Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugals lærere utilfredse med undervisningsministeren

Den socialistiske regering i Portugal anført af premierminister José Sócrates er ikke videre populær blandt store grupper af ansatte i den offentlige sektor i Portugal.

Stor demonstration i Lissabon
Lørdag d. 8. marts 2008 var det Portugals lærere, som gik i demonstrationstog i Lissabons gader.

De portugisiske lærere er stækt utilfredse med undervisningsminister Maria de Lurdes Rodrigues. Undervisningsministeren har som medlem af PS flertalsregeringen gennemført nye strammere regler for evaluering af statsansatte lærere, og det er ikke faldet i god jord. Faktisk er lærerne så fortørnede, at de vil have ministeren afskediget.

Afskedigelser og færre privilegier i 2007
Hele den offentlige sektor i Portugal er i gang med en omfattende og mange steder tiltrængt effektivisering.

I september 2007 var det folkeskolelærernes tur til at mærke Sócrates regeringens besparelser på det offentlige budget.

Der havde i mange år været for få lærere i Portugal og dermed gode jobs og muligheder for nyuddannede lærere. Som følge deraf, var de portugisiske folkeskolelærere med et faldende børnetal pludselig for mange og havde, efter nogens mening, for gode ansættelsesvilkår i forhold til andre grupper med tilsvarende uddannelser i det portugisiske samfund.

At skiftende portugsiske regeringer ofte op gennem 90'erne og videre indtil 2005 havde udvist enten manglende evne til at sætte tæring efter næring, eller manglende flertal til at tage nødvendige beslutninger, gjorde kun sagen værre.

I 2007 kom choket. Ved den årlige fordeling af midler til folkeskolen i Portugal til skoleåret 2007/2008 blev 44.000 lærere ikke allokeret dvs. ansat, heriblandt omkring 20.500 lærere, som havde været ansat i skoleåret 2006/2007. Se artikel på EIROnline.

Lærernes fagforening i Portugal
Lærernes fagforening i Portugal hedder FENPROF og er associeret med den langt større CGTP fagforening, som med lidt god vilje svarer til LO i Danmark.

Beslutningen om at skære ned på antallet af lærere i skoleåret 2007/2008 bragte undervisningsministeren på kant med fagforeningerne, og det er gammelt nag, der er medvirkende til de hårde meldinger fra talerne på lørdagens demonstration.

CGTP står for Confederação Geral dos Trabalhadores Portugueses. CGTP har siden oprettelsen i 1971 før Nellikerevolutionen i Portugal altid været under en vis indflydelse fra de portugisiske kommunister i partiet PCP.

Én af talerne lørdag var den nuværende formand for CGTP Manuel Carvalho da Silva, som også er medlem af kommunistpartiet. Kommunistpartiets indflydelsen er dog blevet mindre med årene i Portugal, og PCP støtter trods alt også en mindre rabiat udgave af kommunismen, end kommunisterne i så mange andre lande.

FENPROF har omkring 143.000 medlemmer og demonstrationen i Lissabon i weekenden menes af have haft deltagelse, afhængig af hvem man spørger, på mellem 70.000 og 100.000 mennesker.

Demonstrationens størrelse var så betydelig at Portugals præsident Cavaco Silva følte anledning til fra sit besøg i Brasilien at udtale at den portugisiske stat tager lærernes utilfredshed alvorligt. Nogen løfter kom der dog hverken fra ham eller fra regeringen.

UPDATE 10. marts 2008
Premierminister José Sócrates udtrykker mandag. d. 10 marts sin støtte til undervisningsminister Maria de Lurdes Rodrigues og udtaler desuden at den portugisiske regering ikke påtænker at ændre på de nye evalueringsregler for lærere.Kommentarer

 

Fernando C. Kvistgaard siger:

Efter Nellike-revolutionen d. 25. april 1974 blev skolerne i Portugal infiltreret af lærere af kommunistisk observans, fordi børnene nu "skulle" indoktrineres i "den røde farve", så man kunne opbygge den kommende kommunistiske Stat. 

Lærerne i Portugal har i løbet af de sidste 30 år fået en del privilegier, som mange andre funktionærklasser ikke har fået. Det er svært nu at fjerne dem og stille lærerne lige med de øvrige offentlige ansatte.

9 March 2008 8:41 PM