Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkApril 2008 - Indlæg

Lederen af PSD partiet i Portugal går af

Luís Filipe Menezes blev valgt til leder af PSD partiet for 6 måneder siden. Han må sande det gamle ordsporg i politik om at de største fjender finder man som regel tættest på sig i sit eget parti.

I dag d. 18. april 2008 annoncerede Menezes sin fratrædelse og nyvalg til formandsposten i PSD d. 24. april. Han opfordrede desuden sine kritikere til at stille op til formandsposten.

I den sidste måneds tid har situationen for PSD formanden været ret umulig. Senest blev det klart efter den af regeringen annoncerede momsnedsættelse, at oppositionslederen Menezes åbenlyst blev udfordret af dele af sit eget parti. Den tidligere formand (og premierminister i nogen få måneder) Santana Lopez gik således til pressen med en anden mening om regeringens momsnedsættelse end den officielle PSD's mening anført af formand Menezes.

Flertalsregeringen i Portugal med premierminister og PS partiformand José Sócrates i spidsen kunne næsten ikke skjule sin tilfredshed med kaos'et i oppositionens lejr. 

Pedro Santana Lopes ny formand for PSD?
Én af de væsentligste årsager til Menezes tilbagetrædelse hedder Pedro Santana Lopes.

Den energiske Santana Lopes er efter manges mening populist, og det er de færreste portugisere, som synes han var en god regeringsleder i den korte periode fra sommeren 2004 til marts 2005, hvor han var premierminister i Portugal.

Santana Lopes har dog en ukuelig evne til altid at komme tilbage til magtens korridorer, selv når han ser ud til at have dummet sig for meget. Den tidligere premierminister i Portugal og nu formand for EU Kommissionen José Manuel Barroso sagde om Santana Lopes at han var et mix af en astrolog og en sportskommentator.

Barroso tilhørte også PSD partiet og gjorde faktisk Santana Lopes til vicepræsident i sin regeringsperiode. Førhen var Lopes en overgang kulturminister under premierminister Cavaco Silva (som i dag er præsident i Portugal) inden Lopes istedet lod sig vælge til præsident for fodboldklubben Sporting Clube de Portugal - i daglig tale kaldet Sporting Lissabon.

Lopes har desuden været sportsjournalist, jurist, borgmester i Figuera da Foz og borgmester i Lissabon.

Den fysisk ikke så store, men altid velklædte Santana Lopes er på mange måder Portugals svar på Silvio Berlusconi, og det vil ikke undre nogen om lisboetten med de store talegaver igen forsøger at blive formand for PSD, som han har været og forsøgt at blive så mange gange før.

Santana Lopes er i øvrigt ikke glad for at blive afbrudt. Se hvad der skete i 2007, da en vis Herr Mourinhos hjemkomst til Portugal var vigtigere end Santana Lopes syn på PSD partiets krise. Video klippet er fra SIC TV-kanalen og på portugisisk:

 


Relaterede artikler:
Ny formand for PSD partiet i portugal 29. september 2007
Anders Fogh Rasmussens portugisiske ven Din vurdering:Verdens største cruise skib besøger Portugal

Det største cruise skib i verden hedder Independence of the Seas og var i sensommeren 2008 på vej fra værftet i Finland igennem Østersøen og Storebælt.

Det flydende luksushotel skal samle skibets første 1.500 VIP gæster op i Oslo før turen går videre til krydstogtskibets nye udgangspunkt Southampton i det sydlige England.

Senere på året sættes kursen mod Middelhavet på 14-dages krydstogt fra basen i Sydengland.

Cruise skibet 'Independence of the Seas' er søsterskib til 'Freedom of the Seas' og begge skibe ejes af Royal Caribbean International.

Se også: Krydstogt på Middelhavet med udgangspunkt fra Lissabon

Til Middelhavet via Lissabon i Portugal
Lissabon er strategisk godt placeret til at tage imod de store krydstogtsskibe, som sejler nordeuropæiske turister rundt i Middelhavet.

Der er masser af kajplads og sejlrendens dybde samt Tejo flodens bredde er tilstrækkelig til at selv de største skibe kan anløbe Lissabon. Samtidig er der ikke særligt langt fra den ideelle rute til Middelhavet ind til den portugisiske metropol. Krydstogterne har typisk udgangspunkt fra Southhampton, og så passer Lissabon fint ind enten på ud eller hjemturen, når krydstogtsgæsterne trænger til at strække benene på landjorden.

Efter planen starter det nye skibs første rigtige krydstogt d. 31. maj, hvor Independence of the Seas dog i første omgang spinger Lissabon over på vej ind i Middelhavet. Istedet lægges der til ved Gibraltar inden turen går til Barcelona, Nice og videre rundt i Middelahavet. På tilbagevejen omkring d. 11. juni 2008 lægger Independence of The Seas til i Lissabon på vejen hjem til Southampton.

Inden verdens største krydstogtsskib når så langt er der dog lige en Storebæltsbro at tænke på. Lørdag d. 19. april planlægger kaptajnen på Independence at gå fuld kraft under broen på vej fra Aker-værftet i Turku i Finland.

Med fuld kraft på skibets motorer (med samlet over 100.000 hestekræfter), er det planen at skibet skal pløje sig lidt ned i vandet på vej under Storebæltsbroen. Ellers bliver afstanden mellem skibet og broen nemlig kun på omkring 1,5 meter. Man har også tænkt sig at vente med at tonse under broen, til det bliver lavvande.

Independence of the Seas
Det nye skib er bygget til krydstogt og har bogstavelig talt alt, hvad den mest kræsne rejsende kan tænke sig af faciliteter.

Cruise skibet vejer 160.000 tons eller lige så meget som 100.000 velvoksne privatbiler. Det 339 meter lange skib kan medtage op til 4.370 passagerer og 1.360 besætningsmedlemmer. Det svarer i alle indbyggerne plus lidt til i en mellemstor dansk provinsby som Padborg ved den tyske grænse.

På skibet er der golfbane, skøjtebane (ja - med is), biografer, restauranter, swimming pool, show hver aften, vandland med surfing-mulighed, boghandel og klatrevæg for bare at nævne nogen af faciliteterne.

Her ses video med klip fra bygningen af Independence of the Seas i Finland.

Og her er hvordan turisterne, som tager med Independence of the Sea vil opleve luksuslivet ombord på det 15 dæk høje krydstogtsskib.

Det aller øverste dæk beliggende oven på 14. dæks Viking Crown Lounge natklubben er i øvrigt et lille kapel beregnet til giftermål på søen. Det kaldes meget betegnende for Skylight Chapel.Og sådan kom Independence of The Seas under Storebæltsbroen:

 


Din vurdering:Europas største factory outlet ligger i Portugal

Danmark har lige fået sit første rigtige factory outlet i Ringsted. Her kan man blandt andet købe Nike, Puma, Calvin Klein, Levi's og Mango til nedsatte priser.

Det er engelske Miller Gorup, som sammen med den danske Aalborg virksomhed TK Development står for projektet.

Forretningen i Ringsted reklamerer med tilbud om 30-70% nedsættelser, men set i forhold til factory outlets i for eksempel Tyskland og England for slet ikke at tale om USA (hvor konceptet selvfølgelig blev opfundet), er priserne i Ringsted ikke nødvendigvis de laveste.

Boss var først i Europa
Den mest berømte outlet i Europa var i mange år Hugo Boss factory outlet i Metzingen i nærheden af Stuttgart i Tyskland. I dag har Metzingen udviklet sig til Tysklands factory outlet hovedstad med over 50 factory outlets omkring den originale Boss outlet, som blev opført i 70'erne.

Se baggrundshistorien på Baden-Württemberg delstatens hjemmeside om factory outlets i Metzingen.

Se også kørselsvejledning til factory outlets i Metzingen ved Stuttgart.
Her er desuden en udemærket side (dog på tysk) med billeder fra Metzingen.

Freeport Factory Outlet i PortugalDen største factory outlet i Europa
Sjovt nok ligger Europas største factory outlet nu af alle steder - i Portugal.

Freeport er et meget stort factory outlet kompleks i Alcochete tæt på Lissabon i Portugal. Komplekset blev indviet i sommeren 2004 og forretningerne dækker 75.000 kvadratmeter.

Til sammenligning er den nye factory outlet i Ringsted i Danmark på 12.000 m2 og 'det originale' outlet center i Tyskland opbygget omkring Boss i Stuttgart er på omkring 60.000 kvadratmeter.

Freeport i Portugal har blandt andet følgende forretninger:  Adidas, Ana Sousa (velkendt portugisisk designer), Arrow, Bata, Burberry, Cacharel, Calvin Klein, Dali, Gant, Hugo Boss, Hurley, Intermoda, La Casa Italia, Lacoste, Levi's, Liberto, Mango, MaxMara, MG Bags, Miss Sixty, Morgan, O'Neill, Pepe Jeans, Puma, Quebramar (kendt portugisisk brand), Quicksilver, Salsa, Sony, Sportil, Swatch, The Phone House, Timberland Pro, Triumph, Vedette, Versace, Vista Alegre, Vodafone og Zara.

Bemærk at ovenstående blot er et lille udvalg af forretningerne i Freeport komplekset.

Freeport aktiviteter
Udover shopping er Freeport factory outlet naturligvis udstyret med et stort antal restauranter (måske knap så hyggelige som i Lissabon), børneområde, tema-café'er, biografer og meget mere.

Der er endda et udstillingsområde, som for tiden har en udstilling om Dinosauere. Man ved godt hvem man skal tiltrække. Alt koster naturligvis penge, men efter dansk målestok er de mange tilbud til børnefamilier dog meget rimelige i pris.

Se meget mere på Freeport factory outlet hjemmesiden (på portugisisk).

Heruder ses en kort video reklame (på portugisisk) for Freeport factory outlet:

 

Der findes faktisk endnu et factory outlet center 30 minutters kørsel nord for Lissabon. Centret er mindre end Freeport (nogen mener bedre), men stadig på 25.000 m2 og med over 120 forretninger. Se mere om Campera Outlet Shopping.

Sådan kommer du til Freeport factory outlet i Alcochete
Har man mod på at tage til shopping mekka'et Freeport under ferien i Portugal, kan man benytte følgende transportmidler:
  • Bus - der afgår busser til Freeport fra Vasco da Gama centret (metro station oriente på rød linje). Busserne har nummer 431 og 432
  • Egen bil - se kørselsvejledning til factory outlet Freeport fra Lissabon herunder
  • Fra Algarve til Freeport Factory Outlet ved Lissabon: Se Portugal Forum.     


Se større kort

Din vurdering:Ingen over eller ved siden af Cristiano Ronaldo

Sportsaviserne i Portugal har igen kronede dage efter at det er bekræftet fra højeste sted at landets største fodboldtalent er på ønskelisten i fodboldklubben Real Madrid i Spanien.

Cristiano Ronaldo spiller som bekendt i Manchester United, hvor den portugisiske assisterende træner Carlos Queiroz efterhånden er ved at være træt af at gentage at Ronaldo ikke er til salg for så latterligt lille et beløb som 120 millioner euro.

Real Madrids præsident Ramón Calderón er ellers meget opsat på at få angriberen til Spanien, men han står over for en større overtalelsesopgave. Cristiano Ronaldo befinder sig nemlig godt i selskab med sin portugisiske hjælpetræner, som var med til at skaffe ham til Manchester United fra Sporting Lissabon i 2003.

Fodboldfan brækker hånden efter skud fra Ronaldo
Det lyder som en vittighed, men det skulle være ganske vist.

En fodboldfan fra Middlesbrough var så letsinding at sætte sig bagved hjemmeholdet Middlesbrough's mål i søndags, da holdet havde besøg af Manchester United.

Det kostede et brækket håndled - hvis man ellers skal tro The Sunday Mirror. Den 68-årige Fred Harrison er tilsyneladende ikke så ked af at være blevet ramt af Cristiano Ronaldos bold, og han har da også fået sine '15 minutes of fame', som man siger på de kanter.

Se artiklen om Fred Harrisson og søn på tilskuerpladserne i Middelsbrogh i den engelske avis The Sunday Mirror.

Relaterede artikler:
Den ukendte portugiser i Manchester United
Cristiano Ronaldo som Røde Kors ambassadør
Cristiano Ronaldo Video med topscorer link

Din vurdering:Den norske kongefamilie besøger Portugal i maj 2008

Kong Harald V og Dronning Sonja af Norge tager på et 3-dages besøg i Portugal i slutningen af maj.

Det officielle besøg begynder d. 27. maj med modtagelse i Belém af Portugals præsident Anibal Cavaco Silva. Senere får kongeparret lejlighed til at møde premierminister José Sócrates. Mere information om den norske kongefamilie kan findes på Kongehuset.no.

I Portugal er Norge måske mest kendt for at være storleverandør af portugisernes nationalspise bacalhau, som er torsk tørret som klipfisk. 

Norges handel med Portugal
Hele 48% af eksporten fra Norge til Portugal består af fiskeprodukter, og Portugal er faktisk den største aftager af norsk klipfisk/torsk, skriver Seafood.no. Olie står for 30% af den samlede norske eksport til Portugal på 5,4 milliarder norske kroner.

Norge har overskud på handelen med Portugal. Der importeres portugisiske varer i Norge for omkring 1,3 milliarder norske kroner - primært landbrugsprodukter og lædervarer.

Repræsentanter fra norsk erhvervliv er med på turen.

Den 28. maj er der planlagt seminar for handelsdelegationen inden for områderne vedvarende energi, e-government og bæredygtigt fiskeri. Tilmeldingsblanket og mere information kan findes på Innovasjonnorge.no.

Den 29. maj er handelsdelegationen i Porto, hvor der blandt andet er besøg på Institute of Molecular Pathology and Immunology på Universitetet i Porto, som ledes af den kendte portugisiske forsker Manuel Sobrinho Simões.  

Relaterede artikler: Portugals nationalret bacalhau fra Norge

Din vurdering:Roger Federer fandt serve-esserne frem ved Estoril Open i tennis

Schweizeren Roger Federer har spillet første runde af Estoril Open. Det blev til en sejr over belgierne Oliver Rochus med 4-6, 6-3 og 6-2 på Estádio National.

Roger Federer havde 17 serve-esser at byde på i kampen mod Rochus, som efter et overraskende første set til Rochus også bød på spænding i andet set, da Rochus brød Federers serv. Federer brød dog tilbage igen, og derfra var kampen stort set afgjort.  

Federer skal i anden runde møde Victor Hanescu fra Rumænien. Kampen spilles torsdag d. 17. april.

Topspilleren har fået ny træner i forbindelse med Estoril Open. Det er den respekterede spanske træner Jose Higueras, som er velkendt for sin ekspertise på grusbaner. Jose Higueras driver også et træningscenter i Palm Springs ved Miami i USA.

Svensk sejr i Estoril Open
Hos kvinderne slog svenske Sophia Arvidsson amerikanske Lilia Osterloh med cifrene 7-5, 6-4 og er dermed videre til anden runde.

Den nummer to seedede russer hos herrerne Nikolay Davydenko er også videre til anden runde. Det samme er portugiseren João Sousa.

Michelle Larcher de Brito ude af Estoril Open
Den kun 15-årige tennispige fra Portugal Michelle Larcher de Brito er ude af Estoril Open efter at have tabt til kroaten Sanda Mamic. Den meget talentfulde portugiser var på trods af sin unge alder med på et wildcard.

Se mere om det store portugisiske talent i artiklen: Portugisisk tennispige imponerer i USA.

Mere information om programmet for Estoril Open kan findes på: Estoril Open 2008 i tennis .

UPDATE 18. april 2008
Roger Federer vandt 2. runde sikkert over rumæneren Victor Hanescu med resultaterne 6-3 og 6-2

I kvartfinalen besejrede Federer i dag ligeledes det portugisiske håb Frederico Gil i to sæt med 6-4 og 6-1

Svenske Sophia Arvidsson er ude af turneringen efter at have tabt i 2. runde til ukraineren Savchuk.

UPDATE 21. april 2008
Roger Federer vandt Estoril Open 2008.

Efter en meget kneben sejr over Denis Gremelmayr fra Tyskland i semifinalen med 2-6 7-5 6-1 var Federer i finalen søndag mod russeren Nikolay Davydenko.

Tilskuerne fik desværre kun et sæt, som Federer vandt 7-5, hvorefter Davydenko måtte udgå med en skade.

Hos kvinderne blev russeren Maria Kirilenko vinder af Estoril Open 2088 efter i finalen at have besejret tjekkiske Iveta Benesova med cifrene 6-4 6-2.

Din vurdering:José Sócrates besøger Venezuela

Portugals premierminister José Sócrates tager på officielt besøg i Venezuela d. 13-15. maj 2008.

Besøget foretages i anledning af underskrivelsen af den endelige aftale mellem det portugisiske olieselskab Galp og staten Venezuela om levering af olie til Portugal. Samtidig underskrives der en aftale om modkøb af portugisiske produkter.

Se også artiklen: Portugal indgår handelsaftale med Venezuela.

Præsident Anibal Cavaco Silva besøger Madeira
Præsidenten af republikken ankom mandag d. 14. april 2008 til Madeira på et 6-dages besøg.

Der kan let blive brug for Cavaco Silvas diplomatiske evner under besøget, som ikke er populært blandt alle indbyggerne på Madeira.

Befolkningen på Madeira har egen guvernør og er i det hele taget ikke meget for at regeringen i Lissabon blander sig for meget. Madeiras borgere vil gerne have udvidet selvstyret, mens regeringen i Lissabon (uden dog at sige det ligeud) synes at de specielle regler for Madeira som særlig økonomisk zone er mere end tilstrækkelige.

Samtidig er den politiske kultur på øen Madeira langt mere slagfærdig end i Portugal.

Guvernøren Alberto João Jardim tog pænt imod den portugisiske præsident, men i programmet den kommende uge er et besøg i Madeiras parlament udeladt. Parlamentet på Madeira er ifølge guvernør Jardim fuldt af galninge og derfor ikke et passende sted at invitere præsidenten hen.

Jardim kan i øvrigt sagtens selv være lidt af en politisk festabe, hvilket vælgerne på Madeira elsker. Alberto João Jardim tilhører som præsident Cavaco Silva partiet PSD og har med utallige genvalg siddet på posten som guvernør på Madeira siden 1978. Han har dog lovet/bedrøvet befolkningen på Madeira ved at annoncere sin afgang, når den nuværende valgperiode udløber. 

Se også: Provokationer fra Madeiras guvernør .

Din vurdering:Portugisiske storbanker mærker kreditkrisen

De fire største portugisiske banker har tabt store beløb på den igangværende kreditkrise.

Specielt Portugals største bank Caixa Geral de Depósitos har tabt, hvad der svarer til 370 millioner euro og står dermed for næsten halvdelen af det samlede tab blandt de fire banker.

BPI har tabt 230 millioner euro, BCP 150 millioner euro og BES banken 85 millioner euro, skriver SIC.

Kreditkrise udløber af subprime krise i USA
Det hele startede i USA, hvor optimistiske banker og kreditforeningsinstituter udbød huslån med meget lille ydelse til snart sagt hvem som helst uden at foretage dybdegående kreditcheck.

En lignende praksis har fundet sted i England, hvor mange kreditformidlere har medvirket til på papiret at skrue kunders indkomster op, for derved at få dem godkendt til større huslån i et boligmarked som i lang tid steg med to-cifrede procentpoint per år.

Både i USA og i England er regningerne for den store risikovillighed ved at løbe ind. De 'dårlige lån' eller med et pænere ord 'subprime' blev typisk sat sammen med andre lån i kunstfærdige finansielle instrumenter og solgt videre til hele den finansielle sektor.

Hvem der ligger inde med hvad, er der ingen der ved med bestemthed. Risiko'en for at komme til at sidde med 'sorteper' i den nuværende situation afholder bankerne fra at låne ud til andre banker med mindre renten er høj.

Dermed har kreditkrisen gjort at banker i hele verden har sværere ved at finansiere de løbende sunde bankforretninger imellem sig, som de plejer.

Huspriserne i USA og England er begyndt at falde med endnu flere 'dårlige lån' til følge, og da de portugisiske banker også har været aktive på det internationale finansmarked, er de også ramt - selv om de i øvrigt ikke i nævneværdig grad har bevilget lån i Portugal i subprime kategorien.

Se mere her om: Bolighandel i Portugal .

Portugals banker søger ny kapital
Det nuværende tab på kreditkrisen i Portugal svarer allerede til 36% af overskuddet i de fire største banker i 2007, og de sidste tab er nok heller ikke set endnu.

Både BPI og BCP bankerne har allerede annonceret at de vil udvide aktiekapitalen i 2008 for derved at få tilført ekstra kapital.

En del af regningen for de dårlige lån i primært USA og England sendes dermed videre til aktionærerne i Portugals største banker, som må se værdien af deres aktier blive udvandet.

BES banken er via Esperito Santo familien formentlig så velpolstret at kapitaltilførsel ikke er nødvendig. CGD er stadig delvist statsejet og står derfor i en anden situation end de øvrige storbanker.

Se også: Aktuelle børskurser på Euronext i Lissabon.

Din vurdering:Portugisiske vandhunde giver opvisning i Portimão

Portugisisk vandhund er én af syv portugisiske hunderacer. Den mellemstore hund er som navnet antyder meget glad for vand og blev i gamle dage opdrættet og brugt som arbejdshund på de portugisiske fiskerbåde.

Se også: Portugisisk vandhund - fiskernes bedste ven (med billeder) og link til Danmarks klub for portugisiske vandhunde.

I dag er Cão de água, som hunden hedder på portugisisk, relativ sjælden. Racen blev på det nærmeste blev reddet fra udryddelse i 1930'erne af den enthusiastisk PWD opdrætter og shipping magnat fra Azorerne Vasco Bensaude, som tog rundt blandt fiskerne i Portugal og opkøbte nogen af de sidste hunde.

Han overgav i 1968 som en gammel mand sine i alt 17 hunde og arkiver til Conchita Cintron i Algarve, og det viste sig at være en god disposition.

Fru Cintron sørgede for at nogen få hunde kom til USA og tog sig i øvrigt af opdrættet i Portugal.

Se også: USA's førstehund måske en portugisisk vandhund.

Populær hunderace i USA
Racen blev meget populær i Amerika, blandt andet takket være Deyanne Farrel Miller. Faktisk havde den amerikanske præsident John F. Kennedys bror Ted Kennedy en cão de aqua ved navn Splash.

Siden er der flere og flere portugisere, som har valgt at have den intelligente hund som kæledyr, og der findes også en dansk og en norsk klub for portugisiske arbejdshund.

Den portugisiske vandhund er en god familiehund, men skal dog gerne udfordres med opgaver, som dens natur tilsiger. PWD'ens (portuguese water dog) natur er at svømme og bruge sine (mange) kræfter i det våde element.

Opvisning i Portimão i Algarve
Søndag d. 20. april 2008 kan man kl. 10 om formiddagen se portugisiske vandhunde udføre øvelser i den gamle bydel i Portimão ved Praça Manuel Teixeira Gomes pladsen ned til havnen.

Se også: Attraktioner i Portimão.

Den intelligente vandhund
Hundene i PWD racen er som regel særdeles intelligente.

Det er showmanden og hundedressøren Richard Curtis klar over. Se her, hvordan han vandt katagorien 'Make them Laugh' med den portugisiske vandhund 'Disco' ved Crufts hundeshow i Birmingham 2008. 

Din vurdering:Sommerkoncert på vingården Cortes de Cima

Vingården Cortes de Cima afholder d. 17. maj 2008 sommerkoncert med mezzo sopranen Ulla Kudsk Jensen, barytonen Jesper Buhl og med Mats Knutsson på piano.

Det er 6. gang Cortes de Cima afholder sommerkoncert, og denne gang vil kunstnerne, som til dagligt arbejder ved den Kongelige Opera i København og den Jydske Opera i Aarhus, opføre udvalgte musical, opera og operette stykker af blandt andet Mozart, De Falla, Lehár og Rogers & Hammerstein.

Programmet omfatter naturligvis også smagning af Cortes de Cima vinene og desuden en galla buffet dinner i forbindelse med koncerten. Det er kokken Bjarne Otto, som står for de kulinariske herligheder. Tag et kig på menu'en på link'et nedenfor - den ser rigtig spændende ud.

Hele arrangementet koster 115 euro.

Mere information om arrangementer kan findes på Cortes de Cima's egen hjemmeside

Kørselsvejledning for de omkring 200 kilometer fra Lissabon til Cortes de Cima findes herunder. Hvis man zoomer ind på kortet (dobbelt-klik nogen gange) i Alentejo under 'B' og anvender satellit-visning kan man faktisk tydelig se Cortes de Cima vingården fra oven.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »