Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Justering af momssats i Portugal

Den portugisiske premierminister José Sócrates meddelte torsdag at den højeste momssats nedsættes fra 21% til 20%.

Tre momssatser i Portugal
Portugal har differentieret moms eller IVA, som momsen kaldes på portugisisk.

Den laveste momssats er på 5% og omfatter eksempelvis sunde fødevarer som frugt og grønt. Den næstlaveste er 12%, som pålægges relativt usundt mad som eksempelvis fedtholdige salater og syltetøj.

Den højeste momssats er den 'normale' moms, som pålægges langt de fleste varer undtagen fødevarer. Under fødevarer betales der højste momssats af nogen få varegrupper eksempelvis øl.

Momssatsen på 21% blev indført af Sócrates regering, da den kom til magten efter valget i 2005. Tidligere var momsen i Portugal 19%.

Nedsættelsen af momsen til 20% træder i kraft d. 1. juli 2008.

Politiske reaktioner på momsnedsættelsen (UPDATE 30.marts 2008)
Oppositionen i Portugal består af 4 grupperinger. Der har været vidt forskellige reaktioner på nedsættelsen af momssatsen, men oppositionen har dog i stor udstrækning været enige om ikke at bifalde den aktuelle nedsættelse.

PSD
PSD kan sammenlignes med venstre og de konservative i dansk politik.

Det absolut største oppositionsparti PSD slås stadig i foråret 2008 med ledelsesmæssige problemer. Det er faktisk svært at se at det tidligere regeringsparti lige nu med de mange interne stridigheder skulle være i stand til at løfte regeringsmagten. PSD har dog meldt ud at man synes at virkningen af nedsættelsen er for ringe, men herefter hører enigheden i partiet op.

Den tidligere premierminister og leder af PSD Santana-Lopes synes man skulle sætte momsen længere ned, mens den nuværende leder af PSD Menezes ville have ventet med nedsættelsen, indtil budgetunderskuddet på statens finanser var bragt ned på 2%.

I parantes bemærket var underskuddet på statens finanser under PSD partiets ledelse for år tilbage på et tidspunkt oppe over 6%, hvilket er overordentligt meget selv i europæisk målestok.

CDS/PP
Partiet, som i sig selv er en koalition, kan sammenlignes med de kristelige demokrater i Tyskland. Danmark har ikke en tilsvarende gruppering.

CDS/PP stiller spørgsmåltegn ved om nedsættelsen af momsen kommer den almindelige portugiser til gode. Lederen af partiet vil gerne have konkurrencemyndighederne til at følge momsnedsætttelsen for at forhindre at de forretningsdrivende 'inddrager' nedsættelsen som ekstra fortjeneste. Det er absolut ikke utænkeligt at det vil kunne ske og er nok José Sócrates største problem i forbindelse med momsnedsættelsen.

BE
Ventreblokken BE svarer mere eller mindre til SF i Danmark og finder at momsnedsættelsen skulle have været større. Desuden ønsker BE større skatter af bankers fortjeneste og bedre kontrol med off-shore bankkonti, som er udbredt blandt den rigeste del af Portugals befolkning.

Regeringens kommentar
Regeringen har strammet op og budgetunderskuddet på statens finanser er nu så meget under kontrol (2,6% i 2007 siger de nyeste tal), at der er plads til at lette på den stramme økonomiske politik. Samtidig er Sócrates regeringen sandsynligvis bange for at udlandets indvirkning på Portugals økonomi potentielt bliver negativ med en begyndende reccesstion i USA, som snart kan forplante sig til Europa. 

PS regeringen valgte ifølge premierminister Sócrates at nedsætte momsen for at hjælpe almindelige portugisere. Et alternativ kunne have været at sænke skatten, men en momsnedsættelse hjælper den fattigste del af befolkningen mere. Omvendt ville en procentvis indkomstskattenedsættelse hjælpe den rigeste del af befolkningen mere.

Momsen i Portugal (kaldes IVA, som står for Imposto de Valor Acrescentado) bevæger sig dermed i retning af momsen i nabolandet Spanien, som er på 16%.

Madeira og Azorerne
Madeira og Azorerne følger samme differentierede momsmodel som Portugal. På Madeira og Azorerene er den højeste moms (IVA) dog kun 15%. 

De øvrige momssatser på Madeira og Acorerne er 0%, 4% og 8%.  

Dansk enegang i EU
Den danske moms var i perioden 1978-1980 på niveau med Portugals med 20,25%. Danmark fastholder af uvisse årsager ikke at indføre differentieret moms, selvom den med succes er gennemført i resten af landene i EU. Danmarks moms på 25% er sammen med Norge og Sverige de højeste i Europa.

Både Norge og Sverige har dog indført differentieret moms. I Norge er momssatserne 25%/14%/8%. I Sverige er momssatserne 25%/12%/6%.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer