Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Ginja - den traditionelle portugisiske kirsebærlikør

Ginja serveret i plastikkrus? En umulig tanke, men denne skæbne truede i sommeren 2008 Lissabons ældste Ginjinha bar.

Myndighederne i egenskab af ASAE, som kan sammenlignes med levnesmiddelstyrelsen i Danmark, udstedte en alenlang mangelliste efter kontrolbesøg hos baren 'A Ginjinha' i Rossio bydelen (se adresse nedenfor).

Sådanne lister fører normalt til strenge ordrer om at forbedre forholdene, og gør den erhvervsdrivende ikke det, kan stedet lukkes permanent af myndighederne, hvilket faktisk sker relativt ofte i Lissabon. 

I dette tilfælde blev det dog ved truslen om permanent lukning. Efter en omfattende renovering herunder installation af skyllemaskine til glassene og håndvask til kunderne, åbnede A Ginjinha igen til stamkundernes store lettelse.

Der blev endda ikke noget af den forfærdelige tanke om at gå over til plastikkrus, som i den nærliggende (og konkurrerende) Ginjinha bar Ginjinha sem Rival.

Ginja - portugisisk kirsebærlikør
Ginjinha eller bare ginja er Portugals typiske kirsebærlikør, som laves på basis af ginja (kirsebær), sukker, vand og kanel. 

Til forskel fra dansk kirsebærlikør er smagen i ginjinha både sød, men også lidt skarp og sur. Der anvendes nemlig kirsebær af arten Prunus Lusitanica til ginja. Ginja kirsebæret vokser normalt ikke i Nordeuropa, men man har dog også 'danske' kirsebær i Portugal, som kaldes cereja.

Kirsebærrene gærer i aquadente (portugisisk brændevin) og man får mange steder ginjinha serveret fra en stor flaske, hvor bærrene stadig ligger på bunden.

På en restaurant som A Ginjinha Transmontana kommer der i øvrigt automatisk et lille glas ginja ind når måltidet er overstået. Se artikel også om denne anbefalelsesværdige restaurant A Ginjinha Transmontana, som selvom navnet ginja indgår i stedets navn dog er mest kendt for sine retter serveret på brandvarme tagsten.

Ginjinha barer i Lissabon 
Ginjinha blev ifølge en legende opfundet af munken Francisco Espinheira, som fandt på at komme kirsebær i brændevin og tilsætte sukker, vand og kanel.

Den lettere alkoholiske drik (18%-20% alkohol nutildags) blev omgående uhyre populær i Lissabon og er den dag i dag 'Lissabon's nationaldrik', som også eksporteres i store mængder til blandt andet USA.

I Portugals hovedstad er ginjinha næst efter bacalhau noget af det mest portugisiske, man kan tænke sig. Der er mange såvel lokale som turister 'in-the-know', hvis dag ikke er som den skal være, hvis der ikke er en ginja til at starte dagen på, i frokostpausen eller på vej hjem fra arbejde.

Lissabon har blandt andet følgende kendte ginja-barer:

 • A Ginjinha
  Largo de São Domingos 8 (Rossio). Åbent dagligt fra 9 til 22
 • Ginjinha Popular
  Rua das Portas de Santo Antão 61 (Rossio)
 • Ginjinha Rubi
  Avenida da Liberdade 5 (tæt på Elevador da Glória)
 • Ginjinha Sem Rival
  Rua das Portas de Santo Antão 7 (Rossio)
 • A Licorista
  Rua dos Sapateiros 224 (Baixa)

A Ginjinha på Largo de São Domingos er så vidt vides den ældste.

Når man er på ferie i Lissabon kan man normalt finde et glas ginja (kommer altid i små glas) til mellem 1 og 3 euro (3 euro er faktisk dyrt). Vi vil derfor gerne fra redaktionens side udstede en advarsel mod at bestille ginja på den smukke Art Deco Café Nicola på Rossio pladsen. Der opkræves 6,50 euro for ét normalt lille glas ginja, som selv om det smager godt overhovedet ikke kan retfærdiggøre prisen.  

Ginja ObidosDen bedste Ginja er fra Obidos
Det siger man under alle omstændigheder i Obidos, og der er måske noget om snakken.

Obidos ligger 80 kilometer nord for Lissabon. Den gamle middelalderby er mest kendt for sin gamle bydel, som er omkranset af byens fæstningsværk og ser meget imponerende ud både ude og indefra.

Hvert år arrangeres der desuden jule-spil, hvor Obidos omdannes til en rigtig middelalderby. Se indlæg om jul i Óbidos af Fernando C. Kvistgaard.

Byens ginja hedder selvfølgelig Ginja d'Obidos og koster omkring 12 euro svarende til omkring 90 kroner for en flaske med 70 centiliter (se billede).

Der er også en hjemmeside, som dog foreløbig kun har en pæn forside, med udvalget af produkter: www.frutobidos.pt.

Ginja d'Obidos fås i de fleste velassorterede vin- og spiritusforretninger i Portugal.

Ginja M.S.R. fra Alcobaça
En anden meget kendt ginja er Ginja M.S.R, som bliver produceret i byen Alcobaça ikke langt fra Obidos.

Se mere på vinproducentens hjemmeside, som også indeholder megen god information om ginja'ens historie, hvordan vinen laves og om området, hvor kirsebærrene dyrkes. Der er desuden en video på sitet, hvor man kan se, hvordan den specielle flaske bliver til.   

Se mere om:
Óbidos
Alcobaça


Portugalnyt samarbejder med den tyske portal Portugalmania.
Denne artikel er baseret på artiklen "A Ginjinha ist wieder da. Mit echten Gläsern" publiceret af Gilbert Schwartmann i januar 2008 på Portugalmania.de.Kommentarer

 

Fernando C. Kvistgaard siger:

Som her breskrevet, er likøren Ginja fremstillet af kirsebærarten Prunus cerasus. Frugten ginja ligner kirsebær, men den er sur. De to mest anvendte arter, afhængig af regionen, er Prunus cerasus austera (pæreform) og Prunus cerasus avium (rund og den mest anvendte).

Prunus lusitana eller lusitanica, er en prydebusk og kaldes også den Portugisiske Laurbær-Kirsebær busk.

30 July 2008 10:34 PM
 

Claus Nørgaard siger:

Hej

Der skulle også ligge en Ginjinha Estrela Rubi på Rua Barros Queiroz  nr. 27, samt

A Tendinha (også kaldet Ginjinha do Rossio) på Praca Dom Pedro IV nr. 8

Kan I verificere dette ?

12 April 2010 4:13 PM
 

Sean Dahl siger:

Hej Claus

Jo - der ligger så vidt vi ved også en ginja-bar (Ginjinha Estrela Rubi) på Rua Barros Queiroz  nr. 27 (tæt på Hotel Mundial) - vi har dog ikke været forbi for nyligt, men i 2008 var den der stadigvæk.

Ginjinha do Rossio (A Tendinha) er der så vidt vides også stadig - i hvert fald i januar 2010.

Med venlig hilsen

Sean

15 April 2010 4:09 PM
 

Claus Seeberg Friis siger:

Og hvor kan så købe denne fortræffelige drik i Danmark?

Har haft held en enkelt gang (dyrt) nord for København, men det synes meget besværligt p.t.

26 November 2012 5:51 PM