Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugiserne emigrerer stadig til udlandet

Der er et stort antal udlændinge i Portugal. Nogen af de største grupper af tilflyttere udgøres af brasilianere og tilflyttere fra Angola, Kap Verde og Mozambique. I de seneste år er der også kommet et stort antal ukrainere til Portugal. Hertil kommer indvandrere fra England, Tyskland, Skandinavien osv.

På trods af de mange nye tilflyttere har Portugal ikke netto indvandring - tværtimod. Mere end én million portugisere lever nemlig i udlandet og en ny bølge af emigration er startet, viser nye undersøgelser.

Skal jeg rejse eller blive i Portugal?
Sådanne overvejelser har mange generationer af portugisere haft. Flere hundrede tusinde har i de sidste årtier besluttet sig for at forlade landet og flytte til fremmede himmelstrøg.

I øjeblikket bor 1.049.500 portugiske statsborgere uden for landets grænser. Dermed har Portugal på verdensplan den 7. største andel af emigranter i forhold til befolkningstal. Oplysningerne stammer fra Universidade Lusófona og er offentliggjort på den portugisiske hjemmeside Portugaldiario.pt (på portugisisk).    

Antallet af udvandrere fra Portugal tiltager år for år. Helena Rato, som er forsker ved  Instituto Nacional de Administração, taler sågar om en 'ny bølge' af emmigration til udlandet fra Portugal. For hver 15 indvandrere i Portugal, forlader omkring 100 personer landet.

Det er fortrinsvis den unge veluddannede befolkning, som forlader Portugal. Det skyldes generel mangel på jobs og i særdeleshed mangel på jobs, som står mål med de unges høje uddannelsesniveau.

England stadig populær
Det erhvervsmæssige boom, som England har oplevet i de seneste år har tiltrukket mange unge portugisere. Også Frankrig, Spanien og Schweiz er populære udvandringsdestinationer for veluddannede portugisere, da man her giver folk chancen for at vise hvad de kan, og for at bruge deres uddannelse.

Alene i det forgangne år har mere end 17.000 portugisere forladt Portugal for at søge lykken i udlandet. Det mest populære land var Frankrig med 7.399 portugisiske indvandrere efterfulgt af Schweiz med 4.785 personer, Storbritanien med 3.893 personer og Tyskland med 2.398 personer.

Tvivl om statistik
Tallene er dog kun tilnærmelsesvis rigtige da ikke alle registrerer sig i udlandet endsige registrerer flytning. Man mener derfor at antallet af emmigranter fra Portugal kan være væsentligt højere.

Siden det nationale statistiske institut INE i år 2002 holdt op med at opgøre antallet af emmigranter er både politikere og forskere i Portugal blevet 'indhyllet i tåge'. Det er en situation, som mange mener ikke har været helt uvelkommen for regeringen.

Sagt på en anden måde er der hverken pålidelig statistik og heller ikke særlig stor efterspørgsel efter den, da den risikerer at sætte den portugisiske regering i et dårligt lys, udtaler den portugisiske indvandrer i London; præsten Pedro Rodriques til ugemagasinet Sol i Portugal.

Noget lignende bekræfter Mafalda Durão Ferreira, som er tidligere chef for Portugals konsulatansatte. Hun siger at portugiserne i stort omfang udvandrede tidligere og at det gør de stadigvæk. Manglen på statistisk materiale gør det lettere at ignorere problemet, mener Ferreira.

Emmigranterne fra Portugal vigtige for Portugals økonomi
Der bliver heller ikke talt meget om emmigranternes betydning for den portugisiske økonomi og levestandard. Overførslerne fra udlandet er nemlig ikke ubetydelig. I 2007 blev der ifølge Ferrira overført 7,3  millioner euro - PER DAG til Portugal fra portugisere i udlandet. Det svarer til 2,6 milliarder euro eller små 20 milliarder danske kroner. Med andre ord er overførslen fra portugisiske emmigranter løseligt anslået på 3% af Portugals bruttonationalprodukt.

De portugisiske emmigranter støtter ikke blot Portugal finansielt. De er også vigtige for landets kulturelle og erhvervsmæssige anseelse i udlandet mener Antonio Braga, som er formand for foreningen af portugisere i udlandet. Emmigranterne kan ifølge Braga hjælpe med Portugals erhvervsmæssige ekspansion i udlandet. Der er meget i tråd med hvad Portugals præsident Anibal Cavaco Silva har udtalt.

Måske er det derfor at den portugisiske regering igen synes at ville genoptage udvandringsdiskussionen. I april 2008 indvies Observatorio da Emigração under socialministeriet. Institutionen har til opgave at undersøge motiverne, kortlægge emmigrationen fra Portugal og bevare kontakten med de portugisiske udvandrere.

Portugisisk bibliotek i London
Den største portugisiske bank Caixa Geral de Depósitos har i øvrigt netop doneret 20.000 euro til oprettelse af et portugisisk bibliotek i London. Det portugisiske bibliotek vil blive oprettet i bydelen Lambeth, som har en høj koncentration af portugisiske og brasilianske tilflyttere.

Over 2.000 portugisisk talende børn går allerede i skole i Lambeth. Biblioteket indrettes i Lambeth Borough's lokaler skriver nyhedsbureauet Lusa.

TheStarTracker
Portugisere i udlandet har oprettet et netværk for portugisiske professionelle i udlandet. TheStarTracker.org har over 5.000 registrerede medlemmer og henvender sig til veluddannede portugisere, som bor OG allerede har boet mindst 6 måneder i udlandet.

Portugals innovationsinstitut COTEC ved også godt at der er mange portugisiske talenter i udlandet. COTEC har sammen med præsident Cavaco Silva bedt netværket TheStarTracker være med til at kåre "Top Innovating Entrepaneur in the Portuguese Diaspora" .


Portugalnyt samarbejder med den tyske portal Portugalmania.
Denne artikel er baseret på artiklen "Gehen oder bleiben? - Noch immer eine Frage für viele Portugiesen" publiceret (©) af Gilbert Schwartmann i marts 2008 på Portugalmania.de.


Kommentarer

Endnu ingen kommentarer