Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugal og Spanien knyttes tættere sammen

Der har altid været en vis spænding mellem de to lande på den Ibiriske Halvø, hvilket siden man er blevet ' venner' i EU har resulteret i en del drillerier.

Portugiserne synes at spanske mænd er små og fede, eftersigende fordi de spiser for mange kartofler. I Spanien synes man portugiserne er 'lidt bagefter' også nogen gange mentalt.

Provokatøren Saramago
Intet udover en tabt fodboldlandskamp har kunnet sætte portugisernes blod så meget i kog, som da den aldrende forfatter José Saramago foreslog at slå Spanien og Portugal sammen til landet Iberia.

Det vidste den spansk gifte nobelpristager og provokatør Saramago selvfølgelig godt, da han i sommeren 2007 offentliggjorde dette vidtgående forslag fra sit domicil på den spanske ø Lanzarote.

Forslaget affødte højlydte protester fra medlemmer af det portugisiske parlament, mens man i Spanien tog det mere roligt og humoristisk - måske fordi Saramago havde foreslået at portugisisk i forbindelse med landesammmenlægningen skulle opgives til fordel for spansk.

På trods af de mange drillerier og udbrud af sydeuropæisk temperament (mest på den spanske side - portugiserne er pæne mennesker) er der imidlertid ved at ske en udvikling henimod mere samarbejde og samkvem mellem de to befolkninger.

Spanierne tager til Portugal på ferie
Spanske turister er efter briterne den næststørste gruppe af udenlandske turister i Portugal. I 2006 udgjorde de spanske turister med over 2,4 millioner mennesker 19% af det samlede antal turister i Portugal.

Til forskel fra de engelske turister, som primært besøger Portugal med fly til Lissabon eller Algarve og bliver der en uge eller 2, er turisterne fra Spanien mere mobile.

De spanske turister kører i stor udstrækning selv til Portugal og gerne på weekendtur. Det betyder også at spanske turister betyder forholdsvis mere for de mindre kendte turistområder, som for eksempel spa-området ved Viseu. Man ser også oftere spanske turister ved 'de portugisiske strande' dvs. de strande, som englænderne, irerne, hollænderne og skandinaverne ikke har fundet endnu.

I Portugal forstår de fleste lidt spansk, mens man i Spanien ofte har langt sværere ved at forstå portugisisk.

Portugiserne tager til Spanien for at arbejde
I 2007 viser tal fra Spanien at antallet af portugisere med bopæl i Spanien er steget med over 40% i forhold til 2006, således at der nu bor over 100.000 portugisere i Spanien.

De fleste bor i Galicien i det nordlige Spanien, i Andalusien i Sydspanien eller i Madrid. Portugiserne udgør dermed den fjerde største gruppe af immigranter i Spanien og den næststørste, hvis man måler på betaling af sociale bidrag til den spanske stat.

Spaniens økonomiske boom og Portugals mangel på samme har naturligvis medvirket til at trække mange portugisere udenlands.

I Madrid bor der nu 14.500 portugisere. Også mange studerende fra Portugal rejser til Spanien specielt for at læse medicin. 

Se også: Billeje i SpanienKommentarer

 

Fernando C. Kvistgaard siger:

Der skal dog gøres opmærksom på, at grunden hvorfor så mange vælger de spanske universiteter for at læse medicin, skyldes at der kræves meget høje karakterer som betingelse for adgang til de portugisiske universiteter.

Indtil 2007 skulle man have et gns. på 18 i en skala fra 0 til 20, hvilket måske svarer til et 11-tal i den danske skala 0-13. I 2008 har man nedsat adgangskravet til 17.

4 March 2008 5:09 PM