Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkMay 2008 - Indlæg

Portugal og Spanien bøjer EU reglerne om miljøbeskyttelse

Europa Kommissionen skriver tirsdag d. 6. maj 2008 at de to lande på den Iberiske Halvø har fået en advarsel af EU's miljøkommissær Stavros Dimas.

Spanien har tidligere haft svært ved at leve op til EU's regler om beskyttelse af biodiversitet herunder områder med betydning for fuglelivet, og den er stadig gal i de spanske provinser Andalusien, Catalonien, Valencia, Galicien, Valencia og på øerne Ibiza, Mallorca og Menorca.

Den spanske brøde omfatter desuden at den spanske stat har ignoreret en dom fra EU's European Court of Justice om miljøbeskyttelse.

Stort udviklingsprojekt syd for Lissabon
Portugal har ikke overtrådt EU miljøbeskyttelsesreglerne helt så groft, som man har i Spanien, men har dog også fået første skriftlige advarsel.

Den portugisiske 'forglemmelse' består i at man har udstedt tilladelser til byggeri af flere større komplekser af golfbaner og ferieboliger i områderne Grândola og Alcácer do Sal på baggrund af miljømæssige forundersøgelser, som er for overfladiske. Man har blandt andet ikke sørget for at vurdere de mange projekters samlede virkning på naturen.

De berørte områder ligger godt 1 times kørsel fra Lissabon i Alentejo-regionen. Kyststrækningen mod vest går også under navnet Costa Azul, som betyder den blå kyst.

Tilladelser fra det offentlige i Portugal
Som de fleste tilflyttere i Portugal med nogen års erfaring med landet ved, var der i Portugal 'i de gode gamle dage' en veletableret tradition for at tilladelser var noget man 'købte' hos det offentlige uden al for mange kvitteringer. Det afgørende var at kende 'den rigtige'.

Derfor er der eksempelvis tankstationer tæt på boligområder i Portugal, som aldrig ville kunne lade sig gøre at opføre efter gældende lovgivning. Tilbygninger og ombygninger af private huse fandt sted efter samme princip.

Man kan kun gisne om, hvordan tilladelser til de helt store byggerier i Portugal er tilvejebragt, men sandsynligheden for at der har været én eller anden form for 'uregelmæssighed' er stor ved mange af 80'ernes og 90'ernes store projekter.

I de sidste år er der strammet op, og det er blevet langt sværere at omgå reglerne - de fleste steder.     

Alcácer do Sal
Navnet stammer fra det arabiske 'al qasr', som betyder slot. Alcácer do Sal er naturligvis salt-slottet idet byen ligger i et område ved udmundingen af Sado floden, hvor der er store saltaflejringer.

I nærheden af Alcácer do Sal ligger det fantasktiske og efterhånden eksklusive Comporta-område, hvor stranden med fint hvidt sand rækker milevidt og nærmer sig Bahamas og Fiji standard.

Det er turistområderne Costa Terra, Herdade do Pinheirinho og Herdade de Comporta, som er i Europa Kommissionens søgelys.

Sammenlagt er der tale om over 1.200 hektarer med 6 golfbaner, 21 komplekser, 660 sommerhuse og 21 hoteller med i alt 16.000 senge.

EU finder at de miljømæssige undersøgelser i området er mangelfulde og ikke tager højde for negative indvirkninger på fuglelivet. Comporta-området er blandt andet berømt for sine storke, som har gode vilkår på de mange vådområder.

Troia resort
Området nord for Comporta hedder Troia og er allerede et større kompleks af moderne hoteller, golfbane og ferielejligheder. Troia feriekomlekset ejes af Sonae Gruppen.

Sonae kontrolleres af én af Portugals rigeste mænd Belmiro de Azevedo, som driver sit forretningsimperium fra Porto.

Her er en Youtube promotion video for Troia-resort:

 

Herunder ses kort over området syd for Sétubal halvøen. Der går færge fra Troia til Setúbal eller alternativt kan man køre uden om Sado flodens delta via hovedvej A2.View Larger Map

 
Din vurdering:The Empire Strikes Back - et spørgsmål om ære

Den portugisisk talende del af verden omfatter udover Portugal et stort antal større og mindre tidligere kolonier fra det nu opløste portugisiske imperium.

I forsommeren 2008 udkæmpedes der et slag i Portugal blandt politikere og akademikere om forholdsvis beskedne ændringer i den portugisiske retsstavning.

Med over 190 millioner indbyggere er Brasilien den befolkningsmæssigt største tidligere koloni, og befolkningstallet i Mozambique (21 millioner) og i Angola (12 millioner) er ligeledes større end Portugals omkring 10,6 millioner indbyggere.

Samlet set udgør det lusofone sprogområde snart 230 millioner mennesker, og da specielt brasilianerne får langt flere børn end portugiserne ændres størrelsesforholdet dagligt.

Grundlæggende ændring af portugisisk retsskrivning
Der er stærke kræfter i den portugisiske regering med premierminister Socrates i spidsen, som mener at det er en god ide at harmonisere stavemåden mellem portugisisk og brasiliansk.

Mere konkret lægges der op til at omkring 2.000 ord ud af i alt 110.000 protugisiske ord får ændret stavemåden til, hvad der gælder i Brasilien.

I den øvrige lusofone verden, som det portugisiske sprogområde kaldes, vil der også være behov for ændringer. To tredjedele af ændringerne sker i landene Brasilien, Angola, Mozambique, Øst Timor, Kap Verde, Guinea-Bissau og Sao Tome e Principe.

Som udgangspunkt vil der ikke blive ændret i ordenes udtale i Portugal, men mange stumme konsonanter vil forsvinde fra portugisisk retsstavning såfremt harmoniseringen vedtages. Desuden vil der i Portugal skulle indføres bogstaverne K, W og Y, som ikke findes i det portugisiske alfabet i dag.

Eksempler på forskelle i stavemåde
Et af de mest anvendte eksempler på et ord som ændres er det portugisiske 'optimo', som betyder 'alle tiders' eller 'fantasktisk'. Det bliver i den nye stavemåde til 'otimo', som i Brasilien.

Man kan også finde eksempler, hvor der kan opstå lidt forvirring med en ny stavemåde. Visse ord i det portugisiske sprog med samme stavemåde har allerede mere end én betydning. Der vil når/hvis man fjerner stumme konsonanter alt andet lige opstå flere af disse ord, som sprogteknisk kaldes homonymer.  

Forskelle i udvikling af forskellige sprog i samme sprogstamme er i øvrigt ikke ukendte. Nordmænd og danskere forstår stadig hinanden på trods af forskelle i udviklingen af dansk og norsk sprog. Mange bynavne i Nordengland ender på '-by' ligesom byer i Danmark og Norge takket være vikingerne.

Forskelle findes også mellem britisk engelsk og amerikansk engelsk. Et ord som 'ære' staves i Storbritanien som 'honour', mens det i USA er det mere simple 'honor'.

Kontroversiel ændring af Portugals sprog
I Portugal er det i stor udstrækning også 'æren' som er på spil.

En stor del af befolkningen i Portugal synes ikke, man bør ligge under for 'kolonien' Brasilien. Istedet, mener mange, bør man passe sit eget sprog og udvikle det på nationalt plan. Den kendte portugisiske poet Vasco Graça Moura er én af de stærkeste fortalere for ikke at harmonisere portugisisk og brasiliansk.

Portugisisk, mener denne fløj, er 'pænere' end brasiliansk, og der antydes endda at det portugisiske sprog er mere kulturelt udviklet og sofistikeret end koloniernes sprog (som bygger på portugisisk).

Tilhængere af harmoniseringen mener derimod at en samlet 'portugisisk sprogfront' vil styrke det lusofone område til gavn for alle 230 millioner indbyggere i de 8 lande.

En harmonisering af stavemåder vil desuden lette internet-søgninger, skabe lettere kommunikation med udlandet og måske endda få portugisisk optaget som det 7. internationale sprog i de Forenede Nationer sammen med engelsk, fransk, spansk, russisk, arabisk og kinesisk (mandarin).

Det portugisiske parlament er langt fra enige om spørgsmålet, og en ophedet debat om emnet i Lissabon varede for nyligt hele 9 timer uden at man blev mere enige af den grund.

Den 85-årige portugisiske nobelpristager i litteratur José Saramago (se kultur-sektion), som på trods af sin høje alder er lige så kontroversiel som vanligt, udtalte for nyligt at "Vi er nødt til at sætte os udover denne ide, at vi ejer sproget" - og han fortsatte: "Sproget ejes af dem, som taler det - hverken værre eller bedre".

Se også:
Portugisisk talende lande
Tidligere portugisiske kolonier

Relaterede artikler:
Gratis online sprogkursus i portugisisk

UPDATE 19. maj 2008
Portugals parlament vedtog fredag d. 15. maj 2008 de kontroversielle ændringer i portugisiske retsstavning. 

Din vurdering:Det svenske regentpar besøger Portugal

Den 5. maj 2008 indledte Carl Gustav XVI og dronning Silvia af Sverige et 3-dages besøg i Portugal.

Det svenske regentpar har følgeskab af Sveriges miljøminister Andreas Carlgren og migrationsminister Tobias Billström.

På besøgets første dag mødtes kongeparret og ministrene fra Sverige med Portugals præsident af Rebublikken Anibal Cavaco Silva. Som sædvanligt ved den slags officielle lejligheder var rammen den præsidentens embedsbolig i Belém.

Fra Portugal deltog repræsentanter fra de forskellige politiske partier.

Programmet på førstedagen af kongeparrets besøg omfattede også besøg på det berømte kloster Mosteiro dos Jeronimos i Belém vest for Lissabon.

Fokus på alternativ energi
Under besøget vil der blive fokuseret på alternativ energi, som både Sverige og Portugal satser meget på.

Det svenske kongepar vil blandt andet få lejlighed til at se et solenergi-anlæg i drift samt besøge en fabrik, som producerer solfangere i Alentejo. 

Se også den svenske kongefamilies hjemmeside.  

Regenter fra Norge og Sverige på visit i Portugal
Kong Carl Gustavs besøg finder i øvrigt sted på 120-års dagen for det første officielle besøg i Portugal af en svensk konge. Dengang var den kongelige gæst fra Sverige kong Oscar II, skriver SIC.

Oscar II var på dette tidspunkt også konge af Norge, som var i personalunion med Sverige. Unionen med Sverige, som nordmændene i øvrigt blev tvunget ind i, ophørte først i 1905. 

Senere i maj besøger Norges kong Harald V Portugal sammen med dronning Sonja. Se mere på: Norges konge besøger Portugal i maj 2008.

Her er et klip fra TV-kanalen SIC om det svenske kongepars besøg:

 

Sveriges samhandel med Portugal
Den svenske samhandel med Portugal udgør omkring 0,52% af Sveriges samlede eksport og omkring 0,43% af Sveriges import.

De største eksportartikler fra Sverige til Portugal er levnedsmidler, medicinalprodukter, telekommunikationsudstyr (Eriksson), biler (Volvo og Saab) og lastbiler (Volvo og Scania). Desuden udgør eksporten af papir- og trævarer, papirmasse, jern- og stål samt udstyr til minedrift betydelige beløb.

Sveriges eksport til Portugal er svagt stigende og udgjorde i 2007 godt 5,7 milliarder svenske kroner

Portugals eksport til Sverige udviser derimod en kraftigt stigende tendens, men udgør i 2007 stadig kun godt 4,2 milliarder svenske kroner. Det skal dog ses i forhold til godt 3 milliarder i 2006 og små 2,7 milliarder i 2006.

Portugals suverænt vigtigste eksportvarer til Sverige er råmaterialer og ingeniør-ydelser.

Tal for Sveriges samhandel med Portugal kan findes på hjemmesiden for Sveriges Exportrådet .

Relaterede artikler:
Kongeskibet Norge ligger ved Cascais Marina - med billeder
Det norske kongepar besøger Cascais  Din vurdering:Festival do Atlantico på Madeira i juni 2008

Turister på Madeira vil i juni kunne opleve den traditionsrige Festival of The Atlantic - eller på dansk 'Atlanterhavets festival'.

Festivallen har tre hoved-aktiviteter:

 • Madeira Musikfestival
 • International fyrværkeri-konkurrence
 • Gade-underholdning og shows

Musikfestivallen starter d. 5. juni og løber til d. 27. juni. Det er 19. gang Madeira Musikfestival afholdes.

Vægten er lagt på klassisk musik. Her er programmet:

05.06.2008 – Viktoria Postnikova, Teatro Municipal, 21h30
06.06.2008 – Orquestra Clássica da Madeira, Teatro Municipal, 21h30

12.06.2008 – The Hilliard Ensemble, Igreja do Colégio, 21h30
15.06.2008 – Ecclesia, Teatro Municipal, 18h00

19.06.2008 – Quarteto Arabesco c/ Órgão, Igreja de Stª Clara, 21h30
20.06.2008 – Companhia Nacional de Bailado, Calheta, 21h30
21.06.2008 – Companhia Nacional de Bailado, Calheta, 18h00

26.06.2008 – L’Assemblée des H. Curieux, Igr. do Colégio, 21h30
27.06.2008 – Manuel Morais, Palácio de S. Lourenço, 21h30

Se hele programmet for sommer-festivallen på Madeira (åbner i pdf og er på engelsk)

Festival do Atlântico
Der er ikke ordentlig fest på Madeira uden fyrværkeri. Madeira er verdensberømt for sine pyrotekniske shows og Festival do Atlântico er uíngen udtagelse..

På lørdagene d. 7., 14., 21. og 28. juni er der fyrværkeri over bugten i Funchal med musikalske indslag. Et antal lande, herunder naturligvis Portugal, konkurrerer om hvem der kan lave det flotteste fyrværkerishow. 

Her en video er fyrværkerishow'et på Madeira i sommeren 2007 (Portugals bidrag naturligvis):

 


I hele juni måned vil der i Funchal være gadeunderholdning og shows. 

Funchals 500 års jubilæum med Mariza
Allerede i maj kan man i forbindelse med Funchals 500 års jubilæum som by opleve den verdensberømte fado-sangerinde Mariza på Maderia.

Koncerten finder sted d. 16. maj 2008 på Praça do Município pladsen i Funchal klokken 22.

Relateret artikel:
Mariza på besøg hos David Lettermans Late Night Show - med video 

Se også:
Blomsterøen Madeira
Aktuel vejrudsigt og klimatabel på Madeira
Bil leje på Madeira

Din vurdering:Arbejdsløshedstal fra EU - Portugal fortsat i den tunge ende

EU opgører hver måned arbejdsløshedstal for de enkelte medlemslande.

Det er EU's afdeling for statistik Eurostat, som står for udregningerne, der baserer sig på indberetninger fra de enkelte medlemslande.

Eurostat opgør de sæsonkorrigerede arbejdsløshedstal en anelse anderledes end for eksempel Portugal selv gør. Arbejdsløshedstallene fra Eurostat er bedre til sammenligningsformål.

Den sæsonkorrigerede arbejdsløshed i EU var i marts 2008 ifølge Eurostat følgende:

 1. Hollands arbejdsløshed  2,6% (anvender euro)
 2. Danmarks arbejdsløshed 3,1% (arbejdsløshedstal opgjort februar 2008)
 3. Cyperns arbejdsløshed 3,7% (anvender euro)
 4. Østrigs arbejdsløshed 4,1% (anvender euro)
 5. Sloveniens arbejdsløshed 4,3%
 6. Tjekkiets arbejdsløshed 4,5% (anvender euro)
 7. Litauens arbejdsløshed 4,5%
 8. Luxembourgs arbejdsløshed 4,5% (anvender euro)
 9. Englands arbejsløshed 5,1% (arbejdsløshedstal opgjort januar 2008)
 10. Letlands arbejdsløshed 5,3%
 11. Estlands arbejdsløshed 5,5%
 12. Sveriges arbejdsløshed 5,6%
 13. Irlands arbejdsløshed 5,6% (anvender euro) - stigende
 14. Maltas arbejdsløshed 5,6%
 15. Bulgariens arbejdsløshed 5,9%
 16. Italiens arbejdsløshed 6,1% (2007 tal)
 17. Rumæniens arbejdsløshed 6,2% (2007 tal)
 18. Finlands arbejdsløshed 6,3% (anvender euro)
 19. Belgiens arbejdsløshed 6,9% (anvender euro)
 20. Tysklands arbejdsløshed 7,3% (anvender euro)
 21. Portugals arbejdsløshed 7,4% (anvender euro)
 22. Ungarns arbejdsløshed 7,6% (anvender euro)
 23. Polens arbejdsløshed 7,7% (anvender euro) - faldende
 24. Frankrigs arbejdsløshed 7,8% (anvender euro)
 25. Grækenlands arbejdsløshed 7,9% (anvender euro)
 26. Spaniens arbejdsløshed 9,3% (anvender euro)
 27. Slovakiets arbejdsløshed 9,8%

Medlemmer af Eurozonen er angivet i parantes.

Hertil kommer lande, som EU normalt sammenlignes med:

 • Norges arbejdsløshed 2,3% (arbejdsløshedstal fra januar 2008)
 • Japans arbejdsløshed 3,9% (arbejdsløshedstal fra februar 2008)
 • USA's arbejdsløshed 5,1% - stigende

Både Polen og USA har oplevet signinger/fald i arbejdsløsheden i.f.t. sidste måned på 0,3 procentpoint. Irland har over to måneder oplevet en stigning i arbejdsløsheden på 0,4 procentpoint. Portugals arbejdsløshedstal viser et lille fald.

EU's samlede arbejdsløshedstal

 • EU som helhed (EU27) har en arbejdsløshed på 6,7%
 • EU 15 (eurozonen) har en arbejdsløshed på 7,1%

Relaterede artikler:
Arbejdsløshed i Portugal 3. kvartal 2009 på 9,8%
Portugals økonomi 2008
Inflation i EU-landene marts 2008

Din vurdering:Benfica vil gerne gentage succes med svensk træner

Det er ingen hemmelighed at manager i Manchester City Sven-Göran Eriksson, som tidligere styrede det engelske landshold, ikke er enig i alt med Manchester City's ejer Thaksin Shinawatra.

Fænomenet Thaksin Shinawatra
Selv om det er set før at en regeringsleder ejer en stor national fodboldklub (for eksempel i Italien) er det stadig usædvanligt at et lands præsident køber en fodboldklub i et fremmed land. Men det er præcis, hvad Thailands lovligt demokratisk valgte præmierminister Taksin Shinawatra har gjort.

Købet fandt sted i juni 2007 og inden da havde den thailandske præsident forsøgt at købe henholdsvis Fulham og Liverpool, dog uden held.

Heldig var Shinawatra heller ikke da han i 2006 var til topmøde i De Forenede Nationers hovedkvarter i New York. Militæret i Thailnad greb magten ved et ublodigt kup og opløste hans regerende parti, som havde 374 ud af 500 pladser i parlamentet i Thailand. Shinawatra fik forbud mod at blande sig i politik i 5 år.

Istedet for et land har den karismatiske thailanske entrepanør derfor nu kun sit kæmpemæssige forretningsimperium at regere - og så naturligvis Manchester City. Det går han efter den svenske træner Erikssons mening lidt for meget op i.

Sven Göran-Eriksson måske til Benfica igen
Det er ellers ikke gået så dårligt for Manchester City siden Eriksson begyndte som træner i 2007. Klubben ligger på en 9. plads i den hårde engelske liga, men det er ikke tilfredsstillende for den thailandske ejer, og Eriksson er efter hvad rygtet siger på vej ud.

Benfica står og mangler en træner efter at spanieren Camacho i marts 2008 kastede håndklædet i ringen og til de flestes overraskelse forlod klubben.

Man kender Sven Göran særdeles godt i Portugal. Udover at være medinvestor i et større hotelkompleks på Algarve og indehaver af privat sommerhus i Portugal, har den succesfulde fodboldtræner to gange før været manager for Lissabon-klubben Benfica.

Det var i perioderne 1982-84 og 1989-92. Sven Göran Erikssons resultater var gode. Benfica blev nummer to i UEFA cup'en i 1982/83 sæsonen og nummer to i Champions League i sæsonen 1989/1990.

Selv siger Eriksson via sin agent ifølge sportsavisen O Jogo at han holder døren åben for alle muligheder.

Portugals landstræner Scolari på udkig efter nyt job
Scolari stopper efter EM slutrunden i juni som landstræner for Portugal efter 6 succesfulde år.

Han bliver nu nævt i forbindelse med Manchester City, hvor der efter alt at dømme snart bliver et træner-job ledigt.

De fleste portugiserne elsker Scolari for hans resultater med landsholdet og for hans fanden-i-voldskhed, som taler til den latinske folkesjæl. Brasilianeren med det iltre temperement er desuden en oplevelse, når han bliver interviewet til portugisisk TV.

Det sker ofte at Scolari, som pressemødets midtpunkt virrer med hovedet og ruller lidt med øjnene, hvis han finder pressens spørgsmål for tåbelige.

Han giver med sit kropssprog klart udtryk for at journalisterne i den grad keder ham, og er der en stakkels pressemedarbejder, som stikker næsen frem med et lidt for pågående spørgsmål, kan Scolari finde på at give igen ved at se i en anden retning, mens han elegant forklarer, hvor tåbeligt han anser spørgsmålet for at være.

Man fornærmer jo ikke en nationalhelt, så langt de fleste portugisiske journalister lader Scolari styre show'et.

Der ville efter al sandsynlighed være stor underholdningsværdi i at se engelsk presse, uden fine fornemmelser over for nogen, blive udsat for en dosis Scolari, på direkte TV som træner for Manchester City. Spørgsmålet er om Luiz Felipe Scolari ville holde længere end Sven-Göran Eriksson i det Nordengelske.

UPDATE 8. maj 2008
Det forlyder fra England at fodboldspilleren Rui Costa sammen med præsidenten for Benfica er blevet set på Sen-Görans Erikssons hotel i Manchester. 

Din vurdering:Portvin i Lissabon - tips til portvinsaftenen i Portugals hovedstad

Selv om portvinen laves i Douro området og som regel ligger på fade og udskibes fra Porto, har Lissabon også meget at byde på for de portvinsinteresserede.

Portvine er fra Portugal
Hvad mange derimod ikke ved er at langt de fleste kendte portvine fra Portugal produceres af et forholdsvis lille antal virksomheder. De største spillere på markedet er:

 • Fladgate Partnership med portvinene Taylor's Fonseca, Croft og Delaforce
 • Sogevinus (ejet af en spansk bank) med portvinene Cálem, Burmester, Barros Almeida, Kopke og Gilbert's
 • Sogrape med portvinsmærkerne Ferreira, Sandeman, Offley og Robertson
 • Symington Family Estates med de kendte mærker indenfor portvin: Dow's, Graham's, Warre's, Smith Woodhouse, Gould Campbell, Quarles Harris og Quinta do Vesuvio

Det store flertal af portvine, man finder uden for Portugals grænser kommer fra ét af de overstående huse. Druerne derimod dyrkes af mange små landbrug/vinbønder med bedrifter helt ned til mellem 1 og 2 hektarer.

I Portugal er det siden 1986, hvor reglerne blev ændret således at man som portvinsproducent ikke var nødt til at udskibe fra Vila Nova de Guia i Porto (sydlige del af Porto), muligt som mindre producent at få fodfæste på hjemmemarkedet. Siden 1986 kan man udskibe/eksportere fra alle dele af Douro-området, hvor portvinen dog stadig skal stamme fra.

Det har givet grobund for en underskov af små portvinsproducenter, hvoraf de færreste dog har markedsføringsmæssige kræfter til at hævde sig på eksportmarkederne.

Se også: Vintage Port 2007 årgangen

Portvins-tips til ferie i Lissabon
Hvor skal man gå hen i Lissabon, hvis man har lyst og interesse for at opleve portvin i producentlandet. Vi har søgt rundt omkring i de utallige guider til Lissabon, som findes på nettet og har også anvendt litteratur som f.eks. 'The Wine and Food Lover's Guide to Portugal, som i øvrigt varmt kan anbefales til dem, som er interesserede i kulinariske oplevelser i Portugal.

Her er hvad vi har vurderet at være nogen af de bedste steder for portvinselskere i Lissabon og omegn:

Lisboa Solar
Start portvins-oplevelsen med et besøg på Lissabons Institut for Portvin, som hedder Lisboa Solar.

På Lisboa Solar tilbydes smagsprøver af de forskellige typer af portvin til en rimelig pris, og der er lejlighed til at stille spørgsmål og få gode råd. Lisboa Solar serverer også mad.

Lisboa Solar findes i bydelen Bairro Alto på adressen Rua de Sao Pedro de Alcântara, 45 ikke langt fra Restauradores metro-stationen. Lisboa Solar har åbent alle dage fra 11.00 til 24.00 undtagen søndage og på helligdage. Instituttet ligger i det smukke gamle Ludovic Palads.

Tag eventuelt Glória Elevadoren derop fra Restauradores pladsen. Hjemmesiden er www.ivdp.pt.  

Nectar Winebar
Trendy sted med stort udvalg af rødvin (heriblandt Cortes de Cima's 2002 H.C Andersen), som også har et respektabelt omend ikke omfattende udvalg af portvin.

Nectar ligger på adressen Rua dos Douradores 33 i Baixa området.

Adivinho
I Lissabon åbnede i 2004 en vinkælder med speciale i portvin. Der arrangeres også smagninger for turister. Adressen er Travessa do Almada, nº 24 i Baixa området.

Chafariz do Vinho
Denne vinkælder ligger helt specielt i en del af det gamle Águas Livres Aquaduct (gammel vandforsyningskanal) i Lissabon. Der findes et overordentligt stort udvalg af vin herunder portvin. Stedet er under kyndig ledelse af én af Portugals førende vin-skribenter João Paulo, og priserne er i øvrigt rimelige.

Der serveres også mad i de spændende lokaler med metalstrukturer og stenvægge i to etager. Chafariz do Vinho er ikke stedet, hvor enhver turist forvilder sig hen - man skal vide, hvor vinkæderen ligger. 

Man finder Chafariz do Vinho på adressen Rua da Mãe d'Agua á Praca da Alegria. Det er ikke så voldomt langt fra botanisk have og i gå-afstand fra shopping boulevarden Avenida de Libedade, hvor mange af Lissabons mest eksklusive forretninger ligger. Bemærk: mandag er lukket.

Se mere på: Chafariz do Vinho hjemmesiden (også på engelsk).

Enoteca de Belém
I Belém, som er berømt for sit kulturcenter, findes en mindre udgave af det tidligere Enoteca Cascais i nærheden af det berømte konditori Pasteis de Belém på adressen Rua do Marta Pinto 10/12 Belém.

I Belém findes også én af Portugals bedste vin-forretninger. Finansmanden Joe Berardo er en stor vin-enthusiast (og ejer flere vingårde i Portugal og på Madeira). Berardos ekstremt værdifulde samling af moderne kunst i CCB (Centro Cultural de Belém) har en vinforretning tilknyttet, som også er værd at se.

Og sidst, men ikke mindst:
Prøv at gå ind på nogen af de mindre beværtninger, som ikke ser ud af så meget - specielt i områderne Baixa og Restauradores. I nærheden af Santa Justa elevadoren findes mange små listige steder og de lokale har ikke noget imod at få besøg. Lær eventuelt et par portugisiske gloser eller tre hjemmefra. Portugiserne kan godt lide at man har sat sig en lille smule ind i deres sprog.

Se også: 240.000 flasker colheita portvin til Danmark.

Tip os gerne om gode portvins-steder/portvins-barer i Lissabon på info@portugalnyt.dk .

Din vurdering:Skat kan stamme fra portugisisk skib fra opdagelsestiden

Der er gjort et bemærkelsesværdigt fund ud fra Namibias kyst i Afrika. Det drejer sig om et skib, som anslås til at være omkring 500 år gammelt. Politiken.dk

Det gamle skibsvrag, som blev fundet af mineselskabet Namdeb er fyldt med våben, over 50 elefantstødtænder, navigationsinstrumenter, bronzekanoner, kobber og ikke mindst af spanske og portugisiske guldmønter fra tiden omkring år 1500.

Det er præcis den samme periode, hvor opdagelsesrejsende som Cristoffer Columbus, Bartolomeus Dias og Vasco da Gama havde travlt med at udvide den gamle verdens horisonter, og hvor Spanien og Portugal var nogen af de stærkeste magter på havet.

Se artiklen om skatten ud for Afrikas vestkyst på Politiken.dk samt hos Svenska Dagbladet.

Bloomberg.com beskriver fundet som et af de største nogensinde fra opdagelsestiden og det største i Nambias historie. Staten Namibia vil gøre krav på skibsvraget og dets indhold, selvom det faktisk blev fundet af De Beers miniselskabet, som i samarbejde med Namibias regering i selskabet Namdeb leder efter diamamter i området. 

Mere information om de berømte portugisiske opdagelsesrejsende kan findes i sektionen: Berømte portugisere samt i indlægget Var Columbus portugiser? .

Portugal er stolt af sin fortid
Generelt er portugisere meget stolte af fædrelandets fortid som kolonimagt og søfarernation. Vel blev de nye kolonier i 1500-tallet behandlet særdeles hårdhændet, og vel holdt Portugal under diktatoren Salazar længe krampagtigt fast i tidligere kolonier som Guinea-Bissau, Angola og Mozambique.

Til gengæld er det lykkedes for Portugal efter Nellike-revolutionen i 1974-75 at opbygge et overordentligt godt forhold til de tidligere kolonier til gavn for hele det portugisiske sprogområde.    

I Lagos i Portugal på Algarvekysten afholdes der netop denne uge årets traditionelle Festival for de Opdagelsesrejsende. Se mere her om Festival dos Descobrimentos, som festivallen hedder på portugisisk. Senere på året er der Festival of The Oceans i Lissabon-forstaden Belém.

For dem som kan læse tysk, er der en endnu mere detaljeret beretning om skattefundet på det udmærkede web site Portugalmania.de.

Din vurdering:Novo Alcântara - stor investering i Lissabons havnefaciliteter

Alcantara er mest kendt for sit Docas de Santo Amaro område, som hver aften tiltrækker både turister og lokale portugisere til de mange restauranter og barer ved lystbådehavnen mellem Lissabon og Belém.

Ikke langt fra Docas' diskoteker, men godt gemt bag andre bygninger finder man containerhavnen Alcântara. Den udvides nu med et investeringsprogram på omkring 407 millioner euro svarende til over 3 milliarder kroner, skriver nyhedstjenesten Macauhub.

Mere containertrafik på Lissabon i Novo Alcantara
De 247 millioner euro vil blive skudt ind af virksomheden Liscont, som driver containerhavnen i Alcantara.

Den portugisiske Ingeniørvirksomhed Mota-Engel vil stå for projektet, som medfinansieres af Lissabons havneadministration APL og jernebaneoperatøren Reder. Den nye containerhavn ventes at stå færdig i år 2013.

Krydstogtskibe ved Alcântara
Alcantara er også havnen, hvor mange af de store krydstogtskibe, som besøger Lissabon, lægger til.

Der er desuden altid om sommeren et stort antal udenlandske turister i området. Taxi chauffører i Lissabon, som bliver bedt om 'at finde, hvor der sker noget i Lissabon' kører nemlig gerne turisterne til Alcantara. Fra centrum koster det mellem 4 og 6 euro.

Alcantara er faktisk let at finde selv. Man tager blot toget fra Cais de Sodré stationen i Lissabon mod Cascais. Station nummer to er Alcantara, og derfra er der 3 minutters gåtur over til blandt andet den irske pub og lidt længere nede af havnefronten til et stort udvalg af udmærkede om end ikke billige restauranter.

Alternativt kan man tage sporvognen til Alcântara inde fra Praca do Commercio pladsen i Baixa bydelen.

Togstationen i Alcantara ser ret nedslidt ud, men området er ikke farligere end andre steder og en stor afdeling af GNR politiet er i øvrigt nabo til stationen.

Man kan også gå til Alcântara fra Lissabons centrum, men der er længere end der ser ud til på kortet. Regn med 40 minutter til fods fra Cais de Sodré.  

Din vurdering:Benzinpriser på himmelflugt i Portugal

Brændstof til bilen har så vidt vides aldrig været så dyrt i Portugal, som det er nu.

Med priser på op til 1,45 euro for en liter blyfri 95 oktan er Portugal nu markant dyrere end England, hvor en liter blyfri 'kun' koster omkring 1,37 euro. I danske priser svarer det til 10,80 kroner i Portugal og 10,20 kroner i England.

Se også: Find den billigste benzin og diesel i Portugal

Priserne i Portugal er hentet hos de store Galp (nationalt portugisisk olieselskab) og BP kæder i Portugal. Tanker man op ved supermarkedet kan man ofte spare 5-10 cent per liter svarende til 40-80 øre. Danske priser ligger dog fortsat højere med 10,72 kroner for en liter blyfri 95.

Diesel er også steget markant og koster nu op til 1,3 euro eller 9,69 kroner i Portugal. I Danmark er prisen på diesel oppe på omkring 10,25 per liter.

Norge har ligeledes højere priser end i Portugal. I Norge koster blyfri 95 11,90 danske kroner, mens svenskerne slipper med 10,35 danske kroner. Til gengæld er diesel dyrt i Sverige med 10,79 danske kroner per liter, som dog overgås af Norges priser på omkring 11,95 danske kroner.

Billig benzin og diesel i Spanien
For turister, som kører til Portugal er der nu stor fordel ved at tanke op i Spanien. Prisen for 95 blyfri er her kun omkring 8,35 kroner eller 1,12 euro. Diesel i Spanien er også billigt med 1,10 euro eller omkring 8,19 danske kroner.

Sammenligningspriser er fundet d. 1. maj 2008 hos Vejdirektoratets oversigt over benzinpriser i Europa. Guide til billig benzin og diesel i Danmark kan i øvrigt findes hos FDM på Benzinpriser.dk og grafer over prisudviklingen på Benzinpriser.nu, som er en del af Euroinvestor-familien. Her kan man i øvrigt også se udviklingen i benzin- og dieselpriserne i forskellige lande i Europa (dog er materialet sparsomt før 2007).

Store konsekvenser for portugisiske familier
Den meget høje pris på at bruge bilen er ved at få indvirkning på normale portugiseres liv.

Portugal har nu oplevet 14 prisstigninger på benzin fra årsskiftet til 1. maj. Det er ikke alle, som har råd til at bruge bilen i samme udstrækning som før, og portugiserne kører derfor generelt mindre, skriver avisen Correiro de Manhã.

Det er efterhånden almindelig kendt at der er færre biler på vejene sidst på måneden. Mange har forkøbt sig i en dyr bil og har derfor ikke sidst på måneden råd til at betale for at køre i den.

Økonomiministeren i Portugal Manuel Pinho har i slutningen af april 2008 udtrykt bekymring for benzinprisernes himmelflugt og vil undersøge om benzinselskaberne 'glemmer' at sætte priserne ned, når de ind imellem falder.

Statussymbol for middelklassen
En ny bil eller eventuelt en lidt brugt (og helst VW, Audi, BMW eller Mercedes) står nemlig meget højt på ønskelisten hos langt de fleste portugisere - såvel hos mænd som hos kvinder. Der er megen status forbundet med at køre i den rigtige bilmodel i Portugal.

BMW sælger eksempelvis fantastisk mange BMW 520d og BMW X3, som begge kan fås fra omkring 50.000 euro. I den lidt billigere kategori er BMW 118d og BMW 120d meget populære ikke mindst som 'konebil'. Portugiserne er faktisk så glade for bilerne at de er villige til at gældssætte sig for at køre i den rigtige model og naturligvis helst med læderindtræk, de ekstra dyre fælge og navigationsanlæg, som i Portugal ikke er afgiftsbelagte.

BMW aktiv på leasingmarkedet for private
For 333 euro om måneden kan man i Portugal lease en BMW 118d i 5 år. Det kræver blot en indbetaling på 25% dvs. små 8.000 euro af en samlet finansiering på 31.000 euro.

Bilen tilhører ved leasingaftalens udløb stadig leasingselskabet og residualværdien efter 5 år beregnes som 25%, hvilket ikke er meget og absolut ikke i kundens favør. Den samlede finansieringsomkostning ligger dog på relativt lave 6,014%. 333 euro om måneden svarer til en leasingydelse på 2.480 kroner.

Eksemplet på leasing af bil i Portugal er set på Millenium BCP bankens hjemmeside og bliver markedsført kraftigt. Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side