Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portvin i Lissabon - tips til portvinsaftenen i Portugals hovedstad

Selv om portvinen laves i Douro området og som regel ligger på fade og udskibes fra Porto, har Lissabon også meget at byde på for de portvinsinteresserede.

Portvine er fra Portugal
Hvad mange derimod ikke ved er at langt de fleste kendte portvine fra Portugal produceres af et forholdsvis lille antal virksomheder. De største spillere på markedet er:

  • Fladgate Partnership med portvinene Taylor's Fonseca, Croft og Delaforce
  • Sogevinus (ejet af en spansk bank) med portvinene Cálem, Burmester, Barros Almeida, Kopke og Gilbert's
  • Sogrape med portvinsmærkerne Ferreira, Sandeman, Offley og Robertson
  • Symington Family Estates med de kendte mærker indenfor portvin: Dow's, Graham's, Warre's, Smith Woodhouse, Gould Campbell, Quarles Harris og Quinta do Vesuvio

Det store flertal af portvine, man finder uden for Portugals grænser kommer fra ét af de overstående huse. Druerne derimod dyrkes af mange små landbrug/vinbønder med bedrifter helt ned til mellem 1 og 2 hektarer.

I Portugal er det siden 1986, hvor reglerne blev ændret således at man som portvinsproducent ikke var nødt til at udskibe fra Vila Nova de Guia i Porto (sydlige del af Porto), muligt som mindre producent at få fodfæste på hjemmemarkedet. Siden 1986 kan man udskibe/eksportere fra alle dele af Douro-området, hvor portvinen dog stadig skal stamme fra.

Det har givet grobund for en underskov af små portvinsproducenter, hvoraf de færreste dog har markedsføringsmæssige kræfter til at hævde sig på eksportmarkederne.

Se også: Vintage Port 2007 årgangen

Portvins-tips til ferie i Lissabon
Hvor skal man gå hen i Lissabon, hvis man har lyst og interesse for at opleve portvin i producentlandet. Vi har søgt rundt omkring i de utallige guider til Lissabon, som findes på nettet og har også anvendt litteratur som f.eks. 'The Wine and Food Lover's Guide to Portugal, som i øvrigt varmt kan anbefales til dem, som er interesserede i kulinariske oplevelser i Portugal.

Her er hvad vi har vurderet at være nogen af de bedste steder for portvinselskere i Lissabon og omegn:

Lisboa Solar
Start portvins-oplevelsen med et besøg på Lissabons Institut for Portvin, som hedder Lisboa Solar.

På Lisboa Solar tilbydes smagsprøver af de forskellige typer af portvin til en rimelig pris, og der er lejlighed til at stille spørgsmål og få gode råd. Lisboa Solar serverer også mad.

Lisboa Solar findes i bydelen Bairro Alto på adressen Rua de Sao Pedro de Alcântara, 45 ikke langt fra Restauradores metro-stationen. Lisboa Solar har åbent alle dage fra 11.00 til 24.00 undtagen søndage og på helligdage. Instituttet ligger i det smukke gamle Ludovic Palads.

Tag eventuelt Glória Elevadoren derop fra Restauradores pladsen. Hjemmesiden er www.ivdp.pt.  

Nectar Winebar
Trendy sted med stort udvalg af rødvin (heriblandt Cortes de Cima's 2002 H.C Andersen), som også har et respektabelt omend ikke omfattende udvalg af portvin.

Nectar ligger på adressen Rua dos Douradores 33 i Baixa området.

Adivinho
I Lissabon åbnede i 2004 en vinkælder med speciale i portvin. Der arrangeres også smagninger for turister. Adressen er Travessa do Almada, nº 24 i Baixa området.

Chafariz do Vinho
Denne vinkælder ligger helt specielt i en del af det gamle Águas Livres Aquaduct (gammel vandforsyningskanal) i Lissabon. Der findes et overordentligt stort udvalg af vin herunder portvin. Stedet er under kyndig ledelse af én af Portugals førende vin-skribenter João Paulo, og priserne er i øvrigt rimelige.

Der serveres også mad i de spændende lokaler med metalstrukturer og stenvægge i to etager. Chafariz do Vinho er ikke stedet, hvor enhver turist forvilder sig hen - man skal vide, hvor vinkæderen ligger. 

Man finder Chafariz do Vinho på adressen Rua da Mãe d'Agua á Praca da Alegria. Det er ikke så voldomt langt fra botanisk have og i gå-afstand fra shopping boulevarden Avenida de Libedade, hvor mange af Lissabons mest eksklusive forretninger ligger. Bemærk: mandag er lukket.

Se mere på: Chafariz do Vinho hjemmesiden (også på engelsk).

Enoteca de Belém
I Belém, som er berømt for sit kulturcenter, findes en mindre udgave af det tidligere Enoteca Cascais i nærheden af det berømte konditori Pasteis de Belém på adressen Rua do Marta Pinto 10/12 Belém.

I Belém findes også én af Portugals bedste vin-forretninger. Finansmanden Joe Berardo er en stor vin-enthusiast (og ejer flere vingårde i Portugal og på Madeira). Berardos ekstremt værdifulde samling af moderne kunst i CCB (Centro Cultural de Belém) har en vinforretning tilknyttet, som også er værd at se.

Og sidst, men ikke mindst:
Prøv at gå ind på nogen af de mindre beværtninger, som ikke ser ud af så meget - specielt i områderne Baixa og Restauradores. I nærheden af Santa Justa elevadoren findes mange små listige steder og de lokale har ikke noget imod at få besøg. Lær eventuelt et par portugisiske gloser eller tre hjemmefra. Portugiserne kan godt lide at man har sat sig en lille smule ind i deres sprog.

Se også: 240.000 flasker colheita portvin til Danmark.

Tip os gerne om gode portvins-steder/portvins-barer i Lissabon på info@portugalnyt.dk .Kommentarer

Endnu ingen kommentarer