February 2008 - Indlæg
Det danske Le Mans Series deltager Team Essex har i weekenden været på Estoril banen og teste deres nye Porsche RS Spyder.
Holdet består af Teamchef John Nielsen og førstekører Casper Elgaard. Desuden er der 3 faste mekanikere tilknyttet.
Team Essex er ejet og delvist sponseret af Essex ejendomsgruppen, som har domicil i Aarhus. Ejer af Essex Ejendomsinvest og Team Essex er ejendomsspekulanten og finansmanden Peter Halvorsen.
Peter Halvorsen stammer fra Randers og har udover ejendomsinvesteringer i Storkøbenhavn og Aarhus også interesser i ejendomssektoren i Randers. Den selvlærte ejendomsspekulant startede ifølge ErhvervsEjendom.dk med at købe et hotel i Hadsund sidst i 80'erne, som han derefter solgte videre og udstykkede grunden. Se artikel om Peter Halvorsens karriere i artikel på ErhvervsEjendom.dk. Peter Halvorsen er også indvolveret i fodboldklubben Randers FC.
Team Essex i Le Mans Serien
Det er planen at Team Essex med Casper Elgaard som førstekører og erfarne John Nielsen som andenkører stiller op i den prestigefyldte Le Mans Series.
Klassen, som Team Essex kører hedder Le Mans Prototype 2 eller forkortet LMP2. Bilen Team Essex anvender er en Porsche RS Spyder, som Porsche fabrikkerne sælger eller leaser til velbeslåede teams.
LMP2 er hundedyrt at deltage i, men dog stadigvæk billigere end LMP1, som er Le Mans seriens fornemste klasse. LMP2 er tænkt som en 'privatist' klasse, mens LMP1 er tænkt som en fabriks-serie, hvor de allernyeste og mest hemmelige teknologiske udviklinger kan afprøves.
En LMP2 racer har en motor på maksimalt 3,4 liter, mens LMP1 racerne kan anvende motorer på op til 6,0 liter. Der kan dog anvendes motorer i LMP2 på op til 4,0 liter såfremt bilen også opfylder LM GT2 reglementet.
Klasserne i Le Mans Serien
For udenforstående er klasserne i Le Mans Serien en gåde at finde rundt i.
Det oprindelige klassiske Le Mans løb bliver i juni hvert år kørt som et 24 timers løb ved byen Le Mans sydvest for Paris. Det har det gjort siden 1920'erne dog med pause under 2. verdenskrig og genopbygningen af Europa indtil 1949.
Siden løbet gennem mange år har været en stor succes, besluttede det internationale motorsportsforbund FIA at oprette en serie (løbs-klasse) for biler, som kunne bruges i det oprindelige 24-timers Le Mans løb. Det blev til de 'gamle' relativt ukomplicerede GT1 og GT2 biler. GT står for Grand Touring. I 1970'erne og 80'erne vandt 'de langsomme' GT biler (typisk en Porsche 935) faktisk af og til 24 timers løbet Le Mans på grund af bedre holdbarhed og dermed færre og kortere pitstop.
I USA havde The American Le Mans serie stor succes. Det kunne Automobile Club de l'Ouest eller ACO (som kan oversættes med Automobilklubben for den vestlige del af Frankrig) se, og de opfandt derfor den såkaldte europæiske Le Mans serie for at tiltrække sponsorer og tilskuere ved også i Europa at brande en serie med en kendt bane.
Le Mans serien køres ikke over 24 timer, men derimod over 1.000 kilometer. Der køres løb flere steder i Europa. Første løb i 2008 sæsonen er på Catalunya i Spanien d. 5. april. Klasserne i Le Mans serien omfatter:
- Le Mans Series P1 (LM P1)
- Le Mans Series P2 (LM P2)
Det første FIA GT Championship løb i 2008 er på Silverstone banen i England d. 20. april. FIA GT serien køres som et 2-timers løb i klasserne:
- GT1 (LM GT1)
- GT2 (LM GT2)
- GT3 (relativt tæt på standardbiler, som køres seperat)
Forskellen mellem GT biler og prototyper (P1 og P2) biler er at GT bilerne i det mindste af udseende 'ligner' dyre serieproducerede sportsvogne, som dem, man kan købe hos Ferrari forhandleren i Allerød eller hos Aston Martin i København. Det er FIA som regulerer GT klasserne.
Prototype klasserne er biler, som set udefra, er opbygget som 'rene racere'. Det er GT1 bilerne efterhånden dybest set også, men hvem har sagt at det skal være let at kende forskel. ACO regulerer Le Mans Prototype klasserne P1 og P2. Den hurtigste og fornemste klasse er P1.
GT klasse bilerne skal have 2 sæder, mens Le Mans serie bilerne kan nøjes med ét sæde. GT bilerne skal (i teorien) kunne indregistreres til gadebrug. Den slags abstrakte hensyn trækkes Le Mans Serie bilerne ikke med.
Se mere om LM P1 og LM P2 klasserne (med billeder) i vores Le Mans 2008 artikel.
Udvikling i motorsportens fornemste klasser
Teknologisk udvikling gør at der med mellemrum må ændres i reglementet i langt de fleste motorsportsklasser. Siden 1997 har FIA utallige gange ændret på reglementet i de respektive GT klasser. En del af ændringerne har udelukkende haft kommercielle hensyn og har fra tid til anden favoriseret visse bilmærke(r).
Det åbnede omkring år 2001 en mulighed for ASO, som til FIA's store fortrydelse fik nogle store bilfabrikkers støtte til at oprette den 'konkurrerende' Le Mans serie i Europa. De velbetalte FIA ledere ryster formodentlig allerede i bukserne ved tanken om at det samme en dag kan ske i bilsportens fornemste klasse Formel 1.
GT1 bilerne er i øvrigt igen ved at blive så dyre og teknisk komplicerede at man forventer at FIA - endnu en gang - snart vil ændre på GT klasserne.
Foto: Team Essex
Se også
Team Essex hjemmeside med flere fine billeder af den flotte Porsche RS Spyder.
Den portugisiske kører Pedro Lamy deltager i øvrigt også i Le Mans Serien.
UPDATE 20. februar 2008:
Det blev i går bekræftet at Team Essex er godkendt til deltagelse i årets 24 timers Le Mans løb i Frankrig d. 14. og 15. juni 2008. Se artikel om
Team Essex og de andre danske kørere i Le Mans 2008.
UPDATE 16. juli 2008
Team Essex har igen været på Estoril - se artikel med billeder af
Team Essex i Dunlop dæktest.
UPDATE 15. august 2008
Se baggrundsartikel om Team Essex konkurrenten
team Quifel ASM fra Portugal.
Din vurdering:
Bystyret i kommunen Azambuja nord for Lissabon har anlagt sag mod den portugisiske stat om bilproducenten General Motors manglende betaling af skat til Azambuja Municipal.
General Motors, som i Danmark og resten af Europa undtagen de britiske øer markedsføres under mærket Opel, havde fra 1963 til 2006 produktion i Azambuja i Portugal.
Der blev i de sidste 10 år samlet én Opel bilmodel i Portugal. Varebilen Opel Combo var baseret på supermini'en Opel Corsa.
Opel Combo udmærkede sig ved som lille varebil i forhold til konkurrenterne at have plads til en euro-palle. Den lille 'arbejdshest' var et ret basalt køretøj. Holdbarheden fejlede ikke noget. Som chauffør i Opels mindste varebil midt i 90'erne kunne man dog overveje om Combo'en måske skulle havde været leveret med et par ørepropper.
Lavere skat til bilproducenter
I forbindelse med produktionen af den lille Opel Combo varebil fik General Motors i perioden 1996-2006 forhandlet sig til meget favorable skattevilkår i Portugal.
Det var og er ikke unormalt at bilproducenter får lavere skatter, billig jord eller på anden måde får specielt favorable vilkår i forhold til andre virksomheder.
Bilproduktion er fortsat en arbejdskraft-tung industri, og en samlefabrik har desuden altid på grund af sin størrelse en positiv indvirkning på underleverandører og anden erhvervsvirksomhed i det område fabrikken placeres. Som tommelfingerregel vil der kunne beskæftiges mellem 2 og 6 gange så mange mennesker som underleverandører og støtte funktioner, som på selve bilfabrikken.
Der er derfor kamp mellem landene og regionerne i EU om at tiltrække bilfabrikker.
Opel lukker fabrikken i Portugal
I 2006 kom choket. General Motors (Opel) besluttede at den relativt nye fabrik i Azambuja var for lille til at være rentabel og annoncerede at man flyttede produktionen til Zaragoza Opel fabrikken i Spanien, hvor Combo'en produceres i dag.
Det var et chok både for lokalbefolkningen, hvor 1200 arbejdsplader på selve fabrikken gik tabt, og for den portugisiske regering, som havde givet Opel samlefabrikken særvilkår for at holde på den store arbejdsgiver.
Retssag mod Opel / General Motors
Borgmesteren i Azambuja har annonceret at man lægger sag an mod den portugisiske stat om betaling af skatter for at presse regeringen til at sagsøge General Motors.
Den socialistiske borgmester Joaquim Ramos mener at når Opel (General Motors) er flyttet må Portugal have krav på de penge bilfabrikanten fik eftergivet i skat. Det drejer sig ifølge en artikel på BBC om 30 millioner euro svarende til over 200 millioner danske kroner.
Se også: Tax free biler og bilpriser i Portugal
Din vurdering:
Gå direkte til:
Ferie For Alle 2009 i Herning
(klik på rødt link)
I februar 2008 afholdes der 'Ferie for Alle' messe i Messecenter Herning.
Det er 10. gang at arrangementet afholdes og i anledningen af jubilæet er alle sejl sat til på feriemessen, som i år dækker over 62.000 kvadratmeter udstillingsareal.
Ferie messens hovedområder
Messen koncentrerer sig om fire hovedområder:
- Udland
- Camping
- Danmark
- Golfferie
En stor del af udstillerne dækker naturligvis flere områder.
Udstillerlisten er alenlang - se den her. Den omfatter alt fra campingpladser i Tjekkiet til ødegårdsferie i Sverige og fra flyselskaber til golfferie arrangører.
Løber man igennem listen over de mange stande på Ferie for Alle finder man i år rigtig mange danske udstillere.
Portugal på programmet
Set med Portugal-øjne kan man blandt andet møde rejsebureauet Bravo Tours, som startede netop i Herning og var én af pionererne på rejser til Azorerne.
Desuden er golfrejse specialisten Green2Green til stede med tilbud, råd og vejledning om golfrejser og golfskole i Portugal.
Både Bravo Tours og Green2Green finder man i Hal L, som også huser udstillingen Dansk Golfshow.
Tema'er på Ferie for Alle
En stor del af Ferie for Alle messen er helliget campingfolket og ferie i Danmark.
Et andet tema er wellness og tema'et Rejser til Tyrkiet har som omdrejningspunkt hele 120 kvadratmeter standplads fra Tyrkiets nationale turistbureau.
Praktisk information
Ferie for Alle messen løber fra d. 22. til d. 24. februar 2008. Åbningstider:
Fredag d. 22 februar: 11-19
Lørdag d. 23. februar: 9-18
Søndag d. 24. februar: 10-17
Entre er 90 kroner for voksne og 45 kroner for børn over 4 år. 2 voksne og 2 børn kan komme ind for samlet 200 kroner. Seniorer får 50% rabat.
Se mere på Ferie for Alle hjemmesiden.
For Københavnerne er der d. 8. og 9. marts 2008 endnu en gang Bolig i Udlandet messe i Bella Centret.
Din vurdering:
Det portugisiske luftfartsselskab TAP har fået frie hænder til at finde en ny partner, som skal overtage halvdelen af bagagehåndterings selskabet Groundforce Portugal.
TAP ejer 49,9% af Groundforce Portugal, mens det spanske selskab Globalis ejer de resterende 51,1%.
TAP mister flest kufferter
Efter endnu en dårlig rating i februar 2008 for antallet af mistede kufferter og forsinket bagage, har TAP tilsyneladende nået grænsen for, hvad selskabet kan acceptere.
TAP er netop i en undersøgelse igen blevet udnævnt til at være det europæiske selskab, som mister flest kufferter, og hvor bagagen i gennemsnit er mest forsinket.
Hver dag i løbet af de første 9 måneder i 2007 mistede TAP 400 stykker bagage. Det er Groundforce Portugal, som står for bagagehåndtering for TAP i alle de portugisiske lufthavne. Problemerne hos Groundforce Portugal er tilsyneladende blot blevet forværret.
TAP udsendte d. 11. februar 2008 en pressemeddelelse om at ejerforholdene i Groundforce Portugal ændres. Det blev ikke oplyst, hvem der vil overtage de 51,1% af aktierne.
Din vurdering:
UPDATE: Se indvielsen af banen
Arbejdet på det nye motorsports-mekka ved navn Algarve International Racetrack skrider frem, og man kan nu ane konturerne af racerbanen fra luften.
I weekenden blev projektet indviet af den portugisiske minister for økonomi og innovation. Samtidig blev det afsløret, hvad folkene bag Algarves største investering nogensinde har i tankerne at anlægget skal bruges til.
Først og fremmest er der ikke blot tale om en racerbane. Der opføres et 5-stjernet luksushotel og et større lejlighedskompleks i forbindelse med banen. Desuden er det planen at området skal huse virksomheder inden for motorsportsindustrien i et 'Algarve Innovation Center'.
Der vil også blive opført en go-kart bane på små 2 kilometers længde, hvilket gør den til én af de længste i Europa. Der tales endda om et større solfangeranlæg, som vil begrænse det store anlægs energi- og miljømæssigige belastning af lokalområdet.
I øjeblikket arbejder omkring 500 mand på at gøre det næsten 300 hektar store område klar til byggeriet og snart vil omkring 3.000 mennesker være beskæftiget på byggepladsen i nærheden af den lille by Pereira i Portimao. Senere forventes den nye racerbane i Portugal med tilhørende faciliteter at give permanent arbejde til omkring 1.200 personer.
Når anlægget står færdigt har det kostet 195 millioner euro eller næsten 1,5 milliarder kroner. Hvem der har skudt penge i projektet er ikke blevet oplyst udover at der er tale om '100% investorer på Algarve'.
Den nye racerbane er godkendt til Formel 1
Algarves nye trækplaster er ifølge CEO Paulo Pinheiro godkendt af FIA, som er Formel 1 sportens øverste myndighed. Det er dog ikke det samme som at der vil blive afholdt F1 løb på Autódrome Internacional do Algarve, men det er helt klart én af investorernes højeste ambitioner, at det en dag vil blive tilfældet.
Portugal har ikke haft et nationalt Formel 1 Grand Prix siden i 1996, hvor det sidste Formel 1 løb blev kørt på Estoril banen ved Lissabon.
Den nye bane kan konfigureres på 64 forskellige måder og vil i sin længste form være 4.692 meter lang.
Langsiden er planlagt til 750 meter og der vil blive plads til 55.000 tilskuere. Endvidere bygges der en cylinderformet VIP bygning midt i anlægget. Denne bygning vil have plads til hele 15.000 gæster.
Tæt ved go-kart banen vil der blive bygget en lang lige testbane til tophastighed og et område beregnet til dæk-test.
Banen påtænkes anvendt til blandt andet SuperBikes, A1 Grand Prix, WTCC og naturligvis Formel 1. Foreløbig er dog kun nedennævnte SuperBike løb bekræftet.
Parkalgar i Superbike World Championship Series
Den nye bane i Algarve vil blive indviet d. 2. november 2008 med afholdelse af Superbike World Championship.
Selskabet Parkalgar, som står bag den nye Formel 1 bane i Algarve er selv involveret i Superbike serien og stiller med Parkalgar World Super Sport team'et i form af den portugisiske kører Miguel Praia og briten Craig Jones.
Parkalgar Racing Team kører på Honda motorcykler og har, indtil videre, base i Louth, Lincolnshire i England.
Se også område guide: Portimão
Din vurdering:
Flere Indlæg
« Forrige side -
Næste side »