Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Olivenolie produktionen i Nordportugal falder

Som følge af dårligt vejr med et koldt og tørt efterår i det nordøstlige Portugal forventes produktionen af olivenolie i Nordportugal i 2008 at gå ned med 30% i forhold til 2007.

Kvaliteten bliver den samme som normalt, og sandsynligvis bliver den endda endnu bedre, men udbyttet vil ikke leve op til tidligere års omkring 6.000 tons.
Producenterne fra Nordportugal forventer ikke at kunne opnå højere priser, så der er udsigt til gode køb i supermarkederne i Portugal, hvis man kan finde olivenolie fra Nordportugal.

Portugal er ikke blandt verdens største producenter af oliven-olie, men portugisisk olivenolie har en stor andel af hjemmemarkedet i Portugal.

Se også: Olivenolie forebygger hjerteproblemer

Produktion af olivenolie i Portugal
Produktionen af oliven olie er koncentreret i Europa og i landene omkring Middelhavet. Verdens 10 største producenter var i 2004/2005 følgende lande:

1. Spanien
2. Italien
3. Grækenland
4. Syrien
5. Tyrkiet
6. Tunesien
7. Marokko
8. Portugal
9. Jordan
10. Palæstina

Spanien producerede i 2004/2005 hele 933 tusind ton mod Portugals 30 tusind tons.

Jomfruolie, ekstra-jomfruolie og normal olivenolie
Olivenolie klassificeres på flere forskellige måder afhængig af om der er tale om produktionsforhold eller om klassifikationen er i forhold til forbrugeren.
Når man finder olivenolien i forretningen er der typisk følgende mærkning:

 • Olivenolie – Den normale olivenolie skal for at den kan klassificeres som olivenolie have et maksimalt indhold af syre på 1,5%. Typisk smager en normal olivenolie ikke af så meget.

  Olivenolie er et blandingsprodukt mellem raffineret olie og jomfru olivenolie. Ved raffinering behandles olien kemisk for at neutralisere syren og forbedre smagen.
 • Ren olivenolie – Forskellen mellem olivenolie og ren olivenolie er som regel ikke stor.
 • Jomfru oliven olie (virgin olive oil) – Jomfru olie har et syreindhold på maksimalt 2% og kan ikke indeholde raffineret olie. Smagen er typisk bedre end normal olivenolie/ren olivenolie.
 • Ekstra-jomfru olivenolie (extra-virgin olive oil) – Produceres ved at kold-presse oliven og indeholder maksimalt 0,8% syre.

  Der er ingen raffineret olie i ekstra-jomfru olivenolie. Ekstra jomfru olie er dyrere at producere og smager som regel bedre.

Olivenproduktion i Portugal
En stor del af olivenproduktionen finder sted i den nordlige del af Portugal. Tras-Os-Montes regionen nord for Douro floden er et af de vigtigste områder med normalt mellem 20 og 30% af Portugals samlede produktion.

I Alentejo i det syd-østlige Portugal og i Estremadura regionen nordvest for Lissabon produceres der også olivenolie.

I 2005 var der over 1400 oliemøller i Portugal. Langt den største del var familieejede og relativt små. 90% af møllerne producerede i 2005 mindre end 50% af den portugisiske olivenolie.

Her er et udvalg af kendte og relativt ukendte olivenolieproducenter i Portugal:

 • Azeol – Virksomheden har hovedkontor nord for Lissabon i byen Torres Vedras, som mest er kendt for sit karneval. Azeol er én af de lidt større familievirksomheder med eksport til mange dele af verden (men ikke Skandinavien).

  Hjemmesiden er meget informativ og i øvrigt også på engelsk. Der er blandt andet en forklaring af, hvordan man dyrker olivenolie og en gennemgang af olivenolies anvendelse i madlavning og i helse- og skønhedsprodukter.

  Se Azeol olivenolie på: www.azeol.pt .

 • Portucale – En lidt mindre producent, som også går under navnet Vineves. Portucale ligger i Fatima, hvor man også finder én af verdens største katolske kirker.

  Hjemmesiden hedder www.vineves.pt .

 • Gallo – Der kører ofte TV-reklamer i Portugal for ’hane-olien’. Virksomheden er én af de største i olivenindustrien i Portugal og har en udmærket hjemmeside med opskrifter med brug af olivenolie på spansk, portugisisk og engelsk.

  Se Gallo hjemmesiden på www.gallo.pt .

 • Risca Grande – En økologisk oliven-producent i nærheden af Beja ved den spanske grænse i Alentejo. Virksomheden sælger dyrere olier fra håndplukkede oliven.

  Risca Grande er ejet af en schweizisk familie og produktionen startede i 2001. Nogen af oliventræérne er dog helt op til 500 år gamle. Hjemmesiden indeholder mange billeder af olivenproduktion.

  Se Risca Grande hjemmesiden på: www.riscagrande.com .

 • Esporão - Én af de mest kendte olivenolie-mærker i Portugal. Herdade de Esporão begyndte at producere olivenolie i 1997 og ligger i Alentejo regionen tæt på den spanske grænse. Esporão laver i øvrigt også en udmærket vin.

  Se Herdade de Esporão på www.esporao.com .

Olivenoliens gode egenskaber
Der er efterhånden gode beviser for at olivenolie har en positiv indvirkning på sundheden.

Blandt andet mener forskere at kunne påvise at en medvirkende grund til at antallet af kredsløbssygdomme er lavere i visse middelhavslande er den større indtagelse af olivenolie. Se artikel på Helsenyt.com .

Frygt for øget spansk import
Det er spanske olivenolieproducenter, som i Portugal bliver betragtet som de største konkurrenter.

De portugisiske olivenolieproducenter er ikke så bange for at miste markedsandele i udlandet, men på hjemmemarkedet kan den lavere produktion true den veletablerede position, som portugisisk olivenolie har på indkøbssedlen når den typiske portugisiske husmoder handler ind.

I Portugal sætter hver indbygger i gennemsnit 7 kilo olivenolie til livs per år. Det er dog intet i forhold til Spanien med over 13 kilo og Grækenland med hele 23,7 kilo.

Spansk olivenolievirksomhed ekspanderer kraftigt i Portugal
Den spanske olivenolievirksomhed Franlabora har i februar 2008 annonceret at den har købt 5.000 hektarer landbrugsareal ved byen Moura ved den spanske grænse i Alentejo regionen i Portugal. Dermed ejer virksomheden med hovedsæde i den spanske by Córdoba 7.300 hektarer land i Portugal.

Den spanske virksomhed planlægger at bygge en olivenmølle med en kapacitet til at presse 850 tons oliven per dag. Det er meget selv efter spanske forhold.

Olivenolieproduktionen fra denne efter portugisiske forhold enorme fabrik vil, ifølge Franlabora, i år 2012 producere 95.000 tons olivenolie per år. 95.000 tons olivenolie årligt svarer til omkring 2,5 gange Portugals nuværende samlede produktion.

Kilder: Oliveoilsource.com, Europa Kommissionen og The Olive Oil GazetteKommentarer

Endnu ingen kommentarer