Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkMarch 2008 - Indlæg

Fabriksejer i Portugal og leder af Codan Gruppen er død

Én af Danmarks mest anonyme erhvervspersonligheder er død i en alder af 63 år.

Stig Husted-Andersen var udover sine meget store ejendomsbesiddelser kendt for at sætte pris på sit privatliv, og han holdt sig derfor så vidt muligt uden for offentlighedens søgelys.

Uden at gøre et stort nummer ud af det lykkedes det ham sammen med sine medarbejdere at udvikle Codan Gruppen til den store internationale virksomhed, den er i dag.

Codan Gruppen
Stig Husted-Andersens far var landmand og opfinder.

Efter at faderen Sven Rass Johannes Husted-Andersen blandt andet havde opfundet det elektriske hegn, startede han i 1939 en produktion af hospitalsartikler lavet af plastikkomponenter.

Det blev en stor succes og familievirksomheden voksede. Stig Husted Andersen overtog ledelsen i 1983, da broderen Sven på tragisk vis omkom i en trafikulykke i sin Ferrari. Inden længe købte han sine øvrige søskende ud af virksomheden. 

Codan Gruppen med fabrikker i blandt andet Espergærde, Rødby, Lensahn i Nordtyskland og Loures i Portugal er under Stig Husted-Andersens ledelse blevet mange gange større. 

Codan Medica, som virksomheden også kaldes, har nu over 1.500 medarbejdere på verdensplan og er én af de førende inden for kanyler og blodtransfusionsudstyr til hospitalssektoren.

Codan gruppen i Portugal
Codan fabrikken i Portugal ligger nord for Lissabon i nærheden af byen Loures. Den dansk-ejede fabrik i Portugal blev opført i 1987, og som i resten af koncernen produceres der sterilt udstyr til hospitalssektoren.

Codan Portugals direktør hedder José Manuel Pereira da Costa, og han har en indflydelsesrig fabrikschef i Stig Husted-Andersens datter Deidre Husted-Andersen. Deidre sidder også i bestyrelsen for Codan Gruppens danske holdingselskab og for godset Aalholm Slot ved Nysted på Lolland.

I november 2006 bragte det portugisiske ugemagasin Sábado en artikel om Codan fabrikken i Portugal.

Aalholm slot
Det store Aalholm gods på Lolland blev overtaget af Stig Husted-Andersen i 1995.

Stig Husted-Andersen holdt meget af fornemme ejendomme og havde øje for en god handel. Aalholm gods kunne overtages billigt, da adelsfamilien Raben-Levetzau, som havde ejet godset siden år 1725, ikke kunne få økonomien til at hænge sammen længere.

Sammen med de øvrige godser og ejendomme gjorde købet af Aalholm på Lolland Stig Husted-Andersen til én af Danmarks største jordbesiddere.

Godset er nok Danmarks bedst bevarede middelalderborg og er måske mest kendt for sit veteranbilmuseum. Langt de fleste af de udstillede biler på Aalholm er fra før 2. verdenskrig, hvilket gør museets 200 biler til én af de største samlinger af veteranbiler i Nordeuropa.

Man finder Aalholm Automobilmuseum ved at tage afkørslen til Nysted fra motorvej E47.
Se også Aalholm Automobilmuseums hjemmeside. UPDATE september 2010: Desværre er automobilmuseet lukket og bilerne skal sælges på auktion efter at bygningen, de har stået i, hverken er egnet til turister eller til gamle biler (det regner ind). Manglende vedligehold har sandsynligvis resulteret i omfattende skader på den fornemme samling.

Stig Husted Andersen besøgte ofte Aalholm og gik gerne på jagt på godsets store arealer.

Det var også på Aalholm slot at Stig Husted-Andersen fejrede sin 60-års fødselsdag. Den tilbagetrukne industrimagnat inviterede, meget usædvanligt, til stor fest og fødselsdagslagkage for venner og forretningsforbindelser fra ind- og udland.

Stig Husted-Andersen efterlader sin hustru og tre døtre.

Din vurdering:Tidligere offentlige ansatte bevarer billig privat sundhedsforsikring

Den portugisiske avis Diário de Notícias skriver at de offentligt ansatte i Portugal, som vælger at søge over i det private erhvervsliv vil bevare retten til privat sundhedsforsikring på offentligt ansattes vilkår.

Færre offentligt ansatte i 2008-2009
Regeringen regner med at 75.000 mennesker i det offentlige skal skifte arbejde i forbindelse med besparelser og effektiviseringer.

Der var allerede sidst i 2006 to dages generalstrejke blandt de offentligt ansatte i Portugal som følge af regeringens effektiviseringsprogram for den offentlige sektor. En væsentlig grund til utilfredsheden i 2006 var forhøjelsen af bidraget til privat sygeforsikring for offentligt ansatte i Portugal fra 1% til 1,5% af lønnen.

Uroen i den offentlige sektor i Portugal ulmer stadig, og nye tiltag fra regeringen har ikke gjort klimaet mellem staten og de offentlige ansatte i Portugal bedre. I marts 2008 demonstrerede over 70.000 lærerne i Portugal således mod nye evaluering og generelle forrringelser i lærernes ansættelsesvilkår.

Se også artikel om besparelser i den offentlige sektor i Portugal.

Billig privat sundhedsforsikring for de tidligere offentlige ansatte
For at lette overgangen til privat beskæftigelse og tiltrække flere til de såkaldte 'mobilitets ordninger' bibeholder man bidraget til privat sundhedsforsikring på 1,5% af den tidligere løn (som offentlig ansat). Dette bidrag kaldes også for ADSE (Assistência na Doença aos Servidores do Estado).

Lempelsen giver ifølge Diário de Notícias en besparelse på mindst 30% for den enkelte lønmodtager på private sygeforsikringer. Man vil som nyslået privatansat fortsætte med at betale sundhedsbidrag beregnet på baggrund af 70% af den sidste lønudbetaling som offentlig ansat.

Det offentlige sundhedsvæsen i Portugal
Alle portugisere er dækket af den generelle sundhedsforsikring i landet, som primært betales over det sociale bidrag. Det sociale bidrag udgør i Portugal 11% af ansattes bruttoløn og dækker også andre ting eksempelvis indbetaling til en basal pension.

Portugals offentlige sundhedsvæsen har udviklet sig meget siden store reformer af sundhedsvæsenet begyndte i 2002. For nyligt er der trådt flere reformer i kraft, som yderligere centraliserer sundhedsvæsenet i Portugal. Ikke alt er gået efter planen og i februar 2008 blev den tidligere sundhedsminister bedt om at forlade posten som følge af fejl og mangler i sundhedsdækningen i visse områder af Portugal.

Der kan desuden på trods af mærkbare forbedringer hos det offentlige sundhedsvæsen stadig findes meget store forskelle på den service, der ydes i det private og i det offentlige sundhedsvæsen i Portugal.

Se også artikel om den tidligere portugisiske sundhedsministerens fratrædelse i januar 2008

Private sundhedsforsikringer i Portugal
Den billige private sundhedsforsikring ADSE for de offentligt ansatte er én af de relativt mange goder, man som offentligt ansat fortsat har i Portugal.

Der er stor forskel på private sundhedsforsikringer. En stor del af dem tegnes på gruppebasis af virksomheder i Portugal. Det er mere normalt i nogen brancher end i andre. Som bankansat har man i Portugal traditionelt haft nogen af de bedste sundhedsforsikringer.

Skal man ud og købe en sundhedsforsikring i Portugal som individuel person er markedet ret uoverskueligt og dækningerne vidt forskellige. En hurtig research afslører priser fra 250-300 euro årligt for en yngre person til op over 3.000 euro årligt eller mere hos de dyreste selskaber.

Se også: Skatteforhold i Portugal

Din vurdering:Skuffelse i Lisbon over aflyst koncert med Tokio Hotel

Et af de største navne på musikkalenderen i Lissabon i 2008 måtte søndag d. 16. marts aflyse koncerten.

Det tyske rockband Tokio Hotel med tvillingebrødrene Tom og Bill Kaulitz samt Gustav Schäfer og Georg Listing skulle spille i Pavilhão Atlântico.

Bandet er strøget til tops på hitlisterne i store dele af Europa med albummet 'Scream', som er den engelske udgave af det originale tyske 'Schrei' album.

Der var mødt mange tusinde op til koncerten søndag.

Skuffelsen var derfor stor da Tom Kaulitz gik på scenen og på tysk fortalte at bandet måtte aflyse fordi Bill var blevet syg og ikke kunne synge på grund af stemmeproblemer. Han var faktisk på vej til Tyskland for at blive tilset af en specialist.

Det gik først fuldstændig op for menneskemængden, hvad meddelelsen betød da den blev oversat til portugisisk.

Koncerten med Tokio Hotel bliver afholdt på et senere tidspunkt - formodentligt d. 29 juni 2008.

Her er en kort video af den triste meddelelse for de mange fans:


De næste 3 koncerter i 2008 med Tokio Hotel er også aflyst. Det drejer sig om Madrid, Douai i Frankrig og Geneve.

UPDATE 25. marts 2008

Københavns koncert med Tokio Hotel d. 2. april og d. 8. april i Aalborg er desværre også aflyst på grund af Bills sygdom. Vi henviser til information på http://tokiohot.blogspot.com/ .

Se også: Koncerter i Lissabon 2008 samt Tokio Hotel spiller på Rock i Rio festival i Lissabon og Madrid .

UPDATE 2. juni 2008
Se Tokio Hotel video fra Rock In Rio 2008 i Lissabon.

Din vurdering:Mauriske herligheder i Algarve juli 2008

I byen Cacela Velha i det østlige Algarve afholdes der hvert år Mouras Encantadas em Cacela Velha, som direkte oversat betyder noget i retning af 'den fortryllede mauriske kvinde i Cacela Velha'.

Algarve var fra omkring år 711 til midt i det 13. århundrede domeneret af arabisk kultur, som følge af maurernes tilstedeværelse på den Ibiriske Halvø.

Navnet Algarve er sandsynligvis en omskrivning af al-gharb al Andalus, som betyder 'vest-Andalusien' på arabisk.

Tavira
Området omkring byen Tavira små 20 kilometer fra den spanske grænse er i dag et af de steder på Algarvekysten, som er mindst påvirket af masseturismen.

I Tavira står der stadig mange bygninger med tydelige rødder i maurisk arkitektur med hvidvaskede mure og døre og tage i maurisk stil.

Cacela Velha
Én af de små byer i området omkring Tavira og Rio Formosa floden hedder Cacela Velha.

Den lille by er opstået omkring fortet Castelo de Cacela og er hvert år i juli måned vært for én af Algarves mest interessante lokale festivaler.

Se kort promotion video om Mouras Encantadas i Cacela Velha:


Mouras Encantadas em Cacela Velha
Festivalen markedsføres ofte som 'Moorish Nights'. I de 4 døgn festivalen varer er den lille by Cacela Velha omdannet til en arabisk middelalderby med marked, arabisk udklædning, dans og musik og ikke mindst mauriske kulinariske specialiteter.

Man kan for eksempel få harina, som er en suppe og pastilha de frango som amêndoas, som er en slags indbagt kylling med mandler.

På det traditionelle marked, som på arabisk kaldes souk, kan man købe smykker, pyntegenstande, tøj, lædervarer, blomster og meget andet. Mange af varerne er produceret i Magreb landene i det nordlige Afrika (Marokko, Tunesien, Algeriet og desuden Libyen og Mauritanien). Man kan naturligvis også finde ting produceret i Portugal.

Festivallen Mouras Encantadas i Cacela Velha foregår fra torsdag d. 24. juli til søndag d. 27. juli 2008.

Din vurdering:Portugal i Tourism Competitiveness Report 2008

World Economic Forum har udgivet sin Travel & Tourism Competitiveness Report for 2008.

Rapporten er en sammenligning af 130 landes konkurrencedygtighed for landenes turistindustri.

Rapporten måler de enkelte lande med hensyn til:

 • lovgivning
 • bæredygtigt miljø 
 • sikkerhed 
 • sundhed og hygiejne 
 • prioritering af turistindustri
 • lufthavne og infrastruktur for flyrejsende
 • landbaseret infrastruktur
 • turistmæssig infrastruktur som for eksempel antal hotelværelser
 • IT infrastruktur
 • konkurrencedygtighed på pris
 • human resources
 • naturlige ressourcer, som for eksempel antal af World Heritage sites
 • kulturelle ressourcer som foreksempel udstillinger, stadions m.v.

Portugal i forhold til andre lande
Der var godt nyt for Portugals turistindustri i 2008 rapporten.

Portugal er nu den 15. bedste nation konkurrencemæssigt set udfra kriterierne fastlagt af World Economic Forum.

De 20 bedste lande, når man måler konkurrenceevnen i turistmæssig forstand er i 2008 rapporten fra World Economis Forum:

 1. Schweiz
 2. Østrig
 3. Tyskland
 4. Australien
 5. Spanien
 6. England
 7. USA
 8. Sverige
 9. Canada
 10. Frankrig
 11. Island
 12. Finland
 13. Danmark
 14. Hong Kong
 15. Portugal
 16. Singapore
 17. Norge
 18. Holland
 19. New Zealand
 20. Luxembourg

Portugal er siden 2007 undersøgelsen rykket 6 pladser op på ranglisten, hvilket er en ganske betydelig fremgang for turisme i Portugal set i lyset af at mange lande satser meget på turisme.

Portugals svageste side turistmæssigt set
Der er ét område, hvor Portugal scorer væsentligt dårligere end de fleste andre lande:

Den absolut største svaghed er Portugals arbejdsmarked. Det er simpelt hen for dyrt at ansætte folk i turistindustrien forstået på den måde at man i Portugal løber en stor risiko for at hænge på en betydelig udgift, såfremt man senere vil skille sig af med en medarbejder stort set uanset årsag. Den gennemsnitlige lønudgift i sig selv er ikke høj efter europæisk standard. 

Arbejdsmarkedslovgivningen gælder naturligvis også alle steder i det portugisiske samfund og ikke bare i turistindustrien. Portugal er i undersøgelsen nummer 122 ud af 130 lande på dette område. Se også artikel om flexiseguranca systemet, som den danske arbejdsmarkedsmodel kaldes i Portugal.

Portugals stærkeste sider turistmæssigt set
Der er flere rigtig gode placeringer for Portugal på vidt forskellige områder inden for mange kategorier.

 • Portugal er nummer 9, når man måler, hvor hurtigt man kan oprette en (turist) virksomhed.
 • Portugal ligger nummer 5 med hensyn til ratifikation af miljøaftaler
 • Portugal har ligesom mange andre lande særdeles gode sanitets- og drikkevandsforhold og deler derved en 1. plads med mange lande.
 • En lidt sjov førsteplads giver Portugal den bedste adgang for turister til biludlejningsselskaber udaf alle 130 lande.
 • En 3. plads med hensyn til pengeautomater gør at man kommer langt med stort set alle slags kreditkort i Portugal.
 • I kulturelle ressourcer er turisme i Portugal meget højt placeret med et stort antal udstillinger, events, stadions og World Heritage attraktioner.
 • Den portugisiske regering gør meget for at fremme turistindustrien. Det rækker til en 13. plads på området.

World Economic Forum lancerede rapporten om konkurrenceevne i 130 landes turisterhverv i begyndelsen af marts 2008 på en pressekonference. Det kom der denne video ud af.


 

Rapporten Travel & Tourism Competitiveness Report 2008 er særdeles omfattende og lærerig. Den kan ses hos World Economic Forum.

Se også: Lissabon den fredeligste hovedstad i Europa . Din vurdering:Vindenergi og miljøbeskyttelse på Kap Verde

På øgruppen Kap Verde udfor Senegals vestkyst skal der opføres 4 vindmølleparker.

Det er øens tidligere statslige energiselskab og nu privatiserede virksomhed Electra, som sammen med udviklingsfonden InfraCo og Cabo Verdes statsmyndigheder, skal stå for opførelse af vindmøllerne.

Vindmøllerne skal opstilles ved Praia (Santiago), Mindelo (São Vicente), Sal og Boa Vista. Den samlede produktion af strøm forventes at blive på op til 25 MW, når alle møllerne er i drift. Når projektet står færdigt vil vindenergi stå for 18% af øernes energiforbrug mod det nuværende 3%.

Investeringen på i alt 35 millioner US$ betragtes som et vigtig skridt i retning af at forbedre Kap Verde øernes forsyningssikkerhed og dermed mulighederne for at styrke den økonomiske udvikling på øerne.

Britisk baserede InfraCo er en donervirksomhed, som med støtte fra England, Holland, Sverige, Schweiz og Verdensbanken, tilfører startkapital til projekter indenfor infrastruktur i lande, hvor private virksomheder ikke tør binde an med store offentlige investeringer.  

Kap Verde miljøbeskyttelses medarbejdere uddannes i Portugal
De portugisiske miljømyndigheder repræsenteret af miljøminister Francisco Nunes Correia har indgået aftale med Cabo Verde om uddannelse af østatens medarbejdere inden for miljøbeskyttelse.

Efter endt uddannelse i Portugal skal medarbejderne arbejde under Kap Verdes nationale politimyndighed.

Der vil desuden blive sendt tekniske medarbejdere fra Kap Verde på udveksling til Portugal, for at lære om bygning og drift af vandkraftværker.

Andre udvekslingsaktiviteter mellem Kap Verde og Portugal inkluderer vidensdeling med Kap Verde om, hvordan man som myndighed reducerer luftforurening og bedst forebygger og afhjælper klimaforandringer.

Se også: Kap Verde opnår specialaftale med EU .

Din vurdering:Danfoss frygter at Portugal løber med milliardmarked

Den danske erhvervsmand Jørgen Mads Clausen har luftet sin utilfredshed med dansk energipolitik.

I et interview med Berlingske Tidende opfordrer Danfoss koncernchefen d. 15. marts 2008 danske politikere til at vågne op og sørge for at danske virksomheder inden for alternativ energi får lige så gode betingelser som portugisiske og engelske virksomheder har.

Jørgen Mads Clausen er bange for at med mindre støtten til de såkaldte afregningspriser eller feed-in tariffer på grøn strøm forhøjes, vil virksomheder inden for eksempelvis bølgeenergi 'udvandre' til lande som Portugal og England, hvor 'grøn strøm' afregnes med 3 gange så høje priser, som i Danmark.

Se hele artiklen med Danfoss chefens udtalelser på Berlingske Tidende.

Dansk bølgeenergi
Jørgen Mads Clausen har sammen med sine brødre Peter og Henrik Clausen personligt investeret i virksomheden Wave Star, som er startet af Per Steenstrup.

Dermed er bølgenergi virksomheden Wave Star et af de få projekter inden for alternativ energi, som danske erhvervsdynastier har investeret i. Danmarks største energivirksomhed A. P. Møller-Mærsk glimrer for eksempel ved ikke at have aktiviteter inden for vedvarende energi.

Se artikel i Berlingske Tidende om Wave Star fra d. 16. marts 2008.    

Massiv støtte til grøn energi i Portugal
Portugal er et af de lande, som massivt støtter opbygningen af en national industri inden for eksempelvis bølgeenergi, vindkraft, vandkraft, biogas og solvarme.

Der planlægges investeringer i størrelsesordenen 12 milliarder euro i energisektoren i Portugal mellem 2008 og 2012. En stor del vil gå til projekter inden for alternativ energi.

Økonomiminister Manuel Pinto var for nyligt i Washington til energikonferencen WIREC (Washington Renewable Energy Conference), som bliver afholdt af den amerikanske regering med deltagere fra over 100 lande.

Det var med slet skjult stolthed at ministeren kunne redegøre for Portugals succesfulde energipolitik. Landet har blandt andet 2 af verdens største solcelle-anlæg, og bølge-energi 'søslanger' testes i øjeblikket ud for Portugals kyst. Desuden er der bygget dæmninger i Portugal til udnyttelse af vandkraft som genererer i alt 4.800 MW. Vindkraft i Portugal genererer ifølge ministeren nu over 2.000 MW.

Bio-brændsel ventes at nå op på at dække 10% af energibehovet i transportsektoren inden 2010. Portugal, fortsatte ministeren, der derfor regner med at kunne undgå at investere i atomkraft, når fossile brændstoffer ikke længere er tilgængelige.

Se også artiklerne:
Søslanger ud for Portugals kyst
Portugal førende inden for solenergi i Europa
Nyt stort biogas anlæg i Portugal
EDP investerer i vindmøller i Polen

Din vurdering:Sporting Lissabon videre til kvartfinalen i UEFA Cup

Med en sejr over Bolton på 1-0 sikrede Sporting Clube de Portugal sig plads i kvartfinalen i UEFA Cup 2008. Den første kamp i England endte 1-1, og portugiserne skulle derfor bare holde eget mål rent. Det lykkedes dog for Bruno Pereirinha at score 5 minutter før tid i 2. halvleg.

Let opgave for Sporting
Bolton gav Sporting en relativ let opgave, da manager Gary Megson stillede op uden mange af Boltons nøglespillere.

Bolton Wanderers FC skal møde Wigan på søndag i den hjemlige turnering, og kampen kan blive afgørende for at Bolton forbliver endnu en sæson i den engelske Premier League.

Sporting er dermed den eneste portugisiske klub, som er tilbage i de store europæiske turneringer efter at både Benfica og FC Porto måtte se sig slået af henholdsvis Getafe og Liverpool.

Sidste gang Sporting præsterede så godt et resultat var i 2005, hvor klubben var i finalen mod CSKA Moskva i UEFA Cup'en. Den kamp tabte Sporting med 1-3 på hjemmebane.

Sportings modstander i kvartfinalen
Sporting Lissabon ved fredag d.14. marts 2008, hvem der bliver næste modstander.

De mulige modstandere er Bayren Munchen, Bayer Leverkusen, Getafe, PSV Eindhoven, russike Zenit og Glasgow Rangers. Kvartfinalerne i UEFA Cup 2008 spilles mellem 3. april og 10. april 2008.

UPDATE d. 14 .marts 2008:
Sporting har trukket Glasgow Rangers i kvartfinalen.

Din vurdering:Hamborg Lufthavn har fået dansk hjemmeside

Der er under 160 kilometer på én af de bedste autobahner i Tyskland fra den dansk-tyske grænse ved Padborg til Hamborgs lufthavn Fuhlsbüttel.

Det er der mange i Jylland, som ved og derfor vælger at begynde ferierejsen fra Hamborg eller eventuelt Lübeck nordøst for Hamborg.

Hamborg lufthavn Fuhlsbüttel har netop lanceret en udmærket hjemmeside på dansk, som blandt andet giver et overblik over, hvor billigt man kan komme fra Hamborg Lufthavn til mange populære destinationer.

Se de billige billettter på Hamborg Lufthavns hjemmeside og sammenlign eventuelt med priserne på flybilletter fra vores flysøgemaskine.

Billige flyrejser fra Billund Lufthavn
Fra Billund har Ryanair efterhånden et ret omfattende rutenet.

Se oversigt over flyruterne i artiklen Billund Lufthavn presses af Ryanair. I artiklen findes også anvisning på, hvordan man kommer billigt til Lissabon over Madrid, samt en liste over ruter fra Billund til det øvrige Spanien.

Se også: Billigt til Spanien og Portugal med lavprisselskabet Transavia fra København.

Super billigt til Madeira og Porto fra Hamborgs Lufthavn
Der er efterhånden ingen logik i at skulle tage til Københavns Lufthavn for at komme til Porto i Portugal - slet ikke når turen med fly fra Hamborg til Porto på visse afgange kun koster 20 euro eller små 150 kroner inklusive lufthavnsskatter med TUIfly (tilbud set 13. marts 2008).

Der er også afgange til Funchal på Madeira fra Hamborg Lufthavn. Priserne set d. 13. marts starter ved 49 euro og er ligeledes med TUIfly.

Billeje i Hamborg lufthavn
Lander man i Hamborg Lufthavn på vej til Danmark er biler billige at leje i Tyskland i forhold til i Danmark. Beregn pris for leje af bil i Hamborg lufthavn på følgende link: Leje af bil i Hamborg Lufthavn (klik for at gå til billeje side).

Der er efterhånden mange penge at spare ved at leje bil i Tyskland. Se priseksempler på billeje fra Hamborg, Berlin og Flensborg.

Sådan kommer man til Hamborg Lufthavn - Fuhlsbüttel
Det er pærelet at finde lufthavnen i Hamburg, og man skal IKKE sidde i kø før Elbtunnelen, da lufthavnen meget praktisk ligger nord for Hamborg.

Se kørselsvejledning til Hamborgs Lufthavn fra den danske grænse på ViaMichelin.com .

Lübeck lufthavn
Ryanair har efterhånden et stort rutenet fra lufthavnen i Lübeck, som også ligger tæt på Danmark og godt 60 kilometer nordøst for Hamborg.

Den lille lufthavn i Lübeck hedder Hamburg-Lübeck på Ryanairs hjemmeside, hvilket er lidt af en tilsnigelse. Det tager mindst en time at køre fra Hamborg til lufthavnen i Hamburg-Lübeck med meget tung speederfod.

Kommer man fra Danmark kan det godt være lidt svært første gang at finde den hurtigste vej til Lübeck fra grænsen.

Der er godt 200 kilometer fra den danske grænse til Lübeck, og ViaMichelin.com giver følgende kørselsvejledning til lufthavnen i Lübeck

Se også: Billig billeje i Tyskland

Din vurdering:Ny produktion af solfangere i Portugal

Den spanske virksomhed Fluitecnik S.A. planlægger en ny solfangerfabrik i Portugal.

Fabrikkens produktionsudstyr skal leveres af den amerikanske turnkey virksomhed Spire Corporation, som er noteret på Nasdaq børsen (SPIR).

Portugal er et af de lande i Europa, hvor udviklingen af solenergi går hurtigst. Verdens største solfangeranlæg er allerede i drift i Portugal.

Fabrikken, som Fluitecnik opfører vil kunne producere solfangere med en kapacitet på samlet 20 MW årligt. Kapaciteten i Portugals største solfangeranlæg er 11 MW, men vil i slutningen blive overgået af et anlæg i nabokommunen på 93 MW. Se også artiklen: Mere solenergi fra Portugals varmeste område.

Salg til hele Europa 
Solfangerne fra Fluitecnik S.A. skal sælges på det europæiske marked. Der foreligger endnu ingen oplysninger om, hvor fabrikken placeres.

Udover en færdig samlefabrik vil Spire Corporation også levere træning af medarbejdere til den nye fabrik. Anlægget bliver opført med mulighed for senere produktionsudvidelser.

Se også: Oversigt over artikler om alternativ energi i Portugal .

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »