Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Den danske komponist Klaus Ib Jørgensen fortolker Fernando Pessoa

Danske Klaus Ib Jøgensen er i Portugal for at indspille Moon-Pain musik skriver han på sin hjemmeside og blog.

Moon-Pain, som Klaus har arbejdet på siden 2007, er inspireret af værker af den store portugisiske poet Fernando Pessoa.

Optagelsen i april 2008 finder sted med Remix-ensemblet, som består af dirigenten Paul Hillier, vokalsolisten Iris Oja og Preben Iwan som producer.

Klaus Ib Jøgensen er uddannet ved det Kongelige Danske Musikkonservatorium og er desuden aktiv i organisatorisk sammenhæng bl.a. som formand for Koda.

Hans gennembrud kom i 1993 med koncerten Temperature, som fik yderligere opmærksomhed ved UNESCO Rostrum præsentationen af unge kunstnere inden for moderne klassisk musik.

Fernando Pessoa
Én af Portugals kendteste sønner i nyere tid er poeten Fernando Pessoa.

Fernando Pessoa betragtes som den ypperste af de moderne portugisiske digtere. Multikunstneren Pessoa havde en sjælden evne til at skrive i flere stilarter og brugte sågar forskellige kunstnernavne (pseudonymer). For Pessoas vedkommende taler man derfor om heteronymer.

Tre af de kendteste er:

Alberto Caeiro
Pessoas første pseudonym Alberto Caeiro tager udganspunkt i en person, som iagttager uden behov for at oversætte, hvad han ser til et følelsesmæssigt sprog.

Ricardo Reis
Det måske kendteste pseudonym, som Pessoa antog var Ricardo Reis. Reis er den melankoliske digter, som ser skæbnen som forklaringen på alt.

Álvaro de Campos
Campos er pseudonymet er den følsomme digter og på den måde en modsætning til både Alberto Caeiro og Ricardo Reis.

Svirebroderen Pessoa
Pessoa skrev blandt andet digte om historie, kærlighed, filosofi. Han befandt sig en overordentlig stor del af sit liv på café'er i Lissabons centrum.

Blandt Pessoas foretrukne 'vandhuller' finder man café'en Martinho da Arcada og naturligvis 'A Brasileira' på Rua Garret i bydelen Chiado, hvor en bronzeskulptur af Pessoa stadig sidder uden for på fortovet og funderer over livet.

Pessoa blev født i 1888 og boede som barn i Durban i Sydafrika, men levede hele sit voksne liv i Lissabon. Pessoa døde som 47-årig af leverproblemer.

Se også: Portugisisk KulturKommentarer

Endnu ingen kommentarer