Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkMay 2008 - Indlæg

Amy Winehouse på scenen til Rock in Rio i Lissabon

Den karismatiske sangerinde med ørehængere som Rehab kom én time forsinket på scenen i Lissbon til ét af Europas største koncert-arrangementer: Rock In Rio.

Amy Winehouse har for nyligt været i behandling for sine massive misbrugsproblemer, og hendes stemme var ifølge International Herald Tribune ikke i den bedste forfatning ved koncerten i Lissabon.

Stemmen svigtede
De 90.000 tilskuere i Portugals hovedstad fik en kort 55-minutters oplevelse, men tog dog Amy's haltende performance med godt humør.

Amy Winehouse undskyldte forsinkelsen, og hun lignede tydeligvis ikke én sangerinde, som havde det godt.

Med bandage på højre hånd og rifter på armene kunne den 24-årge verdensstjernes optræden i bedste fald beskrives som usikker.

Se video klip fra portugisisk TV her med en Amy Winehouse, som forhåbentlig snart finder vej ud af sin åbenlyse personlige krise:


Rock in Rio Lisboa fortsætter i dag med navne som Bon Jovi og Alanis Morissette. Desuden spiller det populære brasilianske band Skank.

Se hele koncertprogrammet for Rock In Rio 2008.

Amy Winehouse har lagt verden for sine fødder med blandt andet denne video her i udgave på David Letterman Show:

 


Se også: Tokio Hotel og Rod Steward på scenen på Rock In Rio 2008 i Lissabon Din vurdering:På restaurant i Portugal - god lokal restaurant på Lissabonkysten

Der ligger et meget stort antal spisesteder i feriebyerne Cascais og Estoril vest for Lissabon.

Området er kendt for sine fiskeretter, men på langt de fleste fiskerestauranter, er der også mulighed for kødretter.

Vi har efterhånden besøgt en del af områdets spisesteder og her er én ud af mange, som kan anbefales.

Der findes mange langt dyrere og bedre madsteder i og omkring Cascais og Estoril, men hvis man ikke vil bruge en formue og gerne vil besøge steder, hvor også de lokale ynder at komme er en restaurant som Dom Pedro I et godt bud.

Restaurant Dom Pedro I
Dom Pedro I er et lille hyggeligt spisehus, som ligger i en smøge ikke langt fra fiskerihaven og rådhuset i Cascais.

Udenfor er der en lille terrasse, hvor man kan sidde, når solen skinner. Indenfor i hvad der ligner et gammelt ombygget værksted med hanebjælker, er der plads til omkring 25 gæster.

Menu'en er ret omfattende for så lille et spisested, og der er altid gode tilbud på 3-4 retter forrest på menu'en. Dagens retter står på portugisisk, men spørg endelig tjeneren, som da vi var der snakkede perfekt engelsk og var yderst behjælpelig.

Vælger man én af de i øvrigt udmærkede dagens retter koster et måltid mellem 7 og 12 euro.

Som altid i Portugal sættes der en forret på bordet uden at gæsterne beder om det. Hvis man ikke rører ved noget, koster det ingenting og tages væk fra bordet igen, når hovedretten kommer.

På Dom Pedro er 'den automatiske' forret meget simpel og består af brød med lidt ost og lidt sardinpate, men til gengæld koster den heller ikke meget.

Restaurant Dom Pedro har et godt udvalg af traditionelle portugisiske retter med vægten lagt på fisk. Der er flere slags bacalhau (klipfisk), og der severes også hestemakreller (små makreller som spises hele).

Bacalhau skal prøves, når man er i Portugal. For nogen kan den tørrede norske torsk, som er Portugals nationalret, dog forekomme en anelse salt.

Rimelige priser på Dom Pedro I
Er man interesseret i portugisisk vin, har restaurant Dom Pedro et virkeligt godt udvalg af både rød- og hvidvine. Vægten er lagt på vine i god kvalitet, som er til at betale.

Alt i alt er Dom Pedro et hyggeligt sted med venlig og hjælpsom betjening uden de store dikkedarer. Der serveres portugisisk hverdagsmad, og man får en god fornemmelse for den traditionelle portugisiske restaurantkultur.

Vi var 4 afsted og kom med Dom Pedro's forret, dagens ret (3 forskellige) én flaske vin og en aqua dente velha (portugisisk cognac) som afslutning af med i alt 56 euro svarende til godt 100 kroner per person. Alle var enige om at prisen var yderst rimeligt kvaliteten, servicen og lokationen midt i Cascais taget i betragtning.

Man finder Restaurant Dom Pedro på adressen Beco dos Invàlidos 32. Det er meget let at finde smøgen, hvor Dom Pedro I ligger idet den udgår fra rådhustorvet i Cascais tæt på Hotel Baia og o'Neils irske pub i byens absolutte centrum.

Mere information på Dom Pedro I hjemmesiden.

Se også mere om:
Feriebyerne Cascais og Estoril
Kulinariske oplevelser i Portugal (liste over artikler, som løbende opdateres)

Din vurdering:Europas ældste kvinde åbner TomarLego 2008

Lego har 50 års jubilæum. I den forbindelse afholdes der i byen Tomar omkring 140 kilometer nordøst for Lissabon en udstilling om og med legoklodser.

TomarLego 2008 afholdes i samarbejdet med Tomar kommune, som på portugisisk hedder Câmara Municipal de Tomar.

Europas ældste barn åbner udstillingen
Da Lego blev opfundet for 50 år siden var Maria de Jesus allerede bedstemor.

I dag er hun 114 år og 8 måneder og bor i den lille by Corujo ved Tomar.

Maria de Jesus vil åbne udstillingen TomarLego 2008 d. 31. maj kl. 14.30 i Pavilion Gym på rådhuset.

TomarLego 2008
Udstillingen vil udover Lego konstruktioner også byde på en bygge-konkurrence for børn.

Tema'erne i udstilling omfatter blandt andet slotte, som Tomar by er berømt for og et Western/Lucky Luke tema.

LegoTomar 2008 har åbent:

 • 31. maj fra kl. 14.30 til 19.30 og fra 20.30 til 23.00
 • 1. juni fra kl. 11.30 til 13 og fra kl. 14.00 til 17.00

Se mere om byen Tomar .

Program TomarLego 2008

Din vurdering:Dansk jazz i Lissabon 30-31. maj + 1. juni

Der er sidst i denne måned jazz i Lissabon med dansk medvirken.

Allerede fredag d. 30. og lørdag d. 31. maj 2008 kan man høre Martin Jacobsen/Yves Brouqui Quartet på spillestedet Ondajazz.

Kvarteten består af:

 • Yves Brouqui - guitar
 • Martin Jacobsen - tenor sax
 • Nelson Cascais - base
 • Paulo Bandeira - drums

Ondajazz er en kendt portugisiske  jazzklub i Lissabon-bydelen Alfama.

Adressen er Arco de Jesus 7, og er man ikke lokalkendt i Alfama, er der et fint oversigtskort på Ondajazz's hjemmeside.

Tidspunktet for arrangementet er klokken 23 begge dage.

Jazz på Café MM i Teatro Maria Matos
Den 1. juni spiller kvarteten igen i Lissabon - denne gang på Café MM, som ligger i Maria Matos teateret på adressen Avenida Frei Miguel Contreiras 52 i Lissabon ikke langt fra metrostationen Roma i Alvalade området.

Tidspunkt for kvartet'ens optræden på Café MM søndag d. 1. juni er kl. 21.30.

Se også Maria Matos teaterets hjemmeside.

Kort over området ses herunder (klik på større kort for flere detaljer):


Se større kort

Din vurdering:Portugal sender en styrke på 130 mand til Libanon

Som en del af De Forenede Nationers mission i Libanon sendte Portugal onsdag 130 soldater til Libanon.

Det mellemøstlige land med grænse til Israel er plaget af uro og FN missionen omfatter både sikkerhedsmæssige opvaver og genopbygning.

Det portugisiske kontingent under ledelse af oberstløjtnant Jorge Alves Caetano er ingeniørtropper og skal efter planen blive i Libanon indtil november 2008.

Udsendelse er en erstatning for en lignende portugisisk styrke som returnerer til Portugal torsdag d. 29. maj 2008.

Den portugisiske enhed på 130 mand er en del af FN missionen UNIFIL i Libanon.

Din vurdering:Portugal anmoder EU om at reagere på de høje olie og benzinpriser

Den portugigsiske økonomiminister Manuel Pinto har skrevet til EU kommissionen for at få EU til at tage spørgsmålet om de skyhøje oliepriser op.

Henvendelsen kommer efter at flere erhverv på den Iberiske Halvø, herunder de spanske og portugisiske fiskere, føler sig klemt af de accelererende oliepriser.

Spanske fiskere har allerede blokeret flere havne i protest og på fredag d. 30. maj forventes portugisiske fiskere at protestere i Lissabon, skriver Reuters.

Engelske vognmænd har i øvrigt forsøgt at blokere premierministerens bolig i London i dag af samme grund.

Hvad EU kan gøre
Brevet fra den portugisiske udenrigsminister er stilet til EU's Vice Præsident Gunther Verheugen og den slovakiske premierminister Andrej Vizjack, som i dette halvår sidder i formandsstolen efter at Portugal fra juli 2007 til årsskiftet 2008 havde formandsposten.

Der er brug for at EU tager sagen op og skaber et indre energimarked, som kan afholde de olieproducerende lande fra at kunne kræve priser, som ingen før troede mulige.

Økonomiministeren vil gerne have EU til at stå sammen og i øvrigt sørge for at forbruget af energi effektiviseres og at der satses mere på vedvarende energi.

Borgere i Danmark truer med priskrig
I den nuværende situation, hvor benzinprisen med foruroligende fart nærmer sig 15 kroner literen, er der ikke så meget andet at gøre end at køre mindre, hvilket mange portugisere allerede er startet på.

OG DOG! - et dansk initiativ angriber olieselskaberne for at tage for stor en fortjeneste og forsøger med en email-kæde at forene købere af benzin og diesel.

Forbrugernes Benzinkrig
Der er ingen umiddelbare grunde til at boykotte nogen olieselskaber i forhold til andre (de tjener alle rigtigt mange penge for tiden), men gruppen, som har startet emailen har slået ned på og forsøger dermed at boykotte olieselskaberne Shell og Statoil og disse to olieselskabers datterselskaber Metax og 123 benzin.

Emailen, som cirkulerer opfordrer via en powerpoint præsentation til at starte en benzinkrig mod de ovennævnte selskaber ved simpelt hen at lade være med at købe benzin og diesel brændstof hos de ovennævnte 4 selskaber indtil de sætter priserne ned.

Benzinkrig - Powerpoint kædemailDownload og se powerpoint præsentation om forbrugernes benzinkrig på:
Benzinkrig mod Statoil, Shell, 123 og Metax. (PPT)

Emailens oprindelse er så vidt man kan se fransk, men har været en tur omkring Danmark og har fået dansk oversættelse.

Boykot af Statoil og Shell
Forfatternes hensigt er ikke til at tage fejl af. Man synes at olieselskabernes fortjeneste generelt er for høj og vil via kædemail en slags forbruger-kartel udløse en såkaldt priskrig mellem benzinselskaber, hvilket må være den første tvungne priskrig.

Såfremt Shell og Statoil giver efter i forbrugernes benzinkrig, forventer forfatterne nemlig at det vil udløse en kædereaktion på markedet for benzin og diesel og dermed få alle olieselskaber til at rette ind for at undgå en regulær priskrig.

Foreløbig er den civile benzinkrig refereret i Danmark i adskillige medier.

Se artikel i Politiken: Boykot Shell og Statoil

Se artikel hos fpn.dk: Forbrugerne vil boykotte benzinselskaber

Shell har foreløbig (d. 27. maj 2008) reageret ved på sin danske hjemmeside at komme med 10 gode råd til at kunne køre længere på literen.

Se også artiklen: Benzinpriser på himmelflugt i Portugal.

Din vurdering:Dansk-portugisisk koncertpianist besøger Lissabon

Den danske pianist Bruno d’Espiney giver d. 3. juni 2008 koncert i Lissabon.

Bruno d’Espiney har studeret ved Det Kongelige Musikkonservatorium i København og i Oslo.

Den erfarne pianist har altid haft stor interesse for den store polske komponist Frederic Chopin, og Bruno d’Espiney vil til koncerten i Lissabon naturligvis også blandt andet spille værker af Chopin.

Se mere om Bruno d’Espiney på hans egen blog.

Den klassiske koncert er arrangeret af Den Danske Ambassade i Lissabon og finder sted kl. 20.30 i Palácio da Foz i spejlsalen (Sala dos Espelhos), hvor der ofte afholdes koncerter.

Program:

L. V. Beethoven     Sonata Pathetique o.13  (Grave)
                                                                (Adágio cantabile)
                                                                (Rondo allegro)

F. Chopin              Scherzo no. 1 op. 20   (Presto con fuoco)
                            Nocturne op. 48 no. 1  (Lento)
                            Mazurka op. 17 no. 4  (Lento ma non troppo)
                            Mazurka op. 7 no. 3    (Sotto voce)
F. Liszt/
V. Horowitz           Hungarian Rhapsodie no. 2 (Lento a capriccio-Andante mesto-Capriccioso-Friska)

Palacio da FozDer er gratis adgang.

Palácio da Foz
Man finder Palácio da Foz i Rossio bydelen på Restauradores pladsen (Praca dos Restauradores).

I samme bygning ligger det største turistkontor i Lissabon, og indgangen til spejlsalen er i den modsatte ende af bygningen.

For dem som ikke kender Palácio da Foz, er den store flotte bygning umulig at overse fra den modsatte side af Restauradores pladsen, hvor man blandt andet finder Lissabons Hard Rock Café.Din vurdering:CR7 på Madeira

Se også: Artikel og video fra åbningen af CR7 shop i LIsboa (Lissabon) i oktober 2008.

Feriegæster på Madeira vil i hovedbyen Funchal kunne finde en lidt usædvanlig modetøjsforretning.

Den mondæne og særdeles fashionable boutique har et pænt sortiment for begge køn, men der kræses dog mest for pigerne. På hylderne er der afslappet tøj til middelhavsklimaet med vægt på t-shirts, jeans og tilbehør i den efter portugisiske forhold lidt dyrere ende af prisskala'en.

Det usædvanlige ved CR7 på Madeira er at det er fodboldspilleren Cristiano Ronaldo og hans to søstre , som står bag. Cristiano's ældste søster Elma Aveiro ses ved modeshows når CR7 kollektionen præsenteres.

Se billeder fra CR7 på et af de utallige Cristiano Ronaldo forums.

CR7 - Ronaldos forretning på MadeiraCR7 - Cristiano Ronaldos trøje nummer 7
I England er Cristiano Ronaldo også kendt som CR7 (Cristiano Ronaldo med trøje nummer 7).

Den berømte fodboldtrøje nummer 7 i Manchester United har været båret af mange af den nordengelske klubs kendteste profiler, og det er bestemt ikke alle og enhver, som får æren.

Man U trøjen med nummer 7 på ryggen har således tilhørt (spillerens samlede tid i Manchester United i parantes):

 • George Best (1963-1974)
 • Bryan Robson (1984-1991)
 • Eric Cantona (1992-1997)
 • David Beckham (1993-2003)
 • Cristiano Ronaldo (2003- )

Det er kilde til megen diskussion på engelske pubber, hvem som er den bedste spiller med den legendariske nummer 7, men mange peger stadig på det lille nordirske fodbold-idol, charmetrold og ikke mindst festabe George Best, som måske den største konkurrent til Ronaldo om at være bedste spiller med trøje nummer 7 gennem tiderne.

George Best var i øvrigt også ejer af modeforretninger og tillige et par diskoteker i sin storhedstid i 60'erne og 70'erne.

Se en sammenligning af fodboldspillerne George Best og Cristiano Ronaldo i
artikel i The Times fra januar 2008.

På det portugisiske landshold spiller Cristiano Ronaldo dog med nummer 17 på ryggen. Årsagen er at Figo i landsholdssammenhæng spillede med nummer 7. Da Fogo ikke længere spiller, er der spekulationer om Cristiano Ronaldo skal overtage den portugisiske landsholdstrøje nummer 7.

Besøg CR7 i Funchal på Madeira
Funchal er ikke større end at man sagtens kan finde CR7. Adressen er Rua Vale da Ajuda Edifício Monumental Palace II - loja F

CR7's hjemmesiden er der billeder af sortimentet, og så vidt vi kan se er der normalt udsalg fra sidst i juli til midt i september.

CR7 sælger i øvrigt tøj under sit eget mærke CR7.

Der er dog sjældent Ronaldo-familiemedlemmer til stede i CR7 i Funchal. Cristiano Ronaldo's yngste søster Liliana Cátia forsøger at få en karriere inden for popmusik og har udgivet en CD under navnet Ronalda. Se Ronaldas hjemmeside.

Se profil af Cristiano Ronaldo på vores EM 2008 sektion. 

Din vurdering:Sintra Festival maj-juni-juli 2008

Den smukke by Sintra nordvest for Lissabon afholder i juni og juli 2008 sin årlige Festival de Sintra.

Hovedvægten på Sintra Festivallen er som sædvanligt musik og dans.

Blandt nogen af Portugals mest romantiske omgivelser og bygningsværker kan man i sommeren 2008 opleve blandt andet klassisk musik og ballet.

Festival de Sintra er et stort arrangement med deltagelse af dansere, musikere og performere fra mange lande.

Festivallen indledes i år d. 30. maj og varer til 13. juli 2008. Programmet er følgende:

Festival de Sintra


Mere information kan findes på http://www.festivaldesintra.pt/. Ved at klikke på 'Preçário' får man en liste op over entrépriser for de enkelte arrangementer.

En udførlig kalender for Festival de Sintra findes ved at klikke på 'Calendário'.

Herunder en video intro til festivallen, som den blev præsenteret i 2007:


Se også guide til Sintra og Sintras bygningsværker.

Din vurdering:Norges kongeskib ligger ved marinaen i Cascais

Det norske kongeskib KS Norge er ankommet til Cascais.

Kongeskibet besøger Cascais i anledning af kong Harald V og dronning Sonja af Norge 3-dages officielle besøg i Portugal, som indledes d. 27. maj 2008.

Folkegaven KS Norge
Skibet er bygget i 1937 efter ordre af den berømte engelske designer af jagerfly Sir Thomas Sopwith.

Efter at have gjort tjeneste i den engelske marine som skole- og escorteskib blev fartøjet i 1946 solgt til Norge. Det var en indsamling blandt det norske folk, som betalte gaven, som i 1948 blev døbt KS Norge efter at være blevet restaureret.

I 1985 blev hun næsten totalskadet efter en voldsom brand og måtte have endnu en gennemgribende renovering.

Skibet på 80,6 meters længde drives frem af to Bergen dieselmotorer fra 1982 på hver 1760 hestekræfter.

Der er i alt 54 mand tilknyttet som besætning herunder 18 befalingsmænd.

Billeder af KS Norge i CascaisStor interesse for sejlskibe i det norske kongehus
Den første norske, som anvendte KS Norge var Haakon VII.

Haakon VII var oprindeligt dansk prins og født som Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel. Da Norge blev selvstændigt i 1905, blev han valgt til konge.

I 1957 døde Haakon VII og blev efterfulgt af Kong Olav V. I dag er det Olav V's søn Harald, som er konge i Norge og sammen med dronning Sonja er på besøg i Portugal.

Kong Harald V, som har været konge i Norge siden 1991, er meget sejlsportsinteresseret og deltager ofte i regattaer i Portugal.

Det er også blevet til deltagelse som sejlsportsmand ved både OL og VM.

Kongeskibet KS Norge bliver på grund af Harald V's interesse for det maritime derfor benyttet mere, end da hans far og bedstefar var konger i Norge.

Fra Cascais til Lissabon med KS Norge
Dronning Sonja og Kong Harald ankommer til Portugal mandag aften d. 26. maj med fly.

Der overnattes på kongeskibet og tirsdag d. 27. går turen op af Tejo floden, hvorefter der lægges til i Belém/Lissabon.

Se artikel om det royale besøg i Portugal på ABCnyheter.no samt information om besøget på det norske kongehus hjemmeside Kongehuset.no . 

Relateret artikel: Det Norske kongepars besøg og Norges samhandel med i Portugal .

Se også artikel om de eksklusive TP52 både, som Kong Harald også har deltaget i konkurrencer med.

UPDATE 27. maj
Kongeparet på plass i Portugal - se artikel på VG.no.


Mega Yacht i Cascais Marina
Går man en tur på Cascais Marina kan man ikke undgå at bemærke den imponerende mega yacht på 47 meter, som ligger ved den yderste kaj ikke langt fra kongeskibet Norge.

Den elegante sorte/lysegrå yacht hedder Mon Plaisir og er bygget i 2007-2008 af Heesen Yachts i Holland.

Se mere om Mon Plaisir på Synfo.com. Interiøret betegnes ifølge blokken Megayachtnews som 'sober art deco', men billeder er ikke frigivet af værftet. 

Relateret artikel:
Det danske kongeskib Dannebrog på besøg i Cascais

Din vurdering:Flere Indlæg Næste side »