Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Duarte Pio vil gerne være konge i Portugal

Portugals monarki blev afskaffet i år 1910, da Portugals 34. og sidste konge D. Manuel II måtte flygte til England.

Forud for revolutionen i Portugal i 1910 havde landet været på randen af borgerkrig, som kulminerede i drabet på Portugals næstsidste konge D. Carlos I og hans 21-årige søn og tronarvring Luis Filipe midt i Lissabon i 1908.

Kongedrabet i Lissabon i 1908
Det er i år 100 år siden at drabene i Lissabon fandt sted på Terreiro do Paço pladsen i Baixa bydelen. Lissabons største åbne plads kendes også som Praça do Comércio.

Kong Carlos I var kendt for sin ekstravagante livsførelse, men også for at være en intelligent mand med store administrative og diplomatiske evner. Carlos I af Portugal glemte dog at lytte til sit folk og ignorerede for længe behovet for sociale forbedringer i datidens meget fattige Portugal.

Det satte skub i den republikanske bevægelse i Portugal, og det var da også medlemmer af det republikanske parti som likviderede Carlos d. 1. februar 1908. Kort efter blev gerningsmændene skudt af kongens livvagter.

Sådan så telegrammet om kongemordene i Lissabon ud, som blev sendt i 1908 til New York Times (åbner som pdf).

Portugals sidste konge
Det lykkedes kongefamilien i Portugal at beholde tronen endnu et par år. Siden tronarvringen Luis Filipe også var blevet myrdet, blev det den 19 årige Manuel II, som skulle føre monarkiet videre. Det viste sig at være en umulig opgave.

Portugal blev formelt regeret af kongen, men den virkelige magthaver var premierminister João Franco. Han udviklede sig hurtigt til en diktator, men nåede kun at regere Portugal fra 1906 til 1908.

Kong Manuel forsøgte at udskrive valg, men den republikanske bevægelse med partiet PRP (Portugals republikanske parti) og militæret ville det anderledes.

I 1910 var utilfredsheden med styret i Portugal så voldsomt at officerer i militæret nægtede at slå et mytteri ned, som fandt sted på en af flådens skibe. Istedet tog skibets mandskab sagen i egen hånd og begyndte at beskyde det kongelige palads. Samtidig forsøgte andre soldater og civile sammen at overtage magten i Portugal.

Det kom til 3 dages kampe mellem folk fra revolutionen og kongetro soldater inden D. Manuel II fik nok og flygtede i sin yacht fra havnen i Ericeira på Portugals vestkyst til Gibraltar.

Det hører med til historien at efter at kongen var flygtet, vedblev Portugal gennem mange år at befinde sig i borgerkrigslignende tilstande, som først hørte op ved et nyt kup i 1926 og indsættelsen af økonomiprofessoren António de Oliveira Salazar som finansminister i 1928. Salazar blev senere en elsket og ikke mindst hadet diktator i Portugal.

Duarte Pio som konge?
Der findes i Portugal en bevægelse, som gerne ser tronarvringen Duarte Pio som konge i Portugal.

Bevægelsen Causa Real, som omfatter omkring 10.000 medlemmer, ønsker et kongehus i stil med kongehusene i Danmark, Sverige, Norge, Holland og Belgien.

Kandidaten til tronen er Duarte Pio. Han er efterkommer af den tidligere kongefamilie i Portugal og har titel af Hertug af Bragança eller på portugisisk Duque de Bragança. Duarte Pio kan også kalde sig Prins af Portugal.

Den 62-årige Duarte Pio er født i Schweiz på den portugisiske ambassade, og han benyttede 100 års dagen for mordene i Lissabon til endnu en gang at erklære sit kandidatur til tronen i Portugal.

Duarte Pio udtalte i den forbindelse i et interview ifølge Associated Press at han mener, at republikken har været dårlig for Portugals økonomiske udvikling og at den har destabiliseret Portugal.

Den militært uddannede adelsmand påpeger i interviewet andre kongefamilier i Europas evne til at indgyde national stolthed og holde sammen på nationen. Her tænker Duarte Pio specielt på den belgiske konge, som har udpeget en midlertidig regering i 2008 (da valonerne og flamlænderne i det belgiske parlament ikke kan blive enige), og på spanske kong Juan Carlos, som var med til at forpurre et militærkup i Spanien i 1981.

Causa Real
Lederen af Causa Real, som på dansk betyder 'konge sagen', er ikke en herr hvem som helst.

Paulo Teixeira Pinto er tidligere nationalbankdirektør og uddannet på INSEAD. Senere blev han direktør for BCP Millenium Banken, som han dog forlod i 2007 efter uenighed med bestyrelsen. Det var en god ide, da BCP bankens daværende bestyrelse i øjeblikket bliver undersøgt af børsmyndighederne i Portugal i en større sag om ulovlige aktionærlån og kursmanipulation.

Se mere om det portugisiske kongehus uden trone på Casareal.co.pt. Mere information i Portugalnyts kultursektion om Portugals kongerække.

Ny statue af Dom Carlos I i Cascais Citadellet
Den første februar 2008 blev der afholdt en mindehøjtidelighed for kong Carlos I i det gamle Cidadela de Cascais vest for Lissabon.

Cidadela de Cascais er et stort gammelt fort, som i en periode var sommerbolig for kongefamilien. Senere overtog militæret bygningerne, men for nyligt er de overgået til at blive brugt ved kulturelle anledninger og udstillinger. Fortet var efter sigende den første bygning i Portugal, som fik elektricitet indlagt i år 1878. 

Præsidenten for Republikken Portugal Anibal Cavaco Silva var hovedtaler ved indvielsen af statuen. Til stede var også Hertugen of Bragança, D. Duarte Pio og Cascais borgmester. Statuen står på den brostensbelagte brede passage til Cascais Marina, som hedder Passeio D. Maria Pia ved det gamle Cidadela de Cascais.

Her følger en video med billeder af Hertugen af Bragança Duarte Pio og hans familie:

 
Kommentarer

Endnu ingen kommentarer