Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkMarch 2008 - Indlæg

Kriminaliteten i Lissabon er faldet

Lissabons politi har offentliggjort statistik for kriminaliteten i Stor-Lissabon.

Den viser at antallet af anmeldelser er faldet i 2007. Mest positivt er udviklingen i voldskriminalitet, hvor antallet af anmeldelser er faldet med over 20% i forhold til 2006. Antallet af anmeldelser om indbrud er derimod steget med 12,7%.

Kriminalitet med skydevåben er faldet med næsten 10% og anmeldelser af kriminalitet med stikvåben er faldet med hele 30%.

Massiv politi-indsats i Lissabon og omegn i 2007
Politiets tilstedeværelse i Lissabon i 2007 har på grund af EU-formandskabet været større end normalt, og det har tilsyneladende haft en positiv effekt. Antallet af arrestationer er ifølge PSP politiet i Lissabon gået op med 6,9% til over 10.000 i år 2007. Antallat af politiaktioner steg i 2007 med over 50%.

I forhold til danske forhold er politiet i Lissabon de fleste steder langt mere synligt. Der er eksempelvis ofte betjente med i kystbanetoget mellem Cascais og Lissabon.

En undtagelse er Baixa og Bairro Alto områderne i Lissabon, hvor politiet tilsyneladende accepterer at piller og stoffer handles mere eller mindre åbenlyst på hvert gadehjørne. Der sker dog som regel ikke alvorligere ting, og betjentene står få hundrede meter væk.

Der findes dog naturligvis, som i alle andre storbyer, også bydele i Lissabon, hvor man helst ikke skal forvilde sig ind som turist om aftenen.

Portugals politi
Politiet i Portugal er inddelt i 3 forskellige afdelinger.

Rigspolitiet hedder GNR (Guarda Nacional Republicana), mens det normale politi har betegnelsen PSP (Polícia de Segurança Pública). Desuden findes mange steder kommunale politi-afdelinger, som tager sig af mindre alvorlige forbrydelser og almindelig opretholdelse af ro og orden.

Sintra støvsuget for småforbrydere
For nyligt var der en større politiaktion i Sintra nordvest for Lissabon.

Den første mandag i marts 2008 kom det frem at politiet i weekenden var stillet med 500 mand i byen Sintra og omegn (hvor der er omkring 20.000 indbyggere) og havde checket de fleste diskoteker og udskænkningssted i Sintra's natteliv, som efter mange tidligere episoder, var blevet en anelse for livligt.

Politiet havde besluttet at slå til mod overtrædelser af specielt færdsels-, udskænknings-, narkokotika- og våbenloven. I alt 47 pushere, bøller, spirituspåvirkede bilister og andre småfisk gik i nettet i og omkring Sintra den weekend.

Portugals politi er uden tvivl gode til at markedsføre sig, men man tøver heller ikke med at indsætte store styrker. Det virker generelt som om at borgerne i Portugal og ikke mindst de småkriminelle har mere respekt for politiet end eksempelvis i Danmark og England.

Se også: Lissabon den fredeligste hovedstad i Europa.

Din vurdering:Ecco sko gav rekordresultat i 2007

Ecco sko med fabrik i Portugal har præsenteret det hidtil bedste resultat og forventer at slå rekord igen i år 2008.

Koncernchef Dieter Kasprzak udtaler i et interview med Jyllandsposten, at Ecco vil være verdens bedste skofirma.

Driftsresultatet i 2007 blev på 833 millioner kroner, hvilket er en stigning på 10%. Omsætningen i 2007 blev på 5,2 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 16%

At indtjeningen ikke er fulgt med omsætningen skyldes blandt andet at Ecco er ramt af EU's straftold på skoimport fra Kina. Til gengæld er soliditetsgraden i Ecco koncernen steget fra 47,4% til 49,2%. Det er meget højt for en virksomhed af Ecco's størrelse

I alt har Ecco solgt 16,9 millioner par sko i 2007. Under forudsætning af at omsætningen kun består af sko, giver det en gennemsnitspris på omkring 310 kroner for et par Ecco sko, uanset salgskanal.

En international virksomhed
Ecco blev grundlagt af Karl Toosbuy i 1963, og familievirksomheden, som nu ledes af datteren Hanni Toosbuy Kasprzak, har efterhånden udviklet sig til en international koncern med fabrikker og salgskontorer over det meste af verden.

Der er 5 fabrikker:

 • Ecco Kina i Xiamen med over 900 medarbejdere
 • Ecco Slovakiet i Marin med over 700 medarbejdere
 • Ecco Thailand i Ayudhthaya med over 2.500 medarbejdere.
 • Ecco Indonesien i Surabaya med over 3.500 medarbejdere
 • Ecco Portugal i Santa Maria da Feira i Nordportugal med over 250 medarbejdere

Fabrikken i Portugal er en udviklingsafdeling med en begrænset produktion af specialsko. Antallet af medarbejdere er opgjort i 2006.

UPDATE: Ecco lukker produktion i Portugal i 2009, men bibeholder udviklingsafdeling. Se mere om Ecco fyringer.

Salget er opdelt på 5 hovedkontorer, som styrer aktiviteterne i de enkelte lande.

 • Ecco Europe Central med base i Tønder i Danmark (Skandinavien og tysktalende lande)
 • Ecco Europe West (UK, Benelux og Sydeuropa) med base i Rosmalen i Holland
 • Ecco Europe East med base i Warszawa i Polen (Østeuropa og Mellemøsten)
 • Ecco Americas med base i Manchester, New Hampshire (Nord- og Sydamerika)
 • Ecco Europe Asia/Pacific med base i Hong Kong, Kina

Der er desuden et stort antal lokale salgskontorer deriblandt ECCO Sales Comercialização de Sapatos, Lda i Lissabon, Portugal.

Ecco's hovedkvarter ligger fortsat i Bredebro i Danmark.

Ecco Walkathlon er et velgørende event som arrangeres i Polen, Sverige, Danmark og Tyskland. I 2007 fandt gåturen blandt andet sted i Kolding.

Der er lagt virkelig meget energi i Ecco's hjemmeside www.ecco.com , og selvom hele indholdet ikke er oversat til alle sprog, er det imponerende at se en dansk virksomhed med sider på både japansk og kinesisk.

Man kan for eksempel også se, hvad amerikanske moderedaktører synes om Ecco's nye sneakers design og et andet sted i Ecco's univers kan man spille "Junglenauts" - ikke lige hvad man forventer af et halvkedeligt skomærke fra midt-80'erne. 

Se også: Den portugisiske skoindustri iværksætter PR kampagne

Din vurdering:Danmark tabte 1-2 til USA i finalen i Algarve Cup

Efter sejre i kvindelandholdets tre første kampe i træningsturneringen Algarve Cup, tabte landsholdet til USA.

Det betyder at Danmark gentager resultatet fra 2007, hvor USA også forviste Danmark til 2.-pladsen i turneringen i Portugal.

Algarve Cup er dermed vundet 5 gange af USA inden for de sidste 6 år. Kun Tyskland formåede i 2006 at bryde USA's sejrsrække.

Danmark er blevet nummer to i Algarve Cup i 1995, 2001, 2007 og altså 2008.

Se artikel om finalekampen på DBU's hjemmeside.

Portugal sluttede turneringen med at spille 1-1 mod Kina.

Norge tabte til USA, men vandt over Tyskland med 2-0. Sverige vandt 3-0 over Italien.

Din vurdering:Status quo på FIFA verdensranglisten i marts 2008

UPDATE: FIFA verdensrangliste - november 2009.

Fodbold enthusiaster vil ikke finde meget nyt på FIFA verdensranglisten for marts 2008, som lige er offentliggjort.

De første 14 pladser på FIFA's liste er uændrede - mest på grund af megen lidt landskampsaktivitet i februar.

Portugal er derfor fortsat nummer 8 i verden og nummer 6 i Europa.

Argentina er stadig verdens bedste fodboldnation ifølge FIFA med Brasilien og Italien på de næste pladser.

Skandinavisk tomgang med lyspunkt fra Norge
Danmark er ved at vinde hævd på plads nummer 33, som også var placeringen i sidste måned, og i øvrigt den dårligste nogen sinde.

Danmark vandt dog over Slovenien d. 6. februar 2008 med 1-2 på udebane. Slovenien er nummer 80 på FIFA ranglisten. Næste kamp for det danske fodboldlandshold er d. 26 marts mod Tjekkiet, som med placering som nummer 6 på FIFA verdensranglisten bliver en lagt hårdere opgave.

Norge rykker én plads op til nummer 27 og svenskerne repræsenterer fortsat det bedste fra Skandinavien med plads nummer 24, som dog nu deles med Polen, som er røget 4 pladser ned på FIFA listen marts 2008.

Din vurdering:Azores Senior Open golfturnering sidst i marts 2008

På Azorerne er der tre golfbaner. De to bedste ligger på den største ø São Miguel og hedder Cedars og Azalea.

Azores Senior Open
Fra den 28. til 30. marts 2008 afholdes Azores Senior Open på Azalea golfbanen omkring 10 minutters kørsel (10 kilometer) nord fra Azorernes største by Ponte Delgada.

Azores Senior Open er en nyhed i European Senior Tour turneringen, som i Danmark er mindre kendt end PGA Europatouren for professionelle golfspillere.

Turneringen arrangeres ligeledes af PGA og er for professionelle golfspillere på over 50 år. Danmark har faktisk siden 2005 været vært for Scandinavian Seniors Open, som er en del af European Senior Tour. Mest kendt er måske Senior British Open, som spilles i England.

De tilmeldte golfspillere kan findes på Europatour.com. Der kæmpes om i alt 325.000 euro i pengepræmier på Azorerne, hvoraf de 48.750 euro går til vinderen.

Golfbanerne Azalea og Cedars på Acorerne
Azalea golfbanen på Azorerne blev tidligere kaldt Batalha, og ikke alle steder har man nået at få det gamle navn ændret.

Cedars golfbanen på Azorerne, som ligger 30 minutter kørsel øst for Azalea ved Furnas søen, gik tidligere under navnet Furnas Golf.

Store investeringer i golf på Azorerne
Begge golfbaner på São Miguel øen samt et større landområde på øen Faial blev i 2006 overtaget af et konsortie bestående af Oceânico Gruppen og Siram Gruppen. Oceânico selskabet er én af de største udenlandske investorer i turistindustrien i Portugal, primært i Algarve.

Der er allerede sat et større investerings- og moderniseringsprogram i værk med bygning af et 5-stjernet hotel med spa, golflejligheder, luksusvillaer, tennisbaner osv., som over de kommende år for alvor vil sætte Azorerne på europakortet som mål for golfferie.

Oceânico har oplyst at investeringerne i golfbaner og faciliteter på Azorerne beløber sig til i omegnen af 300 millioner euro fra år 2007 til 2011.

Se også:
Golfbaner på Azorerne
Golf i Portugal

Din vurdering:Olieselskabet Galp har holdt investormøde

Det portugisiske olieselskab Galp har holdt investormøde med deltagelse af nogen af de mest indflydelsesrige portugisiske erhvevsfolk og politikere.

Milliardinvesteringer i gas- og olieproduktion
Galp planlægger at investere 5,3 milliarder euro i perioden 2008-1012. Det svarer til små 40 milliarder danske kroner.

En stor del af investeringen skal finde sted i de oversøiske oliefelter, som Galp deltager i efterforskningen af, herunder oliefelter ud for Angolas kyst, i Indien og i Venezuela.

Fremtidig produktion
Galp planlægger at 10-doble produktionen af olie inden 2012 og desuden at producere mellem 3.000 og 6.000 millioner kubikmeter gas per år.

De 150.000 tønder olie årligt vil kunne dække næsten halvdelen af Portugals forbrug og for gassens vedkommende planlægger Galp at stå for mellem 45% og 95% af forbruget i Portugal.

I øjeblikket producerer GALP overhovedet ikke gas, men importerer i stedet fra Nigeria og Algeriet.

GALP ejerforhold
Den portugisiske stat kontrollerer fortsat 7% af aktierne, mens Amorim Energia har 33,3%. Ligeledes 33,3% ejes af ENI Portugal Investment, som kontrolleres af ENI energi koncernen i Italien.

ENI indgik i 2006 aftale med den portugisiske regering om ikke at forøge selskabets ejerandel, da GALP aktien for første gang blev introduceret på Euronext børsen i Lissabon ved en såkaldt IPO (Initial Public Offering).

Der anes dog en vis nervøsitet hos den portugisiske regering når den portugisiske finansmand Américo Amorim på journalisters spørgsmål om, hvor vidt han vil sælge sin store aktiepost til for eksempel russiske (statsstyrede) Gazprom svarer, at "alt kan ske". Indtil videre sker der dog ikke noget på den front.

Andre aktionærer inkluderer den portugisiske BPI bank med godt 2%, spanske Iberdrola energiselskabet med 4% og Caixa Geral de Depositos banken med 1%.

Præmierminister José Sócrates til GALP investormøde
Også Portugals præmierminister var mødt op til mandagens investormøde sammen med sin økonomiminister Manuel Pinho.

Sócrates benyttede lejligheden til at gøre status over sine første 3 år i spidsen for PS-regeringen.

Det kom frem at Sócrates er klar over at mange mennesker i Portugal har det hårdt på grund af dårlig økonomi som følge af regeringens spareinitiativer, men Sócrates fastholdt at en stram finanspolitik har været og er nødvendig for at rette op på økonomien i Portugal og for at overholde EU's Stabilitetspagt.

På spørgsmål om han var optimistisk i forhold til Portugals økonomi svarede Sócrates ja, men tilføjede at han ville have været endnu mere optimistisk såfremt den internationale sub-prime krise var undgået. Der er efter den socialistiske regerings mening stadig brug for tilbageholdenhed med de offentlige udgifter for at Portugal kan udvikle sig i den rigtige retning. Er man ikke påpasselig med de offentlige udgifter, fortsatte Sócrates, kan man tabe, hvad der er opnået gennem de sidste 3 år.

Desuden er Portugal lige som alle andre lande afhængige af de internationale konjunkturer, afsluttede Sócrates.

Se også: Portugals økonomi i 2008

Din vurdering:Portugals økonomiske vækst i 2007

Det portugisiske institut for statistik INE har offentliggjort økonomiske nøgletaltal for 4. kvartal 2007.

Det viser sig at økonomien i Portugal har udviklet sig lidt bedre end regeringen havde forudset.

Den samlede økonomiske vækst i 2007 bliver på 1,9% mod de forventede 1,8% og væksten er tiltagende. I 4. kvartal 2007 var væksten 2% mod kun 1,7% i 3. kvartal 2007.

I forhold til hele 2006 er væksten øget med 0,6% point i 2007.

Investeringer og forbrug trækker væksten i Portugal
INE noterer i sin pressemeddelelse at det er de indenlandske investeringer og forbrug, som trækker væksten.

Investeringerne er steget 3,2% i forhold til 2006, hvilket er meget positivt i forhold til problemerne på det portugisiske arbejdsmarked. Portugal slås forsat med én af de højeste arbejdsløshedprocenter i EU.

Til gengæld er væksten i eksporten faldet til omkring 1/10 af, hvad den var i 2006. 

Danmarks økonomiske vækst
Til sammenligning havde Danmark i 2007 en økonomisk vækst på 1,8% og hele 3,9% i 2006.

I Danmark er det primært kapacitetsproblemer, som i 2007 har bremset væksten.

Se også: Portugals økonomi i 2008

Din vurdering:Danmarks kvinder vandt igen i Algarve

Det danske fodboldlandshold for kvinder hev for tredje gang en 1-0 sejr hjem i træningsturneringen Algarve Cup 2008.

Kampen var uden betydning for resultatet i Danmarks gruppe A, da Danmark allerede er kvalificeret til finalen d. 12. marts i Faro.

Finalemodstanderen bliver enten Norge eller USA, hvilket afgøres af den indbyrdes kamp som spilles mandag eftermiddag d. 10. marts.

Målscorer på det danske landshold var igen Cathrine Paaske Sørensen og landstræner Kenneth Heiner-Møller benyttede lejligheden til at eksperimentere med 5 udskiftninger i kampen.

Sverige tabte 0-2 til Tyskland.

Din vurdering:Fodboldklubben Benfica skal have ny manager

Spanieren José António Camacho er aftrådt som træner for Lissabon-klubben Benfica.

Det blev en kort karriere i Portugal for den 53-årige Camacho, som kun nåede at stå i spidsen for Benfica i lidt under 7 måneder.

Se også: Michal Laudrup sættes i forbindelse med Benfica i maj 2008.

Dårlige resultater i den portugisiske liga
Det var de dårlige resultater i den portugisiske liga, som var udslagsgivende.

Søndag d. 9. marts spillede Benfica uafgjort 2-2 på hjemmebane mod bundholdet União de Leiria, som for så vidt ikke er noget dårligt hold, men heller ikke objektivt set skulle være i Benficas klasse.

Det var ikke første gang at resultaterne udeblev på hjemmebane. I de seneste 4 hjemmekampe i den portugisiske liga har Benfica kun fået uafgjort. Det er Benficas fans - og dem er der mange af - mildt sagt ikke tilfredse med.

Desuden havde det stolte Lissabon hold fået klø af Michael Laudrups Getafe i første kamp i UEFA Cup turneringen, som også blev spillet på Benfica's hjemmebane Estádio da Luz for nyligt.

Tilskuerne på Benfica's hjemmebane valgte i går at pipe Camacho og spillerne ud, og det blev tilsyneladende for meget for den trinde spanske træner.

Udtalelser fra Camacho
Efter kampen udtalte Camacho at han stod uforstående over for spillernes manglende motivation, og at han så sig ude af stand til at ændre på holdets underlige attitude (frit oversat).

Formanden for Benfica Luís Filipe Vieira, sagde at aftrædelsen kom fuldstændig uventet, og at han havde forsøgt at tale Camacho fra beslutningen. Camacho er sandsynligvis så tæt man kommer på at være ven med Benfica-formanden, som det er muligt. De to kender hinanden fra perioden 2002-2004, hvor Camacho også var træner for Benfica.

Mange trænere i Benfica
Der har været trængsel i svingdøren hos Benfica i denne sæson. I 2007 startede Fernando Santos som ny Benfica træner efter én sæson med hollænderen Ronald Koeman, men han blev sat på porten af formanden Luís Filipe Vieira efter uafgjort og dermed et dårligt resultat mod Leixões på udebane i den indledende kamp i den portugisiske liga.

Herefter hentede formanden for Benfica spanske Camacho til Lissabon.

På trods af Camachos erfaring som manager for Real Madrid har Benfica kun vundet 4 kampe på hjemmebane denne sæson, men ligger trods alt på en anden plads med 40 point i den portugisiske liga - dog uden at have nogen chance for at true FC Porto på førstepladsen med 54 point.

Ny træner ?
Luís Filipe Vieira er kendt for at være en temperamentsfuld arbejdsgiver, og arbejder-klubben Benficas fans er heller ikke altid nemme at have på sin side i modgang.

Det bliver spændende at se, hvem der tør binde an med et Benfica hold i krise. Sidste gang Benfica præsterede noget stort var i december 2005, hvor det lykkedes holdet at slå mægtige Manchester United i Portugal med 2-1, hvilket sendte Man U ud af Champions League turneringen.

Foreløbig er det hjælpetræneren Fernando Chalana, som overtager Camachos job d. 12. marts i Madrid, hvor Benfica spiller returkamp mod Getafe i UEFA Cup'en.

Se også: De største fodboldklubber i Portugal

Din vurdering:Rally de Portugal i Algarve 8-10 maj 2008

For feriegæster i Algarve med blot en anelse benzin i blodet er der ekstra oplevelser i og omkring Faro i den anden uge af maj 2008.

International Rally Challenge (IRC) kommer til Portugal, og løbet starter på Algarve Stadion i Faro (Estadio Algarve).

Løbsplan for Rally de Portugal
Bilerne lines op d. 8. maj uden for Algarve Stadion og både d. 9. og 10. maj startes og afsluttes rally etapperne ved Algarve stadion i Faro.

Rally de Portugal var oprindelig det andet løb i IRC serien i 2008, men på grund af problemer med sikkerheden i Afrika er sæsonens første løb Safari Rally i lighed med Dakar Rally'et blevet aflyst.

IRC og WRC rally
IRC er rally verdenens aspirantklasse. IRC er oprettet for at unge kørere kan prøve at køre løb under 'rigtige' forhold - og så naturligvis for at FIA (som arrangerer) og de øvrige sædvanlige aktører inden for motorsport, som for eksempel Eurosport, kan tjene penge - og helst mange.

IRC køres i de såkaldte S2000 rallybiler, som er en broget, men trods alt lille sluttet flok af både nyere og relativt gamle rallybiler:

 • Peugeot 207 S2000
 • Fiat Abarth Grande Punto S2000
 • Skoda Fabia S2000
 • VW Polo S2000
 • Toyota Corolla S2000
 • MG-ZR S2000  

Andre køretøjer tillades ikke i IRC serien uden forhåndsgodkendelse. Det giver et relativt jævnbyrdigt felt i teknisk henseende, og det sætter kørere med begrænset økonomi dvs. sponserstøtte i stand til at være med i konkurrencen. Det betyder dog langt fra at sporten er billig. En standard bil koster fra omkring 1 million kroner i indkøb.

Bilerne har motorer på op til 2 liter slagvolumen og omkring 280 hestekræfter. S2000 rallybilerne må have 4-hjulstræk, men må ikke være forsynet med turbolader, kompressor eller lignende. Der er desuden skrappe begrænsninger på, hvor mange elektroniske finurligheder bilerne må udstyres med. 

Én af de nyeste IRC S2000 biler er Peugeot 207 S2000.

WRC (World Rally Championship) bilerne er i forhold til IRC bilerne lidt kraftigere, meget mere komplicerede, meget hurtigere og dermed også mange gange dyrere. I de sidste mange år har diverse udgaver af Mitsubishi Lancer EVO og senest Subaru Impreza WRC domineret WRC rally serien. Det lader dog til at både Ford og Citroën i 2008 sæsonen har en chance for at skubbe japanerne væk fra sejrs-skamlen.

I 2007 var Rally de Portugal en del af WRC serien, men i 2008 er både Irlands og Portugals Rally degraderet til IRC serien.

Se også Rally de Portugal hjemmesiden.

Herunder en Youtube video fra Jan Kopecky's og Petr Stary's Peugeot 207 S2000:

 

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »