Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugal i retssag om magten i Portugal Telecom

Europa Kommissionen gør klar til at indklage Portugal for EU retten for brud på EU's regler om statsstyring af virksomheder.

Portugal Telecom er Portugals næststørste virksomhed, og som mange andre landes store statslige telekommunikationsvirksomheder er PT blevet privatiseret. Staten Portugal har dog beholdt en portion akier i PT, hvilket der efter EU's regler heller ikke er noget forkert i.

Problemet som EU kommissionen påpeger er at staten Portugals aktier i PT er priviligerede aktier, og at staten i Portugal derfor har afgivet stemmeret via aktiesalg, men ikke nødvendigvis magten i Portugal Telecom.

Blandt andet kan staten Portugal ifølge Forbes.com via sin beholdning på 500 såkaldte 'golden shares' i  PT udpege 1/3 af bestyrelsen samt bestyrelsesformanden. Det er imod EU's regler mener man i EU Kommissionen.

Desuden kan staten Portugal også bestemme over udbyttebetaling, udvidelse af aktiekapital og har endog indflydelse på godkendelse af aktionærer fra konkurrerende virksomheder, som måtte forsøge at købe mere end 10% af PT.

Regeringen i Portugal på sin side mener som udgangspunkt at aktionæroverenskomsten i PT er fuldt lovlig i en privat virksomhed, og at den derfor overholder EU's regler. Desuden anfører Portugal at reglerne ikke diskriminerer og er fastsat af hensyn til Portugals sikkerhed og i offentlighedens interesse.

Portugal Telecom blev privatiseret i år 2000. I 2007 forsøgte det portugisiske industrikonglomeratet Sonae en fjendtlig overtagelse som mislykkedes.

Spanske Telefonica ejer næsten 10% af aktierne i Portugal Telecom. BES banken, som netop i januar 2008 har købt sig ind i danske Saxo Bank, ejer ifølge Euronext Lisbon 8,1%.

EU Kommisssionen har også taget skridt til at indklage Belgien for at pålægge teleselskaber i Belgien højere sociale omkostninger end andre virksomheder, og Polen for ikke at give den nationale telestyrelse fuld uafhængighed. 

Se også: De største virksomheder på Euronext børsen i Lissabon.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer