Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Den Gyldne Fløjte - Bestikkelse og match fixing i portugisisk fodbold

Den gyldne fløjte sagen har i årevis været forsidestof i både den seriøse og mindre seriøse del af portugisisk presse. Alle de involverede fodboldklubber i Portugal nægter sig skyldige.

Det ændrer ikke på at 3 klubber nu må acceptere straffen for uregelmæssigheder, som involverer bestikkelse af dommere og såkaldt match fixing i portugisisk fodbold.

FC Porto frataget 6 point
Den portugisiske liga føres i maj 2008 stort af klubben FC Porto, hvis nuværende præsident Jorge Pinto da Costa også var præsident for fodboldklubben, da Porto vandt den portugisiske liga i sæsonen 2003/2004.

De 6 point FC Porto mister i 2008 på grund af Jorge Pinto da Costa's medvirken til snyd i 2003/2004 kommer på grund af klubbens store forspring til nummer to Sporting ikke til at få nogen indflydelse på mesterskabet, som allerede er i hus. 

Leiria og Boavista tvangsnedrykket
De to relativt ukendte portugisiske klubber Leiria og Boavista bliver rykket ned i den næstbedste række.

For Leiria er det ikke det store tab, da klubben er bundprop i den portugisiske liga. Porto-klubben Boavista derimod ligger midt i rækken, som nummer 9 og har derfor langt mere at tabe. 

Dommen over portugisisk fodbold
Det har taget lang tid for det portugisiske fodboldforbund at finde sandheden i hvad der har vist sig at være et større net af personer, som har medvirket til svindlen.

Fem fodbolddommere er blevet frataget retten til at dømme kampe i op til 6 år og selveste præsidenten for FC Porto er blevet udelukket fra at have noget med fodbold at gøre i 2 år. Det udelukker dog tilsyneladende ikke Jorge Pinto da Costa fra at fortsætte som præsident for FC Porto.

Samtidig er klubberne blevet idømt bøder, som for FC Porto's vedkommende beløber sig til omkring 1,1 million danske kroner.

Hovedmanden bag skandalerne er sandsynligvis, mener mange, den tidligere præsident for klubben Boavista Valentim Loureiro. Loureiro var udover at være præsident for Boavista også formand for sammenslutningen af portugisiske fodboldklubber i 2003/2004. Han er i øvrigt stadig borgmester i byen Gondomar i nærheden af Porto. Tilsyneladende slipper han for straf, men det gør hans søn João Loureiro derimod ikke. Han er ligeledes suspenderet fra fodbold i 2 år.

Jorge Pinto da Costa
Den karismatiske præsident for FC Porto er stadig en helt i byen Porto, som er kendt som Nordportugals industrielle kraftcenter.

Den 70-årige Jorge Pinto da Costa startede i 1960'erne i bokse-afdelingen i FC Porto, og han vandt allerede som træner for fodboldklubben i 1978 mesterskabet i den portugisiske liga.

Efter nogen års pause på grund af interne uenigheder i klubben blev han i 1982 valgt til præsident for FC Porto. Det har han været siden, og højdepunktet var da klubben først vandt UEFA Cup'en og derefter Champions League i 2004.

Der har gentagne gange været rettet anklager mod Pinto da Costa. Et af de mest direkte kom i 2006/2007 med en selvbiografisk bog af tidligere kæreste og escortpige Carolina Salgado, som i bogen Eu, Carolina beskrev den verden, som mange af de kendte fodboldnavne i Portugal færdes i. Bogen trak store overskrifter da anklagerne fra Carolina inkluderede Jorge Pinto da Costas bestikkelse af dommere med prosituerede, udsendelse af et tæskehold samt en meget belejlig 'flugt' til Spanien af det daværende par Carolina Salgado og Jorge Pinto da Costa få timer før politiet ransagede deres hus uden at finde noget som kunne forbinde FC Portos præsident direkte med match fixing. 

Eu, Carolina blev i 2007 filmatiseret under titlen Corrupção. Carolina har siden vidnet mod Pinto da Costa i forbindelse med 'Den Gyldne Fløjte' sag, som på portugisik hedder 'Apito Dourado'. Selv mener Pinto da Costa at Carolina forsøger at afpresse ham med falske anklager.

Jorge Pinto da Costa er 'kun' blevet dømt for passiv korruption og for at have forfalsket papirer. To års suspendering og en personlig bøde på 10.000 euro, mener mange er billigt sluppet og i høj grad et udslag af mangel på beviser.

Historien om Portugals celebre og lettere anløbne fodboldping'er slår 'Erik og Anni Goes to Hollywood' med flere længder. Her er en totalt usaglig, men trods alt meget underholdende video med klip fra de sidste 4 års rapporter i portugisisk presse (i to dele) :

Se også Jason Burkes fremragende artikel i The Guardian om match fixing: Who put the Fix in Football

Nyeste udvikling er at FC Porto får lov at deltage i Champions League 2008/2009.


Kommentarer

Endnu ingen kommentarer