Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkApril 2008 - Indlæg

Den årlige pilgrimsfærd til Fatima 12-13 maj 2008

Byen Fátima ligger 130 kilometer nord for Lissabon i nærheden af Leiria. Indtil 1917 var Fátima en almindelig lille søvnig landsby i Portugal med ganske almindelige katolske portugisere indbyggere.

Begivenheder i 1917 ændrede imidlertid Fátimas status i Portugal og i den katolske kirke i hele verden.

Se også: Fatima-optog 12-13 maj 2009

Jomfru Maria åbenbaringer i Fátima
Tre børn i alderen 10, 9 og 7 år så mellem maj og oktober 1917 gentagne gange, hvad de beskrev som en engel, mens de passede deres arbejde som fårehyrder.

Englen identificerede børnene som Jomfru Maria og englen benævnte sig selv 'frue af rosenhaven', hvilket på portugisisk bliver til  ''Nossa Senhora do Rosário de Fátima''. Man finder mange veje og steder i Portugal opkaldt efter 'fruen af rosenhaven'.

Hændelserne i Fátima afsluttedes d. 13. oktonber 1917 med 'solens mirakel', som var en art solformørkelse (som dog beskrives vidt forskelligt). Der var mere end 60.000 tilskuere og fænomenet kunne ses mange kilometer væk. Den sidste hændelse var blevet forudsagt af børnene, som havde fået det at vide af englen, som åbenbarede sig for dem flere gange.

Ét af børnene havde efter sigende flere 'syn' i de følgende år.

Den katolske kirke annerkendte i 1930 hændelserne i Fatima som mirakler og paven i Rom har udvist stor interesse for Fatima og, mener nogen mindre pavetro portugisere, for at tjene penge på Fatima-legenden.

Fatima som turistattraktion
Der er nu årligt op til 4 millioner besøgende i Fátima.

Den 12. maj om aftenen er der procession med stearinlys og et væld af mennesker i Fátima fra alle egne af Europa og USA. Den 13. maj er der 'afskeds-procession'.

Den katolske kirke i Rom er som førnævnt meget involveret i hvad der sker i Fátima, og der blev i 2007 indviet en ekstrem dyr kirke i den lille by Fatima, som nu kan fremvise verdens fjerde største katolske kirke. Se artikel om kirken i Fatima.

Se også Lady of Fatima hjemmesiden.

Herunder en video optaget i Fatima 12.-13. maj 2007:

Som i denne Youtube video fortolker mange katolikker hændelserne i Fatima:Din vurdering:Arraiolos Gruppen mødes i Østrig

Arraiolos er en lille by i Alentejo i Portugal med godt 3.000 indbyggere og godt på vej til at blive berømt.

Den portugisiske præsident af Republikken Anibal Cavaco Silva er igen til møde i Arraiolos Gruppen, som fik navnet efter gruppens første møde i Arraiolos i 2003. Denne gang foregår mødet i Østrig.

Medlemmerne af gruppen er:

 • Letlands præsident
 • Østrigs præsident
 • Finlands præsident
 • Tysklands præsident
 • Ungarns præsident
 • Italiens præsident
 • Portugals præsident

Gruppens opgave er på uformelt plan at diskutere EU's mål og fremtid uden at være bundet af national-politiske hensyn.

Møderne afholdes på skift mellem de 7 lande én gang om året. Denne gang er dagsordenen Europæiske perspektiver i lyset af Lissabon-Traktaten.

Arraiolos Gruppen kan opfattes som EU landenes tænketank, som kommer med ide'er til at forbedre det europæiske samarbejde.

I Arraiolos ligger i øvrigt et prægtigt Pousada hotel, og det var der mødet mellem statslederne fandt sted første gang i 2003.

Udover at have givet navn til EU møder er Arraiolos mest kendt for sin produktion af tæpper i høj kvalitet.

Din vurdering:U18 turnering i Portugal med norsk og svensk deltagelse

U18 ungdomslandsholdene i fodbold fra Norge og Sverige er deltagere i en mini-turnering, som desuden omfatter U18 landsholdene fra Portugal og USA, skriver Fotball-magasinet.no.

Turneringen finder sted fra d. 19. til 25. maj 2008 på Estádio 1° Maio i Lissabon.

Norge har udtaget følgende ungdomsspillere:

Jo Inge Berget, Lyn
Magnus W. Eikrem, Manchester United
Pål A. Helland, Rosenborg,
Christer Jensen, Vålerenga
Kenneth Jensen, Hønefoss
Remi Johansen, Tromsø
Anders Karlsen, Bodø/Glimt
Mohammed Keita, Strømsgodset
Anders Konradsen, Bodø/Glimt
Anders Kristiansen, Bryne
Vegard Landaas, Mandalskameratene
Preben Mankowitz, Skeid
Simen Melhus, Viking
Ørjan H. Nyland, Hødd
Marcus Pedersen, HamKam
Fredrik Semb, Odd Grenland
Aleksander Solli, Løv-Ham
Jonathan Tollås, Aalesund

Sveriges kampe:
 • d. 21. maj kl. 18 mod Portugal
 • d. 22. maj kl. 16 mod Norge
 • d. 24. maj kl. 16 mod USA
Øvrige kampe:
 • d. 21. maj møder Norge USA kl. 16
 • d. 22. maj møder Portugal USA kl. 18
 • d. 24. maj møder Norge Portugal kl. 18
Din vurdering:Tekstilvirksomheder i Portugal under pres

Portugals eksport af tektilvarer er under pres fra lande som Kina, som med lave lønomkostninger kan masseproducere billigere, end det er muligt i Europa.

I 2005 blev verdensmarkedet for tekstilvarer afgørende ændret da Kina blev optaget i WTO (World Trade Organisation) og dermed via afskaffelse af kvote-ordninger fik lettere adgang til at eksportere tekstilvarer til europæiske og amerikanske forbrugere.

Det er efterhånden ved at koste mange arbejdspladser i Portugals traditionelle tekstil-distrikt i Ave dalen i Santo Tirso området i Minho nord for Porto, skriver SIC.

Portugals tekstilindustri
Kina er verdens største eksportør af tekstilvarer. Allerede i 2004 var Portugals tekstilindustri klar over at man stod over for store ændringer på markedet, hvor specielt eksporten til USA, Tyskland, England, Frankrig, Spanien og Holland vejer tungt.

Da Portugal blev medlem af EU i 1986 repræsenterede eksporten af tekstilvarer ifølge den portugisiske forening af tøj og tekstilproducenter 32% af den samlede portugisiske eksport. Den andel er siden faldet til 13,4% i 2005, men er dog stadig den højeste andel i EU.

Selv tøjlandet Italien var med 9% af eksporten indenfor tekstiler i 2005 mindre afhængig af sektoren end Portugal. Portugal var faktisk stadig i 2005 blandt de 20 lande i verden, som havde den højeste eksport af tekstilprodukter i forhold til landenes samlede eksport.

De primære områder inden for tekstilindustrien i Portugal er:

 • Uldvarer, langt de fleste producenter i Serra de Estrela bjergene tæt på Spanien
 • Strikvarer, typisk mindre virksomheder med under 100 ansatte i Nordportugal
 • Husholdningstekstiler, producenter af duge, håndklæder, linned m.v. og koncentreret i Nordportugal  
 • Tøjproduktion, flest producenter i Nordportugal, men også en del i stor-Lissabon

I 2005 og 2006 faldt Portugals eksport til det vigtige amerikanske marked og udviklingen på eksportmarkederne inden for EU er heller ikke positiv.

Overgangsordning for kinesisk import af tøj
Inden for rammerne af reglerne i WTO blev EU og USA enige med Kina om at en begrænsning af væksten i eksporten fra Kina var ønskelig. Der blev derfor i 2005 indgået en aftale om maksimale vækstrater i eksporten af tekstiler med de kinesiske myndigheder. Denne aftale løb indtil 2008.

Omstilling af tekstilindustrien i Portugal
Udviklingen er gået hurtigt, men mange mener at den portugisiske tøjindustri ikke har formået at indrette sig på de nye tider, som tvinger Portugal til at producere høj-kvalitets produkter for at kunne tage en højere pris end lande, som Kina og Indien.

I de sidste 5 år er 4.000 arbejdere blevet sagt op efter at fabrikker i Ave dalen i Minho er lukket på stribe. Der er typisk tale om mellemstore virksomheder med 100 til 400 ansatte.

Tøjindustrien i Nordportugal oplever nu, hvad 'uldjyderne' i Herning-Ikast området oplevede i 1980'erne ,og hvad Lego i Billund i øjeblikket lidt forsinket også er igang med at gennemføre. Produktion bliver flyttet til lavtlønslande.

Din vurdering:Lagos festival for opdagelsesrejsende april-maj 2008

I Lagos afholdes der til og med d. 4. maj Festival dos Descobrimentos. Det er femte gang at Lagos fejrer sin berømte fortid.

Lagos var havnebyen, hvorfra mange af de opdagelsesesrejsende stod ud fra i Portugals storhedstid for omkring 500 år siden.

Henrik Søfareren
Én af de mest berømte af opdagelsestidens personligheder Henrik Søfareren, eller på portugisisk Infante Dom Henrique, opholdt sig i en stor del af sit liv i Lagos. Vasco da Gama's rejse til Indien bliver heller ikke glemt.

I Lagos havn ligger caravellen Boa Esperança, som man naturligvis også kan besøge.

Festival dos Descobrimentos løber fra d. 24. april til d. 4. maj 2008. Programmet inkluderer et 1500-tals marked, som foregår d. 2-4 maj. Den 3. maj er der show, hvor man blandt andet kan se skibet Boa Esperança i aktion og der serveres desuden kulinariske specialiteter fra Lagos og de gamle kolonier.

Festivallen foregår flere forskellige steder i Lagos bymidte herunder Avenida Descobrimentos og på Praça Gil Eanes. Der er gennem hele festival-perioden optog, udstillinger og koncerter. Sådan så Lagos ud under festivallen for de opdagelsesrejsende i 2004:


Se mere om Algarves herligheder på vores Algarve sider.

Oversigt over aktiviteter kan findes på: Events på Algarve (opdateres løbende)

Din vurdering:Flere Indlæg Næste side »