Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


General Motors trækkes måske i retten af Portugal

Bystyret i kommunen Azambuja nord for Lissabon har anlagt sag mod den portugisiske stat om bilproducenten General Motors manglende betaling af skat til Azambuja Municipal.

General Motors, som i Danmark og resten af Europa undtagen de britiske øer markedsføres under mærket Opel, havde fra 1963 til 2006 produktion i Azambuja i Portugal.

Der blev i de sidste 10 år samlet én Opel bilmodel i Portugal. Varebilen Opel Combo var baseret på supermini'en Opel Corsa.

Opel Combo udmærkede sig ved som lille varebil i forhold til konkurrenterne at have plads til en euro-palle. Den lille 'arbejdshest' var et ret basalt køretøj. Holdbarheden fejlede ikke noget. Som chauffør i Opels mindste varebil midt i 90'erne kunne man dog overveje om Combo'en måske skulle havde været leveret med et par ørepropper. 

Lavere skat til bilproducenter
I forbindelse med produktionen af den lille Opel Combo varebil fik General Motors i perioden 1996-2006 forhandlet sig til meget favorable skattevilkår i Portugal.

Det var og er ikke unormalt at bilproducenter får lavere skatter, billig jord eller på anden måde får specielt favorable vilkår i forhold til andre virksomheder.

Bilproduktion er fortsat en arbejdskraft-tung industri, og en samlefabrik har desuden altid på grund af sin størrelse en positiv indvirkning på underleverandører og anden erhvervsvirksomhed i det område fabrikken placeres. Som tommelfingerregel vil der kunne beskæftiges mellem 2 og 6 gange så mange mennesker som underleverandører og støtte funktioner, som på selve bilfabrikken.

Der er derfor kamp mellem landene og regionerne i EU om at tiltrække bilfabrikker.

Opel lukker fabrikken i Portugal
I 2006 kom choket. General Motors (Opel) besluttede at den relativt nye fabrik i Azambuja var for lille til at være rentabel og annoncerede at man flyttede produktionen til Zaragoza Opel fabrikken i Spanien, hvor Combo'en produceres i dag.

Det var et chok både for lokalbefolkningen, hvor 1200 arbejdsplader på selve fabrikken gik tabt, og for den portugisiske regering, som havde givet Opel samlefabrikken særvilkår for at holde på den store arbejdsgiver.

Retssag mod Opel / General Motors
Borgmesteren i Azambuja har annonceret at man lægger sag an mod den portugisiske stat om betaling af skatter for at presse regeringen til at sagsøge General Motors.

Den socialistiske borgmester Joaquim Ramos mener at når Opel (General Motors) er flyttet må Portugal have krav på de penge bilfabrikanten fik eftergivet i skat. Det drejer sig ifølge en artikel på BBC om 30 millioner euro svarende til over 200 millioner danske kroner.


Se også: Tax free biler og bilpriser i PortugalKommentarer

Endnu ingen kommentarer