Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkMarch 2008 - Indlæg

Portugal Nations Cup i cykelløb

Dansk Cykel Union DCU har udtaget U23 holdet til Portugal GP i slutningen af marts 2008.

Det danske U23 cykelhold
Træner Lars Bonde har udtaget følgende unge ryttere:

Troels Vinter, Cycle Collstrup
Jonas Aaen, Team GLS
Niki Østergaard, Team GLS
Rasmus Guldhammer, Team Designa Køkken
Jakob Bering, Team Designa Køkken
Thomas Kvist, Beveren 2000

Cykelløbet GP Portugal køres fra d. 28. til d. 30. marts 2008. Sidste år sikrede Jonas Aaen Danmark en etapesejr.

Nations Cup
Nations Cup består af en serie på i alt 8 cykelløb i Europa.

Der deltager hold fra Portugal (A og B hold), Frankring, Spanien, Italien, Tyskland, Japan, USA, Luxembourg, Finland, Holland, Estland, Rusland og Slovenien.

Etaper i Portugals GP 2008

1. etape d. 28. marts, Felgueiras - Lixa. 148,7 Km
2. etape d. 29. marts, Penafiel - Penafiel, 111,8 Km
3. etape d. 30. marts, Felgueiras - Alto Stª Quitéria, 139,2 km

Se også Cyclingworld.dk .

Svær første etape i Portugals GP for danskerne (UPDATE 29. marts)
Det gik ikke helt som planlagt for det danske hold på første etape.

Bedste dansker var Rasmus Guldhammer med en 19. plads.

Se mere om 1. etape i artikel på Cyclingworld.dk .

Rasmus Guldhammer i mål som nummer 4 på anden etape (UPDATE 29. marts)
Efter en flot andenplads i en spurt i et større felt af ryttere blev Rasmus Guldhammer samlet firer i lørdagens etape.

Se mere om den danske 4. plads på Cyclingworld.dk (UPDATE 30. marts)

Rasmus Guldhammer nummer 7 på tredje og sidste etape.

Dermed vinder Rasmus ungdomskonkurrrencen. Esteren Rein Taarmae vandt den samlede konkurrence.

Se mere om tredje etape i Portugals cykel Grand prix på Cyclingworld.dk

Din vurdering:Portugals lærere utilfredse med undervisningsministeren

Den socialistiske regering i Portugal anført af premierminister José Sócrates er ikke videre populær blandt store grupper af ansatte i den offentlige sektor i Portugal.

Stor demonstration i Lissabon
Lørdag d. 8. marts 2008 var det Portugals lærere, som gik i demonstrationstog i Lissabons gader.

De portugisiske lærere er stækt utilfredse med undervisningsminister Maria de Lurdes Rodrigues. Undervisningsministeren har som medlem af PS flertalsregeringen gennemført nye strammere regler for evaluering af statsansatte lærere, og det er ikke faldet i god jord. Faktisk er lærerne så fortørnede, at de vil have ministeren afskediget.

Afskedigelser og færre privilegier i 2007
Hele den offentlige sektor i Portugal er i gang med en omfattende og mange steder tiltrængt effektivisering.

I september 2007 var det folkeskolelærernes tur til at mærke Sócrates regeringens besparelser på det offentlige budget.

Der havde i mange år været for få lærere i Portugal og dermed gode jobs og muligheder for nyuddannede lærere. Som følge deraf, var de portugisiske folkeskolelærere med et faldende børnetal pludselig for mange og havde, efter nogens mening, for gode ansættelsesvilkår i forhold til andre grupper med tilsvarende uddannelser i det portugisiske samfund.

At skiftende portugsiske regeringer ofte op gennem 90'erne og videre indtil 2005 havde udvist enten manglende evne til at sætte tæring efter næring, eller manglende flertal til at tage nødvendige beslutninger, gjorde kun sagen værre.

I 2007 kom choket. Ved den årlige fordeling af midler til folkeskolen i Portugal til skoleåret 2007/2008 blev 44.000 lærere ikke allokeret dvs. ansat, heriblandt omkring 20.500 lærere, som havde været ansat i skoleåret 2006/2007. Se artikel på EIROnline.

Lærernes fagforening i Portugal
Lærernes fagforening i Portugal hedder FENPROF og er associeret med den langt større CGTP fagforening, som med lidt god vilje svarer til LO i Danmark.

Beslutningen om at skære ned på antallet af lærere i skoleåret 2007/2008 bragte undervisningsministeren på kant med fagforeningerne, og det er gammelt nag, der er medvirkende til de hårde meldinger fra talerne på lørdagens demonstration.

CGTP står for Confederação Geral dos Trabalhadores Portugueses. CGTP har siden oprettelsen i 1971 før Nellikerevolutionen i Portugal altid været under en vis indflydelse fra de portugisiske kommunister i partiet PCP.

Én af talerne lørdag var den nuværende formand for CGTP Manuel Carvalho da Silva, som også er medlem af kommunistpartiet. Kommunistpartiets indflydelsen er dog blevet mindre med årene i Portugal, og PCP støtter trods alt også en mindre rabiat udgave af kommunismen, end kommunisterne i så mange andre lande.

FENPROF har omkring 143.000 medlemmer og demonstrationen i Lissabon i weekenden menes af have haft deltagelse, afhængig af hvem man spørger, på mellem 70.000 og 100.000 mennesker.

Demonstrationens størrelse var så betydelig at Portugals præsident Cavaco Silva følte anledning til fra sit besøg i Brasilien at udtale at den portugisiske stat tager lærernes utilfredshed alvorligt. Nogen løfter kom der dog hverken fra ham eller fra regeringen.

UPDATE 10. marts 2008
Premierminister José Sócrates udtrykker mandag. d. 10 marts sin støtte til undervisningsminister Maria de Lurdes Rodrigues og udtaler desuden at den portugisiske regering ikke påtænker at ændre på de nye evalueringsregler for lærere.

Din vurdering:Rio de Janeiro fejrer 200 års jubilæum som Portugals hovedstad

I disse dage fejrer man i byen Rio de Janeiro i Brasilien 200 års jubilæum, som hovedstad for Portugal.

Den portugisiske konge flygter til Brasilien
Omstændighederne var ikke de bedste da Portugals konge besluttede at gå i landflygtighed i årene 1807-1808.

Portugal var kommet i klemme i den storpolitiske konflikt mellem England og Frankrig, og Napoleons tropper var i 1807 parate til at invadere Portugal.

Kong D. João VI af Portugal valgte derfor sammen med et stort antal adelige portugisere at rykke teltpælene op og flytte til kolonien Brasilien.

Med den portugisiske flådes hjælp lykkedes det den kongelige armada at sætte kursen tværs over Atlanterhavet, og efter nogen uger nåede man frem til Rio de Janeiro, som på det tidspunkt havde langt under 100.000 indbyggere.

Kong João VI med følge ankom efter sigende til Rio de Janeiro (som på portugisisk betyder januar floden) d. 8. marts 1808. Rio var på det tidspunkt en relativ lille handelsstation omgivet af hvide klipper og bagved klipperne af en nærmest uendelig grøn jungle.

Rio de Janeiro som hovedstad for Portugal
Rio de Janeiro's indbyggere var ikke forberedte på det fornemme besøg og havde derfor ikke kunnet nå at gøre plads til de mange gæster. Det betød dog mindre da portugiserne i stor udstrækning blot tvangsflyttede den lokale befolkning, og selv flyttede ind i deres boliger.

Senere blev den store invasion af portugisisk blåt blod og penge dog også til fordel for byen, som udviklede sig hurtigt. Mange af de prægtigste bygningsværker i Rio de Janeiro blev opført i tiden efter at den portugisiske adel gjorde sit indtog i byen.

Rio de Janeiro har f.eks. mange pladser og gader, som hedder præcis det samme som tilsvarende steder i Lissabon. De tidstypiske portugisiske stenmosaikker på torve og pladser, finder man også i Rio, som måske er mest berømt for sit karneval.

Karnevallet i Rio er faktisk også oprindeligt en portugisisk opfindelse, men brasilianerne har med hjælp fra den del af Brasiliens befolkning, som har afrikanske rødder, udviklet så meget på dén idé at portugiserne i dag tager ved lære af deres gamle koloni. Se artiklen Karneval i Lissabon.

Rio de Janeiro's særprægede karriere som Europæisk hovedstad udenfor Europa blev dog meget kort. I 1822 rev Brasilien sig løs fra kolonimagten Portugal, som ikke længere havde hverken militære kræfter eller økonomisk-administrative evner til at fastholde sit verdensemperie. Kong João VI's egen søn Pedro I blev (sandsynligvis mod sin vilje) én af hovedmændene bag løsrivelsen og blev udnævnt til den første brasilianske kejser i 1822.

Portugals præsident på besøg i Brasilien og Mozambique
Nutildags er de fleste af tidligere tiders misforståelser mellem Brasilien og Portugal glemt. I Portugal arbejder der et overordentligt stort antal brasilianere, og ægteskab mellem portugisere og brasilianere ses hyppigt - specielt mellem portugisiske mænd og brasilianske kvinder.

Samarbejdet mellem portugisiske og brasilianske virksomheder går på grund af sproget strygende. De statslige olieselskaber Galp i Portugal og Petrobras i Brasilien har i 2007/2008 eksempelvis udvidet samarbejdet til at omfatte produktion af biobrændsel, som Brasilien har langt mere praktisk erfaring med, end man har i Europa. 

Præsidenten for Republikken Portugal Anibal Cavaco Silva er i marts 2008 på besøg i den gamle sydamerikanske koloni for at fejre 200 års jubilæet for Rio de Janeiros status af hovedstad. Senere på måneden besøger Portugals præsident en anden tidligere koloni: Mozambique i Afrika.

Også i Mozambique taler de fleste portugisisk og på trods af at Portugal i 1974/1975 måtte trække sine militære styrker hjem fra Mozambique, er der allerede et godt forhold mellem Mozambique og den tidligere kolonimagt Portugal. 

Den portugisiske præsidents kontor har netop offetliggjort billeder af mere privat karaktér end normalt taget på præsidentens kontor, i privat regi om aftenen i opera'en og ved mere officielle lejligheder.
Se billedserien Os Dias do Presidente.

Se også Vejret i Rio de Janeiro

Din vurdering:Danmark vandt over Sverige i Algarve Cup 2008

Det danske kvindelandshold i fodbold vandt også kampen mod Sverige d. 7. marts 2008 i Algarve Cup turneringen i Portugal.

Det blev til 1-0 over Sverige med mål i 6. minut af Cathrine Paaske Sørensen, og Danmark fører nu gruppe A efter 2 sejre.

I de øvrige kampe blev resultaterne:

Gruppe A
Tyskland-Finland 3-0

Gruppe B
USA Italien 2-0
Norge-Kina 3-1

Gruppe C
Portugal-Polen 3-1
Irland-Island 1-4

Danmark mangler at spille mod Finland i gruppe A. Lampen spilles d. 10. marts kl. 14.15 i Lagos.

Danmark i finalen i Algarve Cup
Som følge af at gruppe C består af lande, som er seeded lavere er finalen i Algarve Cup altid en sag mellem vinderen af gruppe A og B.

Danmark vinder gruppe A som minimum på indbyrdes kampe, da den sidste modstander Finland ikke har vundet nogen kampe og resultatet af denne kamp dermed er underordnet.

Finale-modstanderen bliver enten Norge eller USA, som mødes samtidig med at Danmark spiller mod Finland d. 10. marts 2008. 

Finalen i Algarve Cup 2008 spilles d. 12. marts.

Update 12. marts 2008
Finalemodstander blev USA

Din vurdering:Portugals rigeste mænd

Det amerikanske Forbes Magazine har igen samlet en liste over de rigeste mennesker i verden.

Amerikansk føring, men russerne er lige i hælene
Verdens rigeste mand er ikke længere Microsoft grundlæggeren Bill Gates, men derimod den kendte aktiespekulant Warren Buffett, som ifølge Forbes har samlet 62 milliarder amerikanske $ sammen.

Nummer to med 60 milliarder $ er den mexikanske industrimagnat Carlos Slim. Først herefter følger Bill Gates III med 58 milliarder $. Bill Gates har ligget 13 år som nummer 1 ved Forbes årlige formueopgørelse, så der er tale om lidt af en revolution selv om Gates formue faktisk er steget 4% siden sidste års opgørelse. 

Rusland er nu den nation, som efter USA har flest milliardærer med hele 87. I top 20 gør Indien sig bemærket med 4 dollarmilliardærer - det samme antal som USA.

Det er dog stadig USA, hvor langt hovedparten af verdens meget rige mennesker bor. 472 af verdens 1142 dollarmilliardærer er fra USA, men forspringet til lande som Indien og Kina er blevet mærkbart mindre.

Portugals rigeste mænd
I år er der 4 portugisere med på Forbes liste:

 • Américo Amorim er nummer 132 med 7 milliarder $
 • Belmiro de Azevedo er nummer 605 med 2 milliarder $
 • José Berardo er nummer 677 med 1,8 milliarder $
 • Horáciao da Silva Roque er nummer 843 med 1,4 milliarder $

Americo Amorim er blevet ekstremt velhavende på produktion og eksport af kork. Forretningsimperiet Amorim Group omfatter også en vingård, en telekommunikationsvirksomhed, Finpro (et finansieringsselskab med venture-aktiviteter) og en virksomhed, der producerer tøj og andre tekstilvarer. Amorim kontrollerer desuden Amorim Energia, som ejer 33% af det største portugisiske olieselskab Galp. Amorim har også interesser i bank- og turistindustrien.

Belmiro de Azevede er grundlægger og bestyrelsesformand i Sonae industri-konglomeratet, som omfatter Sonae SGPS, Sonae Industria, Sonaecam og Sonae Capital. Se mere om Sonae selskaberne på Euronextbørsen i Lissabon

Jose Berardo, der som oftest bare kaldes Joe Berardo i Portugal, stammer fra Madeira. Han har tjent mange af sine penge i udlandet herunder blandt andet Canada og Australien. Joe Berardo ejer betydelige aktieposter i mange af de største virksomheder i Portugal og har desuden aktiviteter indenfor hoteldrift, ejendomsadministration, vinproduktion og mange andre ting. Joe Berardo er desuden én af Portugals største kunst-mæcen'er og står blandt andet bag The Berardo Collection i Lissabon-bydelen Belém. 

Horacio da Silva Roque er grundlægger af Banco Internacional de Funchal, som han også er administrerende direktør for. Horacio da Silva Roque er også gode venner med Joe Berardo - ligeledes fra Madeira og storaktionær i Finpro i selskab med Americo Amorim.

Skandinaviens rigeste mænd
Norge

 • Stein Erik Hagen og familie er nummer 247 med 4,3 milliarder $
 • Olav Thon er nummer 368 med 3,0 milliarder $
 • Kjell Inge Røkke er nummer 396 med 2,9 milliarder $
 • Arne Wilhelmsen og familie er nummer 743 med 1,5 milliarder $
 • John Frederiksen (tidligere nordmand - nu cypriot) er nummer 113 med 8 milliarder $

Danmark

 • Kjeld Kirk Kristiansen er nummer 145 med 6,5 milliarder $

Sverige

 • Ingvar Kamprad og familie er nummer 7 med 31 milliarder $
 • Stefan Persson er nummer 35 med 17,7 milliarder $
 • Birgit Rausing og familie er nummer 46 med 14 milliarder $
 • Hans Rausing er nummer 77 med 10 milliarder $
 • Antonia Johnson er nummer 132 med 7 milliarder $
 • Fredrik Lundberg er nummer 503 med 2,4 milliarder $
 • Gustaf Douglas er nummer 524 med 2,3 milliarder $
 • Liselot Persson er nummer 605 med 2 milliarder $
 • Melker Schorling er nummer 743 med 1,6 milliarder $

Island

 • Bjorgolfur Thor Bjorgolfsson er nummer 307 med 3,5 milliarder $
 • Bjorgolfur Gudmunsson er nummer 1014 med 1,1 milliarder $

Danske Mærsk Mckinney Møller er ikke kommet med på listen denne gang. Det har at gøre med Forbes opgørelsesmetoder og AP Møller ejerstrukturen.

Se hele Forbes listen på Forbes.com .

Din vurdering:Bedst til billige rejser

Når en virksomhed bliver nævnt på CNN, kan forretningen pludselig gå stærkt.

Det fandt den danske søgemaskine Momondo ud af i går, da den efter en artikel på CNN's hjemmeside oplevede et boost i antallet af besøgende på Momondo-siden på 10-15.000 web besøg.

CNN udnævnte i sin artikel Momondo til den bedste søgemaskine for billige rejser.

Portugalnyt og Momondo
Portugalnyt samarbejder med Momondo om søgninger på billige flybilletter til Portugal.

Booking af flybilletter til Portugal (og også til andre destinationer)  kan foretages direkte fra Momondo-siden:

BOOK BILLIGT FLY TIL PORTUGAL

Billeje og udlejning af ferieboliger i Portugal
Er man på udkig efter en billig udlejningsbil til ferien i Portugal findes det på:

LEJ BILLIG BIL I PORTUGAL (som vi tilbyder i samarbejde med CarTrawler)

Og der er også et pænt udvalg af ferieboliger på Algarve, Lissabonkysten og i Nordportugal på:

LEJ FERIEBOLIG I PORTUGAL

Din vurdering:Jose Mourinho vil gerne til Spanien eller Italien

Den fyrede Chelsea træner har udtalt sig om sine fremtidsplaner.

I vanlig stil er arbejdsløse Mourinho selvsikkerheden selv, og har besluttet at han helst vil til Spanien eller i Italien i sit næste trænerjob.

Det giver også god mening, idet man der finder nogen af verdens rigeste klubber, som vil kunne betale i omegnen af, hvad portugiseren er vant til.

Til England igen og derefter landstræner
Senere, sagde Mourinho for nyligt til italienske medier, vil den ærekære træner gerne tilbage til England.

Til slut, som afslutning på en trænerkarriere, som allerede er bemærkelsesværdig, vil Mourinho gerne være landstræner for Portugal.

José Mourinhos karriere
Den altid moderigtige Mourinho har sprogøre og det var, hvad der oprindeligt blev hans indgang til en verden af feterede fodboldstjerner og managers.

José Mário dos Santos Félix Mourinho er oprindeligt uddannet som sportsfysiolog. Her er i korte træk hans imponerende karriere:

1993-1994 Oversætter og hjælpetræner for Bobby Robson i Sporting Lissabon
1994-1996 Oversætter og hjælpetræner for Bobby Robson i Porto
1996-2000 Hjælpetræner for Bobby Robson og Robsons efterfølger Louis Van Gaal
(Mourinho lærte sig Catalansk under opholdet)
2000-2001 Manager og træner for Benfica
(Mourinho sagde op efter uenighed om kontraktsforlængelse efter en 3-0 sejr over ærkerivalen Sporting)
2001-2002 Manager og træner for Leiria (klubben opnåede en 5. plads i ligaen - det bedste nogensinde)
2002-2004 Manager og træner for FC Porto
(klubben vandt Champions League i 2003/2004 sæsonen - verden får øjnene op for Mourinho)
2004-2007 Manager og træner for Chelsea
2007-2008 Selvvalgt arbejdsløs - har efter sigen de takket nej til til at blive manager for FC Lyon i Frankrig
2008/2009 ? italiensk eller spansk storklub

Midlertidigt job for TV-kanal
I mellemtiden har Mourinho - eller noget der ligner - fået nyt job på en sportskanal.

Har man ikke set Mourinho på slap line hos TV-kanalen Setanta skylder man sig selv at se denne video med den selvsikre Mourinho:


Mourinho har fået sit eget TV-show. Se Setanta Sport video fra december 2007 med Jose Mourinho her:


Se også:
Mourinho måske til Valencia Din vurdering:Dansk sejr over Tyskland i Algarve Cup

Kampene d. 5. marts 2008 i Algarve Cup

UPDATE:
Danmark tabte til USA med 1-2 i finalen i Algarve Cup. Se mere på: Finalen i Algarve Cup 2008.

Det danske kvindelandshold i fodbold vandt 1-0 over verdensmestrene fra Tyskland i landsholdets første kamp i træningsturneringen Algarve Cup i det sydlige Portugal.

Merete Pedersen scorede for Danmark i det 46. minut.

USA's kvindelandshold slog samtidig Kina med 4-0 i gruppe B.

I gruppe C slog Island Polens kvindelandshold med 2-0.

Senere på dagen slog Norge Italien med 4-2 og Sverige vandt over Finland med 3-1. Portugal slog desuden Irland med 1-0.

Kampene d. 7. marts 2008 

Danmark vandt 1-0 over Sverige KLIK HER FOR MERE INFORMATION


Se alle Algerve Cup turneringens hold og gruppeinddeling.

Din vurdering:FC Porto spiller Champions League i aften 5. marts

Vind eller forsvind er betingelserne for FC Porto, når den portugisiske storklub i aften klokken 20.45 lokal tid møder Schalke 04 i returkampen i Champions League i Portugal.

FC Porto skal vinde efter at have tabt 1-0 i Tyskland i den første kamp mod Schalke d. 19. februar 2008.

Såfremt FC Porto vinder 2-1 er Schalke 04 stadigvæk videre i Champions League på flere udebanemål. Porto er derfor nødt til at spille offentsivt, og alle betingelser er således tilstede for en underholdende kamp på Estádio do Dragão, som betyder dragernes stadion, i Porto.

De øvrige Champions League kampe
Samtidig med FC Porto's kamp spiller Real Madrid returkamp mod Roma, og Chelsea får besøg af Olympiacos.

Chelsea træner Avram Grant er under stort pres for en sejr efter 0-0 resultatet i det første møde. Der er vedholdende rygter om at danske Frank Arnesen, som er talentspejder i Chelsea, har visket team ejer Abramovic i øret at Barcelonas træner Frank Rijkaard vil være et oplagt bud på en ny Chelsea Manager.

Skulle hollænderen forlade Barcelona til fordel for Chelsea, åbner det muligheden for at Portuglas kendteste fodbold manager nogensinde: den karismatiske og af og til kontroversielle José Mourinho, får sit drømmejob i Barcelona.

UPDATE 6. marts 2008
FC Porto er ude af Champions league. Efter et sent mål til 1-0 og dermed forlænget spilletid blev runden mellem Schalke og FC Porto afgjort på srafffespark, som ikke syntes at være FC Portos stærkeste side. Med 2 afbrændere ud af 3 straffespark kunne Schalke sparke sejren i mål allerede med det fjerde straffespark.

Chelsea vandt sikkert 3-0 og er dermed videre til næste runde. Real Madrid blev sendt ud i kulden af Roma.Se også: Fodbold i Portugal

Din vurdering:Modeshow i Estoril

I Estoril vest for Lissabon afholdes der fra d. 6. til d. 9. marts Moda Lisboa modeshow.

Arrangementet er Portugals største modemesse og på catwalken i Casinoet i Estoril vil der blive fremvist efterårs og vinter kollektioner for 2008/2009.

Mode messen er den portugisiske modebranches udstillingsvindue og kun åben for deltagere, som har en invitation til messen. I 2007 var der omkring 40.000 gæster til Moda Lisboa inklusive 500 journalister.

Som sædvanlig er der fokus på kendte portugisiske designere som Ana Salazar, Fátima Lopez, Filipe Faísca, Miguel Viera, Nuno Baltazar og Alexandra Moura.

Forårets Moda Lisboa 2008 intro video kan ses her:

Moda Lisboa vender tilbage til Lissabon-Estoril området allerede i efteråret 2008.

Vi har fået lov til at bringe billeder fra sidste års Moda Lisboa modeshow. Tak til Style Wars :Fotos: Style Wars
Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »