Portugisiske retter er på det nærmeste ukendte i Danmark, og det er synd, for det traditionelle portugisiske køkken har meget at byde på.
A Ginginha Transmontana er et godt eksempel. Den lille restaurant ligger på Rua de Alvide 366 i et boligkvarter nord for Cascais. Den ser ikke ud af meget udefra, men indenfor gemmer der sig en lille perle af en restaurant iført alskens nips og antikviteter og peppet op med blinkende farvede lys.
Ginjinha Transmontana
Der er altid halvmørkt i restaurant Ginginha Transmontana. Selvom restauranten ligger i stueetagen er der nemlig ingen vinduer. Til gengæld har stedet atmosfære i særdeles rigelige mængder. Man kan blot kigge op i loftet, som er fyldt med ure, våben, gammelt dykkergrej, drikkehorn osv. osv.
Belysningen leder tanken han på en arabisk basar, og sammenholdt med den mildt sagt særprægede og kunstfærdige indretning, er resultatet en utrolig hyggelig atmosfære, hvilket hjælpes godt på vej af halv meter høje stearinlys på alle borde.
Der afholdes en del fødselsdage og familiefester på A Ginjinha Transmontana. Dels er restauranten meget lokal, og dels er den relativ billig i forhold til kvaliteten.
Alt efter bordenes opsætning er der plads til 30-35 gæster. Store selskaber sættes ved langbordet, som dog normalt er splittet op i mindre borde med plads til 4-6.
Forret på portugisisk manér
I Portugal sætter restauranterne langt de fleste steder en forret på bordet uden at spørge kunderne.
Kvaliteten af disse 'forretter' kan variere, og selvom vi på forhånd var klar over at Ginginha Transmontana restauranten var en klasse over det normale, var det alligevel en meget positiv overraskelse da muslingerne med hvidløgs sauce og chouriço (pølse) kom på bordet.
Til dem, som ikke bryder sig om muslinger, var der en lille pølse- og osteanretning.
Portugisiske specialiteter
Ginginha Transmontana har en ret omfattende menu i forhold til restaurantens størrelse. Er man på Ginginha Transmontana første gang, kan det anbefales at vælge én af stedets absolutte specialiteter, som er retter serveret på en tagsten.
Vælger man at forsøge sig med den brændende 'tagsten', har man mulighed for svinekød (vildsvin), oksekød (chateaubriand), mixed grill og fisk. Tagstenen bliver bragt ind med flammerene slikkende op af sig og er naturligvis meget varm.
Chateau Briand'en vi havde fornøjelsen at smage for nyligt var velstegt og lækker. Efter ønske overhældes køddet med Ginginha Transmontanas hvidløgssauce samt citron, og har man mod på stærkere smagsindtryk, kan man bede om ekstra piri-piri sauce, som også er hjemmelavet.
Mange synes at vildsvineretten eller på portugisisk javali na talha er restaurantens mest vellykkede og som førstegangsbesøgende er denne ret vores anbefaling. Kødet er så mørt at det smelter på tungen, og ved vores nylige besøg gav flertallet af selskabet den vilde gris på tagstenen topkarakter.
Både oksekøddet og grisen serveres desuden med grillede rejer og tomater samt pommesfritter - hjemmelavede pommesfritter vel at mærke, hvilket imponerede vores engelske gæst meget.
Vin fra Cortes de Cima
Som på mange lokale portugisiske restauranter er husets vin et godt, men måske et i forhold til madens kvalitet, lidt simpelt valg.
Som danskere i Portugal kunne vi derfor ikke lade være med at bede om en Chaminé fra Cortes de Cima, da vi så den på menukortet. Tjeneren var meget overrasket da vi forklarede om Chaminé'ens danske forbindelse.
Cortes de Cima vingården ligger i Alentejo regionen i Portugal og ejes af Carry og Hans Christian Jørgensen. Carry er amerikaner, mens Hans Christian har danske rødder.
Dessert og Ginginha
På Ginginha Transmontana serveres desserten automatisk med mindre man specifikt på forhånd udbeder sig ikke at skulle have dessert. Den består af melon, ananas og et stykke frisk cheesecake lignende kage (som dog ikke smagte af ost overhovedet).
Som afslutning serveres der altid ginginha i små glas. Ginjinha er en portugisisk kirsebær likør, og det er en god afslutning på et fortrinligt måltid.
Vi havde bestilt bord til klokken 8 og var naturligvis næsten alene den første times tid. Portugiserne går sjældent ud før klokken 21. Senere på aftenen bliver Ginginha Transmontana travl, så det er en god ide at bestille bord. 20.00 eller 20.30 sikrer hurtig betjening - senere er der travlt.
Servicen var uovertruffen, og er man på stedet første gang vil de fleste betegne besøget som lidt af en oplevelse. Senere på aftenen har familien, som driver stedet mere travlt og derfor i sagens natur som regel mindre tid til hvert bord.
Høj kvalitet til rimelige penge
Ginginha Transmontana er ikke en billig restaurant efter portugisiske forhold, men set med danske skatteplagede øjne er priserne alligevel særdeles rimelige.
Da én i vores selskab på fire var i bil, var en enkelt flaske vin tilstrækkeligt. En ekstra flaske Chaminé til 15 euro (koster den 300 kroner på restaurant i Danmark?) havde heller ikke væltet læsset.
Retterne på tagsten bestilles typisk for 2 personer af gangen og både vildsvin og chateaubriand koster små 30 euro. Den samlede regning løb derfor op i godt 100 euro eller omkring 750 kroner totalt for fire personer.
Til dem, som besøger Cascais og sætter pris på traditionel ukompliceret mad, kan Ginginha Transmontana varmt anbefales.
Adressen er Rua Alvide 366 A i Cascais. En taxi fra Cascais centrum til restauranten koster omkring 5 euro. Bord kan (og skal helst) bestilles på lokalnummer 214832655.