Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugal og Spanien bøjer EU reglerne om miljøbeskyttelse

Europa Kommissionen skriver tirsdag d. 6. maj 2008 at de to lande på den Iberiske Halvø har fået en advarsel af EU's miljøkommissær Stavros Dimas.

Spanien har tidligere haft svært ved at leve op til EU's regler om beskyttelse af biodiversitet herunder områder med betydning for fuglelivet, og den er stadig gal i de spanske provinser Andalusien, Catalonien, Valencia, Galicien, Valencia og på øerne Ibiza, Mallorca og Menorca.

Den spanske brøde omfatter desuden at den spanske stat har ignoreret en dom fra EU's European Court of Justice om miljøbeskyttelse.

Stort udviklingsprojekt syd for Lissabon
Portugal har ikke overtrådt EU miljøbeskyttelsesreglerne helt så groft, som man har i Spanien, men har dog også fået første skriftlige advarsel.

Den portugisiske 'forglemmelse' består i at man har udstedt tilladelser til byggeri af flere større komplekser af golfbaner og ferieboliger i områderne Grândola og Alcácer do Sal på baggrund af miljømæssige forundersøgelser, som er for overfladiske. Man har blandt andet ikke sørget for at vurdere de mange projekters samlede virkning på naturen.

De berørte områder ligger godt 1 times kørsel fra Lissabon i Alentejo-regionen. Kyststrækningen mod vest går også under navnet Costa Azul, som betyder den blå kyst.

Tilladelser fra det offentlige i Portugal
Som de fleste tilflyttere i Portugal med nogen års erfaring med landet ved, var der i Portugal 'i de gode gamle dage' en veletableret tradition for at tilladelser var noget man 'købte' hos det offentlige uden al for mange kvitteringer. Det afgørende var at kende 'den rigtige'.

Derfor er der eksempelvis tankstationer tæt på boligområder i Portugal, som aldrig ville kunne lade sig gøre at opføre efter gældende lovgivning. Tilbygninger og ombygninger af private huse fandt sted efter samme princip.

Man kan kun gisne om, hvordan tilladelser til de helt store byggerier i Portugal er tilvejebragt, men sandsynligheden for at der har været én eller anden form for 'uregelmæssighed' er stor ved mange af 80'ernes og 90'ernes store projekter.

I de sidste år er der strammet op, og det er blevet langt sværere at omgå reglerne - de fleste steder.     

Alcácer do Sal
Navnet stammer fra det arabiske 'al qasr', som betyder slot. Alcácer do Sal er naturligvis salt-slottet idet byen ligger i et område ved udmundingen af Sado floden, hvor der er store saltaflejringer.

I nærheden af Alcácer do Sal ligger det fantasktiske og efterhånden eksklusive Comporta-område, hvor stranden med fint hvidt sand rækker milevidt og nærmer sig Bahamas og Fiji standard.

Det er turistområderne Costa Terra, Herdade do Pinheirinho og Herdade de Comporta, som er i Europa Kommissionens søgelys.

Sammenlagt er der tale om over 1.200 hektarer med 6 golfbaner, 21 komplekser, 660 sommerhuse og 21 hoteller med i alt 16.000 senge.

EU finder at de miljømæssige undersøgelser i området er mangelfulde og ikke tager højde for negative indvirkninger på fuglelivet. Comporta-området er blandt andet berømt for sine storke, som har gode vilkår på de mange vådområder.

Troia resort
Området nord for Comporta hedder Troia og er allerede et større kompleks af moderne hoteller, golfbane og ferielejligheder. Troia feriekomlekset ejes af Sonae Gruppen.

Sonae kontrolleres af én af Portugals rigeste mænd Belmiro de Azevedo, som driver sit forretningsimperium fra Porto.

Her er en Youtube promotion video for Troia-resort:

 

Herunder ses kort over området syd for Sétubal halvøen. Der går færge fra Troia til Setúbal eller alternativt kan man køre uden om Sado flodens delta via hovedvej A2.View Larger Map

 


Kommentarer

Endnu ingen kommentarer