Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


José Manuel Barroso får æresbevisning af Lissabon

Den erfarne portugisiske politiker, tidligere portugisiske premierminister og siden 2004 formand for EU kommissionen har fået Lissbons fornemste æresbevis i form af de symbolske ' Nøgler til Lissabon'.

Det er tredje gang at 'nøglerne' uddeles. De to andre indehavere er nobelpristager i litteratur José Saramago og marathonløberen Carlos Lopes.

Carlos Lopes vandt som den første portugiser olympisk guld i marathonløb ved OL i 1984 i Los Angeles i den olympiske rekordtid 2:09:21.

Den autodidakte José Saramago blev i 1998 tildelt Nobels Littereraturpris for sit omfattende forfatterskab.

Lissabon-Traktaten
José Manuel Durão Barroso har som kommissionsformand været en afgørende faktor i forhandlingen af Lissabon-traktaten, og det er det som bystyret i Lissabon (hvis borgmester ikke er fra Barroso eget parti PSD) gerne ville kvittere for.

Hædersbevisningen blev uddelt d. 9. maj, som også er officiel Europa Dag.

Europa dag - Europe Day
Europa-dagen er populært sagt Den Europæiske Unions fødselsdag.

Den 9. maj 1950 blev grundlaget lagt for det fællesskab, som omkring 500 millioner europæere i 27 lande i dag er en del af.

Det var den daværende franske udenrigsminister Robert Schuman, som d. 9. maj foran den internationale presse oplæste en deklaration om at Frankrig, Tyskland, Italien og Benelux landene Holland, Belgien og Luxembourg påtænkte at oprette en stål- og kulunion for at styrke handelssamarbejdet.

Inden da var de fleste af Europas stater i stor udstrækning protektionistiske i forhold til handelspartnere i udlandet. Den såkaldte stålunion var første skridt til et fælles indre marked med ens regler for alle. 

Stål var desuden i 1950'erne den afgørende faktor i landenes våbenindustri og ved at indgå i tættere samarbejde med Tyskland håbede franskmændene at undgå en gentagelse af verdenskrigenes ødelæggelser i Europa.

Siden de 6 lande med den fremsynede franske udenrigsmnister Robert Schuman (født i Luxembourg) som primus motor grundlagde Stålunionen har Det Europæiske Hus udviklet sig til at omfatte 27 af Europas 48 lande.

Relateret artikel:
Anders Fogh Rasmussens portugisiske venKommentarer

Endnu ingen kommentarer