbo tilbyder transporter af flyttegods til Portugal.

UPDATE 25. juni 2008
TV-programmet Kontant fulgte d. 24. juni 2008 op på dels anløbne danske bilhandlere og dels ejer af diverse flyttefirma'er Kristian Vendelbo, som en del udlandsdanskere fortryder, de har stiftet bekendtskab med.
Se mere om udsendelsen Kontant i DR d. 24. juni.

UPDATE 25. februar 2009
DR Kontant følger igen op på Kristian Vendelbos svindel med flyttefirmaer. I udsendelsen fremgår det at Kristian Vendelbo nu kalder sig Kristian Tyge Vendelbo. Programmet kritiserer dansk politi for ikke at følge op på åbenlyse svindelsager. Dog er Kristian Tyge Vendelbo nu omsider blevet sigtet for bedrageri. Han var indkaldt til retsmøde den 18. august 2007, men mødte ikke op. Nu er han indkaldt til retten påny den 27. april 2009, men politiet forventer ikke at han møder op, da de ikke har kunnet opspore Kristian Tyge Vendelbos adresse og telefonnummer. Det lykkedes DR Kontant redaktionen at finde Kristian Vendelbos seneste firmanavn Expat-Ship på blot 10 minutter, og de fik straks telefonisk kontakt med Vendelbo.

I udsendelsen fremgik det ligeledes at den første anmeldelse mod Kristian Vendelbo blev modtaget af politiet for over 20 år siden. En udlandsdansker i Brasilien var siden sidste udsendelse blevet snydt af Kristian Vendelbo, og har ligeledes politianmeldt ham.
Se mere om udsendelsen Kontant i DR d. 24. februar.
Se også Ekstrabladets artikel: Politiet orker ikke - fuskerne går fri.
Se også: Kristian Vendelboe får 10 dagbøder á 1.000 kroner i artiklen: Lovens lange arm smøger ærmerne op - DR 16. juni 2009

Din vurdering:Voldsomt regnvejr i og omkring Lissabon

Det har ikke regnet så meget i de sidste 10 år udtalte en repræsentant fra myndighederne i Loures omkring 20 kilometer nord for Lissabon.

Netop som portugisiske meteologer hævdede at have konstateret den tørreste vinter i Portugal siden år 1917, ombestemte vejrguderne sig.

Mandag d. 18. februar 2008 åbnede himlen sig over Lissabon og omegn, og den megen regn i løbet af få timer skabte store trafikale problemer.

Oversvømmelse i Loures
I byen Loures var de lavestliggende gader omdannet til mindre floder, og 15 måtte reddes fra deres hjem af brandvæsenet.

Samtidig frarådede myndighederne alle at køre mod Lissabon, da vandmasserne nogen steder gjorde færdsel livsfarligt og på et tidspunkt fuldstændig afspærrede hovedvejen. Busdrift og togdrift blev også midlertidigt indstillet.

10.000 uden elektricitet i Cascais
I området omkring kystbyerne Cascais og Oeiras var 10.000 husstande i løbet af dagen uden el som følge af at elektricitetsdistributøren EDP's anlæg var blevet oversvømmet. 

Et par bygninger blev evakueret af frygt for sammenstyrtninger i Cascais.

Mindst én person omkommet i Sintra området
På N117 hovedvejen mellem Belas og Queluz 10 kilometer nordvest for Lissabon endte en bil af uvisse årsager i en flod, og mindst én person omkom.

Lissabon, Santarém og Setúbal oversvømmet
I områderne omkring Santerém og Setúbal samt i hovedstaden Lissabon kæmpede brandvæsenet hele dagen med over 200 meldinger om oversvømmede huse og lejligheder.

I Setúbal slog lynet ned i en telefoncentral med det resultat at der kun var én linje til rådighed for opkald til alarmcentralen.

Temperaturerne i januar måned i Portugal er ifølge det portugisiske meteologisk institut stadig den varmeste nogensinde siden målingerne startede. I Lissabon-området er vinteren 2008 ikke længere blandt de tørreste.

UPDATE 20. februar 2008
Opgørelserne efter uvejret over Lissabon og omegn d. 18. februar tæller nu 3 omkomne og én er stadig savnet. 179 personer er blevet hjemløse og 122 har midlertidigt måtte fraflytte deres hjem.

En enkelt regnmålerstation i Lissabon har ifølge SIC ikke målt kraftigere nedbør i 145 år. 

Din vurdering:Duarte Pio vil gerne være konge i Portugal

Portugals monarki blev afskaffet i år 1910, da Portugals 34. og sidste konge D. Manuel II måtte flygte til England.

Forud for revolutionen i Portugal i 1910 havde landet været på randen af borgerkrig, som kulminerede i drabet på Portugals næstsidste konge D. Carlos I og hans 21-årige søn og tronarvring Luis Filipe midt i Lissabon i 1908.

Kongedrabet i Lissabon i 1908
Det er i år 100 år siden at drabene i Lissabon fandt sted på Terreiro do Paço pladsen i Baixa bydelen. Lissabons største åbne plads kendes også som Praça do Comércio.

Kong Carlos I var kendt for sin ekstravagante livsførelse, men også for at være en intelligent mand med store administrative og diplomatiske evner. Carlos I af Portugal glemte dog at lytte til sit folk og ignorerede for længe behovet for sociale forbedringer i datidens meget fattige Portugal.

Det satte skub i den republikanske bevægelse i Portugal, og det var da også medlemmer af det republikanske parti som likviderede Carlos d. 1. februar 1908. Kort efter blev gerningsmændene skudt af kongens livvagter.

Sådan så telegrammet om kongemordene i Lissabon ud, som blev sendt i 1908 til New York Times (åbner som pdf).

Portugals sidste konge
Det lykkedes kongefamilien i Portugal at beholde tronen endnu et par år. Siden tronarvringen Luis Filipe også var blevet myrdet, blev det den 19 årige Manuel II, som skulle føre monarkiet videre. Det viste sig at være en umulig opgave.

Portugal blev formelt regeret af kongen, men den virkelige magthaver var premierminister João Franco. Han udviklede sig hurtigt til en diktator, men nåede kun at regere Portugal fra 1906 til 1908.

Kong Manuel forsøgte at udskrive valg, men den republikanske bevægelse med partiet PRP (Portugals republikanske parti) og militæret ville det anderledes.

I 1910 var utilfredsheden med styret i Portugal så voldsomt at officerer i militæret nægtede at slå et mytteri ned, som fandt sted på en af flådens skibe. Istedet tog skibets mandskab sagen i egen hånd og begyndte at beskyde det kongelige palads. Samtidig forsøgte andre soldater og civile sammen at overtage magten i Portugal.

Det kom til 3 dages kampe mellem folk fra revolutionen og kongetro soldater inden D. Manuel II fik nok og flygtede i sin yacht fra havnen i Ericeira på Portugals vestkyst til Gibraltar.

Det hører med til historien at efter at kongen var flygtet, vedblev Portugal gennem mange år at befinde sig i borgerkrigslignende tilstande, som først hørte op ved et nyt kup i 1926 og indsættelsen af økonomiprofessoren António de Oliveira Salazar som finansminister i 1928. Salazar blev senere en elsket og ikke mindst hadet diktator i Portugal.

Duarte Pio som konge?
Der findes i Portugal en bevægelse, som gerne ser tronarvringen Duarte Pio som konge i Portugal.

Bevægelsen Causa Real, som omfatter omkring 10.000 medlemmer, ønsker et kongehus i stil med kongehusene i Danmark, Sverige, Norge, Holland og Belgien.

Kandidaten til tronen er Duarte Pio. Han er efterkommer af den tidligere kongefamilie i Portugal og har titel af Hertug af Bragança eller på portugisisk Duque de Bragança. Duarte Pio kan også kalde sig Prins af Portugal.

Den 62-årige Duarte Pio er født i Schweiz på den portugisiske ambassade, og han benyttede 100 års dagen for mordene i Lissabon til endnu en gang at erklære sit kandidatur til tronen i Portugal.

Duarte Pio udtalte i den forbindelse i et interview ifølge Associated Press at han mener, at republikken har været dårlig for Portugals økonomiske udvikling og at den har destabiliseret Portugal.

Den militært uddannede adelsmand påpeger i interviewet andre kongefamilier i Europas evne til at indgyde national stolthed og holde sammen på nationen. Her tænker Duarte Pio specielt på den belgiske konge, som har udpeget en midlertidig regering i 2008 (da valonerne og flamlænderne i det belgiske parlament ikke kan blive enige), og på spanske kong Juan Carlos, som var med til at forpurre et militærkup i Spanien i 1981.

Causa Real
Lederen af Causa Real, som på dansk betyder 'konge sagen', er ikke en herr hvem som helst.

Paulo Teixeira Pinto er tidligere nationalbankdirektør og uddannet på INSEAD. Senere blev han direktør for BCP Millenium Banken, som han dog forlod i 2007 efter uenighed med bestyrelsen. Det var en god ide, da BCP bankens daværende bestyrelse i øjeblikket bliver undersøgt af børsmyndighederne i Portugal i en større sag om ulovlige aktionærlån og kursmanipulation.

Se mere om det portugisiske kongehus uden trone på Casareal.co.pt. Mere information i Portugalnyts kultursektion om Portugals kongerække.

Ny statue af Dom Carlos I i Cascais Citadellet
Den første februar 2008 blev der afholdt en mindehøjtidelighed for kong Carlos I i det gamle Cidadela de Cascais vest for Lissabon.

Cidadela de Cascais er et stort gammelt fort, som i en periode var sommerbolig for kongefamilien. Senere overtog militæret bygningerne, men for nyligt er de overgået til at blive brugt ved kulturelle anledninger og udstillinger. Fortet var efter sigende den første bygning i Portugal, som fik elektricitet indlagt i år 1878. 

Præsidenten for Republikken Portugal Anibal Cavaco Silva var hovedtaler ved indvielsen af statuen. Til stede var også Hertugen of Bragança, D. Duarte Pio og Cascais borgmester. Statuen står på den brostensbelagte brede passage til Cascais Marina, som hedder Passeio D. Maria Pia ved det gamle Cidadela de Cascais.

Her følger en video med billeder af Hertugen af Bragança Duarte Pio og hans familie:

 


Din vurdering:Bolig i Udlandet messe i Bella Center marts 2008

UPDATE: Se mere om efterårsmessen Bolig i Udlandet 8-9 november 2008

Danskere med lyst til sommerbolig i udlandet eller måske permanent flytning til varmere himmelstrøg kan d. 8. og. 9. marts 2008 indhente værdifuld information på messen 'Bolig i Udlandet' i Bella Centret.

Arrangementet afholdes 3 gange årligt i Bella Centret, og som sædvanlig er der fokus på boligkøb i de mest populære lande.

Denne gang ligger Spanien, Frankrig og Tyrkiet i top, hvad udstillere angår, men også ejendomsfirmaer, som specialiserer sig i Thailand, Bulgarien og Grækenland er der mange af på forårets messe i Bella.

I gruppen af udstillere med speciale i Portugal finder man A2Z Worldwide, Atlantic Estates og Cerro Novo.

Udstillingen åbner lørdag d. 8. marts kl. 10.00.

I løbet af både lørdag og søndag afholdes der seminarer om køb af bolig i blandt andet Spanien, Kroatien, Bulgarien, Thailand, Grækenland og Frankrig.

Entré er 75 kroner. Børn under 12 år kommer gratis ind.

Se mere på Bolig i Udlandet hjemmesiden.

Se også sektionen Boligkøb i Portugal.

Din vurdering:Gratis tog til Sintra fra Lissabon i weekenden

Efter en omfattende renovering har de portugisiske jernbaner genåbnet Rossio stationen i det centrale Lissabon.

Den gamle bygning i manuelinsk byggestil ligner mere et palads end en togstation. Rossio stationen blev tegnet af José Luís Monteiro og opført i 1886-1887 og er ét af Lissabons bedste eksempler på romantisk arkitektur.

Arkitekten Monteiro blev inspireret af 1600- og 1700-tallets fascination af portaler og hesteskoformede hvælvinger. Hotel Avenida, som ligger lige ved siden af, er også tegnet af Monteiro.

Toget fra Rossio-bydelen kører til Sintra, og netop Sintra nordvest for Lissabon er verdensberømt for sine bygninger inspireret af romantikken.

Inden for er stationen kraftigt moderniseret, og der er nu 3.000 kvadratmeter butiksareal i forbindelse med stationen. Ud af de 3.000 er de 900 kvadratmeter reserveret til kulturelle formål.

Budgetoverskridelser på Rossio renoveringen
Den vigtigste trafikmæssige forbedring er dog selve tunnellen, som fører ud af Lissabon. Forbindelsen blev lukket i oktober 2004 for renovering.

Arbejdet på tunnellen trak ud, og budgettet for renoveringen blev overskredet med næsten 20% til 60 millioner euro svarende til næsten en halv millard danske kroner. Forsinkelsen og budgetoverskridelsen førte til at et af byggefirma'erne i det konsortium, som skulle stå for renoveringen, blev frataget opgaven. Nu skulle alt være i orden og tunnellen er gearet til at kunne klare op til 6 tog i timen.

Rossio stationsbygningen er nu integreret med Praça Duque de Cadaval pladsen, hvor der er anlagt en udendørs café.

Toget fra Rossio stationen til Sintra vil i weekenden 16.-17. februar 2008 være gratis at benytte. Normal service genoptages fra mandag d. 18. februar 2008.

Her ses Rossio stationen i Lissabon by night: 

  
Foto: Portugalnyt

Din vurdering:Flere midler til børnehaver i Portugal

Regeringen i Portugal har annonceret at den vil bruge omkring 100 millioner euro svarende til 745 millioner danske kroner på at forbedre portugisernes mulighed for at sende deres børn i børnehave.

Mange steder i Portugal er der endnu ikke oprettet børnehavepladser, og den forholdsvis store investering skal blandt andet bruges til at bygge 75 nye børnehaver rundt omkring i landet og oprette yderligere 760 børnehaveklasser i storbyerne Porto og Lissabon, skriver SIC.

Stramt statsbudget i Portugal
José Socrates regering har siden regeringens tiltrædelse i 2005 ført en meget stram udgiftspolitik, og indsatsen på børnehaveområdet er ét af de få områder, som er blevet prioriteret højt.

De offentlige ansatte i Portugal er nok dén samfundsgruppe, som har måttet finde sig i de største stramninger. Mange offentlige ansatte er blevet afskediget og mange steder er der blevet påbegyndt rationaliseringer.

Strejker og utilfredshed
Stramningerne overfor de offentligt ansatte er ikke blevet gennemført uden protester.

Den 30. maj 2007 afholdt CGTP, som er en paraplyorganisation i stil med det danske LO, en 24 timers generalstrejke for at protestere mod de forringede forhold for offentlige ansatte.

Den socialistiske regering (som dog ligger tættere på det danske socialdemokrati end på SF) kunne i går følge formanden for det største fagforbund CGTP i Portugal Manuel Carvalho da Silva udtale på TV at 'landet er på randen af kaos'.

De fleste portugisere ved godt at den offentlige sektor i Portugal gennem mange år har været for ineffektiv, og at der er behov for at rationalisere arbejdsgange. Gode stillinger har mange steder i det offentlige Portugal givet adgang til store privilegier. Det har som oftest ikke kunnet betale sig for ambitiøse medarbejdere at tage for mange beslutninger, og resultatet har været at man istedet har opbygget så meget bureaukrati som muligt.

Mange steder har rationaliseringerne dog været i gang længe, og det portugisiske postvæsen er for eksempel ét af de mest effektive i Europa.

Til gengæld er det svært for fagforeningerne og deres paraplyorganisation CGTP at se på, at den rigeste del af portugiserne er blevet endnu rigere, mens den gennemsnitlige portugisiske arbejder gennem det sidste år har oplevet et fald i købekraften.

Din vurdering:Lissabons måske bedste cocktailbar

Et af de mest charmerende steder at hygge sig i Lissabon findes i Rato området ikke langt fra Bairro Alto.

Pavilhão Chinês
Etablissementet ligner ikke noget særligt udefra, men det er det.

Når man kommer inden for ser man det straks. Pavilhão Chinês er som en kinesisk æske og lidt til.

Legenden siger at grundlæggeren af Pavilhão Chinês samlede på alskens pynteting og sager, og at han til sidst måtte gøre op med sig sig om nipstingene skulle overtage hjemmet eller flyttes i større lokaler. Det endte med at han åbnede en bar i en gammel købmandsbutik, og Pavilhão Chinês er nu én af Lissabons forholdsvis ukendte attraktioner. Indfødte lisboetter kender naturligvis stedet.

Der hænger billeder overalt på Pavilhão Chinês. Fra loftet hænger der kopper, figurer og gamle våben. I montre står der dukker, kinesiske nipsting og alt muligt andet spændende. Baren har også nok den største samling tinsoldater og små modelfly, de fleste vil kunne forestille sig.

Romantisk belysning og fantasifulde cocktails
Der er gjort meget ud af interiøret med romantisk belysning, og man føler sig hensat til starten af det forrige århundrede med de mange messing ornamenter, lysekronen og den traditionelle bar i mørkt poleret træ. Sådan kunne der have set ud på Titanic.

Selv om alle de små og større ting samlet på et sted virker ganske overvældende, giver det også en fantastisk stemning.

Lad os slå det fast med det samme. Efter Lissabon forhold er Pavilhão Chinês ikke billig. Cocktails koster som hovedregel 7,50 euro svarende til godt 55 kroner. Men oplevelsen er det hele værd og lidt til.

Tjenerne er klædt i røde veste og kan godt virke lidt 'stramme i betrækket', men de kan deres kram og spørger man til de forskellige drinks er de yderst hjælpsomme.

Her er nogen af de kendteste cocktails på  Pavilhão Chinês:

 • Chineese Pavillion - en grøn fantasifuld cocktail bestående af rum, blå bols, appelsin og ananas - stærk sødlig cocktail til det yngre publikum
 • Vaca Gorda - frit oversat 'den fede ko' - består af Batida de Coco, kakao, ananasjuice og morango (jordbær) - dejlig frisk 'pige-drink'

Der laves også en exellent White Russian, og har man specielle ønsker, er der ikke meget, tjenerne ikke har kendskab til. Man kan selvfølgelig også få serveret te eller kaffe.

Det er i øvrigt også muligt at spille billiard på Pavilhão Chinês i et seperat lokale, og selv om baren virker meget intim, er Pavilhão Chinês faktisk et rimeligt stort sted med plads til 100-130 mennesker.

Sådan finder du Pavilhão Chinês
Det er faktisk pærelet, men kræver lidt tålmodighed. Adressen er Rua Dom Pedro V, 89, og denne gade ligger et godt stykke oppe i byen mellem Bairro Alto og Restauradores.

Står man på Cais de Sodré metrostationen/kystbanens endestation skal man overpå den anden side af 24. juli gaden (Avenida 24 de Julho) og hen til det lille torv, hvor en stejl gade starter. Den hedder Rua do Alecrim og løber over en lille bro.

Fortsætter man opaf, bliver gaden til Rua d. Misericórdia. Man fortsætter stadig op af samme gade (som nu hedder Rua São Pedro da Alcântara) og kommer efter godt 1 kilometer til et sving med en lille park på højre side, som har en fantastisk udsigt over det centrale Rossio i Lissabon. Følger man vejen, som nu hedder Rua Dom Pedro V til venstre, vil man på venstre hånd efter omkring 100 meter finde en dør, hvor der ovenover står Pavilhão Chinês.

Er døren ikke åben skal der ringes på, og der kan godt gå lidt tid før der lukkes op.

Er man helst fri for gåturen kan man tage metroen (gul linje) til Rato stationen.

Pavilhão Chinês skal opleves. Billederne nedenfor er absolut elendige og yder overhovedet ikke stedet retfærdighed. Vi opdaterer så snart vi besøger stedet igen og modtager også gerne billeder fra læsere på info@portugalnyt.dk:

Pavilhao Chines Lisbon  Pavilhao Chines - Lisboa


Se også: Kulinarisk oplevelse i Cascais vest for Lissabon Din vurdering:EU Kommissionen roser Portugals økonomi

Portugal nåede mod de flestes forventning målet om et budgetunderskud på maksimalt 3% af det offentliges budget allerede i 2007.

Portugal havde faktisk frist til år 2008 for at nå målet. Målet kaldes også for Stabilitetspagten og gælder for alle euro lande.

Hårde tider i Portugal
Det har ikke været let at nå. Heldigvis har verdens konjunkturer været gode, men almindelige portugisere mærker kraftigt på pengepungen at staten har været sparsommelig.

I Portugal har folk med normale indkomster stort set ikke mærket det opsving, som i Danmark og de øvrige nordiske lande har sat rigtig meget gang i de økonomiske hjul i de sidste 4-5 år.

Det er særligt hårdt for folk i Portugal med lave indkomster, og det økonomiske sociale sikkerhedsnet i Portugal er på ingen måde på højde med de nordiske landes. Der er desuden varslet prisstigninger i Portugal i 2008.

Ros til Portugal
Portugal har overholdt Stabilitetspagten, og EU kommissionen havde derfor rosende ord til Portugal i forbindelse med en nylig evaluering af landets økonomi.

Man skal ikke forstå det sådan at EU Kommissionen synes at Portugals økonomi er speciel god, men Portugal har, mener EU, overvundet store vanskeligheder med et godt resultat.

Samtidig opfordrer EU til fortsat påholdenhed fra den portugisiske stats side. Se også artiklen Portugals økonomi i 2008.

Portugal bør efter EU kommissionens mening allerede nu se på de mål, der i Stabilitetspagtene er fastlagt for 2010.

Portugal har allerede planlagt, hvordan målet om et budgetunderskud på maksimalt 0,5% af statens budget skal nås i år 2010. EU mener at det muligvis kan blive nødvendigt med flere stramninger.

I en rapport fra IMF fra juni 2007 kan man se at Portugal på mange måder makroøkonomisk har overrasket den økonomiske sagkundskab i Europa positivt. Se rapporten fra IMF.

Stabilitetspagten
Stabilitetspagten mellem eurolandene er lavet for at ingen lande skal kunne 'eksportere økonomiske problemer' til resten af euroland via kraftig låntagning. Et godt eksempel i øjeblikket er faldet i værdien af USA's valuta $. Dollaren er offer for den amerikanske regerings uvilje mod at stramme økonomien - dvs. spare på offentlige udgifter eller opkræve flere skatter. I USA forventes budgetunderskuddet at blive på 2,9% i 2008 mod 1,7% i 2007.

Tjekkiet og Slovenien bør stramme op
Samtidig med evalueringen af Portugal fik Tjekkiet og Slovenien at vide at landene bør stramme mere op for at udnytte højkunjunkturen og få budgetunderskuddet bragt hurtigere ned.

Ros til Østrig
Østrig blev rost for at holde sig til planen og har nu en økonomi, som er én af de sundeste i Europa.

Din vurdering:FIFA verdensranglisten februar 2008

UPDATE: FIFA verdensrangliste - november 2009

Endnu engang må Danmark afgive to pladser og ligger nu på FIFA's verdensranglste i fodbold som nummer 33.

Sverige følger to pladser med ned i sympati og ligger nu nummer 24. Norge derimod rykker én plads op på en 28. plads.

I toppen af FIFA verdensranglisten er der ingen ændringer i Februar 2008. De 10 bedste nationer i verden:

 1. Argentina
 2. Brasilien
 3. Italien
 4. Spanien
 5. Tyskland
 6. Tjekkiet
 7. Frankrig
 8. Portugal
 9. Holland
 10. Grækenland

Eneste nytilkommer på top 10 er Grækenland. På 11. pladsen finder man England, som er rykket én plads op. Kroatien har til gengæld afgivet 2 pladser.

Største nyhed på FIFA ranglisten er Ghana, som efter flot 3-plads i Afrikas Nations Cup for nyligt nu er nummer 14 på verdensranglisten. Det er en fremgang på hele 29 pladser og Ghana's bedste placering nogensinde.

14 er faktisk også Danmarks gennemsnitlige placering over årene. I øjeblikket slår Danmark hver måned ny bundrekord siden FIFA statistikken startede i 1993.

Din vurdering:Eusebio åbner udstilling om Benfica i Brussel

I går åbnede en udstilling om fodboldklubben Benfica i Europa Parlamentets bygning i Bruxelles.

Udstillingen hedder "Benfica - The Largest Club in the World - More than 100 years of Legend" og ligger på 3. sal i parlamentsbygningen.

Til stede ved åbningen var foruden portugisiske parlamentsmedlemmer også Portugals største fodboldstjerne gennem tiderne Eusébio.

Eusébio - Den Sorte Panter
Eusébio da Silva Ferreira blev født i Mozambique og er efterhånden blevet 65 år gammel. Han var også kendt som 'Den Sorte Panter' og var uden konkurrence Portugals bedste fodboldspiller i 1960'erne og 1970'erne.

Eusébio var kendt for sin hurtighed og målfarlighed. I sine 715 kampe lavede den sorte panther 727 mål - stik dén Cristiano Ronaldo!

Eusébio spillede i Benfica fra 1960 til 1975. Han afsluttede sin professionelle karriere i USA. Senere vendte han tilbage til Portugal og spillede for en 2. divisions klub. Eusébio ses stadig ofte i selskab med det portugisiske landshold og er et nationalt ikon i Portugal i stil med Michael Laudrup i Danmark.

I World Cup 1966 i England blev Eusébio topscorer med 9 mål. Den nye unge portugisiske stjerne Cristiano Ronaldo, som spiller i Manchester United, sammenlignes i Portugal ofte med Eusébio. De fleste lidt ældre fodboldenthusiaster - og dem er der mange af i Portugal - ser dog stadig Eusébio som Portugals absolut bedste fodboldspiller gennem tiderne.

Eusébio selv har dog stor respekt for unge Cristiano Ronaldo. Han udtalte for nyligt at det efterhånden berømte Cristiano Ronaldo frispark i kampen mellem Porthsmouth og Manchester United er ét af de bdste han har set. Se interview med Eusébio på Portugoal.net om Cristiano Ronaldo.

Se video med nogen af Eusébio's bedrifter:


Tidligere Benfica præsident i Europa Parlamentet
Det er den tidligere præsident for Benfica José Ribeiro e Castro der nu er medlem af Europa Parlamentet, som har fået udstillingen i stand.

Han udtalte til pressen ved åbningen af udstillingen med slet skult portugisisk stolhed at "man ikke skal glemme at det første portugisiske 'precidency' i Europa eller på dansk formandskab, var en realitet allerede i 1961".

Dermed henviser den kristeligt-demokratiske politiker til Benficas sejr i European Champions Club Cup eller Europa Cup'en, som i 1961 var den fornemste titel i europæisk fodbold på linje med nutidens Champions League.

Udstillingen i Europa Parlamentet lukker allerede d. 14. februar 2008.  

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »