Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Olieselskabet Galp har holdt investormøde

Det portugisiske olieselskab Galp har holdt investormøde med deltagelse af nogen af de mest indflydelsesrige portugisiske erhvevsfolk og politikere.

Milliardinvesteringer i gas- og olieproduktion
Galp planlægger at investere 5,3 milliarder euro i perioden 2008-1012. Det svarer til små 40 milliarder danske kroner.

En stor del af investeringen skal finde sted i de oversøiske oliefelter, som Galp deltager i efterforskningen af, herunder oliefelter ud for Angolas kyst, i Indien og i Venezuela.

Fremtidig produktion
Galp planlægger at 10-doble produktionen af olie inden 2012 og desuden at producere mellem 3.000 og 6.000 millioner kubikmeter gas per år.

De 150.000 tønder olie årligt vil kunne dække næsten halvdelen af Portugals forbrug og for gassens vedkommende planlægger Galp at stå for mellem 45% og 95% af forbruget i Portugal.

I øjeblikket producerer GALP overhovedet ikke gas, men importerer i stedet fra Nigeria og Algeriet.

GALP ejerforhold
Den portugisiske stat kontrollerer fortsat 7% af aktierne, mens Amorim Energia har 33,3%. Ligeledes 33,3% ejes af ENI Portugal Investment, som kontrolleres af ENI energi koncernen i Italien.

ENI indgik i 2006 aftale med den portugisiske regering om ikke at forøge selskabets ejerandel, da GALP aktien for første gang blev introduceret på Euronext børsen i Lissabon ved en såkaldt IPO (Initial Public Offering).

Der anes dog en vis nervøsitet hos den portugisiske regering når den portugisiske finansmand Américo Amorim på journalisters spørgsmål om, hvor vidt han vil sælge sin store aktiepost til for eksempel russiske (statsstyrede) Gazprom svarer, at "alt kan ske". Indtil videre sker der dog ikke noget på den front.

Andre aktionærer inkluderer den portugisiske BPI bank med godt 2%, spanske Iberdrola energiselskabet med 4% og Caixa Geral de Depositos banken med 1%.

Præmierminister José Sócrates til GALP investormøde
Også Portugals præmierminister var mødt op til mandagens investormøde sammen med sin økonomiminister Manuel Pinho.

Sócrates benyttede lejligheden til at gøre status over sine første 3 år i spidsen for PS-regeringen.

Det kom frem at Sócrates er klar over at mange mennesker i Portugal har det hårdt på grund af dårlig økonomi som følge af regeringens spareinitiativer, men Sócrates fastholdt at en stram finanspolitik har været og er nødvendig for at rette op på økonomien i Portugal og for at overholde EU's Stabilitetspagt.

På spørgsmål om han var optimistisk i forhold til Portugals økonomi svarede Sócrates ja, men tilføjede at han ville have været endnu mere optimistisk såfremt den internationale sub-prime krise var undgået. Der er efter den socialistiske regerings mening stadig brug for tilbageholdenhed med de offentlige udgifter for at Portugal kan udvikle sig i den rigtige retning. Er man ikke påpasselig med de offentlige udgifter, fortsatte Sócrates, kan man tabe, hvad der er opnået gennem de sidste 3 år.

Desuden er Portugal lige som alle andre lande afhængige af de internationale konjunkturer, afsluttede Sócrates.

Se også: Portugals økonomi i 2008Kommentarer

Endnu ingen kommentarer