Portugals eksport af tektilvarer er under pres fra lande som Kina, som med lave lønomkostninger kan masseproducere billigere, end det er muligt i Europa.
I 2005 blev verdensmarkedet for tekstilvarer afgørende ændret da Kina blev optaget i WTO (World Trade Organisation) og dermed via afskaffelse af kvote-ordninger fik lettere adgang til at eksportere tekstilvarer til europæiske og amerikanske forbrugere.
Det er efterhånden ved at koste mange arbejdspladser i Portugals traditionelle tekstil-distrikt i Ave dalen i Santo Tirso området i Minho nord for Porto, skriver SIC.
Portugals tekstilindustri
Kina er verdens største eksportør af tekstilvarer. Allerede i 2004 var Portugals tekstilindustri klar over at man stod over for store ændringer på markedet, hvor specielt eksporten til USA, Tyskland, England, Frankrig, Spanien og Holland vejer tungt.
Da Portugal blev medlem af EU i 1986 repræsenterede eksporten af tekstilvarer ifølge den portugisiske forening af tøj og tekstilproducenter 32% af den samlede portugisiske eksport. Den andel er siden faldet til 13,4% i 2005, men er dog stadig den højeste andel i EU.
Selv tøjlandet Italien var med 9% af eksporten indenfor tekstiler i 2005 mindre afhængig af sektoren end Portugal. Portugal var faktisk stadig i 2005 blandt de 20 lande i verden, som havde den højeste eksport af tekstilprodukter i forhold til landenes samlede eksport.
De primære områder inden for tekstilindustrien i Portugal er:
- Uldvarer, langt de fleste producenter i Serra de Estrela bjergene tæt på Spanien
- Strikvarer, typisk mindre virksomheder med under 100 ansatte i Nordportugal
- Husholdningstekstiler, producenter af duge, håndklæder, linned m.v. og koncentreret i Nordportugal
- Tøjproduktion, flest producenter i Nordportugal, men også en del i stor-Lissabon
I 2005 og 2006 faldt Portugals eksport til det vigtige amerikanske marked og udviklingen på eksportmarkederne inden for EU er heller ikke positiv.
Overgangsordning for kinesisk import af tøj
Inden for rammerne af reglerne i WTO blev EU og USA enige med Kina om at en begrænsning af væksten i eksporten fra Kina var ønskelig. Der blev derfor i 2005 indgået en aftale om maksimale vækstrater i eksporten af tekstiler med de kinesiske myndigheder. Denne aftale løb indtil 2008.
Omstilling af tekstilindustrien i Portugal
Udviklingen er gået hurtigt, men mange mener at den portugisiske tøjindustri ikke har formået at indrette sig på de nye tider, som tvinger Portugal til at producere høj-kvalitets produkter for at kunne tage en højere pris end lande, som Kina og Indien.
I de sidste 5 år er 4.000 arbejdere blevet sagt op efter at fabrikker i Ave dalen i Minho er lukket på stribe. Der er typisk tale om mellemstore virksomheder med 100 til 400 ansatte.
Tøjindustrien i Nordportugal oplever nu, hvad 'uldjyderne' i Herning-Ikast området oplevede i 1980'erne ,og hvad Lego i Billund i øjeblikket lidt forsinket også er igang med at gennemføre. Produktion bliver flyttet til lavtlønslande.