Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkMarch 2008 - Indlæg

Økonomen António Borges kritiserer Portugals regering

Den portugisiske økonom António Borges er et kendt navn i den internationale bankverden.

Borges arbejder for den store amerikanske investeringsbank Goldman-Sachs og er dermed den højst placerede portugisiske økonom i den internationale finansverden.

Den tidligere elite volleyballspiller fra Porto i Nordportugal er født i 1949 og er blandt andet uddannet på det annerkendte Stanford ­University i Californien. Siden har han undervist på INSEAD skolen for erhvervsledere i Paris, hvor han til sidst var leder af MBA-programmet.

I 2000 blev António Borges ansat af Goldman-Sachs som Vice President.

Det er således ikke en herr hvem-som-helst, som kritiserer den regeringen i Portugal for at forfordele kontrakter til visse investeringsbanker.

Borges kritik
Den portugisiske bankmands anke mod regeringen går på at han mener at den portugisiske regering har været så utilfreds med kritikken, som Borges fremsatte i 2005 om måden den store portugisiske virksomhed EDP, blev privatiseret på, at regeringen siden har nægtet at anvende Borges arbejdsgiver Goldman-Sachs til statslige bankforretninger i Portugal.  

Borges hævder endda at økonomiminster Manuel Pinho direkte har udtalt på et møde, at Goldman-Sachs i fremtiden ingen kontrakter får med Portugal med mindre Borges undskylder tidligere udtalelser.

Det gør på ingen måde sagen bedre, mener Borges, at han i sin tid støttede oppositionspartiet PDS. Han har desuden udtalt til avisen Público, at valget af den nuværende leder af PDS Luís Filipe Menezes er 'en fejltagelse'.

Goldman-Sachs har ikke udført arbejde for den portugisiske regering siden 2005.

Din vurdering:Dyt i Dyrups Porsche i Portugal

Den danske internationale virksomhed Dyrup har sat to dage i en heftig sportsvogn på højkant i en kampagne for virksomhedens produkter i Portugal.

Med kampagnen Momentos Especiais promoverer Dyrup koncernen sit Tinto Especial maling brand.

Køber man 20 liter maling fra Dyrup og skriver et slogan, kan man tilmelde sig lodtrækningen om en weekend i en Porsche Boxster. Sloganet skal inkludere ordene 'Dyrup' og 'Especial'.

Kampagnen løber fra d. 10 marts til d. 15. maj 2008. Se mere om vind en-Porsche-i-en-weekend konkurrencen (åbner som pdf på portugisisk).

Porsche Boxster - Dyrups


Dyrup i Danmark
Virksomheden S. Dyrup & Co blev grundlagt i 1928.

Det var de driftige civilingeniører Axel Monberg og Ejnar Thorsen (kendt fra ingeniørvirksomheden Monberg og Thorsen - i dag MT Højgård), som sammen med vennen Sigurd Dyrup stiftede selskabet, som begyndte med at blande rustbeskyttende maling og markedsføre emaljemaling.

Sigurd Dyrup hentede en stor del af sin viden om maling- og lakprodukter fra USA, hvor han havde arbejdet som produktionsleder i maling- og lakindustrien.

Én af de første større leverancer fra Dyrup var den såkaldte 'stålhud' til Lillebæltsbroen i 1930'erne.

Dyrup er i dag en del af MT Højgård koncernen, og Portugal er sammen med Danmark, Tyskland og Frankrig hovedmarkederne for Dyrup virksomheden.

Hårdere konkurrence og dårligere resultater
De seneste år har ikke været de bedste for Dyrup koncernen. På trods af mange nye tiltag og effektiviseringer, herunder LEAN, faldt omsætningen i perioden 2002-2006.

I det nylige regnskab for 2007 nævnes blandt andet at markederne i Danmark og Tyskland er stagneret. Totalt set er omsætningen dog steget lidt på grund af positiv udvikling i Portugal, Spanien, Frankrig og Polen. 

Resultatmæssigt er der fortsat et underskud på et tocifret millionbeløb i 2007. Det er dog reduceret fra 45 millioner til 19 millioner. I 2008 forventes et nul-resultat.

Konkurrenterne i Portugal er blandt andet mærkerne Robbialac og Cin.

Dyrup i Portugal
Dyrup i Portugal har eksisteret siden 1947, hvor Tintas Dyrup åbnede.

En stor del af produktionen foregår i Lodz i nærheden af Warszawa i Polen, men der er også produktionsanlæg (2006 information) i Portugal, Spanien, Frankrig og Danmark.

Dyrup maling brand'et er meget synlig i Portugal og er ét af de relativt få danske brands, som mange portugisere kender (uden dog at vide det er dansk).

Udover Dyrup markedsføres også mærket Bondex i Portugal. Dyrup sælger sine produkter via byggemarkeder og lokale kæder og er tilstede også på Madeira, Azorerne og i den tidligere portugisiske koloni Angola.

Fabrikken i Portugal ligger i Sacavém få kilometer nord for Lissabon.

Se mere om Dyrup i Portugal på www.dyrup.pt .

Din vurdering:Koncerter i Belem april 2008

I Lissabon forstaden Belem afholdes der i april det store koncertarrangement Dias da Música em Belém 2008.

Arrangementet finder sted i Centro Cultural de Belém, som også kaldes CCB.

Dias da Musica i Belem er et af de største koncert events i Portugal og omfatter klassisk musik i bred forstand samt jazz.

Dias da Música
Dias da Música em Belém er en anderledes form for koncert idet flere koncerter så at sige foregår non-stop over 3 dage i 6 sale samtidigt.

Der er dog indlagt lange pauser, så publikum har tid til at nyde de øvrige seværdigheder i Belém og skifte mellem salene.

Det traditionsrige event finder sted fra d. 18. april til d. 20. april 2008.

Program 18. april 2008
Kl. 20 spiller English Chamber Orchestra værker af Beethoven
Kl. 22 synger mezzo-sopranen Elena Gragera med Octeto Ibérico
Kl. 22 Spiller violinisten Maria Hallynch Debussy sammen med Cédric Tiberghien på piano
Kl. 22 spiller Ensemble Zellig værker af forskellige kunstnere
Kl. 22 spiller Schostakovich-Ensemblet Schubert
Kl. 22 spiller Quarteto Prazak Beethoven
Kl. 23.30 spiller Sexteto de Roby Lakatos Carta Branca

Program 19. april 2008
Den 19. april begynder koncerterne allerede klokken 14. Der er sideløbende koncerter i alle 6 sale på tidspunkterne 14, 16, 18, 20, 22 og i den største sal (Grande Auditorium) afsluttes der med midnats Jazz klokken 23.30

Se det fulde program for koncerter lørdag d. 19. april på: Dias de Música em Belém .

Program 20. april 2008
Søndag d. 20 april starter koncerterne klokken 11, 13, 15, 17 og 19 i alle 6 sale. Klokken 21 er der koncert i Grande Auditorium med Neue Hofkapelle München, som afslutter Dias da Música med at spille værker af John Cage og Johann Sebastian Bach.

Se det fulde søndagsprogram på Dias de Música em Belem .

Entre til de enkelte koncerter koster 3 euro, 4 euro eller 6 euro. Man kan booke på hjemmesiden i forvejen eller blot møde op. Alternativt kan billetter købes i FNAC butikkerne (eksempelvis i Cascais Shopping, Columbo og Vasco da Gama indkøbscentrene) eller på www.ticketline.pt.

Familie koncerter i Belem
En del af koncerterne i Belem er specielt børnevenlige. Om lørdagen er der familiekoncerter klokken 14, 16 og 18 og om søndagen klokken 11, 13, 15 og 17 (Jazz).

Alle koncerter finder sted i Centro Cultural de Belém. Den letteste måde at komme til Belem på er med kystbanetoget fra Cais de Sodre stationen (grøn metro linje).

Se mere om Belems kulturtilbud på: Attraktioner i Belém i Lissabon .

Er man i Belem må man ikke glemme at besøge konditoriet Pastéis de Belém .

Relaterede artikler:
Koncerter i Lissabon 2008
Rock in Rio Lisboa 2008

Din vurdering:Portugiserne emigrerer stadig til udlandet

Der er et stort antal udlændinge i Portugal. Nogen af de største grupper af tilflyttere udgøres af brasilianere og tilflyttere fra Angola, Kap Verde og Mozambique. I de seneste år er der også kommet et stort antal ukrainere til Portugal. Hertil kommer indvandrere fra England, Tyskland, Skandinavien osv.

På trods af de mange nye tilflyttere har Portugal ikke netto indvandring - tværtimod. Mere end én million portugisere lever nemlig i udlandet og en ny bølge af emigration er startet, viser nye undersøgelser.

Skal jeg rejse eller blive i Portugal?
Sådanne overvejelser har mange generationer af portugisere haft. Flere hundrede tusinde har i de sidste årtier besluttet sig for at forlade landet og flytte til fremmede himmelstrøg.

I øjeblikket bor 1.049.500 portugiske statsborgere uden for landets grænser. Dermed har Portugal på verdensplan den 7. største andel af emigranter i forhold til befolkningstal. Oplysningerne stammer fra Universidade Lusófona og er offentliggjort på den portugisiske hjemmeside Portugaldiario.pt (på portugisisk).    

Antallet af udvandrere fra Portugal tiltager år for år. Helena Rato, som er forsker ved  Instituto Nacional de Administração, taler sågar om en 'ny bølge' af emmigration til udlandet fra Portugal. For hver 15 indvandrere i Portugal, forlader omkring 100 personer landet.

Det er fortrinsvis den unge veluddannede befolkning, som forlader Portugal. Det skyldes generel mangel på jobs og i særdeleshed mangel på jobs, som står mål med de unges høje uddannelsesniveau.

England stadig populær
Det erhvervsmæssige boom, som England har oplevet i de seneste år har tiltrukket mange unge portugisere. Også Frankrig, Spanien og Schweiz er populære udvandringsdestinationer for veluddannede portugisere, da man her giver folk chancen for at vise hvad de kan, og for at bruge deres uddannelse.

Alene i det forgangne år har mere end 17.000 portugisere forladt Portugal for at søge lykken i udlandet. Det mest populære land var Frankrig med 7.399 portugisiske indvandrere efterfulgt af Schweiz med 4.785 personer, Storbritanien med 3.893 personer og Tyskland med 2.398 personer.

Tvivl om statistik
Tallene er dog kun tilnærmelsesvis rigtige da ikke alle registrerer sig i udlandet endsige registrerer flytning. Man mener derfor at antallet af emmigranter fra Portugal kan være væsentligt højere.

Siden det nationale statistiske institut INE i år 2002 holdt op med at opgøre antallet af emmigranter er både politikere og forskere i Portugal blevet 'indhyllet i tåge'. Det er en situation, som mange mener ikke har været helt uvelkommen for regeringen.

Sagt på en anden måde er der hverken pålidelig statistik og heller ikke særlig stor efterspørgsel efter den, da den risikerer at sætte den portugisiske regering i et dårligt lys, udtaler den portugisiske indvandrer i London; præsten Pedro Rodriques til ugemagasinet Sol i Portugal.

Noget lignende bekræfter Mafalda Durão Ferreira, som er tidligere chef for Portugals konsulatansatte. Hun siger at portugiserne i stort omfang udvandrede tidligere og at det gør de stadigvæk. Manglen på statistisk materiale gør det lettere at ignorere problemet, mener Ferreira.

Emmigranterne fra Portugal vigtige for Portugals økonomi
Der bliver heller ikke talt meget om emmigranternes betydning for den portugisiske økonomi og levestandard. Overførslerne fra udlandet er nemlig ikke ubetydelig. I 2007 blev der ifølge Ferrira overført 7,3  millioner euro - PER DAG til Portugal fra portugisere i udlandet. Det svarer til 2,6 milliarder euro eller små 20 milliarder danske kroner. Med andre ord er overførslen fra portugisiske emmigranter løseligt anslået på 3% af Portugals bruttonationalprodukt.

De portugisiske emmigranter støtter ikke blot Portugal finansielt. De er også vigtige for landets kulturelle og erhvervsmæssige anseelse i udlandet mener Antonio Braga, som er formand for foreningen af portugisere i udlandet. Emmigranterne kan ifølge Braga hjælpe med Portugals erhvervsmæssige ekspansion i udlandet. Der er meget i tråd med hvad Portugals præsident Anibal Cavaco Silva har udtalt.

Måske er det derfor at den portugisiske regering igen synes at ville genoptage udvandringsdiskussionen. I april 2008 indvies Observatorio da Emigração under socialministeriet. Institutionen har til opgave at undersøge motiverne, kortlægge emmigrationen fra Portugal og bevare kontakten med de portugisiske udvandrere.

Portugisisk bibliotek i London
Den største portugisiske bank Caixa Geral de Depósitos har i øvrigt netop doneret 20.000 euro til oprettelse af et portugisisk bibliotek i London. Det portugisiske bibliotek vil blive oprettet i bydelen Lambeth, som har en høj koncentration af portugisiske og brasilianske tilflyttere.

Over 2.000 portugisisk talende børn går allerede i skole i Lambeth. Biblioteket indrettes i Lambeth Borough's lokaler skriver nyhedsbureauet Lusa.

TheStarTracker
Portugisere i udlandet har oprettet et netværk for portugisiske professionelle i udlandet. TheStarTracker.org har over 5.000 registrerede medlemmer og henvender sig til veluddannede portugisere, som bor OG allerede har boet mindst 6 måneder i udlandet.

Portugals innovationsinstitut COTEC ved også godt at der er mange portugisiske talenter i udlandet. COTEC har sammen med præsident Cavaco Silva bedt netværket TheStarTracker være med til at kåre "Top Innovating Entrepaneur in the Portuguese Diaspora" .


Portugalnyt samarbejder med den tyske portal Portugalmania.
Denne artikel er baseret på artiklen "Gehen oder bleiben? - Noch immer eine Frage für viele Portugiesen" publiceret (©) af Gilbert Schwartmann i marts 2008 på Portugalmania.de. Din vurdering:Den ukendte portugiser i Manchester United

Fodboldklubben Manchester Uniteds stjernespækkede hold består blandt andet af de portugisiske topspillere Cristiano Ronaldo og Nani.

Der er dog endnu en person fra Portugal tilknyttet, som der høres meget mindre om. Han hedder Carlos Queiroz (Queirós på portugisisk) og er Manager Alex Fergusons højre hånd.

Carlos Queiroz karriere
Queiroz spillede fodbold som ung, men det var først da han blev træner for U-20 ungdomslandsholdet i Portugal sidst i 80'erne at verden fik øjnene op for trænertalentet. Det blev til to U-20 verdensmesterskaber i 1989 og 1991. Portugal har aldrig siden præsteret tilnærmelsesvis det samme i U-20 turneringer.

Carlos Queiroz var en afgørende faktor i opbygningen af Portugals såkaldte 'Golden Generation' af fodboldspillere, som omfatter spillerne Luís Figo, Rui Costa, Pauleta, Paulo Sousa m.fl.

I perioden 1990-1993 blev Carlos Queiroz landstræner for Portugal. I 1994 skiftede han til klubben Sporting Clube de Portugal - i daglig tale ofte kaldet Sporting Lissabon, hvor han var i 2 år. Derefter arbejdede han som træner i både Japan og Mellemøsten inden han blev hentet til Sydafrika.

Efter at have været landstræner for Sydafrika fra år 2000 til 2002, begyndte Queiroz i 2002 som assisterende træner hos Manchester United. Det gjorde han så godt at Real Madrid tilbød Carlos Queiroz posten som Manager.

Selv om Queiroz næsten lige var startet hos Manchester United, var tilbuddet fra Real Madrid for godt til at sige nej til, og Queiroz forlod Manchester United. Det blev til 10 måneder med meget få gode resultater i Real Madrid. Queiroz var heller ikke enig med den daværende præsident for Real Madrid, politikeren Florentino Pérez, som han mente blandede sig for meget.

I 2004 var Carlos Queiroz derfor tilbage hos Manchester United hos Alex Ferguson.

Assisterende træner med solid erfaring
Carlos Queiroz er nok én af de assisterende trænere i europæisk klubfodbold, som har mest international erfaring.

Queiroz blev født i den daværende portugisiske koloni Mozambique, men har dog altid været portugisisk statsborger. Efter Mozambique blev uafhængigt i 1975, flyttede Queiroz til Portugal, hvor han blandt andet arbejdede med at udvikle ungdomsspillere.

Det er ikke alle fodboldspillere i Manchester United, som har fundet portugiserens indflydelse lige naturlig. Stjernespilleren Roy Keane forlod efter sigende Manchester United i 2005 på grund af uenighed med bl.a. Queiroz.

Queiroz er også indvolveret i at forbedre træningsforholdene for helt unge fodboldspillere. Se video med Queiroz, hvor han udtaler sig til den portugisiske TV-kanal RTP:

 

Queiroz til Benfica?
Carlos Queiroz er ambitiøs og med sine 55 år stadig relativ ung i international fodboldtræner-sammenhæng. Få trænere kan matche hans erfaring, mens en del kan matche eller overgå hans resultater.

Det forlyder at Carloz Queiroz har fået et tilbud fra den portugsiske storklub Benfica om at blive manager efter at spanieren José Antonio Camacho trak sig fra posten for nyligt lige før Benficas kamp i UEFA Cup'en mod spanske Getafe. Benfica holdet ledes i dag midlertidigt af hjælpetræner Fernando Chalana.

Queiroz som Manager for Manchester United?
Der kommer sandsynligvis inden for overskuelig fremtid en dag, hvor den nu 67-årige Sir Alex Ferguson takker af som Manager for Manchester United.

Portugiseren Queiroz er ikke uden chancer for at besætte dette job, men som altid i europæisk topfodbold kan man ikke være sikker på noget.

Carloz Queiroz overvejer i øjeblikket situationen og tilbuddet fra Benfica.

UPDATE 25. maj 2008
Benfica har fået ny træner. Se artikel om spanieren Quique Flores.

Relaterede artikler:
Cristiano Ronaldo som Røde Kors Ambassadør
De største fodboldklubber i Portugal
José Mourinho's karriere Din vurdering:Billund lufthavn presses af Ryanair

Den største jyske lufthavn i Billund er kommet under pres fra lavprisselskabet Ryanair for at sænke priserne.

Se også: Ryanair rute fra Billund til Faro

Ryanair har i de senere år udbygget rutenettet fra lufthavnen i Billund til over 30 afgange om ugen til 10 forskellige destinationer. Det gør Ryanair til den næststørste kunde for Billund lufthavn efter danske SAS.

Billund lufthavn, skriver Jyllandsposten d. 29. marts 2008, er dog med de skyhøje oliepriser ved at blive for dyr for Ryanair.

Oprindeligt var Esbjerg Lufthavn Ryanairs sydjyske destination, men da Ryanair forlangte at bruge lufthavnen uden beregning, ville Esbjerg Kommune, som ejer lufthavnen, ikke være med længere. Ryanair flyttede derefter alle ruter fra Esbjerg til Billund.

Topchefen i Ryanair Michael O'Leary har meldt ud at man set i lyset af de høje oliepriser og dermed dårligere driftsresultat vil spare på handling, personale og lufthavnsomkostningerne til fordel for passagererne.

Ryanair i Billund Lufthavn
Der er endnu ikke nogen direkte rute til Portugal fra Billund lufthavn.

Til gengæld er der afgange til både Madrid, Barcelona, Valencia og Alicante i Spanien. Specielt Madrid-ruten kan være interessant for rejsende til Portugal.

Der er følgende afgange til Spanien med Ryanair fra Billund lufthavn:

 • Billund - Madrid -  UPDATE sept 2008: Rute lukker efteråret 2008 - se Ryanair artikel
 • Billund - Allicante - 4 ugentlige afgange
 • Billund - Barcelona (Girona) - 4 ugentlige afgange
 • Billund - Valencia - UPDATE sept 2008: Rute lukker efteråret 2008 - se Ryanair artikel

Se også: Billig billeje i Spanien

Og til øvrige destinationer i udlandet med Ryanair fra Billund Lufthavn:

 • Billund - Edinburgh (fra september 2008)
 • Billund - Dublin
 • Billund - London Stansted
 • Billund - Birmingham (fra juni 2008)
 • Billund - Pisa (fra april 2008)
 • Billund - Milan

Se mere om ruter fra Billund lufthavn på Billund Lufthavns hjemmeside.

Mest populære destinationer fra Billund Lufthavn til udlandet i 2007
I 2007 var Billund Lufthavns top 10 udenrigsdestinationer følgende byer:

 1. Amsterdam
 2. London
 3. Frankfurt
 4. Oslo
 5. Paris
 6. Dublin
 7. Madrid
 8. Pisa
 9. München
 10. Malaga

Kilde: Bording.no

Til Portugal fra Billund Lufthavn - UPDATE: bemærk at ruten til Madrid fra Billund er lukket 
En flybillet med Ryanair til Madrid fra Billund kan på visse datoer gøres meget billigt. Lige nu reklamerer Ryanair med afgange til 120 kroner fra Billund til Madrid og den modsatte vej fra Madrid til Billund er de billigste flybilletter helt nede på 112 kroner svarende til 15 euro.  

Flyforbindelserne til Lissabon fra Madrid er gode og som regel billige. Prøv for eksempel at se artiklen: Billig flybillet fra Billund til Lissabon via Madrid med priseksempel fra juli 2007.

Desuden kan man tage det udmærkede nattog med sovekabiner til Lissabon fra Madrid. Nattoget er ideelt, hvis man gerne vil kombinere en storbyferie i Lissabon (som er billigere end Madrid) med et besøg i den spanske hovedstad.

Se også artiklen om Lusotânia Comboio Hotel, som nattoget mellem Madrid og Lissabon hedder på portugisisk.

Sådan finder du Billund Lufthavn
Den store Billund Lufthavn ligger populært sagt på en mark lidt uden for købstaden Billund, som nok er mest berømt for Legoland. Billund Lufthavn blev faktisk oprindeligt opført i 1965 som 'Legoland ledelsens private lufthavn' i et samarbejde mellem Lego, Vejle Amt og kommunerne omkring lufthavnen i Billund.

Billund Lufthavn ligger meget centralt i Midtjylland, og der er gode forbindelser til både Vejle, Århus, Esbjerg og Odense.

Se også:

Kørselsvejledning fra Esbjerg til Billund.
Kørselsvejledning fra Århus til Billund.
Kørselsvejledning fra Odense til Billund.
Kørselsvejledning fra Vejle til Billund.

Relaterede artikler:
Billigt til Porto og Madeira fra Hamborg Lufthavn
Billigere flybilletter som følge af nye regler for onlinekøb

Se også:
Find billig billet til Portugal med flysøgemaskinen Momondo
Flyruter til Portugal, Madeira og Azorerne fra Danmark

Din vurdering:Cristiano Ronaldo er Røde Kors Ambassadør

I forbindelse med afholdelse af fodbold EM slutrunden i Østrig og Schweiz er den portugisiske landsholdsspiller Cristiano Ronaldo, som til dagligt spiller for Manchester United, blevet udnævnt til Røde Kors Ambassadør.

www.scorefortheredcross.org
Røde Kors har oprettet en konkurrence på www.scorefortheredcross.org, hvor man kan købe virtuelle mål og dermed støtte sit eget hold.

Siden blev åbnet i går d. 26. marts 2008, men er tilsyneladende så populær at det i skrivende stund kan være svært at komme igennem til den.

Donationer til Røde Kors
Det er også muligt at donere til Røde Kors ved at gå til Røde Kors hjemmesiden.

På hjemmesiden fortælles om, hvad pengene går til herunder støtte til at krigsinvalider i Afganistan kan få kunstige lemmer og optræning, for at kunne leve et relativt normalt liv.

Det europæiske fodboldforbund UEFA vil desuden donere 4.000 euro for hvert mål, der scores i slutrunden.

Cristiano Ronaldo har slået rekord i Manchester United
Der er efterhånden få som tvivler på at unge Cristiano Ronaldo bliver én af de største forboldspillere gennem tiderne - også på internationalt plan.

Den 23 årige Madeira dreng har netop slået George Best gamle rekord i Manchester United. Ireren George Best nåede i sine velmagtsdage på én sæson at score 32 mål.

Cristiano Ronaldo har pr. 28. marts 2008 stået for i alt 34 mål, heraf 25 i den engelske liga.

Her er et af Ronaldos bedste skud nogensinde i kampen mod Bolton Wanderers i marts 2008. Det er Ronaldo's mål nummer to som er helt unikt:Cristiano Ronaldo privat
Der er ikke meget den populære fodboldspiller ikke kan købe for penge.

Han inviterede i 2006 portugisisk presse ind i sit hjem i England. Se video fra You Tube her:Se også: Fodbold videoer med Cristiano Ronaldo og link til topscorerliste .

Relaterede artikler: Fodbold i Portugal og Væddemål i Manchester United .

Din vurdering:Rock i Rio i Lissabon maj og juni 2008

Der er linet et imponerende program af internationale navne op, når der i sommeren 2008 afholdes Rock i Rio i Lissabon og Madrid.

For ikke at kolidere med sommerens EM slutrunde er Rock i Rio Lisboa delt ud på følgende datoer:

Se også: Koncerter i Lissabon 2009

30. maj 2008
Programmet omfatter blandt andet Amy Winehouse (klik her for at se artikel), Poul Van Dyk, Lenny Kravitz og den nye engelske stjerne James Morrison.

31. maj 2008
Her optræder blandt andre Bon Jovi, Alanis Morissette og det populære brasilianske band Skank

1. juni 2008
Til glæde for det nostalgiske og måske lidt ældre publikum finder man d. 1. juni balndt andet Rod Steward (klik for tilskuervideo) på programmet, men det største trækplaster er uden sammenligning teenage rockbandet Tokio Hotel (klik her for video fra Lissabon), som var nødt til at aflyse koncerten i Lissabon for nyligt på grund af sygdom.

Tokio Hotel skal faktisk efter planen spille hele to gange i Portugal i juni. Drengene fra Tyskland er på scenen igen i Lissabon igen d. 29. juni. Alt afhænger dog af om forsangeren Bill Kaulitz bliver klar efter sin nylige operation på stemmebåndet.

Rock i Rio på juni's første dag vil også omfatte koncert med sangerinden Joss Stone.

5. juni 2007
Efter 3 dages fodbold-pause fortsætter Rock i Rio i Lissabon med blandt andet heavy metal bandet Metallica, som har danske Lars Ulrich på trommer. Desuden kan man høre bands som Machine Head, Apocalyptica og portugisiske Moonspell - ligeledes i heavy metal afdelingen.

6. juni 2007
Sidste dag på sommer 2008 Rock i Rio festivalen er dedikeret til blandt andet Linkin Park og det engelske indie band Kaiser Chiefs fra Leeds.

Portugiserne vil kende DJ Vibe, som var fast DJ på det kendte diskotek Kremlin i Lissabon sidst i 90'erne. Nutildags spiller DJ Vibe dog på Diskotek Lux i Lissabon, som har overtaget førertrøjen, som Lissabons og måske hele Portugals populæreste diskotek.

Rock i Rio's historie
Rock i Rio startede til ingens overraskelse i Rio de Janeiro i Brasilien, hvor koncerten blev afholdt i årene 1985, 1991 og 2001. Specielt Rock i Rio festivallen i 2001 i Rio de Janeiro var en overvældende succes.

Promoteren Roberto Medina flyttede derefter eventet til Lissabon (og kaldte det Rock i Rio Lisboa), hvor Rock i Rio er blevet afholdt i 2004 og 2006.

Den første Rock i Rio koncert i Lissabon i 2004 inkluderede navne som Paul McCartney, Peter Gabriel, The Black Eyed Peas, Sting, Britney Spears og Sugababes.

I 2006 kunne man blandt andet høre Shakira, Guns N' Roses, Anastacia, The Darkness, Red Hot Chilli Peppers og det portugisiske hip-hop band Da Weasel.

Rock i Rio skal i 2008 også afholdes i Madrid, Spanien. Her finder koncerten sted sidst i juni og først i juli. Kunstnerne bliver de samme som ved Rock i Rio Lisboa 2008.

Shakira ses her på YouTube video fra Rock in Rio koncerten 2006 med 'Whenever, Whenever':

 Mere information om program og billetter kan findes på Rock i Rio's hjemmeside .

Se også:
Koncerter i Lissabon 1. halvår 2008
Super Bock Super Rock i juli 2008

Din vurdering:Blomsterfestival på Madeira april 2008

Indbyggerne på Madeira er så småt ved afslutte forberedelserne til øens måske mest berømte festival, som afholdes fra d. 3. til d. 6. april.

Det er 53. gang at der er blomsterfestival på Madeira.

Eventet finder sted i hovedbyen Funchal på Madeira og er lidt af et udstyrsstykke.

Funchal i fuldt flor
Besøger man Funchal i starten af april, vil man ikke kunne undgå at bemærke den megen udsmykning i midtbyen.

I de 4 dage festivallen varer er hovedgaderne i Funchal by pyntet med et væld af blomster og figurer lavet af blomster.

Der vil desuden være optog og på pladsen Praça do Município vil alle byens børn hjælpe med at bygge den såkaldte 'håbets mur' - af blomster selvfølgelig. Når man har over 1.000 unger til at hjælpe, bliver det til en del blomster.  

I forbindelse med blomsterfestivallen vil der desuden blive afholdt klassiske koncerter og varieté shows.

Plan for blomster festivallen på Madeira
De vigtigste begivenheder på Maderia blomsterfestival er følgende:

 • Den 3. april åbner festivallen med 'blomstertæppe' på gaderne Avenida Arriaga og Largo do Chafariz. Der er desuden 'blomsterskulpturer' på gaden Avenida Arriaga. Fra omkring kl. 3 om eftermiddagen er der levende musik i gaderne.
 • Den 4. april om aftenen er der 'blomstershow' på Largo da Restauração pladsen. Det er et af blomsterfestivallens største events.
 • Den 5. april er der 'håbets mur' ceremoni med parade af byens børn.
 • Den 6. april afsluttes der med 'den store blomsterparade', med deltagelse af en stor del af Funchals befolkning. Paraden udgøres af 9 grupper, som har forberedt udsmykning og kunstfærdige kostumer gennem lang tid.

En fuldstændig plan over festivallen med tidspunkter for de enkelte events kan findes på Madeira Blomsterfestival (åbner som pdf på engelsk) .

Blomsterfestival 2007
Sådan kunne man opleve blomsterfestivallen Festa da Flor på Madeira i 2007:

Din vurdering:Justering af momssats i Portugal

Den portugisiske premierminister José Sócrates meddelte torsdag at den højeste momssats nedsættes fra 21% til 20%.

Tre momssatser i Portugal
Portugal har differentieret moms eller IVA, som momsen kaldes på portugisisk.

Den laveste momssats er på 5% og omfatter eksempelvis sunde fødevarer som frugt og grønt. Den næstlaveste er 12%, som pålægges relativt usundt mad som eksempelvis fedtholdige salater og syltetøj.

Den højeste momssats er den 'normale' moms, som pålægges langt de fleste varer undtagen fødevarer. Under fødevarer betales der højste momssats af nogen få varegrupper eksempelvis øl.

Momssatsen på 21% blev indført af Sócrates regering, da den kom til magten efter valget i 2005. Tidligere var momsen i Portugal 19%.

Nedsættelsen af momsen til 20% træder i kraft d. 1. juli 2008.

Politiske reaktioner på momsnedsættelsen (UPDATE 30.marts 2008)
Oppositionen i Portugal består af 4 grupperinger. Der har været vidt forskellige reaktioner på nedsættelsen af momssatsen, men oppositionen har dog i stor udstrækning været enige om ikke at bifalde den aktuelle nedsættelse.

PSD
PSD kan sammenlignes med venstre og de konservative i dansk politik.

Det absolut største oppositionsparti PSD slås stadig i foråret 2008 med ledelsesmæssige problemer. Det er faktisk svært at se at det tidligere regeringsparti lige nu med de mange interne stridigheder skulle være i stand til at løfte regeringsmagten. PSD har dog meldt ud at man synes at virkningen af nedsættelsen er for ringe, men herefter hører enigheden i partiet op.

Den tidligere premierminister og leder af PSD Santana-Lopes synes man skulle sætte momsen længere ned, mens den nuværende leder af PSD Menezes ville have ventet med nedsættelsen, indtil budgetunderskuddet på statens finanser var bragt ned på 2%.

I parantes bemærket var underskuddet på statens finanser under PSD partiets ledelse for år tilbage på et tidspunkt oppe over 6%, hvilket er overordentligt meget selv i europæisk målestok.

CDS/PP
Partiet, som i sig selv er en koalition, kan sammenlignes med de kristelige demokrater i Tyskland. Danmark har ikke en tilsvarende gruppering.

CDS/PP stiller spørgsmåltegn ved om nedsættelsen af momsen kommer den almindelige portugiser til gode. Lederen af partiet vil gerne have konkurrencemyndighederne til at følge momsnedsætttelsen for at forhindre at de forretningsdrivende 'inddrager' nedsættelsen som ekstra fortjeneste. Det er absolut ikke utænkeligt at det vil kunne ske og er nok José Sócrates største problem i forbindelse med momsnedsættelsen.

BE
Ventreblokken BE svarer mere eller mindre til SF i Danmark og finder at momsnedsættelsen skulle have været større. Desuden ønsker BE større skatter af bankers fortjeneste og bedre kontrol med off-shore bankkonti, som er udbredt blandt den rigeste del af Portugals befolkning.

Regeringens kommentar
Regeringen har strammet op og budgetunderskuddet på statens finanser er nu så meget under kontrol (2,6% i 2007 siger de nyeste tal), at der er plads til at lette på den stramme økonomiske politik. Samtidig er Sócrates regeringen sandsynligvis bange for at udlandets indvirkning på Portugals økonomi potentielt bliver negativ med en begyndende reccesstion i USA, som snart kan forplante sig til Europa. 

PS regeringen valgte ifølge premierminister Sócrates at nedsætte momsen for at hjælpe almindelige portugisere. Et alternativ kunne have været at sænke skatten, men en momsnedsættelse hjælper den fattigste del af befolkningen mere. Omvendt ville en procentvis indkomstskattenedsættelse hjælpe den rigeste del af befolkningen mere.

Momsen i Portugal (kaldes IVA, som står for Imposto de Valor Acrescentado) bevæger sig dermed i retning af momsen i nabolandet Spanien, som er på 16%.

Madeira og Azorerne
Madeira og Azorerne følger samme differentierede momsmodel som Portugal. På Madeira og Azorerene er den højeste moms (IVA) dog kun 15%. 

De øvrige momssatser på Madeira og Acorerne er 0%, 4% og 8%.  

Dansk enegang i EU
Den danske moms var i perioden 1978-1980 på niveau med Portugals med 20,25%. Danmark fastholder af uvisse årsager ikke at indføre differentieret moms, selvom den med succes er gennemført i resten af landene i EU. Danmarks moms på 25% er sammen med Norge og Sverige de højeste i Europa.

Både Norge og Sverige har dog indført differentieret moms. I Norge er momssatserne 25%/14%/8%. I Sverige er momssatserne 25%/12%/6%.

Din vurdering:Flere Indlæg Næste side »